Όταν η ΑΕΚ έφυγε με σκυμμένο κεφάλι! (1970)

Οι ασπρόμαυρες ιστορίες σάς ταξιδεύουν στις 29/3/1970 ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν στην Τούμπα την ΑΕΚ στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς!
Όταν η ΑΕΚ έφυγε με σκυμμένο κεφάλι! (1970)
Photo Credits: @aspromavresistories.blogspot.com

Η αθηναϊκή ομάδα ήταν στο κυνήγι της κορυφής (4 βαθμούς πίσω από τον γάβρο) και ήθελε τη νίκη για να μείνει ζωντανή σε αυτήν της την προσπάθεια. Για κακή της τύχη έπεσε σε έναν εξαιρετικό ΠΑΟΚ που πραγματοποιώντας ίσως το καλύτερο παιχνίδι του για εκείνη την αγωνιστική χρονιά, κυριολεκτικά την έστειλε αδιάβαστη!!! Ήταν η ευρύτερη του νίκη μέχρι τότε απέναντι στους τρεις της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εποχής: "Ο ΠΑΟΚ κατέπληξε την Κυριακή και πρώτα από όλα τους οπαδούς του, που δεν περίμεναν μια τέτοια εμφάνιση! Τι επίθεση ήταν αυτή; Πού κρυβόταν η ομάδα σε τόσα προηγούμενα παιχνίδια; Άραγε κατάλαβε η τεχνική ηγεσία πόσο κατασταλτικό ήταν το κομπλεξικό man to man που έπαιζε ο Δικέφαλος; Κάθε φορά που οι παίκτες του έπαιρναν την μπάλα κυριολεκτικά μύριζε γκολ!"

Έναν τέτοιο ΠΑΟΚ βρήκε μπροστά της η πλήρης ΑΕΚ και κυριολεκτικά υποκλίθηκε στο μεγαλείο του... Το σκορ άνοιξε μόλις στο 4' ο Σαράφης με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, ο Τριανταφύλλου ανέτρεψε τον Κούδα (αρχική photo), για να ακολουθήσει ένα 20λεπτο στο οποίο η ΑΕΚ βγήκε στην επίθεση, προσπάθησε να ισοφαρίσει, όμως ο Χριστοδούλου σε 2-3 πολύ καλές ευκαιρίες ήταν παρών και κράτησε την εστία μας ανέπαφη. Στο 44' ο Παρίδης σέντραρε και ο Σαράφης με εκπληκτική κεφαλιά (σπεσιαλιτέ του) έγραψε το 2-0!

Με την έναρξη της επανάληψης ο ΠΑΟΚ βγήκε δυνατά στην επίθεση κερδίζοντας τρία διαδoχικά κόρνερ. Το τρίτο από αυτά το εκτέλεσε ο Παρίδης με φοβερό φάλτσο, στέλνοντας την μπάλα για μια ακόμη φορά στα δίχτυα της ΑΕΚ, παρά την προσπάθεια του τερματοφύλακα Κωνσταντινίδη... Στο 52' η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι (χέρι του Παπαχριστούδη), το εκτέλεσε ο Καραφέσκος, αλλά ο Χριστοδούλου με εξαιρετική απόκρουση έστειλε την μπάλα σε κόρνερ!

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της εποχής: "Ο Χριστοδούλου έπεσε στην γωνία του και έδιωξε την μπάλα, αλλά δεν πήρε αποκλειστικά πάνω του την επιτυχία και μετά το τέλος της αναμέτρησης εξομολογήθηκε πως... "Για το πέναλτι μην με ρωτάτε, είναι επιτυχία του Κούδα". Λίγο πριν χτυπήσει το πέναλτι ο Καραφέσκος, ο Κούδας έκλεισε το μάτι στον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ και του υπέδειξε πως το χτύπημα θα είναι προς τα δεξιά.   

Ο χορός των γκολ έκλεισε στο 90' με δράστη τον Γιώργο Κούδα, ο οποίος με φάουλ από το ύψος της μεγάλης περιοχής νίκησε και αυτός τον Κωνσταντινίδη!   

Η ήττα έφερε πρόστιμο σε τέσσερις ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και έθεσε σε αμφισβήτηση την παραμονή του τεχνικού της Μπράνκο Στάνκοβιτς, ο οποίος τελικά παρέμεινε στην άκρη του πάγκου.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου, Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Θεοφανίδης, Μακρής, Τερζανίδης, Μουρατίδης, Σαράφης (54' Γιακουμής), Παρίδης, Κούδας, Ασλανίδης

ΑΕΚ: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Τόσκας, Τριανταφύλλου, Σταθόπουλος (59' Καχρής), Σκευοφύλαξ, Λαβαρίδης, Καραφέσκος, Βεντούρης, Παπαϊωάνου, Δαρής (54' Καρακουλιτίδης)   

* Στον πάγκο του ΠΑΟΚ όλη τη χρονιά εκείνη καθόταν ο Ούγγρος Γιέννε Τσάκναντι και η ομάδα τερμάτισε στην 5η θέση έχοντας σε 34 ματς, 12 νίκες, 17 ισοπαλίες και 5 ήττες 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...