Όταν μίλησε ο νόμος της Τούμπας!

Σε μια Τούμπα κυριολεκτικά καμίνι, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε σαν σήμερα στις 10/1/1990, τον καλύτερο "πελάτη" του εκείνη την εποχή, γάβρο, για τη 2η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας...
Όταν μίλησε ο νόμος της Τούμπας!

Στην 48η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1989-90 μετείχαν συνολικά 76 ομάδες (18 Α' εθνικής, 18 Β' εθνικής και 40 Γ' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

O ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων, συμμετείχε στον 4ο όμιλο μαζί με Αιγάλεω, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Πανελευσινιακό και Κοζάνη, τερμάτισε 1ος με 6 βαθμούς και πέρασε στον α΄γύρο του θεσμού. Εκεί απέκλεισε στα πέναλτι την Σπάρτη σε διπλά ματς, με το δεύτερο να γίνεται στην πρωτεύουσα της Λακωνίας και ο Γκιτσιούδης να αποκρούσει τέσσερα πέναλτι, χαρίζοντας την πρόκριση στην ομάδα μας, όπως μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ

Στον β' γύρο κληρωθήκαμε με τον γάβρο, το πρώτο ματς έγινε σαν σήμερα στις 10/1/1990 στην Τούμπα και σημαδεύτηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια με τα ... ΜΑΤ. Όλα ξεκίνησαν όταν οι ... κρανιοφόροι, άνευ λόγου και αιτίας εισέβαλαν στην 4α (!!!), σε ένα παιχνίδι στο οποίο δεν υπήρχαν αντίπαλοι οπαδοί!

Πιο "στημένα και κατευθυνόμενα επεισόδια" δεν πρέπει να υπήρξαν στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου! Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, αλλά όλοι γνωρίζαμε εκ των προτέρων τι επρόκειτο να συμβεί! Και ... συνέβη! Ζωές απειλήθηκαν, δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις αγανακτισμένων οπαδών, ο ΠΑΟΚ έχασε τον πολύ καλό ρυθμό του και απειλήθηκε με ισοφάριση από έναν γάβρο που δεν υπήρχε στο γήπεδο στο πρώτο μισό του, και κανείς από τους υπεύθυνους της ΕΛ.ΑΣ δεν τιμωρήθηκε για την "ατυχή" έμπνευση να εισβάλουν στο πέταλο, που τότε δεν είχε παιδάκια εκεί αλλά την Old School της εποχής των πορτοκαλί μπουφάν! 

Εκείνη την Τετάρτη, ο θρήνος για 21η χρονιά έφυγε από την Τούμπα με σκυμμένο το κεφάλι, αυτή τη φορά για το Κύπελλο! Το γκολ που έκρινε το παιχνίδι ήρθε στο 13ο λεπτό, όταν Σκαρτάδος - Μαγκντί συνδυάστηκαν, ο τελευταίος βρήκε πολύ έξυπνα τον Κώστα Λαγωνίδη και αυτός παρά την πίεση του Μαυρομάτη, μπήκε στην περιοχή και με κοντινό αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Ταληκριάδη (αρχική photo και αυτή που ακολουθεί), με τον σκόρερ να φεύγει απευθείας προς το πέταλο. Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιες γνωστές φιγούρες της εποχής να πανηγυρίζουν (Μανάβης εντός αγωνιστικού χώρου!), στο video που υπάρχει στη συνέχεια του κειμένου.

Πριν το 1-0 ο ΠΑΟΚ είχε άλλες δύο καλές στιγμές. Στην πρώτη ο Παχατουρίδης με κεφαλιά έδιωξε την μπάλα που πήγαινε στα δίχτυα του γάβρου και στη δεύτερη ο Ταληκριάδης απέκρουσε δύσκολα το φάουλ του Μητσιμπόνα.  

Στο 30' η κεφαλιά του Σκαρτάδου μετά από σέντρα του Μαγκντί σταμάτησε στο δοκάρι του Ταληκριάδη, με το ημίχρονο να τελειώνει με το φτωχό 1-0. Στην επανάληψη ο γάβρος προσπάθησε να αντιδράσει χωρίς να πετύχει κάτι ιδιαίτερο. 

Μπορμπόκης, Λεοντιάδης, Μητσιμπόνας, οι κορυφαίοι του ΠΑΟΚ στο ματς, από το οποίο μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα στο video που ακολουθεί. 

     

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Τουρσουνίδης, Μαλιούφας, Μητσιμπόνας, Μήτογλου, Αλεξούλης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Λαγωνίδης, Μαγκντί, Λεοντιάδης

γάβρος: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Καραταΐδης, Μαυρομάτης, Παχατουρίδης, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Κωφίδης, Αναστόπουλος, Ντέταρι (75' Νεντίδης), Μουστακίδης (46' Μητρόπουλος)

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...