Έγινε η ανατροπή ... της ανατροπής! (1972)

Σαν σήμερα 25/6/1972, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής, ο Δικέφαλος υποδέχτηκε στην Τούμπα τον θρήνο σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, που πρόσφερε όμως πολλές συγκινήσεις στον κόσμο που το παρακολούθησε.
Έγινε η ανατροπή ... της ανατροπής! (1972)

Ένα χρόνο πριν (1971) είχε ξεκινήσει το αήττητο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα με τον γάβρο... Από τις 3/1/1971 το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο πιο ακλόνητος άσος στο δελτίο προγνωστικών ποδοσφαίρου για όλους τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης.

Τη σεζόν 1971-1972, ο ΠΑΟΚ με τον Λες Σάνον στον πάγκο του είχε στραμμένη την προσοχή του στο κύπελλο και εκείνο το πολύ ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα (25/6), επικράτησε με 4-3, ένα σκορ που αδικεί την ομάδα μας καθώς ήταν πολύ καλύτερη των φιλοξενούμενων. Δυστυχώς η αστάθεια και τα λάθη της αμυντικής γραμμής, μετέτρεψαν το 4-0 ή 4-1 σε 4-3!

Το σκορ άνοιξε στο 6' ο Αποστολίδης, για να ισοφαρίσει στο 19΄ο Γιούτσος και να κάνει το 1-2 στο 24' ο Καραβίτης. Δύο γκολ από το πουθενά! Στο 33' ο Μαντζουράκης ισοφάρισε και στο 39' ο Σαράφης έβαλε ξανά μπροστά τον ΠΑΟΚ με 3-2, σκορ με το οποίο οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

Με την έναρξη της επανάληψης (στο 47') ο Παμπουλής ισοφάρισε εκ νέου, για να έρθει στο επόμενο λεπτό ο Σαράφης να διαμορφώσει το τελικό 4-3... Κορυφαίοι του Δικεφάλου οι Κούδας, Σαράφης, Τερζανίδης, Γούναρης, Μαντζουράκης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης (46' Χατζηιωάννου), Γούναρης, Μπέλλης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Σαράφης, Κούδας, Μαντζουράκης (Σταυρίδης), Αποστολίδης, Λάζος

γάβρος: Μυλωνάς, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Συνετόπουλος, Αγγελής (46' Κουρέας), Κουμαριάς, Βασιλόπουλος, Παπάς, Παμπουλής, Γιούτσος (46' Παπαδημητρίου), Καραβίτης.

* Τις επόμενες τρεις χρονιές, ο ολυμπιακός κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα ΣΧΕΔΟΝ αήττητος. Κάθε χρόνο είχε στο παθητικό μόνο μια ήττα – ναι, σωστά μαντέψατε σε ποιο γήπεδο...

* Τη σεζόν 1971-1972, ο ΠΑΟΚ συγκέντρωσε 80 βαθμούς σε 34 ματς, έχοντας 18 νίκες - 10 ισοπαλίες - 6 ήττες. Τερμάτισε στην 5η θέση με 53-27 τέρματα, αλλά εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο χάρη στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, ένα τρόπαιο που ήταν ο πρώτος τίτλος του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ από το 1926...

* Πρώτοι σκόρερ του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν ήταν ο Αποστολίδης με 12 τέρματα και ακολούθησε ο Σαράφης με 10

* Πρωταθλητής αναδείχτηκε ο βάζελος με 88 βαθμούς (ήταν η ομάδα του Γουέμπλεϋ), ενώ ο ΠΑΟΚ είχε κάποια ανέλπιστα στραβοπατήματα, καθώς έχασε 2 φορές από το Αιγάλεω και εκτός έδρας από Φωστήρα - Βέροια. Μιλάμε για 12 βαθμούς που θα μπορούσαν να είχαν κερδηθεί.

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...