Σφαγή με υπογραφή Τσουκαλαδέλη! (1977)

Μια από τις μεγαλύτερες διαιτητικές σφαγές στην πολυετή ιστορία του ΠΑΟΚ συνέβη εκείνη την Κυριακή (1/5/1977) στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας!
Σφαγή με υπογραφή Τσουκαλαδέλη! (1977)

Ο Δικέφαλος του Βορρά, με τον Άγγλο τεχνικό Μπίλι Μπίγκαμ πλέον στον πάγκο του (είχε διαδεχθεί τον Μπράνκο Στάνκοβιτς), στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής αντιμετώπιζε εκτός έδρας την αεκ.  

Ο πρωταθλητής της περασμένης σεζόν ΠΑΟΚ, πριν από εκείνο το παιχνίδι ήταν πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα με 44 βαθμούς (2-1-0 το σύστημα της βαθμολογίας), ακολουθούμενος από τον βάζελο (42 βαθμοί), γάβρο 40 βαθμοί και αεκ 39. Το αδηφάγο κέντρο δεν μπορούσε με τίποτε να καταπιεί πως ομάδα εκτός λεκανοπεδίου θα σηκώσει για 2η συνεχόμενη σεζόν πρωτάθλημα και όσο άδειαζε η κλεψύδρα των αγωνιστικών, τόσο αναζητούσε ευκαιρία να επέμβει...

Και η ευκαιρία δόθηκε εκείνο το απόγευμα, όταν ο Τσουκαλαδέλης φρόντισε να χαραχτεί με τον πιο αρνητικό τρόπο το όνομά του στις συνειδήσεις των ΠΑΟΚτσήδων.

Ο εμετικός αυτός τύπος, ένα πιόνι του συστήματος, φρόντισε να χάσει ο ΠΑΟΚ με τρόπο όχι απλά προκλητικό, μιλάμε κυριολεκτικά για ΣΦΑΓΗ, χωρίς αναισθητικό!

Ένας διαιτητής από τη Λαμία που σφύριξε στην καριέρα του μόλις τρεις φορές σε ματς του ΠΑΟΚ, έκοψε την Πρωτομαγιά του 1977 το δρόμο του Δικεφάλου προς τον τίτλο, προφανώς δουλεύοντας για άλλες ομάδες και όχι για την αεκ! Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο Σπάθας στο Βικελίδης πριν λίγα χρόνια, μόνο που ο Τσουκαλαδέλης χειρούργησε ακόμη πιο προκλητικά!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Μόλις στο 11ο λεπτό, η αεκ κερδίζει ένα φάουλ λίγα μέτρα έξω από την μεγάλη μας περιοχή, οι παίκτες του ΠΑΟΚ ξεκινούν να  σχηματίζουν τείχος, ο Τσουκαλαδέλης με τα νώτα γυρισμένα προς τον τερματοφύλακά μας (Μηλίνης) δίνει οδηγίες στο τείχος, ο Μηλίνης είναι στο δεξί δοκάρι και προσπαθεί να βάλει σε σωστή θέση τους συμπαίκτες του, όταν ξαφνικά ο Νικολούδης τρέχει σουτάρει και ... στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Τσουκαλαδέλης αντί να δείξει επανάληψη και κίτρινη στον παίκτη της ΑΕΚ, κατακυρώνει το γκολ πηγαίνοντας προς το κέντρο!

Στο 25' ο Κερμανίδης μπαίνει στην περιοχή της αθηναϊκής ομάδας, ανατρέπεται από τον Ραβούση, καταφανέστατο το πέναλτι, όμως ο Λαμιώτης ρέφερι δεν το καταλογίζει! Στο 43' ο Δαμανάκης κάνει ανάποδο ψαλίδι, ο διαιτητής του κάνει παρατήρηση, την ίδια στιγμή μπαίνουν μέσα οι προπονητές της ΑΕΚ και του ζητούν να αποβάλει τον παίκτη μας! Το πιόνι άλλο που δεν ήθελε και αφήνει τον ΠΑΟΚ με 10! Εάν συνυπολογίσουμε και τον τραυματισμό τού Ορφανού, με την είσοδό του σαν αλλαγή στο 61' (συνέχισε κουτσαίνοντας ως τη λήξη) ο ΠΑΟΚ έπαιζε στο τελευταίο ημίωρο με 9 παίκτες.

