Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1945-1946!

Σαν σήμερα στις 28/10/1945, ξεκίνησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, με τον ΠΑΟΚ να αντιμετωπίζει στο Συντριβάνι την ΜΕΝΤ για την 1η αγωνιστική...
Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1945-1946!

'Ηταν η 13η διεξαγωγή του θεσμού από την ίδρυση το 1926 της ΕΠΟ και το πρώτο μεταπολεμικό, με τον ΠΑΟΚ να έχει "χάσει" στη διάρκεια του πολέμου βασικούς του παίκτες (Σωτηριάδης - Βατίκης), την ώρα που κάποιοι άλλοι έπαιζαν φιλικά με τους Ναζί, ένα γεγονός τεκμηριωμένο ιστορικά από πολλές πηγές!!!  

Πολύς κόσμος παρακολούθησε την αναμέτρηση του Δικεφάλου με τη ΜΕΝΤ, ανάμεσά τους και αρκετοί Άγγλοι επίσημοι, καθώς  η Ελλάδα είχε απελευθερωθεί από τους Γερμανούς λίγους μήνες νωρίτερα και οι "σύμμαχοι" βρισκόταν ακόμη στη χώρα μας... Παρά τις σημαντικές απώλειες, ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη ομάδα που αναδιοργανώθηκε μετά τη γερμανική κατοχή, με τον Σωκράτη Φελούρη να είναι αυτός που αντικατέστησε τον Νίκο Σωτηριάδη!

Πριν το παιχνίδι έγινε παρέλαση των ομάδων που θα συμμετείχαν στη διοργάνωση, με τη μουσική του Δήμου Θεσσαλονίκης να προπορεύεται. ΠΑΟΚ, παπαναστασιακός, γριά, Μ. Αλέξανδρος, Μακεδονικός, ΠΟ Ξηροκρήνης, Ολυμπιακός Τερψιθέας, Αίας, Απόλλων Καλαμαριάς και Αρμενική Ένωση, ήταν οι ομάδες που θα έπαιρναν μέρος στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, το πρώτο μετά την απελευθέρωση.

Μετά την καθιερωμένη ορκωμοσία των αθλητών και την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και ... Αγγλίας, έγινε η κλήρωση των αγώνων. Η κληρωτίδα έφερε την ομάδα μας να κληρώνεται να αντιμετωπίσει στο πρώτο ματς την ΜΕΝΤ, η οποία λίγες μέρες πριν είχε επικρατήσει σε φιλικό με 2-1 και ήθελε να επαναλάβει εκείνη την επιτυχία της, ώστε να πάρει το τρίποντο.

Ο Δικέφαλος όμως είχε άλλη άποψη... Μετά από καταπληκτική εμφάνιση, διέλυσε την ΜΕΝΤ με 6-2, σε μια αναμέτρηση στην οποία οι παίκτες του μπήκαν από την αρχή ορμητικά και αιφνιδίασαν τους αντιπάλους. Το πρώτο ημίχρονο έληξε 3-1, ενώ ο ίδιος αριθμός τερμάτων σημειώθηκε και στην επανάληψη, με τελικό σκορ το ΠΑΟΚ - ΜΕΝΤ 6-2!

Κορυφαίου του Δικεφάλου οι Μουράτης, Κρίτας, Ξούρας, Παπαδάκης...

* Ιστορική είναι η αρχική εικόνα, με τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες του ΠΑΟΚ στο γήπεδο του Συντριβανίου το 1945. Πίσω από τα παραπήγματα του γηπέδου είναι το παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής σχολής.

* Άλλη μια ιστορική φωτογραφία είναι αυτή που ακολουθεί με την παρέλαση του ΠΑΟΚ, αλλά και των άλλων ομάδων κατά την τελετή έναρξης του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης!

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...