Ξεφτίλισε Άγιαξ και Uefa!

Για τον επαναληπτικό του τρίτου γύρου για τα προκριματικά του Champions League, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σε μια γνώριμη έδρα, που τις δύο προηγούμενες φορές πήρε αποτέλεσμα.
Προπονητής της Κερκίδας
Ξεφτίλισε Άγιαξ και Uefa!

Ο προπονητής της κερκίδας δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το ματς, στο οποίο ΚΛΑΠΗΚΕ η πρόκριση για την ομάδα του Δικεφάλου.

Η ομάδα μας ξεκίνησε το ταξίδι για το Άμστερνταμ με το 2-2 του πρώτου αγώνα στην πλάτη, με τους παίκτες και τον προπονητή του Δικεφάλου να πιστεύουν ακράδαντα στην πρόκριση παρά το μειονέκτημα από το αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης. Ο Φερέιρα παρέταξε ακριβώς την ίδια ενδεκάδα με το πρώτο ματς προσπαθώντας να εστιάσει πάρα πολύ στην τακτική της ομάδας, τομέα στον οποίο πήρε άριστα η ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε πολύ αφοσιωμένος στο ματς από το πρώτο κιόλας λεπτό χωρίς φοβία που τον διέκρινε στον πρώτο αγώνα. Όσο προσηλωμένος ήταν ο ΠΑΟΚ στον στόχο του, άλλο τόσο ήταν και ο Αγγλος ρέφερι που μας έκανε γνωστό από το πρώτο λεπτό ότι θα περάσουμε δύσκολο βράδυ καθώς δεν καταλογίζει καθαρό φάουλ στο 1ο λεπτό, προκειμένου να μη δώσει στημένη φάση στην ομάδα μας. Η τακτική συμπεριφορά όμως της ομάδας μας ήταν τόσο καλή που δεν επηρέασε την ψυχολογία και ο ΠΑΟΚ πάταγε πολύ καλά μέσα το γήπεδο, κρατώντας μπάλα όταν έπρεπε και προσπαθώντας να παίξει το παιχνίδι των αντεπιθέσεων, όποτε μπορούσε.

Οι Ολλανδοί από την πλευρά τους προσπάθησαν να μας αιφνιδιάσουν, γύρισαν καλά τη μπάλα σε κάποια σημεία βγάζοντας παίκτη μέσα στην περιοχή αλλά ο Πασχαλάκης ήταν εξαιρετικός στις χαμηλές επεμβάσεις. Το δίδυμο του κέντρου έτρεξε αρκετά ώστε να κλείσει τους χώρους, με τους Εσίτι-Καντουρί να προσπαθούν και να ανταπεξέλθουν στο αμυντικό κομμάτι αλλά και να χτίσουν επίθεση από την πίσω ζώνη. Στα πρώτα λεπτά δεν βγάζαμε σωστά την μπάλα από το κέντρο, αλλά οι πλάγιοι μπακ και τα χαφ βρέθηκαν σε εξαιρετική μέρα με τους Μάτος-Γιαννούλη να δίνουν πολύτιμες βοήθειες και τον Μπίσεσβαρ να κάνει ένα εξωπραγματικό παιχνίδι. Ο Ζαμπά είχε εντολή να χτυπήσει στην κόντρα όντας από τους πιο γρήγορους παίκτες της ομάδα μαζί με τον Άκπομ.

Η πρώτη μεγάλη μας φάση έγινε κατά αυτόν τον τρόπο, με τον Ζαμπά να κλέβει στο χώρο του κέντρου και να ξεχύνεται στην αντεπίθεση με τον Άκπομ να καλπάζει από πίσω ώστε να του δώσει βοήθεια. Η τελική πάσα του Βραζιλιάνου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αναγκάζοντας τον Άκπομ να καθυστερήσει και να εκτελέσει με το αριστερό του πόδι, με την μπάλα να περνάει πάνω από τα δοκάρια. Ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι δε φοβάται τον πολύ υψηλού επιπέδου αντίπαλο και ότι δε θα παίξει για να κλέψει το ματς, αλλά για να το κερδίσει. Η αλλαγή φιλοσοφίας της ομάδας είναι εμφανέστατη σε αυτό το ματς, κάτι το οποίο πιστώνεται στον Πορτογάλο τεχνικό.