Στο 57' ο Σαράφης με απίστευτη κεφαλιά - ψαράκι σκοράρει, ο Τσουκαλαδέλης σε συνεργασία με τον βοηθό του Σταθογιάννη (άλλος κι αυτός ο ακόμη πιο τραγικός και παντελώς ανίκανος τύπος!) το ακυρώνει προς έκπληξη όλων.  Φουντουκίδης και Κούδας σημειώθηκαν στο φύλλο αγώνος για τις έντονες διαμαρτυρίες τους στη φάση του ακυρωθέντος γκολ του Σαράφη...

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε μπαλάρα στη Φιλαδέλφεια, έκανε εμφάνιση πρωταθλητή, αλλά εκτός από το ότι είχε να αντιμετωπίσει ΑΕΚ και κοράκια, ήταν και φοβερά άτυχος, αφού στο 15' και στο 60' τα σουτ των Αποστολίδη - Κούδα σταμάτησαν στα δοκάρια του Στεργιούδα!

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούδης, Τόσκας, Παπαδόπουλος, Τάσος, Νικολούδης , Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (62' Ζαρζόπουλος), Μαύρος (61' Τσάμης)  

ΠΑΟΚ: Μηλίνης, Γούναρης (46' Γκουερίνο), Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Τερζανίδης, Κερμανίδης (61' Ορφανός), Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Δαμανάκης     


Ο Δικέφαλος του Βορρά, εκείνη τη σεζόν ξεκίνησε με τον Γιουγκοσλάβο Μπράνκο Στάνκοβιτς στον πάγκο του (26 ματς) και στη συνέχεια ήρθε ο Μπίλι Μπίγκαμ (8 ματς). Η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση, έχοντας 21 νίκες, 10 ισοπαλίες, 3 ήττες, συγκέντρωσε 52 βαθμούς (63-27 τα τέρματα).

Το πρωτάθλημα το πήρε τελικά ο ... βαζελος (για αυτόν δούλεψε πιθανότατα ο "χασάπης" Τσουκαλαδέλης στη Φιλαδέλφεια!) με 54 βαθμούς, στη 2η θέση ισοβαθμήσαμε εμείς και ο γάβρος με 52 βαθμούς, με την ομάδα της Μουνιχίας να υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων (70-27 έναντι 63-27)!  

Αυτά γινόταν στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια! Σφαγές χωρίς να κρατιούνται ούτε τα προσχήματα! Σφαγές που μπορεί να στέρησαν από την ομάδα μας τίτλους, όμως συσπείρωσαν γύρω της χιλιάδες ανθρώπους από διαφορά μέρη της χώρας, οι οποίοι έβλεπαν τις αδικίες που γινόταν και συστρατεύτηκαν κάτω από το ασπρόμαυρο λάβαρο! Γιατί, ΠΑΟΚ δε γίναμε για τους τίτλους! Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι στάση ζωής και όχι κάτι περιστασιακό και εφήμερο!

Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε, είμαστε όμως βέβαιοι πως οι παλιότεροι όλα όσα αναφέρονται στο κείμενο τα θυμούνται και δεν θα τα ξεχάσουν ποτέ!

Δείτε στα 2 video που ακολουθούν...

Στο πρώτο video... τα αίσχη του Τσουκαλαδέλη (ΕΤ1)... και στο δευτερο video, την αποκρουστική απόκρυψη των επίμαχων φάσεων της σφαγής του ΠΑΟΚ, από τα Ελληνικά Επίκαιρα, (που ως γνωστόν έπαιζαν στα σινεμά όλης της χώρας πριν τις ταινίες) εμφανίζοντας τη νίκη της ΑΕΚ δίκαιη!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...