Δοκάρι και έξω

Στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βάλει στον εαυτό του δύσκολα και πλέον καλείται να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα.
Προπονητής της Κερκίδας
Δοκάρι και έξω

Η πραγματικότητα είναι πως όλοι περιμέναμε αυτό το αρνητικό ξέσπασμα του κόσμου, στην πρώτη στραβή. Δυστυχώς αυτή ήρθε με το «καλημέρα» και δεν μπορούμε καν να παραστήσουμε τους έκπληκτους.

Εν τούτοις αγωνιστικά, η ομάδα δεν ήταν τραγική. Ο ΠΑΟΚ είχε διάθεση από το πρώτο λεπτό, είχε αρκετά έντονα τρεξίματα (για πρώτο ματς) και ουσιαστικά πάτησε τον αντίπαλο για μεγάλο διάστημα του αγώνα. Αυτό που δεν είχε όμως, ήταν το ίδιο που έλειπε από τις αρχές Ιουλίου και το βλέπαμε σε ΟΛΑ τα ματς : Τρόπο να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, να βγάλει φάσεις και κυρίως, να σκοράρει.

Δεν έχω τη διάθεση να μετρήσω πόσα γκολ πέτυχε ο ΠΑΟΚ από την αρχή της προετοιμασίας μέχρι σήμερα σε όλα τα παιχνίδια (φιλικά και μη) αλλά έχω την εντύπωση πως είναι μονοψήφιος ο αριθμός. Πιθανώς και να χωρά στα δάχτυλα του ενός χεριού…

Το γεγονός αυτό μαρτυρά από μόνο του, πολλά. Το τεχνικό τιμ (πάντα ιδιότροπο) πόνταρε στην ανασύνταξη των αποδυτηρίων, στην επαναφορά της αίσθησης ομαδικότητας και στην παρουσίαση ενός συμπαγούς συνόλου, αλλά είναι ηλίου φαινότερο πως ο Δικέφαλος αυτή τη στιγμή δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς να επιτεθεί, ως σύνολο!  Για ατομική ενέργεια, ούτε λόγος με το υπάρχον ρόστερ.

Κάπως έτσι, φτάνουμε στο σημείο να μένουμε στις καλές προθέσεις σε κάθε παιχνίδι. Αρκετά τα τρεξίματα, αρκετή κατοχή μπάλας, καλό πρέσινγκ και κατά καιρούς σωστή κυκλοφορία μπάλας, αλλά μετά το χάος. Βεβαίως, το αγκάθι που ακούει στο όνομα «1 εξτρέμ σε 25 παίκτες» δεν είναι και το καλύτερο όπλο στα χέρια του προπονητή. Πολλώ δε μάλλον όταν σε αυτό προστίθεται και η ουσιαστικά παντελής έλλειψη ΟΡΓΑΝΩΤΗ (κανονικού, όχι βαφτισμένου και όχι ημίμετρα).

Χθες, ο Άγγελος Αναστασιάδης πιστοποίησε αυτό που ο ίδιος είχε δηλώσει, κατεβάζοντας ξανά κάτι… διαφορετικό από τα όσα είδαμε μέχρι τώρα. Τρία αμυντικά χαφ, όλα με μέτριες επιθετικές επιδόσεις. Αναγκαστικά, η τρύπα που θα δημιουργούνταν στον μεσοεπιθετικό τομέα θα ήταν τεράστια.

Στον αμυντικό τομέα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως η ομάδα επιδεικνύει μια καλή συμπεριφορά, εντούτοις η δυναμικότητα του αντιπάλου δεν είναι κατάλληλη για συμπεράσματα. Το γκολ πάντως προήλθε και πάλι από στημένη φάση, σε περίεργη στιγμή λόγω ανασύνταξης της ενδεκάδας και μάλλον από λάθος μαρκάρισμα.

Συνολικά, θα πρέπει να τονίσουμε πως ο ΠΑΟΚ δεν απειλήθηκε παρά σε ελάχιστες στιγμές, ενώ αν θέλουμε να μιλάμε ειλικρινά, δεν μπορεί παρά να υπογραμμίσουμε πως εφόσον το σκορ άνοιγε στο πρώτο μέρος, όπου η ομάδα μας κυριαρχούσε, τότε το σκορ θα έληγε πολλά-λίγα υπέρ του ΠΑΟΚ. Δυστυχώς, το ματς δεν  «ξεκλείδωσε», η ψυχολογία γύρισε με τη βοήθεια της κούρασης και ο Δικέφαλος είναι για μια ακόμα φορά αναγκασμένος να κυνηγάει την ουρά του. Ακόμα κι έτσι όμως, το μεγάλο δυστύχημα είναι άλλο και διπλό: Ότι η γκρίνια που ξέσπασε είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από το φάσμα του αποκλεισμού και πως ο ΠΑΟΚ πρέπει γρήγορα να βρει λύση στην επιθετική δυστοκία, καθώς η πλειοψηφία των ομάδων στην Ελλάδα θα αγωνίζεται με την ίδια αμυντική συμπεριφορά, κάτι που προοιωνίζει αρκετές… γκέλες.

