PAOK TV και... επιστροφή στο μέλλον

Δημοσιεύουμε ένα κείμενο του μέλους του Paokmania, rainmaker, που αναφέρεται στην πρώτη Web Tv η οποία τους επόμενους μήνες θα μπει στη ζωή μας...
Equalizer Equalizer
PAOK TV και... επιστροφή στο μέλλον

Στο άκουσμα της χτεσινής είδησης, για την δρομολόγηση της PAOKwebTV, ομολογώ ότι «σκάλωσα» για μια στιγμή. Πρέπει να έβγαλα κι ένα επιφώνημα, γιατί η κοπελιά μου που ήταν δίπλα, τρόμαξε. «Τι έπαθες παιδάκι μου;»

Μπορώ να πω ότι ήταν από τις πιο ελπιδοφόρες ειδήσεις που διάβασα εδώ και καιρό σχετικά με την ομάδα μας.

Όταν πριν από ενάμισι περίπου χρόνο κατάλαβα πόσο απηυδισμένος ήμουν από την απαράδεκτη επικοινωνιακή μεταχείριση που υφίσταται ο ΠΑΟΚ από διάφορους αστείους δήθεν δημοσιογράφους (στην πραγματικότητα απόφοιτους γελοίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων –ή και αγράμματους- που τα κανάλια και τα ράδια προσλαμβάνουν για να μπορούν να τους έχουν του χεριού τους), δεν χρειάστηκε πολλή προσπάθεια για να μου σφηνωθεί η ιδέα-ανάγκη δημιουργίας ενός Μ.Μ.Ε. της ομάδας μας, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ζυμώνοντας λοιπόν το όλο «πρότζεκτ» στο μικρό μου το κεφάλι, ως γνήσιος οπαδός του ΠΑΟΚ, που σκέφτεται ως μεγαλοεπιχειρηματίας για να βρει έσοδα για την ομάδα, έφτασα γρήγορα σε κάποια απαραίτητα «standards» που θεωρούσα απαραίτητα για να ορθοποδήσει αυτή η δραστηριότητα.

Για αρχή, απαραίτητο θεώρησα το να δημιουργηθεί ένα οπτικής φύσεως μέσο, όχι δηλαδή ράδιο ή εφημερίδα, και λόγω τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και λόγω ποιοτικότερης απόδοσης. Άλλωστε, από ράδια και εφημερίδες, πήξαμε..

Έπειτα, προκύπτει το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος. Και κάπου εκεί, ήρθε η εξέλιξη των τηλεοράσεων να δώσει τη λύση. Internet TV. Σκεπτόμενος την όλη υπόθεση, συμπέρανα πως, δεν θα πρέπει να είσαι και κολοσσός για να δημιουργήσεις ένα κανάλι που δεν θα χρειάζεται δορυφορικά συστήματα και κεραίες κ.λπ. «Το μόνο που χρειάζεσαι», σκέφτηκα απλοϊκά, «είναι ένα στούντιο , τεχνικό υλικό και λίγο προσωπικό, καθώς και τη δυνατότητα να 'μοιράζεις ΄ το σήμα μέσω διαδικτύου».

Η δυνατότητα μιας σύγχρονης τηλεοράσεως να συνδεθεί στο δίκτυο, οδηγεί αυτόματα στην εξέλιξη τέτοιου είδους καναλιών. Άλλωστε, δεν είναι ηλίθιοι εκεί στη Google που αναπτύσσουν τέτοιες προσπάθειες. Επομένως, δεν είναι αναγκαίο για κάποιον πιο ηλικιωμένο να κολλάει στην οθόνη του pc για να δει την ομάδα. Μπορεί να το κάνει και από το σαλόνι του (Αρκεί να έχει σύνθεση στο δίκτυο).

Αυτομάτως λοιπόν, γλιτώνεις το μεγαλύτερο βάσανο, που είναι το τεράστιο οικονομικό βάρος που χρειάζεται η δημιουργία ενός «κανονικού» καναλιού για την ομάδα, μαζί με το ρίσκο που εμπεριέχεται.

Δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στην απεριόριστη δυνατότητα προβολής της ομάδας μέσω της Web TV. Και μόνο η ύπαρξη ενός καναλιού ΠΑΟΚ, στις «ευρυζωνικές » εποχές που διανύουμε, θα συσπειρώσει ατελείωτο κόσμο ανά την Ευρώπη και τον πλανήτη ολόκληρο, που ψάχνεται κάθε φορά για να δει ΠΑΟΚ και δεν βρίσκει.

Και, πιστέψτε με, εκ πείρας γνωρίζω ότι είναι αναρίθμητος αυτός ο κόσμος.

Πέρα λοιπόν από τα τεχνικά στοιχεία και τις ανάγκες για να γίνει πράξη αυτή η ιδέα, έκανα τη σκέψη των κερδών που μπορεί να έχει η ομάδα. Εγώ θα προτιμούσα ένα μοντέλο συνδρομητικό, με την παροχή δηλαδή κωδικών πρόσβασης στις υπηρεσίες του καναλιού, με την αντίστοιχη καταβολή της συνδρομής από τον ιδιώτη. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι απαραίτητο να στοιχίζει όσο άλλα συνδρομητικά που δραστηριοποιούνται εδώ τριγύρω (για τους δικούς τους λόγους έχουν άλλα τιμολόγια)...

