Βρίσκει ταυτότητα, να κόψει τις αφέλειες!

Για την 5η αγωνιστική της superleague ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα και στο γνώριμο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει την Αεκ.
Προπονητής της Κερκίδας
Βρίσκει ταυτότητα, να κόψει τις αφέλειες!

Ο προπονητής της κερκίδας δε θα μπορούσε να λείψει από αυτό το παιχνίδι για να σας προσφέρει όλα όσα κατέγραψε στο προσωπικό του μπλοκάκι.

Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο ΟΑΚΑ έχοντας στραβοπατήσει εντός έδρας με το συμπολίτη, ενώ έπρεπε ταυτόχρονα να διαχειριστεί την πίεση από τις όχι και τόσο καλές εμφανίσεις. Ο πορτογάλος τεχνικός θέλησε να αλλάξει τα δεδομένα της 11αδας του, μιας και δεν είχε στη διάθεσή του τους Μάτος-Πέλκα ξεκίνησε το Ροντρίγκο Σοάρες στο δεξί άκρο της άμυνας κρατώντας τους υπόλοιπους παίκτες σταθερούς στην αμυντική γραμμή. Θέλοντας να ελέγξει το χώρο του κέντρου ο Φερέιρα, χρησιμοποίησε τους Μίσιτς-Ντούγκλας σαν κεντρικά χαφ οι οποίοι είχαν και τη βοήθεια του Καντουρί σαν αριστερό χαφ με το Λημνιό να παίζει στην απέναντι μεριά και τους Μπίσεσβαρ-Σβυντέρσκυ στην επίθεση, με τον Ολλανδό να παίζει σαν δεκάρι. Κάτω από το τέρμα βρέθηκε για πρώτη φορά ο Ζίβκοβιτς.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε με εξαιρετικό τρόπο στον αγωνιστικό χώρο, σαν ηγέτης που δεν πτοείται ούτε από έδρα ούτε από αλλαγές ούτε από ελλείψεις. Γρήγορα γρήγορα το κέντρο ήρθε στην κατοχή μας με τους Μίσιτς-Ντούγκλας να έχουν πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και τον Καντουρί να έχει ένα πιο σύνθετο ρόλο στον αγωνιστικό χώρο. Η λειτουργία στο χώρο του κέντρου ήταν υποδειγματική με τις κάθετες μπαλιές είτε σε Σβυντέρσκυ είτε σε Λημνιό να κόβουν στα 2 την άμυνα της Αεκ. Η πρώτη φάση μόλις στο 3ο λεπτό, με τον Γιαννούλη να βρίσκει τον Πολωνό, ο οποίος τσίμπησε πολύ ωραία την μπάλα και περνώντας τον Μπάρκα έβγαλε τετ-α-τετ τον Μπίσεσβαρ που σούταρε αλλά πρόλαβαν και τον έκοψαν, έδειξε τη διάθεσή μας να παίξουμε σοβαρά και στρωτά.

Το γκολ δεν άργησε να έρθει μιας και η πολιορκία της άμυνας του αντιπάλου ήταν συνεχόμενη με τον Βαρέλα να βρίσκει πανέμορφα τον Λημνιό και ο νεαρός άσσος να κατεβάζει με εξαιρετικό τρόπο την μπάλα και να δίνει ασσίστ πάρε βάλε στο Σβυντέρσκυ. 3 τελικές σε διάστημα 15 λεπτών μέσα στο ΟΑΚΑ την ώρα που ο αντίπαλος έβλεπε την εστία μας με το κυάλι. Πολύ δυνατό ξεκίνημα, στο οποίο δεν επαναπαυτήκαμε και συνεχίσαμε την πίεσή μας προκειμένου να δώσουμε στον αντίπαλο αυτό που του αξίζει. Σε διάστημα 5 λεπτών η ομάδα μας δημιουργεί 3 κλασικές ευκαιρίες για γκολ, με τον Σβυντέρσκυ σε πρώτη φάση να αστοχεί σε πλασέ με το κακό του πόδι, τον Μπίσεσβαρ σε δεύτερο χρόνο να μην μπορεί να νικήσει τον Μπάρκα μετά από εξαιρετική ενέργεια των Λημνιο-Μίσιτς και τον Μπίσεσβαρ ξανά να αστοχεί σε πέναλτυ μετά από ωραία κάθετη πάσα του Ντάγκλας στον Καντουρί και χέρι του αντιπάλου. Φάση η οποία ήταν πεντακάθαρη αλλά ο διαιτητής δεν είδε. Το var έδωσε τη λύση!

