Σε πολύ θετικό δρόμο

Το τέλος της αραχνιασμένης μεταγραφικής περιόδου θα μπορούσε να φέρει πολλά προβλήματα στον ΠΑΟΚ, όμως η συνεχής άνοδος της ομάδας μας κάνει να ξεχνάμε πολλά…
Προπονητής της Κερκίδας
Σε πολύ θετικό δρόμο

Ο Δικέφαλος στο παρά πέντε  των μεταγραφών, κυνήγησε κάποιες περιπτώσεις καλών παικτών, αλλά εν τέλει δεν προχώρησε (άγνωστο για ποιους λόγους). Αυτό είναι επιβεβλημένο να το κρίνουμε –αρνητικά- αλλά είναι τέτοιος ο ρυθμός και η συχνότητα των αγώνων που θα πρέπει πρώτα να σταθούμε εκεί.

Στο χθεσινό παιχνίδι κόντρα στη Νίκη Βόλου, η… πρόβλεψη έλεγε 4-0. Εν τέλει αυτό δεν επιβεβαιώθηκε αλλά σίγουρα πρέπει να δηλώνουμε ευχαριστημένοι.

Σίγουρα η αντίπαλη ομάδα δεν αποτελεί κριτήριο για το αν φέτος ο ΠΑΟΚ μπορεί να μιλήσει για πρωταθλητισμό, αλλά προκύπτουν αβίαστα κάποια ερωτήματα :

Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια τόσο αδύναμες ομάδες;

Δεν έχουμε αναγκαστεί να φοβηθούμε «γκέλες» σε τέτοια παιχνίδια;

Πόσες φορές η ομάδα «γέννησε» γκρίνια με το τουπέ και τη νωθρότητά της σε τέτοιους αγώνες;

Καλώς ή κακώς, ο ΠΑΟΚ πέρασε μια πολύ ζόρικη περίοδο στο ξεκίνημα της σεζόν και το μεγαλύτερο του πρόβλημα έδειχνε να είναι η αδυναμία παραγωγής φάσεων. Στα τελευταία όμως παιχνίδια, όπου έχει βρεθεί μια ισορροπία στην κατάρτιση της ενδεκάδας, βλέπουμε και πολύ πιο ομαλή ανάπτυξη.

Χθες, από το πρώτο λεπτό του αγώνα ο Δικέφαλος παρήγαγε φάσεις με… το κιλό. Και θα λέγαμε πως άλλοτε η έλλειψη συγκέντρωσης κι άλλοτε η ατυχία, έφεραν το σκορ στο 0-0 στο 20ο λεπτό, γιατί κατά τα άλλα οι κλασσικές μας ευκαιρίες ήταν τουλάχιστον για 3-0 ήδη σε εκείνο το σημείο.

Από την άλλη, υπήρξαν και διαστήματα «πτώσης» του ρυθμού της ομάδας, όπου η μπάλα δεν κερδιζόταν με την ίδια ευκολία. Σε κανένα όμως σημείο του παιχνιδιού, ακόμα κι όταν η Νίκη έφτασε κοντά στην ισοφάριση λίγο πριν το ημίχρονο, δεν υπήρξε ούτε υποψία απώλειας βαθμών, καθώς η διαφορά ποιότητας των ομάδων ήταν εμφανής.

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με ένα ιδιόμορφο 4-4-1-1, καθώς ο Φακούντο βρισκόταν πίσω από τον Κλάους (θεωρητικά τουλάχιστον). Κατά τα λοιπά, η ενδεκάδα αναμενόμενη, χωρίς εκπλήξεις. Το γεγονός πως πλέον κάποιοι παίκτες έχουν σταθεροποιηθεί, αρχίζει και φανερώνει σημεία ομοιογένειας, κάτι που βοηθά στην παραγωγή φάσεων αλλά κυρίως στην καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας.

Το παιχνίδι σε γενικές γραμμές δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο μέρος όπου αντίστοιχα υπήρξαν αρκετές ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν αποσυντόνισαν για λίγη ώρα τον ΠΑΟΚ κι αυτό έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να κερδίσουν μέτρα και να «βγάλουν» κάποιες φάσεις στο γήπεδο. Ως εκεί όμως, τίποτα παραπάνω.

Στα θετικά, η ταχύτατη ανάπτυξη στους κενούς χώρους, η ηρεμία που βγάζει η ομάδα και οι καλές συνεργασίες

Στα αρνητικά, η επίφοβη αμυντική λειτουργία σε διάφορες στιγμές του αγώνα και η έλλειψη λύσεων από τον πάγκο.

Συνολικά, ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε μια καλή εμφάνιση, βρίσκεται σε σαφώς ανοδική πορεία και τα επόμενα παιχνίδια πιθανώς να αλλάξουν πολλά σε όσα περιμένουμε τη φετινή χρονιά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε όλοι μια σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και να δούμε αν ο ΠΑΟΚ είχε τόση ενέργεια, διάθεση αλλά και φυσιολογική προσέγγιση τον αγώνων.