Ο ΠΑΟΚ ανεβάσει στροφές και βλέπει ότι έχει τα φόντα να κάνει τη ζημιά στον αντίπαλο, βρίσκοντας χώρους σε αρκετές στιγμές, με τον Πέλκα να προσφέρει πολλά με το pressing ψηλά στην περιοχή του αντιπάλου με συμπαραστάτες τους Άκπομ και έναν από τα δυο κεντρικά χαφ που ανέβαζαν την πίεση, ανάλογα με το σημείο που βρισκόταν η μπάλα. Σε μια φάση η πίεση ψηλά λειτούργησε πολύ καλά, ο Πέλκας βρήκε το χώρο το σουτ ήταν πολύ καλό αλλά ο αντίπαλος τερματοφύλακας έδιωξε σε κόρνερ.

Η τρίτη φορά ήταν και φαρμακερή, με τον ΠΑΟΚ να έχει ανέβει στο γήπεδο, την μπάλα να γυρνάει στο σωστό σημείο στον Μπίσεσβαρ και ο τελευταίος με ένα ευθύβολο σουτ καρφώνει την μπάλα στα δίχτυα! Ο ΠΑΟΚ βάζει τις βάσεις για μια ιστορική βραδιά παίζοντας στα ίσα τον αντίπαλο, χωρίς να κρύβεται στην περιοχή του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη φάση του γκολ, ο ΠΑΟΚ έχει 5-6 παίκτες γύρω από την περιοχή των Ολλανδών, πράγμα το οποίο καταδεικνύει ότι δε φοβηθήκαμε να ανέβουμε στο γήπεδο και να παίξουμε το παιχνίδι μας.

Ο ΠΑΟΚ έχει αυτό που θέλει αλλά ο χρόνος είναι πάρα πολύς και ο διαιτητής έχει εμφανή διάθεση να δώσει ότι περνάει από το χέρι του, προκειμένου να βοηθήσει τους γηπεδούχους. Εκτός του ότι έχει παραλείψει να κιτρινίσει μέχρι το 25ο λεπτό 2 παίκτες των Ολλανδών, έδωσε πάρα πολλά εύκολα φάουλ εκτός περιοχής προκειμένου να μας κλείσει στην εστία μας. Η ομάδα μας αντιστέκεται με τους Βαρέλα-Κρέσπο να αντιδρούν σωστά σε στημένα και στο εκπληκτικό passing game των Ολλανδών. Σίγουρα οι γηπεδούχοι θα έβγαζαν φάσεις, είναι αδύνατο να τους κόψεις αλλά τους περιορίσαμε σε πολύ υψηλό βαθμό, με την συνοχή στα αμυντικά μας καθήκοντα.

Οι Ολλανδοί δεχόμενοι το γκολ δείξανε ευάλωτοι και ήταν ένα χρονικό σημείο στο οποίο θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε με καλύτερο τρόπο επιθετικά. Αντιθέτως είχαμε κάποια λάθη στο ανέβασμα της μπάλας δίνοντας εύκολες δεύτερες επιθέσεις και το διαιτητή να βρίσκει αφορμή ώστε να καταλογίσει δύο πέναλτι για τους γηπεδούχους. Αν ζητάμε τον ορισμό του, μπορούν να δοθούν σαν παραβάσεις, αλλά είναι τόσα τα λάθη του διαιτητή κατά τη διάρκεια του αγώνα, που σου δίνει κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλεις για τις προθέσεις του. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει σπρώξιμο από τον Ελ Καντουρί, ίσως ήταν αχρείαστο, και στην δεύτερη το χέρι του Μπίσεσβαρ εντός περιοχής είναι απλωμένο και δίνει την παράβαση. Αν ο κανονισμός έχει αλλάξει για όλα τα χέρια εντός περιοχής, δίνεται και αυτό ασχέτως αν ο παίκτης βρίσκεται πολύ κοντά και η μπάλα δεν έχει καμία σχέση με την εστία.

