Ο πρώτος ξένος τεχνικός του ΠΑΟΚ!

Σαν σήμερα στις 2/9/1930 (ημέρα Τρίτη) έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο νέος (τότε) τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γερμανός Ροδόλφος Γκάσνερ...
Ο πρώτος ξένος τεχνικός του ΠΑΟΚ!

Ο Γκάσνερ ήρθε στη Θεσσαλονίκη σιδηροδρομικώς μέσω Βελιγραδίου και τον υποδέχτηκαν στον σταθμό της πόλης μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Γκάσνερ τόνισε πως ήρθε για να δουλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την πρόοδο του ΠΑΟΚ και να γνωρίσει η ομάδα ημέρες δόξας...

Tην επόμενη μέρα της άφιξης του μάλιστα ζήτησε να δει τους παίκτες του και να κάνει προπόνηση, όπως μαρτυράει το προσκλητήριο της ομάδας, στην εφημερίδα Μακεδονία της επόμενης μέρας, στο φύλλο της στις 3/9/1930.

Ο Γερμανός ήταν ο πρώτος ξένος τεχνικός στην ιστορία του Δικεφάλου. Επί των ημερών του η ομάδα έφερε μέτρια αποτελέσματα και αποδείχτηκε ακριβός για τα δεδομένα της εποχής.

Επέβαλλε "σιδηρά πειθαρχία" στην ομάδα, καθώς είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως ήταν πρώην στρατιωτικός και δεν χαριζόταν σε κανέναν παίκτη του!

Μάλιστα έχει καταγραφεί πως στην τελετή έναρξης εκείνου του πρωταθλήματος, βάδιζε πίσω από τον σημαιοφόρο του ΠΑΟΚ με το βάδισμα της χήνας (!), κάτι που έγινε της μόδας εκείνη την εποχή και οι ΠΑΟΚτσήδες (παίκτες) περπατούσαν όπως ο προπονητής τους!

Στο αγωνιστικό κομμάτι, αντικατέστησε εννιά παίκτες της πρώτης ομάδας, φέρνοντας αντίστοιχο αριθμό παικτών από τα μικρότερα τμήματα του συλλόγου.

Στον ΠΑΟΚ των ημερών του έπαιζε και ο ανεψιός του, Βίλλυ Γκάσνερ, ένας γόης της εποχής.

Στα παιχνίδια που έδωσε ο ΠΑΟΚ για το Κύπελλο με τον Γερμανό στον πάγκο του, η ομάδα κέρδισε τον Μελιτέα με 3-0,τον Ηρακλή με 3-2, αποκλείστηκε όμως από την ΑΕΚ, χάνοντας 2-1 στην Αθήνα.

Η κακή πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, σε συνδυασμό με το ακριβό κασέ του, οδήγησε στην αποπομπή του Γκάσνερ και το μόνο που έμεινε σαν ανάμνηση από αυτόν ήταν το ... βάδισμα της χήνας!

Πριν τον ερχομό του στην ομάδα, χρέη προπονητή εκτελούσε (αμισθί) ο Κωνσταντίνος Ανδρεάδης!

* Η αρχική photo (αρχές του 1931) είναι πραγματικά ιστορική! Διακρίνεται ο Γκάσνερ ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ: Χάρο, Γεωργιάδη, Μπιζού, Βλάχο, Παπαδόπουλο Γ., Παζάρη, Παπάζογλου, Καβουμαρτζή, Κωνσταντινίδη, Παπαδόπουλο Χαρ., Ετιέν και Παπαϊορδανίδη.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...