Βαθμός αγώνα : 7/10

 

Γλύκος : Άλλο ένα μάλλον ήσυχο απόγευμα για τον Παναγιώτη. Όταν χρειάστηκε όμως, δήλωσε παρών και έκανε καλές επεμβάσεις. Βαθμός : 7/10Σκόνδρας : Αρκετά καλός. Δεν εντυπωσίασε, έκανε λάθη και υπήρξαν και στιγμές όπου αμυντικά έδειξε χωρίς λόγο φοβισμένος. Γενικά όμως είχε διάθεση, βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη πορεία από πέρυσι και είχε καλές επελάσεις. Βαθμός : 6/10Βίτορ : Σε μεγάλο διάστημα του αγώνα δεν χρειάστηκε καν να ασχοληθεί με αντιπάλους. Είχε θετική παρουσία αλλά ως εκεί. Βαθμός : 5/10Τζαβέλλας : Τραυματίστηκε στο πρώτο μέρος, έχοντας κάποια συμμετοχή στην επίθεση και λίγες επεμβάσεις στην άμυνα. Κρίμα για μια λάθος τοποθέτηση σώματος να χάσει μεγάλο διάστημα. Βαθμός : 6/10Ρατς : Άλλο ένα κορυφαίο παιχνίδι. Επιβεβαιώνει συνεχώς πως για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος είναι πολύ μπροστά. Συνεχή πάνω-κάτω, σωστές τοποθετήσεις, μεγάλη βοήθεια στην επίθεση. Εξαιρετικός. Βαθμός : 8/10Κάτσε : Τα γνωστά. Έτρεξε, πίεσε, έκοψε, συμμετείχε. Δεν απέφυγε όμως κάποια χαζά λάθη, ειδικά στο ξεκίνημα. Βαθμός : 6/10Τζιόλης : Μυστήριο τρένο. Πολλοί διακρίνουν μόνο αρνητικά. Δεν θα συμφωνήσω, καθώς αποτελεί μια καλή αξία στο χώρο του κέντρου. Αυτό δε σημαίνει ότι μαγεύει βέβαια, καθώς κάνει εύκολα λάθη ενώ πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Πρέπει να βελτιωθεί. Βαθμός : 5/10
Μακ : Ο MVPτου αγώνα, κατάπιε ατελείωτα χιλιόμετρα με ευκολία, χόρεψε πολλάκις την αντίπαλη άμυνα και σίγουρα άξιζε να έχει ακόμα ένα γκολ και μια ασιστ στο λογαριασμό του. Βαθμός : 9/10Σάλπι : Μυστήριο τρένο νο.2… Ήταν αρκετά θετικός στην προσπάθεια να συνεργαστεί, έβγαλε καλές κάθετες μπαλιές και δεν τσαλαβουτούσε. Θεωρώ πως η τοποθέτηση του αριστερά σε συνδυασμό με την εντολή να κάνει λίγα  και συγκεκριμένα πράγματα, μπορεί να του βγει σε καλό. Ίσως όμως έπρεπε να αντικατασταθεί νωρίτερα… Βαθμός : 5/10Φακούντο : Η παιχτάρα από την Αργεντινή ήταν και πάλι ένας λόγος χαράς για όλους μας. Πολύ τρέξιμο, εξαιρετική αντίληψη του χώρου, καλές συνεργασίες και όμορφες εμπνεύσεις. Μπορεί να φέρει ευθύνη για την ασιστ που δεν έδωσε στο Μακ, αλλά το «σκάψιμο» που επιχείρησε άξιζε να γίνει γκολ. Με τόση παραγωγικότητα, στοχεύει για ψηλές θέσεις στους πίνακες στατιστικής. Βαθμός : 8/10Κλάους : Έχοντας μόλις ανανεώσει το συμβόλαιο, ήταν λογικό να δεχθεί κριτική για τα «άχαστα» που έχασε στο ξεκίνημα του ματς. Δεν έχασε πάντως την ευκαιρία να γράψει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, αλλά και να βοηθήσει ποικιλοτρόπως την ανάπτυξη της ομάδας. Επιστρέφει πολύ πίσω στο γήπεδο για να μοιράσει παιχνίδι και αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Έχει βελτιωθεί ως σύγχρονος παίκτης πάντως. Βαθμός  : 7/10Κατσικάς : Μπήκε στο δεύτερο μέρος αντί του Τζαβέλλα. Δέχθηκε και πάλι κριτική για κάποιες μέτριες τοποθετήσεις αλλά προσωπικά τον είδα με θετικό μάτι. Πολύ τρέξιμο, πίεση ψηλά, σωστή διαχείριση της μπάλας και επιθετικές πινελιές. Νομίζω πως φέτος θα μπορέσει να κάνει καλή χρόνια λόγω σωστής διαχείρισης από τον Αναστασιάδη. Βαθμός : 6/10Τζανδάρης : Μπήκε ουσιαστικά στη θέση του Τζιόλη, παίζοντας όμως για λίγη ώρα δίπλα του! Σε μια περίεργη έμπνευση του κόουτς, τον είδαμε λίγο μπερδεμένο. Στη συνέχεια ανέβηκε, είχε κάποιες καλές στιγμές. Θετικό εργαλείο. Βαθμός : 5/10Μάρτενς : Μάλλον μπήκε καθυστερημένα. Είχε διάθεση, μια δυο καλές συνεργασίες και τοποθετήσεις, αλλά το ματς είχε «ξεφουσκώσει» όταν αυτός προσπαθούσε. Πρέπει πάντως να ανεβάσει στροφές και να δείξει ότι αξίζει θέση βασικού. Βαθμός : 6/10
Αναστασιάδης : Ο κόουτς δεν προχώρησε σε εκπλήξεις σ αυτό το ματς, παρατάσσοντας μια αναμενόμενη ενδεκάδα. Σε γενικές γραμμές είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τη νοοτροπία, την ομαδικότητα, την ενέργεια και τη λειτουργία της ομάδας. Έχει δώσει σαφή σημάδια της δουλειάς του και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Η συνέχεια είναι δύσκολη και πάντα αυτοί οι μήνες είναι που κρίνουν αν η χρονιά θα κριθεί ως θετική ή αποτυχημένη.

 

Διαβάστε ακόμη...