Η περηφάνεια του ιθαγενή…

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση γνωστού παράγοντα (; ) της ΑΕΚ περί Μάου-Μάου και ιθαγενών στον ΠΑΟΚ. Μεγαλύτερη αίσθηση όμως μου προκαλεί το γεγονός πως πολλοί θίγονται από τέτοιες δηλώσεις.
Equalizer Equalizer
Η περηφάνεια του ιθαγενή…

Κατ' αρχάς, για να είμαστε σωστοί, για να σε ενοχλήσουν τα λόγια κάποιου πρέπει να τον έχεις σε υπόληψη. Να τον σέβεσαι ή να θεωρείς ότι έχουν κάποια βαρύτητα όσα λέει. Ή έστω βρε αδερφέ να έχει κάποια γνώση για όσα ξεστομίζει.

Εν προκειμένω, οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, είναι προφανείς. Μόνο θυμηδία προκαλεί οποιαδήποτε προσπάθεια να δεις στα σοβαρά τέτοια λόγια από τέτοιους ανθρώπους.


Όμως αυτή η ατάκα που ακούστηκε δεν ήταν καινούρια. Αξίζει να αναλύσει κανείς την διαχρονική προσπάθεια παραγόντων, θεσμικών στελεχών και ΜΜΕ να παρουσιάσουν τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΟΚτσή ως... «ούγκανους», ορκ και γενικώς απολίτιστους.
Σε τι αναφέρεται αυτή η παραφιλολογία;


Βεβαίως αναφέρεται σε επεισόδια, που όλως τυχαίως καταγράφονται και μεγεθύνονται όταν γίνονται στην Τούμπα, αλλά ξεχνιούνται όταν γίνονται αλλού. Ειδικά όταν αυτά που γίνονται αλλού είναι κατά παραγγελία ή μετά από ραντεβού.


Αναφέρεται ακόμη στην ωμή, ανυπόμονη και ξεκάθαρη προσέγγιση του ΠΑΟΚτσή σε όλα τα θέματα, κόντρα στις συνήθειες των καιρών, που προστάζουν άπαντες να λένε τα πράγματα εξευγενισμένα, με βάση παροδικά συμφέροντα και λυκοφιλίες.


Και βέβαια αναφέρεται στο γεγονός πως ο ΠΑΟΚτσής και κατά συνέπεια η ομάδα, έχει σιχαθεί εδώ και δεκαετίες να βλέπει τις ίδιες αηδίες που οι πολιτισμένοι των Αθηνών αποκαλούν «μπίζνες» και «σωστή νοοτροπία». Μας προτρέπουν μάλιστα να κάνουμε τα ίδια «για το καλό μας».


Αυτή τη νοοτροπία όμως εμείς δεν την έχουμε και ελπίζω να μην αποκτήσουμε και ποτέ δηλαδή. Κι ας χάνουμε μέχρι να σβήσει ο ήλιος.


Πόσο αστείο είναι όμως να κατακρίνουν την προσέγγισή μας, χρησιμοποιώντας τόσο σωστά παραδείγματα;

Πόσο εύστοχη είναι η σύγκριση αυτού που συμβαίνει στον ελληνικό αθλητισμό με όσα έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο ανά τους αιώνες;


Το δίπολο, ακριβώς ίδιο : Πολιτισμένοι ενάντια σε απολίτιστους.


Τα αποτελέσματα; Επίσης ίδια. Οι «δυτικοί», «λευκοί» ή τέλοσπαντων ισχυροί της υπόθεσης μόνιμα νικητές, με μεθόδους άθλιες και απάνθρωπες. Από την άλλη οι «αγράμματοι», «άπλυτοι» χωριάτες μόνιμα υπομένουν την εκμετάλλευση και ακούν κι από πάνω πόσο «κατώτεροι» είναι.


Δεν πειράζει λοιπόν, κύριε τέτοιε μου. Μείνε εσύ στον πολιτισμό σου. Κι όταν μια στο τόσο αγανακτεί κάποιος και εξεγείρεται, να τον λες και Μάου-Μάου.


Συνεχίστε όλοι εσείς τον βιασμό του αθλητισμού με «παράγκες» και «Θωμάδες» και παρασκήνια κι όταν ένας θα πετάει μια πέτρα, ξέρουμε το αποτέλεσμα. Όπως ακριβώς έγινε και με τους Μάου-Μάου στην Αφρική δηλαδή, όπου η διαχρονική καταπίεση και οι σφαγές, ονομάστηκαν «αφρικανική βαρβαρότητα».


Μείνετε λοιπόν όλοι εσείς με τη νίκη σας. Άλλωστε στα κιτάπια της ιστορίας έχει γραφτεί από χρόνια ποιος είναι ο βρωμιάρης και ποιος ο καθαρός. Σε Αφρική, Ασία και Αμερική. Σε Κύπρο και Ελλάδα.


Δε ξεχνάμε πως, ιστορικά, οι ιθαγενείς ήταν αυτοί που έπαιζαν με καθαρά χέρια, και οι πολιτισμένοι αυτοί που έφερναν τις αρρώστιες, μαζί με την «κουλτούρα» τους.


Οποιαδήποτε ομοιότητα των παραπάνω ιστορικά καταγεγραμμένων στοιχείων με όσα γίνονται στον ελληνικό αθλητισμό εδώ και δεκαετίες λοιπόν, εκτός από εντυπωσιακή, αποτελεί και επαρκές στοιχείο για την περηφάνεια που αισθανόμαστε κι εμείς, οι ασπρόμαυροι ιθαγενείς, κάθε φορά που μας πιάνετε στο στόμα σας.


Τα πράγματα, «κύριοι», έχουν αποτυπωθεί ξεκάθαρα εδώ και χρόνια από αγνούς οπαδούς :
Για τον δικό σας «πωλητισμό» είμαστε, πράγματι, απολίτιστοι.


Δόξα τω Θεώ, δηλαδή.
Όταν κάποια μέρα ανοίξουν οι πόρτες των φυλακών και καθαρίσει ο τόπος, το ξανασυζητάμε.

 

 

ΥΓ. Η προσπάθεια υποτίμησης, πρόκλησης και εξόργισης των οπαδών του ΠΑΟΚ από στελέχη και οπαδούς της ΑΕΚ τον τελευταίο μήνα είναι προφανής και άνευ προηγούμενου. Οι συνεχείς συνεντεύξεις με ψέματα και αερολογίες καθώς και οι ανακοινώσεις βίας πρέπει να βρουν απάντηση μόνο στο χορτάρι. Ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε την ομάδα, να τη βοηθήσουμε να πάει με καθαρό μυαλό και να κερδίσει ένα ακόμα καθαρό κύπελλο. Οποιοσδήποτε ψάχνει νόημα ύπαρξης χτίζοντας μίση χωρίς λόγο, κακό στον εαυτό του κάνει. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά καλά μπροστά του και δε μπορεί να χάνει χρόνο και χρήμα με γελοιότητες.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...