Ας μιλήσουμε ανοιχτά

Οι αγώνες με τη Μπενφίκα τελείωσαν, κάποιοι στόχοι έχουν χαθεί και θεωρώ πως έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε επιτέλους ανοιχτά για αυτά που γίνονται.
Equalizer Equalizer
Ας μιλήσουμε ανοιχτά

Πάντοτε πίστευα πως μεγάλο πρόβλημα της  κοινωνίας του ΠΑΟΚ, είναι αυτή η μυστικοπάθεια που τη διακρίνει. Η δήθεν προστασία της «ομάδας» επειδή «δεν πρέπει να χαλάσει τώρα το κλίμα». Λες και υπάρχει κατάλληλη περίοδος να χαλάσει το κλίμα μιας ομάδας.

Τι κι αν στο παρασκήνιο η Θεσσαλονίκη βράζει; Τι κι αν οι κουβέντες σε καφενεία και ραδιόφωνα δίνουν και παίρνουν; Τι κι αν ορισμένα πράγματα τα συζητάει όλος ο κόσμος, αλλά επισήμως είναι… «άγνωστα» ή μυστικά;

Χρονικά, νομίζω πως δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί ένα κατάλληλο timing για να ξεκαθαριστούν κάποιες καταστάσεις. Το φθινόπωρο, είναι πολύ νωρίς. Το χειμώνα, υπάρχει ανασύνταξη και το… «θα δούμε τώρα», την άνοιξη τίποτα δεν έχει κλείσει οριστικά και το καλοκαίρι φτου κι απ την αρχή. Το ίδιο βλέπουμε και φέτος.

Έχω ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς πως πιστεύω ακράδαντα στο κεφάλαιο «Ιβάν». Αυτό δε σημαίνει όμως πως τα βλέπουμε όλα ρόδινα και κυρίως, δεν σημαίνει πως θεωρώ μόνιμη την παρουσία του. Έχει μια χ προοπτική επένδυσης στην ομάδα και πρέπει ενόσω αυτή η επένδυση «τρέχει», όλες οι δυνάμεις του ΠΑΟΚ να συνεργαστούν για να βγεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για την ώρα, τίποτα δεν γίνεται. Ούτε από τον κόσμο (αστεία η υποδοχή και προσέγγιση της νέας κατάστασης, με νεοπλουτίστικες συμπεριφορές και εξωπραγματικές απαιτήσεις ταυτόχρονα με κενές κερκίδες αλλά πολλά κιλά μπινελίκι στα ράδια). Ούτε από τους υπάρχοντες διοικητικούς παράγοντες (…) Ούτε και από το αγωνιστικό τμήμα.

Κι αν είναι άτοπο να κατηγορούμε συλλήβδην τον κόσμο, ή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τα μειονεκτήματα των υπαλλήλων της ΠΑΕ, τότε σίγουρα πρέπει να δεχτούμε πως το τελικό αποτέλεσμα («προϊόν», όπως θα το ονόμαζαν κάποιοι σπουδαγμένοι στην Αθήνα), είναι προβληματικό.

Έγραφα πριν λίγες ημέρες πως υπάρχει θέμα στο αγωνιστικό τμήμα, κι έπεσαν κάποιοι να με φάνε. Αλήθεια, το θέμα είναι να προσκομιστεί οπτικοακουστικό υλικό για να αποδειχθούν κάποια πράγματα, ή να προοδεύσει η ομάδα; Το θέμα είναι να περάσει το δικό μας ή να δούμε την αλήθεια κατάματα;

Δυστυχώς, στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ υπάρχει θέμα. Με τον Στέφενς. Και μεταξύ παικτών, λένε κάποιοι. Δεν είμαι μπροστά, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Δεν μπορώ να προσυπογράψω πως πολλά από αυτά γίνονται απλώς για να φύγει ο Ολλανδός, βάσει σχεδίου.

Το σίγουρο είναι πως, επιβεβαιώνοντας τα όσα γράψαμε προ δεκαημέρου, πράγματι ο ΠΑΟΚ απέναντι στη Μπενφίκα ήταν ανταγωνιστικός. Είχε συνοχή η ομάδα. Ήταν σοβαρή. Και ερωτώ : Δούλεψε ξαφνικά ο Στέφενς τακτική μέσα σε δέκα μέρες; Ή απλά υπήρχε σοβαρή πρόκληση και αφέθηκαν στην άκρη κάποια ζητήματα;

Η εικόνα που έδειξε η ομάδα στη Λεωφόρο, είχε καμιά σχέση με όσα είδαμε στην Τούμπα αλλά και στο Ντα Λουζ από το Δικέφαλο; Το πρεσάρισμα που άσκησε ο ΠΑΟ στα μπακ μας, είναι ανώτερο του αντίστοιχου των Πορτογάλων; Αν όχι, τότε γιατί στην Αθήνα η ομάδα πετούσε τη μπάλα πανικοβλημένη στην κερκίδα, ενώ στην Ευρώπη παίζουμε πολύ ομαλότερα (όχι τέλεια, αλλά σαφώς καλύτερα); Τι είναι λοιπόν αυτό που ώθησε το σύνολο να αγωνιστεί καλύτερα;

