Απουσίες, τραυματισμοί, ατυχία και ..."Χ"

Στις 16 Μαΐου του 1970, ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο Καραϊσκάκη για να αντιμετωπίσει τον Εθνικό, στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής, έχοντας σημαντικές απουσίες στην αποστολή του.
Απουσίες, τραυματισμοί, ατυχία και ..."Χ"

Ο Γιέννε Τσάκναντι δεν υπολόγιζε τους Κούδα - Σαράφη που έμειναν στη Θεσσαλονίκη λόγω τραυματισμού. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, στο 43' ο Δημήτρης Παρίδης είδε την κόκκινη κάρτα (αυστηρή απόφαση του διαιτητή Κούρκουλα), αφήνοντας τον Δικέφαλο με 10 παίκτες! Αν και έπαιζε με παίκτη λιγότερο ο ΠΑΟΚ στο 53' έχασε μοναδική ευκαιρία να ανοίξει στο σκορ, όταν ο Μακρής εκτέλεσε πέναλτι στο δοκάρι του τερματοφύλακα του Εθνικού Αρβανίτη! Το πέναλτι το κέρδισε ο Δράμαλης, όταν σε μια προώθησή του, σούταρε και ο Τούντας βρήκε την μπάλα με το χέρι του...

Η ομάδα επηρεάστηκε και από αυτήν τη σημαντική χαμένη ευκαιρία, οπισθοχώρησε και όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, στο 62' δέχτηκε το γκολ με εύστοχο πέναλτι του Ελευθεριάδη (ανατροπή του Φωτόπουλου από τον Θεοφανίδη).

Και ενώ το μομέντουμ έδειχνε μια επερχόμενη ήττα (απουσίες, αποβολή Παρίδη, χαμένο πέναλτι, πίσω στο σκορ), ο Δικέφαλος βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να φωνάξει παρών στο ματς! Το ρολόι στο Καραϊσκάκη σημάδευε το 76ο λεπτό, όταν ο Αφεντουλίδης με σουτ έφερε το ματς στα ίσα.

Κορυφαίοι του μαχητή ΠΑΟΚ, οι Χριστοδούλου, Μακρής, Θεοφανίδης, Φουντουκίδης, Παρίδης, Τερζανίδης

Οι συνθέσεις:

Εθνικός: Αρβανίτης, Ελευθεριάδης, Τούντας, Χατζηιωαννίδης, Νικηφοράκης, Σταματόπουλος, Λεβεντάκος, Ρεμούνδος (41' Χατζηιωάνουγλου, 76' Δαβαρίας), Φωτόπουλος, Ζερβουδάκης  

ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου, Μακρής, Θεοφανίδης, Φουντουκίδης, Παπαχρηστούδης, Δράμαλης (67' Λαρίδης), Μουρατίδης, Τερζανίδης, Παρίδης, Στεργιάδης (62' Γιακουμής), Αφεντουλίδης

* Στην αρχική photo διακρίνεται ο Δημήτρης Παρίδης να μονομαχεί με δύο αμυντικούς του Εθνικού.

Την περίοδο 1969-1970 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση με 75 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας), έχοντας 12 νίκες - 17 ισοπαλίες (!) - 5 ήττες, με τέρματα 52-25. Μια θέση που του έδωσε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) της επόμενης σεζόν. Πρώτος σκόρερ του Δικεφάλου ήταν ο Σταύρος Σαράφης με 17 γκολ!

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γιέννε Τσάκναντι, ήταν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς είχε ήδη σηκώσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας με την ΑΕΚ. Φημιζόταν για την εργατικότητα και την πειθαρχία του. Ο ερχομός του στην Τούμπα ήταν προσωπική επιλογή του τότε Γενικού Γραμματέα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη!

Εκείνη την εποχή διοργανωνόταν εκτός από το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, κάθε καλοκαίρι, με τις ομάδες να είναι σε φάση προετοιμασίας. Οι αγώνες γινόταν σε δύο ομίλους (Βορράς - Νότος) και οι νικητές έπαιζαν σε ουδέτερο γήπεδο για τον τίτλο.

Ο ΠΑΟΚ εκείνη λοιπόν τη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ (κέρδισε στον τελικό τον γάβρο 2-0 χάρη σε γκολ του Αφεντουλίδη στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα που έγινε στη Λαμία) και αυτή ουσιαστικά ήταν η πρώτη κατάκτηση πανελλήνιου τίτλου από την ομάδα μας! Παράλληλα μπήκαν στα ταμεία της και 450.000 δρχ, με τον Τσάκναντι να κάνει με το καλημέρα απόσβεση του ποσού που δαπανήθηκε από τη διοίκηση για τον ερχομό του στον ΠΑΟΚ!!!

Πριν τον τελικό, στον όμιλο του Βορρά, ο Δικέφαλος είχε κερδίσει σε μονά ματς που έγιναν τον Αύγουστο του 1969, τον Αρη, τον Ηρακλή, την Καβάλα και τον Πανσερραϊκό!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...