Το ιστορικό παιχνίδι στο Μιλάνο (pics-vds)

Σαν σήμερα, στις 13/3/1974, ο Δικέφαλος αντιμετώπισε στο μεγαλόπρεπο "Σαν Σίρο" τη γνωστή ιταλική Μίλαν, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων...
Το ιστορικό παιχνίδι στο Μιλάνο (pics-vds)

Έχοντας στείλει στα .. σπίτια τους την πολωνική Λέγκια και τη γαλλική Λυών, πετυχαίνοντας ισάριθμες προκρίσεις, ο ΠΑΟΚ γνώριζε πως είχε μια πολύ δύσκολη αποστολή! Δεν ήταν μόνο το όνομα του αντιπάλου...

Ήρθε δύο μέρες νωρίτερα η αναγκαστική απουσία του Κούλη Αποστολίδη (αρρώστησε στην Ιταλία), αλλά και οι πολλές συγκυρίες κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Πριν τον αγώνα πάντως και από την κλήρωση ακόμα, υπήρχε πολύ καλό κλίμα και αισιοδοξία από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα (ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα τότε ο ΠΑΟΚ και ας του στερούσαν τους τίτλους) όπως θα καταλάβετε στα παρακάτω βίντεο.

Τσιλιγκιρίδης - Κερμανίδης στον αγωνιστικό χώρο του Σαν Σίρο πριν την έναρξή του ...

Οι γηπεδούχοι μπροστά σε 30.000 θεατές (25.993 εισιτήρια), ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες οπαδοί του Δικεφάλου του Βορρά, πίεσαν από το 1ο λεπτό και προηγήθηκαν στο 14' όταν -σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η ομαδάρα του Σάνον έπαιζε με "10" λόγω τραυματισμού στο πρόσωπο του Χρήστου Τερζανίδη- έκαναν το 1-0 με τον γνωστό μας Μπιγκόν.

Ο Μπιγκόν κάνει το 1-0 στο 14΄ με πολύ ωραίο και δυνατό μονοκόματο σουτ

Στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε το ματς, αλλά βρήκε απέναντί του έναν ρέφερ (ο Μαλτέζος Μπονέτι) που έσπρωξε με τον τρόπο του τους Ιταλούς για να φτάσουν στη νίκη.

Λίγο μετά το 1-0, σταμάτησε εξαιρετική επίθεση του ΠΑΟΚ με οφ σαιτ στον Ασλανίδη, την ώρα που ο Σαράφης ήταν έτοιμος να ισοφαρίσει!

Όσο περνούσε η ώρα ο ΠΑΟΚ έδειχνε να το πιστεύει και οι Ιταλοί να περιορίζουν την επιθετική τους δραστηριότητα. Πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο η Μίλαν έκανε το 2-0 με τον Μπεννέτι, μια φάση που ξεκίνησε από αμφισβητούμενο φάουλ που δόθηκε υπέρ των Ιταλών και για το οποίο οι παίκτες μας διαμαρτυρήθηκαν έντονα με τον Φουντουκίδη να κιτρινίζεται ... 

Στην επανάληψη το παιχνίδι έγινε ιδιαίτερα σκληρό από πλευράς Ιταλών (με την ανοχή του Μπονέτι).

Ο Μαλτέζος διαιτητής στο 79' έδωσε πέναλτι στη Μίλαν (πολύ αυστηρό), αλλά ο Ριβέρα το εκτέλεσε σημαδεύοντας το δεξί κάθετο δοκάρι του Χατζηιωάννου.

Στο 88' Ο Κιαρούτζι σημείωσε το τελικό 3-0, ενώ αξίζει να σημειωθούμε μια φάση που έγινε στις καθυστερήσεις (ήταν 5 λεπτά), με τον Σνέλιγκερ να ανατρέπει τον Κερμανίδη μέσα στην περιοχή αλλά να μη δίνεται απολύτως τίποτε.

Το παράδοξο είναι πως οι τέσσερις αμυντικοί του ΠΑΟΚ (και ο τερματοφύλακας Χατζηιωάννου) ήταν εξαιρετικοί! Παρόλα αυτά ο Δικέφαλος δέχτηκε τρία γκολ! Με αυτό το σκορ οι Ιταλοί έκαναν βήμα πρόκρισης από το πρώτο παιχνίδι, μια πρόκριση που τελικά πήραν μετά από μια εβδομάδα στην Τούμπα. 

Παρακάτω τα σπάνια στιγμιότυπα του αγώνα.

Το παιχνίδι έχει τελειώσει και οι Κιαρούτζι - Μπιγκόν αποχωρούν για τα αποδυτήρια....

Οι συνθέσεις:

Μίλαν: Βέκκι, Ανκουϊλέττι, Μπιαζιόλιο, Σνέλιγκερ,  Σαμπατίνι, Μαντέρα, Μπενέτι (73' Τουρίνι), Ριβέρα, Τρεσόλντι, Μπιγκόν, Κιαρούτζι

ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Χατζηαντωνίου, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Ιωσηφίδης, Παπαδόπουλος, Τερζανίδης (43' Λάζος), Σαράφης, Κούδας, Ασλανίδης, Παριδης (80' Κερμανίδης)

Δηλώσεις Λες Σάννον:

"Το παιχνίδι ήταν καλό, εμείς όμως έχουμε έναν παίκτη που μοιάζει σαν να γύρισε ύστερα από έναν αγώνα 15 γύρων με τον Κάσιους Κλαίη. Αυτός είναι ο Τερζανίδης. Ακόμη έχουμε έναν άλλον που έχει δύο φοβερά χτυπήματα, δύο ανοικτές τρύπες στο πόδι και αυτός είναι ο Σαράφης! Νομίζω ότι η Μίλαν είναι μια καλή ομάδα και δεν χρειάζεται τέτοια διαιτησία για να τελειώσει ένα ματς! Με λίγη τύχη ένα 3-2 ή έστω ένα 2-1 θα ήταν το αποτέλεσμα που έπρεπε σε αυτό το παιχνίδι. Υπόσχομαι ότι στη Θεσσαλονίκη το ματς θα είναι καλύτερο και επίσης διακηρύσσω ότι η ιστορία μας δεν τελείωσε στο Σαν Σίρο"

Παρακάτω στο βίντεο, Συνεντεύξεις των Δημοσιογράφων ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ και ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΟΜΗ με τον προπονητή της ΜΙΛΑΝ ΤΣΕΖΑΡΕ ΜΑΛΝΤΙΝΙ και τους Ιταλούς Ποδοσφαιριστές της, ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ ΚΙΑΡΟΥΤΖΙ και ΤΖΙΑΝΙ ΡΙΒΕΡΑ, τον Προπονητή του ΠΑΟΚ ΛΕΣ ΣΑΝΟΝ και τον Ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ ΚΟΥΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ μετά το τέλος του αγώνα.

Μετά το παιχνίδι Έλληνες φοιτητές ως ένδειξη πολιτικής διαμαρτυρίας για το καθεστώς της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών στην ΕΛΛΑΔΑ πυρπολούν πούλμαν που μετέφερε Έλληνες φιλάθλους της ομάδας του ΠΑΟΚ από τη Θεσσαλονίκη στο Μιλάνο. Στο παρακάτω βίντεο οι μαρτυρίες του Οδηγού του Ιδιοκτήτη του πούλμαν και των φιλάθλων.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...