Ότι μπορούσε να κάνει το έκανε ο διαιτητής βάζοντας τους Ολλανδούς στο ματς. Θα ήταν πολύ σημαντικό να πηγαίναμε με το προβάδισμα στο ημίχρονο, αλλά δεν τα καταφέραμε. Και πάλι όμως η ομάδα δε φάνηκε να το βάζει κάτω, μπαίνοντας καλά και στο δεύτερο μέρος με το ίδιο πλάνο στα πρώτα λεπτά, δεχόμενοι όμως την πίεση των Ολλανδών. Η συνοχή μας καλή, ο Καντουρί φάνηκε καλύτερος στο δεύτερο μέρος και η ομάδα έβγαζε τα σωστά τρεξίματα ώστε να ανταποκριθεί και στο αμυντικό σκέλος αλλά και να πιέσει μπροστά.

Πάλι η πίεση ψηλά μας δίνει επίθεση ο Μπίσεσβαρ βάζοντας άψογα το σώμα του μπαίνει από τα πλάγια γυρνάει την μπάλα, αλλά το πόδι του Πέλκα δεν καταφέρνει να τη σπρώξει με σχεδόν εξουδετερωμένο τερματοφύλακα. Μεγάλη ευκαιρία χαμένη, που σε τέτοια ματς πρέπει να την κάνεις γκολ. Μας δόθηκε και δεύτερη μεγάλη ευκαιρία όπου βγήκαμε στην κόντρα επίθεση με τους Άκπομ-Καντουρί-Πέλκα, με τον Άκπομ να κάνει κακή πάσα στον Πέλκα και ενώ αυτός τη μαζεύει και πατάμε περιοχή, η τελική του πάσα είναι κάκιστη, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουμε καν να εκδηλώσουμε τελική ενέργεια.

Οι Ολλανδοί συνέχισαν να πιέζουν αλλά ο Πασχαλάκης βρισκόταν σε πολύ καλή ημέρα, εκτός από κάποια σημεία που θα μπορούσε να είναι πιο προσεχτικός, προκειμένου να μην παραχωρεί στημένες φάσεις στον αντίπαλο. Ο Φερέιρα θέλοντας να πιέσει τον αντίπαλο παραπάνω έβαλε το Σφιντέρσκι στη θέση του Πέλκα, μια αλλαγή η οποία δεν έδωσε όσα θα περίμενε ο Πορτογάλος προπονητής, μιας και ο Πολωνός επιθετικός δεν κάνει την ίδια δουλειά έκανε ο Πέλκας μέσα στον αγωνιστικό χώρο καθώς είναι παίκτης που σίγουρα θέλει τη μπάλα κοντά στην περιοχή παρά έξω από αυτήν και δεν έχει την ικανότητα να την ανεβάσει τόσο εύκολα.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε το Στοχ να μπει στο παιχνίδι προκειμένου να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους που σίγουρα θα βρίσκαμε σε κάποια αντεπίθεση. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να έχει απειλήσει με τον Πολωνό στη φάση όπου έχει αποκτήσει πλεονέκτημα ο παίκτης μας, αλλά ο διαιτητής γυρίζει τη φάση πίσω για φάουλ στον Ελ Καντουρί. Ένα ακόμα εγκληματικό σφύριγμα καθώς δεν αφήνει το πλεονέκτημα και παράλληλα δεν καταλογίζει κίτρινα κάρτα στον παίκτη του Άγιαξ για τη σκαριά στον Καντρουρί. Παρόλα αυτά η ομάδα κρατούσε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, ώσπου από ένα κόρνερ η κακή αντίδραση του Μάτος, αν και σπρώχτηκε λίγο μέσα στην περιοχή, έφερε τους Ολλανδούς μπροστά στο σκορ. Ένα κομβικό σημείο που δεχτήκαμε το γκολ στο 78ο λεπτό, αλλά χρόνος υπήρχε.

Ο διαιτητής δε θέλησε να αφήσει τίποτα στην τύχη και βρήκε αφορμή ώστε να καταλογίσει τρίτο πέναλτι, δεν υφίσταται καμία παράβαση, ώστε να κλειδώσει το ματς. Απαράδεκτη απόφαση, χειρουργείο καθαρό με μοναδικό σκοπό να μη μείνει ο Αγιαξ εκτός της διοργάνωσης. Το 3-1 έγινε, οι ελπίδες είχαν πλέον λιγοστέψει όπως και ο χρόνος. Το μέταλλο όμως του ΠΑΟΚ βγήκε ακόμα και μετά από τέτοια κακοποίηση από το διαιτητή. Ο Ακπομ σε πρώτο χρόνο σουτάρει και η μπάλα βρίσκει το δοκάρι και στη συνέχεια ο Μπίσεσβαρ με μια εξαιρετική ενέργεια και ένα ασύλληπτο πλάγιο πλασέ στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα!

