Υποθήκη πρόκρισης στο Σταντ Ντε Ζερλάν! (1973)

Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην πολύχρονη ιστορία του Συλλόγου μας γράφτηκε σαν σήμερα στις 24/10/1973 στην έδρα της Ολιμπίκ Λυών, το Σταντ Ντε Ζερλάν!
Υποθήκη πρόκρισης στο Σταντ Ντε Ζερλάν! (1973)

"Είναι σαν να χάσαμε", είχε πει αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ο πολύς Ντιναλό, φανερά εκνευρισμένος από το ισόπαλο 3-3 που απέσπασε ο Δικέφαλος στην έδρα του αντιπάλου, ένα σκορ που προδιέθετε για μια ιστορική πρόκριση στη ρεβάνς της Τούμπας! Κανένας στη γαλλική ομάδα δεν μπορούσε να φανταστεί τι ομαδάρα θα έβρισκε μπροστά του εκείνο το βράδυ του μακρινού Οκτώβρη του 1973!

Το παιχνίδι έγινε παρουσία 27.000 θεατών, περισσότεροι από 5.000 ήταν οι οπαδοί - εκδρομείς του ΠΑΟΚ, είχε συναρπαστική εξέλιξη και πρόσφερε απίστευτες συγκινήσεις. Οι 100 από αυτούς είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς, άλλοι γέμισαν 10 πούλμαν και έκαναν το επίπονο ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι ήταν μετανάστες από το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Δυστυχώς, παρά την πολύχρονη και συνεχή αναζήτησή μας, δεν καταφέραμε ακόμη να βρούμε πλάνα από τα ματς με τη Λυών, η ελπίδα όμως πεθαίνει πάντα τελευταία! Από τον ΠΑΟΚ έλειπε σε εκείνο το ματς ο Γιώργος Κούδας, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά είχε αποβληθεί και είχε τιμωρηθεί με τρεις αγωνιστικές. Έλειπε κι από τα δύο ματς με τη Λέγκια. Το ματς ξεκίνησε στις 9.30 ώρα Ελλάδος...

Οι περισσότεροι από 5.000 ΠΑΟΚτσήδες είδαν εκείνο το βράδυ, έναν ΠΑΙΚΤΑΡΑ που ακούει στο όνομα Χρήστος Τερζανίδης και δύο ακραίους στα "φτερά" (Ασλανίδη - Παρίδη) να κάνουν πολύ μεγάλο παιχνίδι. Κοντά τους σε απόδοση και ο αθόρυβος Λάζος, που υπερκάλυψε την απουσία του Κούδα!

Η εναλλαγή στο σκορ, πρόσφερε εναλλαγή και των συναισθημάτων στις κερκίδες.Πριν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο, ο Λακόμπ με μονοκόμματο γυριστό σουτ νίκησε τον Στέφα και άνοιξε το σκορ (αρχική εικόνα). Πρόκειται για τον παίκτη που αργότερα έκανε μεγάλη καριέρα στη Σεντ Ετιέν και τη Μπορντό. Ήταν γέννημα της πόλης της Λυών και θρέμμα της ομάδας. Ήταν τότε 21 χρόνων κι όπως έγραψε την επομένη η «Λ' Εκίπ» ήταν ο καλύτερος παίκτης του αγώνα. 

Στα λεπτά που ακολούθησαν οι Γάλλοι πολιόρκησαν την περιοχή μας, αλλά στο 17' ο ΠΑΟΚ έδωσε το πρώτο επιθετικό του δείγμα. Μετά από ωραίο συνδυασμό Τερζανίδη - Σαράφη, η μπάλα έφτασε στον Ασλανίδη που σούταρε δυνατά (ήταν φαρμακερά τα σουτ του!!!), όμως ο γκολκίπερ Σαβό μπλόκαρε. Την ίδια τύχη είχε το σουτ του Παρίδη στο 40', με την ομάδα μας να έχει ισορροπήσει πλήρως το ματς και στο 44' ακριβώς, το πέταλο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ εκρήγνυται! 

Σε έναν υποδειγματικό αιφνιδιασμό, ο Σαράφης (έπαιζε με ενοχλήσεις στο γόνατο, αλλά διέπρεψε!), βρήκε τον Ασλανίδη που από τα 25 μέτρα με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Σαβό ισοφαρίζοντας στο πιο κατάλληλο χρονικά σημείο! Πέντε λεπτά μετά το σφύριγμα της έναρξης του 2ου ημιχρόνου από τον Ιρλανδό ρέφερι Ράιτ, ο Λάζος βρήκε τον Τερζανίδη που αφού πέρασε τον τερματοφύλακα έγραψε το 1-2, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού!

Η χαρά για το 1-2 κράτησε μόλις ένα λεπτό, καθώς ο Ντιναλό ισοφάρισε με δυνατό σουτ σε κενή εστία και αφού νωρίτερα η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Στέφα. Στο 66' νέο λάθος του Στέφα και 3-2 για τη Λυών με τον Ραβιέ. Και φτάσαμε στο 82'... Ο Λάζος σέντραρε, ο Σαράφης με κεφαλιά νίκησε τον Σαβό και διαμορφώθηκε το τελικό 3-3!  

Το μεγάλο κέρδος του Δικεφάλου δεν ήταν μόνο ένα σκορ που τον βοηθούσε για την πρόκριση (νίκησε άλλωστε 4-0 στη ρεβάνς στις 7 Νοεμβρίου και πέρασε θριαμβευτικά στον γ' γύρο), αλλά και η άνεση που έδειξε να αντιδρά όταν ήταν πίσω στο σκορ σε εκτός έδρας ματς. Αυτή ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» του κι αυτή ήταν η απόδειξη ότι πια είχε γίνει μεγάλη ομάδα.

Την επόμενη στις 4.30 το μεσημέρι χιλιάδες άνθρωποι πήγαν στο αεροδρόμιο για να υποδεχτούν την ομάδα. Κι έδωσαν ραντεβού στο γήπεδο για τον αγώνα ρεβάνς. Ο ΠΑΟΚ είχε πάψει να λέγεται, για τους ξένους, Thesaloniki. Είχε όνομα: PAOK!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Λυών (Μινιό): Σαβό, Ντομενέκ, Μιχαΐλοβιτς, Μπεζά, Λομ, Ζακέ, Ραβιέ, Κεζά, Λακόμπ, Ντιναλό, Μαριό

ΠΑΟΚ (Σάννον): Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Ασλανίδης, Σαράφης, Λάζος, Αποστολίδης, Παρίδης

Δηλώσεις Σάνον:

"Ήταν ένα πολύ ωραίο παιχνίδι και οι δύο ομάδες έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο. Η Λυών ξεχώρισε κυρίως στο πρώτο εικοσάλεπτο και μετά, όταν εμείς αρχίσαμε να παίρνουμε την πρωτοβουλία, άρχισε να οπισθοχωρεί. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το δεύτερο και το τρίτο γκολ. Δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει τον αγώνα με 3-1. Παρόλα αυτά και το 3-3 είναι καλό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στη ρεβάνς"

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...