Νίκη επί του ΟΦΗ και φουλ για Ευρώπη!

Για την 29η αγωνιστική της σεζόν 1969-1970, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε σαν σήμερα (4/5/1970) στην Τούμπα τον ΟΦΗ...  
Νίκη επί του ΟΦΗ και φουλ για Ευρώπη!

Αυτή ήταν η μόλις 2η φορά που ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, καθώς είχε προηγηθεί το 4-1 της περασμένης σεζόν 1968-1969!

Ήταν μια αγωνιστική στην οποία ο Δικέφαλος με τον Αυστροουγγαρέζο Γιέννε Τσάκναντι στον πάγκο του, ήταν η μόνη από τις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης που έφτασε στη νίκη, καθώς οι έτεροι συμπολίτες, ο μεν παπαναστασιακός έμεινε στο 0-0 στην Καβάλα, η δε γριά έχασε 3-0 στον Κορυδαλλό από την Προοδευτική! Οι τρεις αυτές ομάδες και λίγο πιο κάτω ο Πιερικός, μαχόταν για ευρωπαϊκό εισιτήριο και ενώ το πρωτάθλημα έφτανε στο τέλος του! 

Ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος στο παιχνίδι και μόλις στο 1' ο Παρίδης με κούρσα έφτασε στην μικρή περιοχή του ΟΦΗ, αλλά το σουτ που επιχείρησε το απέκρουσε ο τερματοφύλακας Αδαμάκης. Στο 14' ο Μπουρδαμής ανέτρεψε τον θρυλικό "Μητσάρα", όμως ο ρέφερι Μαντάς έκανε γαργάρα το πεντακάθαρο πέναλτι, με την κερκίδα να ξεσηκώνεται. Στο 21' ο Κούδας πέρασε εντυπωσιακά τον Παπαθεοφάνους, ο Παρίδης έγινε αποδέκτης της μπάλας σούταρε όμως με φάλτσο, άουτ. Στο 26' ο Τερζανίδης σέντραρε, ο Σαράφης έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα κατέληξε άουτ, για να έρθει ο Κούδας στο 28' με δυνατό μακρινό σουτ να νικήσει τον Αδαμάκη και να ανοίξει το σκορ!  Στην αρχική photo διακρίνεται ο Σαράφης να πανηγυρίζει με αυτόν τον περίεργο τρόπο το γκολ που πέτυχε δευτερόλεπτα πιο πριν ο Κούδας. 

Οι Κρητικοί έπαιξαν ιδαίτερα σκληρά, οι επιθετικοί του ΠΑΟΚ το πήραν χαμπάρι από την αρχή και φυλάχτηκαν (η ομάδα είχε υποχρεώσεις και στο Κύπελλο αφού έφτασε ως τον τελικό). Ο άτυχος της υπόθεσης ήταν ο Παπαχριστούδης, ο οποίος στο 35' αντικαταστάθηκε από τον Κοντογιώργο λόγω τραυματισμού, ένα γεγονός που έκανε τους παίκτες μας να μαζέψουν ακόμη πιο πολύ τα πόδια τους!

Ο ΟΦΗ απείλησε μόνο στο 23', όταν χρειάστηκαν τα αντανακλαστικά του Χριστοδούλου για να σταματήσουν το σουτ του Λεμονή από πολύ καλή θέση. Λίγο νωρίτερα φωτοβολίδα του Παρίδη σταμάτησε στη συμβολή των δοκών του Αδαμάκη. Στην επανάληψη ο Δικέφαλος, που πριν το ματς ήταν στην 6η θέση και μετά την ολοκλήρωσή του αναρριχήθηκε στην 5η περνώντας τη γριά, διαχειρίστηκε το παιχνίδι, ελέγχοντας τη μεσαία γραμμή και το σκληρό παιχνίδι των Κρητικών, που έμεινε προκλητικά ατιμώρητο από τον Μαντά!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου, Δράμαλης, Φουντουκίδης, Παπαχριστούδης (35' Κοντογιώργος), Θεοφανίδης, Μουρατίδης, Παρίδης, Σαράφης, Κούδας, Τερζανίδης, Λαρίδης (59' Αφεντουλίδης)

ΟΦΗ:  Αδαμάκης, Θέμελης, Τσακίρογλου (46' Μπαλτατζής), Παπαθεοφάνους, Μπουρδαμής, Μαραγκουδάκης, Κιουσέντερλης, Αλεξανδρής, Βουζουνεράκης, Βλάχος, Λεμονής

Την περίοδο 1969-1970 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση με 75 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας), έχοντας 12 νίκες - 17 ισοπαλίες (!) - 5 ήττες, με τέρματα 52-25. Μια θέση που του έδωσε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) της επόμενης σεζόν. Πρώτος σκόρερ του Δικεφάλου ήταν ο Σταύρος Σαράφης με 17 γκολ!

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γιέννε Τσάκναντι, ήταν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς είχε ήδη σηκώσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας με την ΑΕΚ. Φημιζόταν για την εργατικότητα και την πειθαρχία του. Ο ερχομός του στην Τούμπα ήταν προσωπική επιλογή του τότε Γενικού Γραμματέα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη!

Ο Τσάκναντι με τον τότε έφορο της ομάδας Πέτρο Καλαφάτη στην Τούμπα, πριν από έναρξη αγώνα

Εκείνη την εποχή διοργανωνόταν εκτός από το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, κάθε καλοκαίρι, με τις ομάδες να είναι σε φάση προετοιμασίας. Οι αγώνες γινόταν σε δύο ομίλους (Βορράς - Νότος) και οι νικητές έπαιζαν σε ουδέτερο γήπεδο για τον τίτλο.

Ο ΠΑΟΚ εκείνη λοιπόν τη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ (κέρδισε στον τελικό τον γάβρο 2-0 χάρη σε γκολ του Αφεντουλίδη στο τελευταίο δίλεπτο του αγώνα που έγινε στη Λαμία) και αυτή ουσιαστικά ήταν η πρώτη κατάκτηση πανελλήνιου τίτλου από την ομάδα μας! Παράλληλα μπήκαν στα ταμεία της και 450.000 δρχ, με τον Τσάκναντι να κάνει με το καλημέρα απόσβεση του ποσού που δαπανήθηκε από τη διοίκηση για τον ερχομό του στον ΠΑΟΚ!!!

Πριν τον τελικό, στον όμιλο του Βορρά, ο Δικέφαλος είχε κερδίσει σε μονά ματς που έγιναν τον Αύγουστο του 1969, τον Αρη, τον Ηρακλή, την Καβάλα και τον Πανσερραϊκό!

Παίκτες του ΠΑΟΚ της σεζόν 1969-70, παρακολουθούν παιχνίδι φορώντας τα χαρακτηριστικά χάρτινα καπελάκια της εποχής 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...