Προσωπικά θεωρώ πως, όπου υπάρχει και καπνός, υπάρχει και φωτιά. Προφανώς και δεν αποδέχομαι όλα όσα γράφονται σε ΜΜΕ και απλές φυλλάδες, αλλά δυστυχώς, το «κλίμα» κάπως έτσι περνάει προς τα έξω. Γράφτηκε προ ολίγων ημερών, πως ο Σάντος συνέφαγε με Βρύζα στη Θεσσαλονίκη. Επί σειρά ημερών, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Μόλις πριν δυο μέρες ο Σ. Κόλκας το κατέγραψε ως δεδομένο γεγονός που έπρεπε όλοι ήδη να γνωρίζουμε και μάλιστα το υποβάθμισε ως απλή νυχτερινή έξοδο. Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε δηλαδή.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όντως κάποιοι στη διοίκηση πιέζουν τον Σαββίδη για την αποπομπή του Στέφενς. Είναι βέβαιο όμως πως αν ακολουθήσουν και πάλι πρακτικές τύπου Μπόλονι, θα σύρουν και τον Σάντος σε ένα βούρκο που δεν του αξίζει.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς λοιπόν, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε τα πρόσωπα και τις πράξεις τους. Άλλο το αν ο Στέφενς είναι κατάλληλος για την ομάδα, άλλο το αν η διοίκηση του δίνει όσα χρειάζεται και άλλο το αν ο χ πιθανός αντικαταστάτης είναι καλός για τον ΠΑΟΚ.

Για τους πιθανούς αντικαταστάτες λοιπόν, θα μιλήσουμε όταν και ΑΝ έρθει η ώρα τους. Για την ώρα, θα πρέπει κάποια στιγμή να ειπωθούν αλήθειες για την πορεία της ΠΑΕ αλλά και του ίδιου του Στέφενς :

Καταρτίστηκε σοβαρό πλάνο μεταγραφών το καλοκαίρι;

Δόθηκαν τα απαραίτητα επικοινωνιακά αλλά και πρακτικά στηρίγματα σε έναν τελείως ξένο προπονητή;

Φρόντισε ο Στέφενς να προσαρμοστεί ή επέμεινε στις δικές του πρακτικές αψηφώντας πιθανούς κινδύνους;

Έχουμε διάθεση να στηρίξουμε τον νυν προπονητή ΜΕ τις αποτυχίες του εμπιστευόμενοι τις γνώσεις του, ή απλά δεν υπάρχει πλάνο για βάθος χρόνου;

Προπονητής που δήλωνε πριν 1-2 χρόνια στη Γερμανία, πως σκοπεύει να βγεί στη σύνταξη σύντομα (διορθώστε με αν κάνω λάθος) και έρχεται στη Θεσσαλονίκη με τα χίλια ζόρια, υπογράφοντας συμβόλαιο μονοετές, πόσο πιθανό είναι να έχει μακροπρόθεσμο πλάνο;

Πόσο εύκολο είναι να παίξει η ομάδα επιθετική μπαλάρα, με μέτριο μπάτζετ; Μήπως μια διαφορετική προσέγγιση με κατώτερο θέαμα, θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα εξασφαλίζοντας την οικονομική της ευημερία και άρα την ανάπτυξη;

Και τέλος, υπάρχει η θέληση να έρθουμε σε κόντρα με μια ποδοσφαιρική επαγγελματική νοοτροπία που στην Ελλάδα είναι τραγελαφική; Ή μήπως κάποιες συμπεριφορές παικτών θα μένουν πάντα στο απυρόβλητο;

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που μου γεννήθηκαν τόσες μέρες. Και επειδή γνωρίζω πως πολλοί, αν όχι όλοι, θα βιαστούν να με καταχωρήσουν στους υποστηρικτές ή όχι του Στέφενς, θα υπογραμμίσω ξεκάθαρα πως ούτε κι εγώ έχω κατασταλάξει αν είμαι υπέρ ή κατά των φημών που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες.

Ακριβώς επειδή το ζήτημα δεν είναι εκεί. Στο κάτω κάτω, τόσους προπονητές έχουμε βαφτίσει άχρηστους σ αυτό τον τόπο και τούτη την ομάδα.

Για μένα όμως, το αν θα πάρουμε πρωτάθλημα, ή θα πάρουμε κύπελλο, ή αν θα αποκλειστούμε από τη Μπενφίκα πραγματικά περνούν σε τελευταία μοίρα. Με αφήνει παγερά αδιάφορο η κάθε αγωνιστική επιτυχία, όταν από πίσω επικρατεί μια αρρωστημένη κατάσταση.

Όταν για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ περνούσε χαλαρά μέσα από την έδρα της Τότεναμ έγραφα πως το μόνο πραγματικά μεγάλο κέρδος είναι η διαφήμιση του ονόματος της ομάδας. Διότι και τότε, οι φήμες ήταν πολλές και άρρωστες. Τα αποτελέσματα τα πληρώνουμε ακόμα.

Ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι, μιλώντας ανοιχτά, να καταλάβουμε κατά πόσο το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ο Στέφενς, ή οτιδήποτε άλλο, και μετά θα μιλήσουμε για τίτλους, επιτυχίες και θέαμα...

Διαβάστε ακόμη...