93ο λεπτό και ο τερματοφύλακας των Ολλανδών κάνει καθυστερήσεις γιατί ξέρει ότι εφόσον κρατηθούν καθυστερήσεις ο ΠΑΟΚ μπορεί να το φέρει τούμπα το ματς. Τελευταίο γέμισμα στην περιοχή των Ολλανδών και η μπάλα βρίσκει καθαρά σε χέρι αμυντικού λίγο έξω από την περιοχή. Ξεκάθαρα ο Άγγλος ρέφερι κλείνει τα μάτια σε παράβαση προκειμένου να μη δώσει  στημένο στο τελευταίο λεπτό και χαλάσει το ματς. Εν ολίγοις αυτός που έπαιξε όλες τις φάσεις των γηπεδούχων με τον ορισμό του κανονισμού, στις φάσεις του ΠΑΟΚ έκλεινε τα μάτια του. Η ντροπή τους δεν περιγράφεται. Ο ΠΑΟΚ έδειξε ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει, παίζοντας στα ίσα τον αντίπαλο, έχοντας αδικηθεί εξόφθαλμα σε πάνω από 10 φάσεις, οι οποίες και έκρινα την αναμέτρηση.

Συμπερασματικά, η ομάδα μας ικανοποίησε σε μέγιστο βαθμό, βγάζοντας ένα πολύ καλό πρόσωπο στο χθεσινό ματς, δείχνοντας ότι αφομοιώνει τον τρόπο παιχνιδιού και τη φιλοσοφία του νέου προπονητή. Ο ΠΑΟΚ δείχνει να έχει ανέβει επίπεδο, βρίσκοντας λύσεις και από πρόσωπα που πολλοί αμφέβαλλαν αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, όπως ο Γιαννούλης και διατηρώντας το μέταλλο που έχει αποκτήσει εδώ και 2-3 χρόνια. Αυτό που λίγο δεν μας ικανοποίησε ήταν οι αλλαγές του Φερέιρα οι οποίες δε φάνηκαν να δίνουν πνοή στην ομάδα και στα δυο παιχνίδια, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να φτάσουμε σε τόσα συμπεράσματα καθώς μιλάμε για πολύ απαιτητικά παιχνίδια.

Υ.Γ. Να δοθούν τα εργαλεία που ζητάει ο προπονητής προκειμένου να ανέβει κι άλλο το επίπεδο της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ έχει πολύ δουλειά να κάνει στο Europa League φέτος.

Υ.Γ.1 Εκεί στην cosmotetv μην είστε τόσο τυπολάτρες! Δε θα σας κατηγορήσει κανείς αν μιλήσετε ακριβώς όπως πρέπει για το στημένο Άγγλο!! Δε γίνεται να ακούμε εκφράσεις τι κι αν ήταν πέναλτι τι κι αν δεν ήταν ο Πασχαλάκης το απέκρουσε ή να ακούμε ότι ο διαιτητής εξαντλεί την αυστηρότητά του στο τρίτο και ανύπαρκτο πέναλτι. Βγες κε. Τσώχο και πες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΑΛΤΙ! Ακόμα και ο προπονητής τους το είπε! Περίγελοι γίνανε σε όλη την Ευρώπη και εσύ μας το παίζεις αφ' υψηλού κριτική, μη σε κατηγορήσει κανείς. Σε άλλες ομάδες μόνο τους συνδεσμίτες δε βάζετε να περιγράφουν και στον ΠΑΟΚ ασκείται κριτική και περιγράφετε λες και έχουμε παγκόσμιο κύπελλο...

Υ.Γ. 2 Ο προπονητής της κερκίδας είχε προβλέψει ότι πάμε για την πρόκριση μέσα στην Ολλανδία, αλλά δεν πρόβλεψε το χθεσινό στημένο κοράκι.. Την επόμενη φορά θα τσεκάρουμε και τον διαιτητή πριν γράψουμε τη στήλη μας.... Εκεί μας κατάντησαν οι Ευρωπαίοι..

Υ.Γ.4 UEFA MAFIA!

Διαβάστε ακόμη...