"Φεύγω με βαριά καρδιά..." (1974)

Ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία Συλλόγου, ο Λες Σάνον αναχώρησε σαν σήμερα 11/10/1974 για την Αγγλία, μετά την τριετή (και πλέον) παραμονή του στον ασπρόμαυρο πάγκο!
"Φεύγω με βαριά καρδιά..." (1974)

Ο Σάνον πέταξε για Αθήνα και από εκεί στη συνέχεια για το Λονδίνο. Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης τον αποχαιρέτισαν ο τέως γενικός αρχηγός Φούλης Μαρτινίδης, καθώς και εκπρόσωποι των Συνδέσμων Κορδελιού, Τούμπας και Φοίνικα, στους οποίους ο Σάνον δήλωσε πως, όταν επιστρέψει μετά από δέκα μέρες, ίσως μιλήσει...

Την προηγούμενη μέρα (10/10), ο Σάνον ανακοίνωσε με έγγραφο, το τέλος της θητείας του στον ΠΑΟΚ. Σε αυτό ανέφερε:

"Η σημερινή μέρα είναι πολύ δυσάρεστη για μένα γιατί εγκαταλείπω τον ΠΑΟΚ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να συνεχίσω εργαζόμενος μέσα στην ατμόσφαιρα του Συλλόγου, όπως για μένα αυτόν τον καιρό κατέστη. Από μερίδα του αθλητικού τύπου της Θεσσαλονίκης (σημείωση δική μας: "παλιά μου τέχνη κόσκινο"), εγράφησαν πολλά εις βάρος μου, τα οποία όμως δεν πρόκειται να σχολιάσω! Δεν θα κερδίσω τίποτε! Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να αφήσω τους πραγματικούς φιλάθλους του ΠΑΟΚ και το κοινό της Θεσσαλονίκης να κρίνουν μόνοι τους την κατάσταση και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σχετικά με τα πραγματικά αίτια και την αλήθεια.

Θέλω  να ευχαριστήσω όλους τους αληθινούς φιλάθλους του ΠΑΟΚ γιατί υπήρξαν πραγματικά μεγάλοι, εξαιρετικά προς εμένα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στον ΠΑΟΚ. Θέλω να ευχαριστήσω τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί μου απόλυτα, και όλους τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως τοποθετήσεως οι οποίοι μου έδειξαν μεγάλη εκτίμηση και ζεστασιά. Φεύγω με βαριά καρδιά αλλά εύχομαι ολόψυχα τα εσωτερικά προβλήματα του Συλλόγου να επιλυθούν τώρα και ο Σύλλογος να συνεχίσει μια τόσο πετυχημένη πορεία, όσο πετυχημένη υπήρξε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια"

Η παραίτηση Σάνον έγινε δεκτή από τη διοίκηση και λύθηκε μια συνεργασία με έναν τεχνικό που σημάδεψε με την παρουσία του την μεγάλη ομάδα του '70... 

Οι ασπρόμαυρες ιστορίες αποκαλύπτουν 43 χρόνια μετά τον λόγο για τον οποίον ο Λες Σάνον έφυγε από τον ΠΑΟΚ!!!

Στη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1974-1975, στις 6/10/1974, έγινε στο Χαριλάου ένα επεισοδιακό παιχνίδι με την ομάδα της γειτονιάς. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 0-1 με τον Ασλανίδη (πέναλτι) και στη συνέχεια μέσα από απίστευτους τσαμπουκάδες των νταήδων της εποχής, ο παπαναστασιακός επικράτησε με 2-1. Εκείνη λοιπόν τη μέρα, κατά τη διάρκεια του αγώνα, είχαν εντονότατη αντιπαράθεση στον πάγκο της ομάδας μας, ο Λες Σάνον με τον βοηθό του Μιχάλη Μπέλλη, με τον Άγγλο τεχνικό να φεύγει από τον πάγκο μας!!! Το επόμενο βήμα του ήταν η ... παραίτηση!!! 

Η προπονητική καριέρα του Άγγλου τεχνικού με αριθμούς:

ΠερίοδοςΟμάδα  1966-1969Μπέρι ΦΚ1969-1970Μπλάκπουλ ΦΚ1971-1974ΠΑΟΚ1975-1976Ηρακλής1976-1977Ολυμπιακός Πειραιώς1978Παναχαϊκή1979-1980ΟΦΗ1980-1981ΣΚ Μπραν1982-1984ΟΦΗ

Ο Λες Σάνον, έφυγε από τη ζωή στις 2/12/2007...

