Ιστορίες από το Βελιγράδι …

Ο αγώνας της Τετάρτης (22/2, 19:30) κόντρα στην Partizan Belgrade για τον 2ο αγώνα του 1ου γύρου των play off του Basketball Champions League, είναι ο 9ος που θα δώσει ο ΠΑΟΚ στην πρωτεύουσα της Σερβίας,
Ιστορίες από το Βελιγράδι …

στο πλαίσιο κάποιας επίσημης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οι 6 από τις προηγούμενες επισκέψεις του ΠΑΟΚ στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκαν για αγώνες με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν επεισοδιακοί, ενώ 2 φορές έχει κοντραριστεί με την Partizan.

Η έκρηξη του Κόρφα και ο Mark Petway

Στις 13 Ιανουαρίου του 1988, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι για την 5η αγωνιστική των ομίλων στη φάση των «16» του Korac Cup. Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από την αντίδραση του Τζον Κόρφα, σε ένα από τα πολλά φάουλ που του έγιναν. Ήταν μία από τις λίγες φορές στην καριέρα του, που ο play maker του ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του και επιτέθηκε στον Zoran Radonic μετά από ένα φάουλ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει γενική σύρραξη. Στο παρκέ για τον Ερυθρό Αστέρα υπήρχε και ο Bane Prelevic (μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ έναν χρόνο αργότερα), χωρίς να έχει κάποια ανάμειξη στα επεισόδια. Στον ίδιο αγώνα, ο Mark Petway του ΠΑΟΚ, έσκισε το χέρι του σε ένα κάρφωμα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου πρόλαβε να κάνει τα απαιτούμενα ράμματα και να επιστρέψει στο παρκέ!

Το ξέσπασμα του Newman

Τον Νοέμβριο του 1988, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε και πάλι τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, αυτή τη φορά σε σειρά διπλών αγώνων για τον 2ο γύρο του Korac Cup. Στον πρώτο αγώνα της Θεσσαλονίκης, ο ΠΑΟΚ είχε πάρει τη νίκη με 95-85 και έτσι είχε τον πρώτο λόγο για την πρόκριση εν όψει του επαναληπτικού της "Hala Pionir". Τα πράγματα πήγαιναν περίφημα για τον ΠΑΟΚ στα πρώτα 28 λεπτά, καθώς είχε το προβάδισμα με 35-40 στο ημίχρονο και κατάφερε να προηγηθεί ακόμα και με διαφορά 8 πόντων στο δεύτερο μέρος. Κάπου εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα με τα φάουλ (είναι χαρακτηριστικό ότι οι Bane Prelevic, Νίκος Σταυρόπουλος, Mike Jones και Παναγιώτης Φασούλας αποβλήθηκαν με 5 φάουλ) και έτσι οι Σέρβοι κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι και να πιάσουν τη διαφορά των 10 πόντων που ήθελαν, με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί στην παράταση (86-76). Εκεί, ο ΠΑΟΚ κέρδισε την πρώτη κατοχή στο jump ball, αλλά οι διαιτητές χρέωσαν με παράβαση τον Bill Melis, γεγονός που προκάλεσε το ξέσπασμα του Αμερικανού προπονητή του ΠΑΟΚ Johnny Newman, ο οποίος απώθησε τον Ιταλό διαιτητή Grosi. Το παιχνίδι διακόπηκε εις βάρος του ΠΑΟΚ κι έτσι ο Ερυθρός Αστέρας πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Για πρώτη φορά στα ημιτελικά

Η τελευταία φορά που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ την προσεχή αντίπαλό του, Partizan στο Βελιγράδι, ήταν στις 6 Φεβρουαρίου του 1990, για την τελευταία αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να ηττήθηκε με 95-79, αλλά είχε εξασφαλίσει την πρόκριση και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αυτή ήταν και η αρχή μιας εξαετίας στην οποία ο ΠΑΟΚ κατέκτησε 2 ευρωπαϊκά τρόπαια, έφτασε σε 2 ακόμα ευρωπαϊκούς τελικούς και έφτασε στο final four της Euroleague.

Το διπλό πρόκρισης και η... επίσκεψη του Prelevic

Λίγους μήνες μετά τον τελευταίο ευρωπαϊκό τελικό στη Βιτόρια, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα για τη φάση των 32 του Korac Cup. Ο πρώτος αγώνας έγινε στη "Hala Pionir" στις 4 Δεκεμβρίου του 1996, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει τη νίκη με 99-102, σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην ψυχραιμία των παικτών του Michel Gomez από την γραμμή των ελεύθερων βολών στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο ΠΑΟΚ τελικά, πήρε την πρόκριση για τους «16», καθώς επικράτησε και στον 2ο αγώνα στο Αλεξάνδρειο με 100-87. Το αξιοσημείωτο του αγώνα του Βελιγραδίου ήταν η παρουσία του Bane Prelevic στο γήπεδο, καθώς βρισκόταν στο Βελιγράδι για τον αγώνα της ομάδας του, Kinder Bologna με την Partizan την επόμενη μέρα. Ήταν η πρώτη σεζόν του Prelevic μακριά από τον ΠΑΟΚ μετά από 8 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα.

Η επεισοδιακή τελευταία επίσκεψη

Έχουν περάσει κάτι παραπάνω από 10 χρόνια από την τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ επισκέφθηκε το Βελιγράδι για επίσημο αγώνα. Αντίπαλος του ήταν για μία ακόμα φορά ο Ερυθρός Αστέρας για τη φάση των ομίλων του ULEB Cup. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση σημαδεύτηκε από επεισόδια στις κερκίδες, καθώς οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα επιτέθηκαν σε αυτούς του ΠΑΟΚ και της Partizan κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει με καθυστέρηση ο αγώνας. Ο ΠΑΟΚ δεν επηρεάστηκε από την εξαιρετικά εχθρική ατμόσφαιρα και έφυγε με τη νίκη με 81-85 από τη "Hala Pionir", έχοντας για πρώτους σκόρερ του 2 Αμερικανούς του, Jason Parker και Darius Washington με 23 και 19 πόντους αντίστοιχα.

Αναλυτικά οι 8 αγώνες του ΠΑΟΚ στο Βελιγράδι...

 Ημερομηνία

Διοργάνωση

Αντίπαλος

Σκορ

6/11/1986

Korac C up

Partizan

90-75

13/1/1988

Korac Cup

Ερυθρός Αστέρας

93-88

8/11/1988

Korac Cup

Ερυθρός Αστέρας

86-76*

6/2/1990

Κυπελλούχων

Partizan

95-79

22/1/1991

Κυπελλούχων

Ερυθρός Αστέρας

91-76

4/12/1996

Korac Cup

Ερυθρός Αστέρας

99-102

23/9/1999

Euroleague

Ερυθρός Αστέρας

65-64

5/12/2006

ULEB Cup

Ερυθρός Αστέρας

81-85

*Το παιχνίδι διακόπηκε με το σκορ στο 86-76 και κατοχυρώθηκε υπέρ του Ερυθρού Αστέρα

Διαβάστε ακόμη...