Βαθμός αγώνα : 4/10

 

Γλύκος : Δεν αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα καθώς χρειάστηκε ελάχιστες φορές να επέμβει. Είχε μια καλή επέμβαση στο δεύτερο μέρος, αλλά θα μπορούσε να είναι πιο «ξύπνιος» στη φάση του γκολ. Ήταν όμως δύσκολη φάση και δε φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Βαθμός : 5/10

Κίτσιου : Σε ένα ρόλο μπακ-χαφ, όντας πολύ προωθημένος τα πήγε περίφημα για μεγάλο διάστημα του αγώνα. Ουσιαστικά για αρκετή ώρα αποτέλεσε κινητήριο μοχλό της επίθεσης, έχοντας καλές εμπνεύσεις και παίζοντας ομαδικά αλλά και τεχνικά. Στην πορεία κουράστηκε και ξεφούσκωσε απότομα, κάνοντας λάθος διαχείριση δυνάμεων. Ευελπιστούμε σε γρήγορη επαναφορά μετά τον μίνι (;) τραυματισμό. Βαθμός : 7/10Σκόνδρας : Σε ρόλο στόπερ τα πήγε πολύ καλά, σταματώντας έγκαιρα αρκετές προσπάθειες αντεπιθέσεων και ελαχιστοποιώντας τα λάθη. Δεν έδειξε ιδιαίτερα τρακαρισμένος αλλά στην ανάπτυξη και επίθεση της ομάδας προσέφερε λίγα πράγματα. Θεωρώ όμως πως στη φάση του γκολ μπορούσε να έχει προλάβει καταστάσεις… Βαθμός : 6/10Κατσικάς : Καλό παιχνίδι από το μαύρο πρόβατο της ομάδας, που συνεχίζει να είναι από τις σταθερές επιλογές του Αναστασιάδη. Έδειξε καλά στοιχεία, παρότι ζορίστηκε λίγο στις αντεπιθέσεις των Μολδαβών. Έχει τεχνικές αρετές, προώθησε καλά το παιχνίδι της ομάδας αλλά υπήρξαν περιπτώσεις που το παράκανε με τρίπλες κλπ. Γενικώς νομίζω πως θα είναι από τις εκπλήξεις τη χρονιά που έρχεται. Βαθμός : 7/10Ρατς : Δεν με έχει πείσει ακόμα. Αμυντικά είναι αρκετά σοβαρός, έχει καλό σκαρί και δεν είναι καρυδότσουφλο, έχοντας τη δύναμη να καθαρίζει φάσεις. Επιθετικά όμως, παρότι κινείται ομαλά και σοβαρά, δεν δίνει πολλά πράγματα. Αρκετές οι σέντρες, υπερβολικά λίγη η προσφορά τους. Είχε πάντως διάθεση και έτρεξε αρκετά. Βαθμός : 6/10Τζιόλης : Κακό παιχνίδι. Ως συνήθως, δεν έκανε το μεγάλο λάθος, αλλά δεν έδωσε και τίποτα. Δεν κατάλαβα ακριβώς τη χρησιμότητα της συμμετοχής του σε τόσο μεγάλο διάστημα του αγώνα. Δείχνει έξω από τα νερά της ομάδας και μένει να φανεί ο λόγος. Βαθμός : 4/10Κάτσε : Αρκετά τα τρεξίματα και πάλι, πιο λίγη όμως η ουσία. Δεν μοίρασε πολύ καλά το παιχνίδι, αλλά και αμυντικά προσπάθησε απλά να κλείσει «τρύπες». Σε ένα περίεργο τακτικά σχήμα, δεν είχε ξεκάθαρο ρόλο ίσως… Εντούτοις προσπάθησε αρκετά και έδωσε το παρόν. Βαθμός  : 6/10Μαντούρο : Σε καλή κατάσταση φέτος, δείχνει ικανός να βοηθήσει τη λειτουργία του κέντρου της ομάδας. Κινητικός από το ξεκίνημα του αγώνα, βοήθησε και αμυντικά αλλά και επιθετικά. Δεν μπόρεσε όμως να δώσει τη λύση στην τελική πάσα. Δεν νομίζω ότι είναι και ο ρόλος του, άλλωστε… Βαθμός : 7/10