Μιλάμε για έναν καταιγιστικό ΠΑΟΚ, έναν ονειρικό ΠΑΟΚ που δημιουργούσε είτε από τις πίσω ζώνες με ωραίες εμπνεύσεις, είτε με συνδυαστικό ποδόσφαιρο βγάζοντας πολλές φορές τον Μίσιτς στα πλάγια σαν εξτρά παίκτη, είτε με κάθετες μπαλιές των Ντούγλας-Γιαννούλη. Είδαμε μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα που ήξερε απόλυτα το τι θέλει μέσα στο γήπεδο και πως μπορεί να το πάρει. Το να χάνεις όμως τόσες ευκαιρίες, δεν είναι κάτι που πρέπει να ξανασυμβεί! Πρέπει να γίνουμε πιο κυνικοί, πιο Killer, πιο αποτελεσματικοί ειδικά σε τέτοια ματς. Το ότι ο αντίπαλος είδε με σοβαρές αξιώσεις το τέρμα μας με ένα σουτ στο 30ο λεπτό δείχνει ποιο είναι το επίπεδό μας και που μπορούμε να φτάσουμε. Το κλείδωμα του Λιβάγια με το man-to-man από το Βαρέλα, η κατάληψη στο χώρο του κέντρου από το δίδυμο των Μίσιτς-Ντούγκλας και η εξαιρετική βραδιά του Λημνιού δεν έδωσαν στον αντίπαλο το περιθώριο να έχει απαιτήσεις από το πρώτο ημίχρονο, 45ο λεπτο όπου δεν είχε γίνει ακόμα το ντου των ιθυνόντων της Αεχ στα αποδυτήρια των διαιτητών.

Όποιος στοιχειωδώς αντιλαμβάνεται το άθλημα, κατανοεί πλήρως για ποιο λόγο η Αεκ δεν μπορεί να έχει παράπονα για υποτιθέμενα φάουλ την ώρα που ούτε κατοχή είχε, ούτε περιοχή πάτησε, ούτε φάσεις έκανε στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα φάνηκαν διαφορετικά μιας και ο ΠΑΟΚ έδωσε λίγο χώρο στον αντίπαλο και ο διαιτητής φανερά επηρεασμένος από την εισβολή των Κιμπάρηδων Αεχτζήδων στα αποδυτήρια, νόμισαν ότι αλλάξαμε άθλημα και κάθε επαφή δίνεται φάουλ. Η ομάδα μας θέλησε να γυρίσει την μπάλα γύρω από την περιοχή μας, χωρίς όμως να έχει την απαραίτητη ηρεμία και προσήλωση για να το κάνει αυτό. Το καθαρό μυαλό έλλειψε στο χώρο του κέντρου δίνοντας το δικαίωμα στους αντιπάλους να κερδίσουν χώρο, όπως και πολλά στημένα τα οποία δόθηκαν με περίσσια ευκολία. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να δουλευτεί παραπάνω, καθώς ένας ανύπαρκτος αντίπαλος πίστεψε ότι μπορεί να σκοράρει χωρίς να έχει πατήσει καν την περιοχή μας για 45 λεπτά.

Η έλλειψη εμπειρίας στο χώρο του κέντρου και το «κακό» μας μυαλό σε κάποιες φάσεις μας κόστισαν την ισοφάριση, σε μια φάση που η αμυντική μας λειτουργία ήταν κάκιστη. Τα στημένα μας στον αμυντικό τομέα πρέπει να δουλευτούν και αυτά παραπάνω, καθώς φαίνεται μια αδυναμία αναχαίτισης του αντιπάλου. Παρά την ψυχρολουσία της ισοφάρισης ο ΠΑΟΚ έχοντας περισσότερη ποιότητα έβαλε την μπάλα κάτω και με ένα εξαιρετικό συνδυασμό από την αμυντική γραμμή μέχρι την αντίπαλη εστία, προσέφερε θέαμα και απόλυτο passing game με τελικό αποδέκτη τον Σβυντέρσκυ, ο οποίος με εύκολο πλασέ στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Η ομάδα μας έδειξε σε αυτή τη φάση το γεγονός πως το μυαλό της δεν ήταν τόσο καλό για 10 λεπτά σε συνδυασμό με την διαιτητική πίεση που έδινε αβέρτα φάουλ στον αντίπαλο έξω από την περιοχή.

Στην επόμενη ευκαιρία ο επόπτης καταλογίζει ανύπαρκτο φάουλ το οποίο μετατρέπεται σε γκολ για τον αντίπαλο, με το διαιτητή να το ακυρώνει ορθά ως οφσάιντ πάλι με χρή του var. Το ότι όμως δόθηκε φάουλ όμως δείχνει την πρόθεση των διαιτητών. Πρόθεση η οποία γίνεται απόλυτα αντιληπτή στη φάση του δεύτερου γκολ στης Αεκ, όπου σε απόλυτα καίριο σημείο του γηπέδου, ο Ντάγκλας ανατρέπεται καθαρά και ο διαιτητής δεν καταλογίζει τίποτα!Μια καθαρότατη παράβαση μετατρέπεται σε γκολ για τον αντίπαλο, με τον υπεύθυνο του var κ.Σιδηρόπουλο, παρότι βλέπει την καθαρή ανατροπή δεν φέρνει το διαιτητή στην οθόνη του var.