Με ένα ποσό της τάξεως των 60-70 ευρώ ετησίως (λέω εγώ τώρα, δεν τα υπολόγισα κιόλας), θα μπορούσαν να παρέχονται οι υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου του ΠΑΟΚ, με τα αντίστοιχα έσοδα να παρουσιάζονται ΤΕΡΑΣΤΙΑ, με έναν απλό πολλαπλασιασμό. Σκεφτείτε μόνο πόσοι συνοπαδοί μας κατοικούν σε μεγάλες αποστάσεις από τη Θεσσαλονίκη και αδυνατούν να έρχονται στο γήπεδο. Σκεφτείτε πόσος κόσμος του ΠΑΟΚ μένει στο εξωτερικό. Σε όλους αυτούς, θα δοθεί η ευκαιρία να συμπαρασταθούν και να παρακολουθήσουν την ομάδα, χωρίς καν να κουνηθούν από το σπίτι. Πόσω μάλλον όταν θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ που στην ουσία πολεμούν τον ΠΑΟΚ.

Ακούγοντας χτες και σήμερα τις λίγες λεπτομέρειες που δόθηκαν για το εγχείρημα, δεν άκουσα κάτι για συνδρομή. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, απλά θεωρώ πως δεν θα μπορεί η ΠΑΕ να προϋπολογίζει ένα μεγάλο ποσό κάθε χρόνο ως έσοδό της, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να κερδίζει δυσανάλογα περισσότερα η τεχνική εταιρία που θα «τρέχει» το κανάλι, παρά η ίδια η ομάδα. Σημειώνω πάντως πως αυτό θα φανεί από τη συμφωνία που επετεύχθη και οτιδήποτε άλλο λέγεται, είναι απλά πιθανότητες και φόβοι.

Πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, υπάρχει και το πραγματικό κέρδος για την ομάδα. Μεγάλη προβολή όλων των ποδοσφαιρικών τμημάτων, αλλά και προβολή των υπόλοιπων τμημάτων της ομάδας, με τη συμφωνία βέβαια του Ερασιτέχνη. Μιλάμε για ένα καθημερινό φεστιβάλ Π.Α.Ο.Κ., αφού όλοι ξέρουμε πολύ κόσμο που θα έχει το κανάλι να παίζει, μόνο και μόνο για να βλέπει την TV ασπρόμαυρη όλη την ώρα.

Στα προγράμματα μπορούν να περιλαμβάνονται όπως είπε και ο υπεύθυνος κος Αντωνόπουλος σήμερα, από αρχειακού τύπου προβολές, ρεπορτάζ, εκδηλώσεις, μαγνητοσκοπημένα ματς, ζωντανή μετάδοση αγώνων (πέρα από τα «καπαρωμένα» από άλλα κανάλια παιχνίδια), συζητήσεις με πραγματικό νόημα, και όχι η τακτική του κάθε γελοίου που κάνει ότι του λέει ο διευθυντής του.. (λέμε τώρα..).

Αρκεί βέβαια να εκμεταλλευθούν οι υπεύθυνοι ένα και απλό πράγμα που διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό τον κάθε ΠΑΟΚτσή. Το μεράκι του για την ομάδα.

Όταν λοιπόν, πριν τόσο καιρό, κατάφερα να στείλω μέσω ενός τρίτου προσώπου την ιδέα μου σε κάποιον από τους υπευθύνους της ομάδας, η –σχετικά, όχι απόλυτα- αρνητική απάντηση, με είχε στενοχωρήσει. «Μα δεν βλέπουν την ευκαιρία;», σκέφτηκα. Τελικά, αποδείχτηκε πως όλα τα βλέπουν. Απλά κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους. Και χάρηκα πολύ που είδα πως δεν είμαστε λίγοι αυτοί που έχουμε τέτοιες αναζητήσεις για την ομάδα, αλλά κυρίως, που και αυτοί που βρίσκονται εκεί, ΞΑΝΑ-δείχνουν ότι το ψάχνουν το ζήτημα, ότι έχουν κι αυτοί μεράκι και βάζουν κάθε τόσο ένα πετραδάκι στην προσπάθεια.

Ελπίζω να ολοκληρωθεί το εγχείρημα και να υπάρξει πολύς κόσμος που κάτι θα προσθέσει με τις προτάσεις του.

Δεν με νοιάζει αν θα είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα ή οι τελευταίοι που θα το πετύχουν. Με νοιάζει οι κινήσεις και οι επιλογές μας να δείχνουν ότι είμαστε ένας σύλλογος που έχει το βλέμμα στο μέλλον και επιδιώκει καινοτομίες προς όφελος και του ίδιο, αλλά και του κόσμου που ακολουθεί.

ΥΓ. Αν κάτι έχω να προτείνω, αυτό θα ήταν, με κάθε αγορά εισιτηρίου διαρκείας της ΠΑΕ τη νέα χρονιά, να προσφέρεται μια προαιρετική προεγγραφή στις υπηρεσίες του PAOKwebTV, αλλά και μια προεγγραφή στον ΑΣ ΠΑΟΚ, μετά μάλιστα και την πτώση του ετήσιου τιμήματος. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο κόσμος μαζεύεται κατά χιλιάδες στο ποδόσφαιρο, είναι κρίμα να μην το «εκμεταλλευόμαστε» άμεσα εκείνη τη στιγμή, προς όφελος της ομάδας.

Διαβάστε ακόμη...