Διπλό στο Καραϊσκάκη το μακρινό 1957 ...

Ένα παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε προ της καθιέρωσης της Ά' Εθνικής Κατηγορίας, μάς θυμίζουν οι ασπρόμαυρες ιστορίες, γυρνώντας στο μακρινό 1957!!!
Διπλό στο Καραϊσκάκη το μακρινό 1957 ...

Πρόκειται για το παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής του δευτέρου γύρου του Πανελλήνιου πρωταθλήματος (αυτό που καυχώνται ότι κατέκτησαν τρεις φορές οι συμπολίτες!), το οποίο έγινε στο Καραϊσκάκη, με τον Δικέφαλο να αντιμετωπίζει την ισχυρή εκείνα τα χρόνια Προοδευτική, παρουσία 7.000 θεατών.

Οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο (37') με τον Κανσό, που εκμεταλλεύτηκε σειρά λαθών της άμυνάς μας και από κοντά νίκησε τον Πρόγιο. Ο ΠΑΟΚ στην επανάληψη βγήκε στον αγωνιστικό χώρο αποφασισμένος να γυρίσει το ματς και το κατάφερε, με τον τεχνικό του ΠΑΟΚ, Αυστριακό Βάλτερ Πφέφρερ, να κάνει μια εσωτερική αλλαγή που αποδείχτηκε κλειδί για τη συνέχεια του αγώνα!

Συγκεκριμένα έβαλε τον Γεντζή στα χαφ και τον Τσίντογλου στην επίθεση, με τον τελευταίο να πιάνει καταπληκτική απόδοση και να δημιουργεί πολλά προβλήματα στην άμυνα της Προοδευτικής.  Η ισοφάριση ήρθε στο 73', όταν ο Χαβανίδης πήρε την μπαλιά του Κουϊρουκίδη και μπαίνοντας στην περιοχή, πλάσαρε τον Πετρόπουλο πάνω από το σώμα του (αρχική εκόνα)!

Τρία λεπτά αργότερα, ίδιοι πρωταγωνιστές και ίδια κατάληξη, με τον Χαβανίδη με βολίδα να χαρίζει στον Δικέφαλο το διπλό! Από εκείνο το σημείο και ως το τέλος του αγώνα, ο ΠΑΟΚ είχε την καθολική υπεροχή, όμως η αστοχία των επιθετικών μας και ιδίως των Κουϊρουκίδη - Χουρμπουλιάδη, στέρησαν από την ομάδα κι άλλα τέρματα...

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν το 2ο γκολ του Χαβανίδη ...

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι: Κεμανίδης, Χαλκιάς, Χουμπουλιάδης, Τσίντογλου, Χαβανίδης...  

Οι συνθέσεις:

Προοδευτική: Πετρόπουλος, Βάιλας, Γεμενής, Γεωργιτσάκης, Σουρούνης, Φίλιος, Νικολαΐδης, Τερκεσίδης, Κανσός, Ταουξής, Μουρκάκος

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Γερούδης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Χαλκιάς, Γεντζής, Κουϊρουκίδης, Χαβανίδης, Χουρμπουλιάδης

* Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1956-1957 τερμάτισε για 4η συνεχόμενη χρονιά στην 1η θέση στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Μακεδονίας (20-8 τα τέρματα και 24 βαθμοί) και στην 4η θέση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος (28-25 τα τέρματα και 37 βαθμοί) 

* Τρεις προπονητές κάθισαν στον πάγκο μας εκείνη τη σεζόν! Η αρχή έγινε με τον Αυστριακό Νικο Πόλτι, ακολούθησε ο ... Κλεάνθης Βικελίδης (!) και τελείωσε με τον επίσης Αυστριακό Βάλτερ Πφέφρερ... Είναι από τις ελάχιστες φορές που μια ομάδα με τόσες αλλαγές προπονητών μέσα στη σεζόν, κατάφερε να αναδειχτεί πρωταθλήτρια στην ΕΠΣ Μακεδονίας.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1956–57 υπήρξε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα της δεκαετίας του '50, αλλά και συζητημένα ως συνέπεια της τιμωρίας του Εθνικού Πειραιώς από την ΕΠΟ. 

* Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση αυξήθηκαν κατά 4 (10 από 6) και προέκυψαν ως εξής:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου)

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 16 Σεπτεμβρίου 1956 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 1957, ενώ της τελικής φάσης από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 1957.

* Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...