Ξένοι διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα (retro)

Από την πρώτη χρονιά που καθιερώθηκε η Εθνική Κατηγορία (1959-1960), υπήρχε παρουσία ξένων διαιτητών στα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων εντός των συνόρων...
Ξένοι διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα (retro)

Με αφορμή τα όσα κατά καιρούς ακούγονται για τον ορισμό ξένων διαιτητών στους αγώνες της Super League, ας θυμηθούμε κάποια πραγματάκια για το έργο που το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν!

Την περίοδο από το 1959 ως το1975, η πρώτη "παρτίδα" προερχόταν από Ελβετία - Αυστρία - Ιταλία, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν είδαμε στα ελληνικά γήπεδα διαιτητές και από άλλες ευρωπαϊκές (και μη) χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Κύπρος, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Ισραήλ, Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία και Γιουγκοσλαβία. Οι περισσότεροι πάντως προερχόταν από την Ελβετία. Η παρουσία τους τερματίστηκε τη σεζόν 1974-1975, με τον ΠΑΟΚ εντελώς συμπτωματικά (;) να παίρνει την επόμενη τον τίτλο! Ήταν μετριότατοι και αμφιλεγόμενοι διαιτητές, που η τότε ΕΠΟ έφερνε στην Ελλάδα προκειμένου να δείξει το πόσο ανεπτυγμένη είχε την αίσθηση της ... ισονομίας!

Συνολικά στα 15 χρόνια που σφύριξαν παιχνίδια στη χώρα μας, ο ΠΑΟΚ είχε σε 86 παιχνίδια του ξένο διαιτητή. Μετά το 1975 και συγκεκριμένα στις 30/3/2008, στο εντός έδρας ματς με τον Ατρόμητο (1-0 με πέναλτι του Γ.Χ.), ένας Κύπριος ρέφερι, ο Καϊλής Πανίκας, ήταν ο τελευταίος μη Έλληνας διαιτητής που διαιτήτευσε παιχνίδι του ΠΑΟΚ!!!

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους πάντως, δεν ήταν λίγοι αυτοί που με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις τους ξεσήκωσαν τον κόσμο, ευνοώντας (από λίγο έως πολύ) τις ομάδες του λεκανοπεδίου, με τον γαβροβάζελο να παίρνει τη μερίδα του λέοντος ΚΑΙ σε αυτήν την εύνοια!  

Στα αξιομνημόνευτα, η αναφορά που γίνεται από παλιότερους οπαδούς σε κάποιον Βούλγαρο ρέφερι, που εμφανίστηκε σε παιχνίδια του ΠΑΟΚ με τρία διαφορετικά ονόματα και μάλιστα σε παιχνίδια στα οποία φρόντισε να αφήσει την στάμπα του, καταγράφοντας κακές διαιτησίες σε βάρος μας!    

Ξένοι διαιτητές σφύριξαν επίσης και τελικούς ελληνικού Κυπέλλου, με τον γνωστότερο όλων τον Βέλγο Vital Loraux, ο οποίος το 1973 σφύριξε στον τελικό γαβρος - ΠΑΟΚ... Ο Ελβετός Walter Hungerbühler ήταν ο άρχοντας του τελικού της Νέας Φιλαδέλφειας το 1974, με τον ΠΑΟΚ να κατακτά το 2ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του.

* Στην αρχική photo διακρίνεται ο Ιταλός  Cezare Jonni, o οποίος διαιτήτευσε τον τελικό Κυπέλλου του 1961, αλλά κανένα παιχνίδι του Δικεφάλου...

Διαβάστε ακόμη...