Παρόλα αυτά, πράγματα τα οποία δικαιολογούν την πρεμούρα αυτών που «τρομοκρατήθηκαν» μέσα στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ έβγαλε σωστή αντίδραση, άσχετα αν οι αλλαγές θα μπορούσαν να βοηθήσουν παραπάνω ή να γίνουν λίγο νωρίτερα. Και μέχρι το σημείο που δεχθήκαμε τη δεύτερη ισοφάριση(άσχετα δεν έπρεπε να μετρήσει το γκολ), η ομάδα μας παρουσίασε έναν καθησυχασμό στο παιχνίδι της. Ο ΠΑΟΚ μετά την ισοφάριση έβγαλε 3 καθαρές φάσεις με τον Άκπομ να βγάζει πολύ ενέργεια με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο και να βρίσκει δυο εξαιρετικές ενέργειες με τον Μπάρκα να τον σταματάει, ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση με εντυπωσιακή απόκρουση. Η τελευταία μας φάση προέρχεται από στημένο με τον Κρέσπο να βρίσκει την μπάλα μέσα στην περιοχή και υπό την έντονη πίεση του αντιπάλου να μην καταφέρνει να τη στείλει στα δίχτυα.

Ο ΠΑΟΚ έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, δίνοντας δείγματα του τι μπορεί να καταφέρει και το που μπορεί να φτάσει όταν είναι προσηλωμένος στο στόχο του. Η πίστη στο πλάνο του Φερέιρα, οι αλλαγές στην 11αδα, η μικρή αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού έδωσαν στον ΠΑΟΚ μια διαφορετική εικόνα στο προχθεσινό παιχνίδι, πράγμα το οποίο ήταν σχετικά αναμενόμενο μιας και οι νέες ιδέες του προπονητή χρειάζονται χρόνο για να απορροφηθούν από τους παίκτες.

Ένα θέμα το οποίο χρήζει αντιμετώπισης είναι κάποια κενά διαστήματα που έχουμε στο παιχνίδι μας και δίνουμε χωρίς λόγο ψυχολογία κυρίως στον αντίπαλο, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε εύκολα γκολ. Τα γκολ που δεχόμαστε είναι απόρροια της κακής συνολικής αμυντικής μας λειτουργίας, άσχετα αν κάποιοι παίκτες φαίνονται σε κακό φεγγάρι. Η δουλειά του προπονητή είναι αυτή που αρχίζει και φαίνεται σιγά σιγά και σύντομα θεωρώ πως θα λυθεί και το ζήτημα στον αμυντικό τομέα.

Τέλος, όσον αφορά τις αλλαγές του Φερέιρα θεωρώ πως σίγουρα η μια από αυτές δεν του έδωσε τίποτα και αρχίζει και γίνεται δεδομένο πως ο Ζαμπά δεν προσφέρει τον τελευταίο καιρό. Είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί, την ώρα που Στοχ-Λαμπρου δεν έχουν πάρει την παραμικρή ευκαιρία. Ο Ακπομ σίγουρα πρόσφερε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα έπρεπε να βγει ο Πολωνός από το γήπεδο, την ώρα που ήταν τόσο παραγωγικός, εκτός κι αν κουράστηκε. Ο Μαουρίτσιο σίγουρα έφερε μια ηρεμία στο χώρο του κέντρου αλλά ήταν φανερά επηρεασμένος από την πολύμηνη απουσία του.

Ένα ακόμα θέμα είναι και το χρονικό σημείο που γίνανε οι αλλαγές, μιας και η μέτρια εικόνα του κέντρου μας φαινόταν ώρα πριν δεχθούμε την ισοφάριση. Ίσως θα μπορούσε να γίνει μια αλλαγή πιο νωρίς ώστε να μπει κάποιο πιο καθαρό μυαλό, ώστε να κοντρολάρει το ρυθμό του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ βέβαια δε δέχθηκε φάση από οργανωμένη ενέργεια, αλλά είχε κάποια δείγματα δυσλειτουργίας στο χώρο του κέντρου.

Ο ΠΑΟΚ έχει σοβαρό ματς μέσα στην Τρίπολη και καλείται να πάρει το νικηφόρο αποτέλεσμα, ώστε να αποδείξει ότι η προχθεσινή εμφάνιση δεν ήταν η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας που θα κάνει πολλούς να βλέπουν ξανά εφιάλτες, όπως και πέρυσι. Η ομάδα βρίσκει τα πατήματά της και αρχίζουν οι επιστροφές των Μαουρίτσιο-Βιειρίνια. Ο Λαός από την πλευρά του πρέπει να καταλάβει ότι η δουλειά που γίνεται θέλει χρόνο και ότι και φέτος ο ΠΑΟΚ θα είναι ο πρωταγωνιστής, όσα εμπόδια και αν θα του βάλουν. Πίστη σε προπονητή και παίκτες και ο δρόμος είναι ανοιχτός για μεγάλα πράγματα.

ΠΑΜΕ ΠΑΟΚΑΡΑ!

Διαβάστε ακόμη...