Και λίγα λόγια για τη ζωή του. Γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 12 Μαρτίου του 1926 (συμπτωματικά είναι και η χρονιά που ιδρύθηκε η ομάδα μας) πανηγύρισε το 1972 και το 1974 την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ ενώ δύο χρόνια αργότερα σήκωσε και τρίτη φορά την κούπα του θεσμού, αλλά αυτή τη φορά με τον Ηρακλή.

Το 1973 -με τον ΠΑΟΚ φυσικά- έφθασε ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, φάση στην οποία αποκλείστηκε από τη Μίλαν, ενώ την ίδια χρονιά βρέθηκε μισή ανάσα από το να σπάσει το ελεεινό ΠΟΚ για να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα του συλλόγου.

Αυτό όμως έμελλε να το κάνει ένας άλλος μαέστρος (Lorant) τρία χρόνια αργότερα. Ο Σάνον είχε εργαστεί επίσης σε ολυμπιακό και Εθνικό, ενώ είχε καθίσει και στον πάγκο του ΟΦΗ και του Αιγάλεω.

Ο Άγγλος προπονητής κρατούσε πολλές επαφές με τους βετεράνους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας, κάνοντας και κάποιες επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας φανατικά μέλος της μεγάλης «ασπρόμαυρης» οικογένειας...

Σαν ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την καριέρα του από την Λίβερπουλ και έκανε το ντεμπούτο του στο αγγλικό πρωτάθλημα στις 17 Απριλίου 1948, στο Άνφιλντ, με αντίπαλο την Μάντσεστερ Σίτι, περνώντας στο παιχνίδι ως αλλαγή - στη θέση του Αλμπερτ Στάμπινς.

Το μοναδικό του γκολ με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ το πέτυχε στις 30 Αυγούστου 1948, στη νίκη των Reds επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με σκορ 2-1.

Το συμβόλαιό του με την Λίβερπουλ έληξε τον Νοέμβρη του 1949, χρονιά όπου μεταγράφηκε στον δεύτερο και τελευταίο σταθμό της ποδοσφαιρικής του καριέρας, την Μπέρνλεϊ, με την οποία πέτυχε 39 γκολ σε 263 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα.

Ο Σάνον κρέμασε τα παπούτσια του τον Σεπτέμβριο του 1958, σε ηλικία 32 ετών, ως αρχηγός της Μπέρνλεϊ. Πρωτοασχολήθηκε με την προπονητική το 1959 στην Εβερτον και το 1962 ήταν βοηθός του Μπίλι Ράιτ στο τεχνικό επιτελείο της Αρσεναλ.

Μετά από 4 χρόνια στο Χάιμπουρι, ανέλαβε μάνατζερ της Μπέρι, η οποία αγωνιζόταν στην 2η κατηγορία της Αγγλίας. Η Μπέρι τερμάτισε στην τελευταία θέση, στην πρώτη σεζόν του Σάνον στον πάγκο, αλλά έμεινε στην ομάδα και την οδήγησε και πάλι στην κατηγορία για να την δει ξανά να υποβιβάζεται το 1969.

Εκείνη τη χρονιά η διοίκηση της Μπέρι τον υποβάθμισε και ο Σάνον έφυγε για την Μπλάκπουλ, με την οποία είχε άμεση επιτυχία. Την οδήγησε σε άνοδο στην 1η κατηγορία.

Την περίοδο 1970-71 η Μπλάκπουλ τερμάτισε στην τελευταία θέση και ο Σάνον αντικαταστάθηκε, ευτυχώς για μας, στην τεχνική ηγεσία της ομάδας από τον Τζίμι Μίντοους.

Ο επόμενος προπονητικός σταθμός του , ήταν ο ΠΑΟΚ. Τα μεγάλα κατορθώματα του Σάνον στον πάγκο της ομάδας μας, αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Όταν έφυγε από τον "Δικέφαλο" και μετά από περιπλάνηση αρκετών ετών σε πάγκους διαφόρων ευρωπαϊκών ομάδων, ο Λες Σάνον ανέλαβε το τμήμα σκάουτινγκ της Λούτον, ρόλος που ήταν και ο τελευταίος του σε σχέση με το ποδόσφαιρο. 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...