Μακ : Ο πλέον κινητικός παίκτης της επίθεσης, με πολλές δυνάμεις και καλές εμπνεύσεις. Αν του είχαν βγει και τα τελειώματα των φάσεων, θα είχε πάρει την πρόκριση μόνος του, ήδη από χθες. Κακώς αντικαταστάθηκε (εκτός αν υπήρχε θέμα υπερβολικής κόπωσης). Με την έξοδό του η ομάδα κατέρρευσε επιθετικά και κατέστη ακίνδυνη. Βαθμός : 8/10Σάλπι : Κάκιστο ματς. Παρότι υπήρξαν στιγμές που έκανε καλές κινήσεις χωρίς τη μπάλα, ανοίγοντας διαδρόμους, στο σύνολο του αγώνα πέταξε πολλές ευκαιρίες στα σκουπίδια χωρίς καν να καταφέρει να σουτάρει. Με λάθος κοντρόλ, άστοχες πάσες και γενικώς μια μετριότητα στις επιλογές. Δυστυχώς… Βαθμός : 3/10Κλάους : Επίσης μέτριος. Η μετάλλαξη του σε «άλλο τύπο» σέντερ φορ συνεχίζεται. Έπαιξε πολύ με την πλάτη και προσπάθησε να μοιράσει τη μπάλα, αλλά εντός της αντίπαλης περιοχής και εκτελεστικά, δεν φάνηκε καθόλου. Στις λίγες ευκαιρίες που είχε, έδειξε ολίγον κουρασμένος. Η απουσία του από την πρεμιέρα με Καλλονή, ίσως τον βοηθήσει. Βαθμός : 5/10Μάρτενς : Κάποιος μας κοροϊδεύει. Αυτός δεν μπορεί να είναι παίκτης με συνεχείς γεμάτες χρονιές στην Αλκμάαρ, δεν μπορεί να είναι παίκτης αναγνωρισμένος στη δυτική Ευρώπη, δεν μπορεί να παίρνει τόσα λεφτά στον ΠΑΟΚ. Τον πίστεψα και τον στήριζα από την πρώτη μέρα που ήρθε. Εδώ και 8 πλέον μήνες στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει προσφέρει ΤΙ ΠΟ ΤΑ. Ούτε μια καλή ενέργεια. Είτε παίζει είτε δεν παίζει, ένα και το αυτό. Ουσιαστικά αφαιρεί δύναμη από την ομάδα. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει. Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός πως ένας τόσο «ξενέρωτος» παίκτης είχε περιβραχιόνιο στην καριέρα του και μοίραζε αφειδώς ασίστ στην Ολλανδία. Είναι αδύνατον να είναι ΑΚΟΜΑ τόσο εκτός κλίματος στον ΠΑΟΚ, παρότι έκανε κανονικά προετοιμασία. Βαθμός : 1/10Περεϊρα : Έχει καλά στοιχεία, αλλά παίζει σε τόσο λάθος θέση που καταντάει αστείο, αν όχι μειωτικό για τον ίδιο. ΔΕΝ είναι αριστερό εξτρέμ, ΔΕΝ είναι δεξί εξτρέμ, ΔΕΝ είναι δεκάρι. Ποιος έχει αυτές τις ηλίθιες εμπνεύσεις; Ο άνθρωπος είναι μια χαρά για δεύτερος επιθετικός, με ωραίες κινήσεις και αίσθηση του χώρου. Βάλτε τον εκεί, ή μη τον βάζετε καν. Βαθμός : 5/10Σπυρόπουλος : Τώρα εδώ, τι να κρίνεις; Σαφώς βελτιωμένος φέτος, αλλά χθες τον είδαμε να αγωνίζεται ως άλλος… Ρεδόνδο. Κάπου ανάμεσα στην άμυνα και στην επίθεση, να τρέχει να προλάβει ένας Θεός ξέρει τι. Είχε καλές προθέσεις αλλά το σύστημα πλέον είχε μετατραπεί σε … τουρλουμπούκι. Βαθμός : -
Αναστασιάδης : Πρώτη φορά βλέπω τον Άγγελο να κάνει ΤΟΣΑ λάθη στη διαχείριση ενός αγώνα. Εκτός από τη μετριότατη έμπνευση με τα τρία αμυντικά χαφ (που τέλοσπάντων δικαιολογείται ως ένα βαθμό από την έλλειψη παικτών και την ύπαρξη εκτός έδρας αγώνα), στη συνέχεια οι εμπνεύσεις στις αλλαγές ήταν άνευ προηγουμένου. Γενικώς είναι η δεύτερη συνεχή φορά που βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας και ΚΑΝΕΙΣ δεν ξέρει ΓΙΑΤΙ δε γίνονται μεταγραφές. Μπορεί να φταίει ο ίδιος, μπορεί και όχι, αλλά τα αποτελέσματα είναι απτά πλέον. Υπάρχουν θέσεις στις οποίες ο ΠΑΟΚ είναι γυμνός και οδηγούμαστε σε αλχημείες.

Διαβάστε ακόμη...