Κερδίζει ψυχολογία, έχει δρόμο ακόμα

Μετά από ένα διάστημα αποχής από τη θέση του στην κερκίδα, ο προπονητής ο δικός σας είναι πάλι εδώ.
Προπονητής της Κερκίδας
Κερδίζει ψυχολογία, έχει δρόμο ακόμα

Λίγο η κρύα ομάδα, λίγο τα στραβά αποτελέσματα, λίγο η άδεια Τούμπα μας άφησαν μακριά από την καψούρα μας αλλά και πάλι είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε όλα όσα καταγράψαμε στο μπλοκάκι μας μετά από το χθεσινό ματς.

Δύσκολο ματς βάσει συγκυριών. Ο ΠΑΟΚ είχε πάρει το πρώτο του διπλό μετά από 5 ανεπιτυχείς προσπάθειες, η Τούμπα θα ξαναγέμιζε μετά από 7 αγωνιστικές, ο βάζελος προερχόταν από εντός έδρας γκέλα και το μυαλό μας πήγε στο στραβό. Παρόλα αυτά η ομάδα μας δεν μας απογοήτευσε, καθώς καθάρισε το ματς με 4 γκολ, χωρίς ωστόσο να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου παρέταξε τους Βαρέλα-Μαλεζά ως κεντρικά μπακ και τον Κρέσπο αναγκαστικά στο αριστερό άκρο της άμυνας, λόγω του απρόοπτου με τον Αντελίνο και της έλλειψης εμπιστοσύνης που δείχνει στον Δεληγιαννίδη. Στο δεξί άκρο τοποθετήθηκε ο Μάτος έχοντας μπροστά του τον Λημνιό και ως κόφτες τους Κάνιας-Μαουρίτσιο με τον δεύτερο να έχει οδηγία για περισσότερα ανεβάσματα πίσω από τον Πέλκα. Στο άλλο άκρο της επίθεση τοποθετήθηκε ο Μακ και στην κορυφή ο Κουλούρης.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε όπως έπρεπε στο παιχνίδι, με τσαμπουκά όρεξη και πάθος, έχοντας στο πλευρό του, τον μοναδικό κόσμο Του, ο οποίος είχε 7! Ματς να δει την ομάδα από κοντά. Η ομάδα μας παίρνει άριστα για την αρχική της επιθετικότητα και το πνεύμα νικητή, με το οποίο μπήκε στον αγώνα. Ο Πέλκας πολύ ορεξάτος, έδειξε από τα πρώτα λεπτά ότι παίζει πολύ άνετα και χωρίς ίχνος άγχους, ανέλαβε την οργάνωση του παιχνιδιού έχοντας συμπαραστάτες τους ακραίους, καθώς και τον Κουλούρη που βοήθησε πολύ στο ανέβασμα και σπάσιμο της μπάλας.

Το πρώτο θετικό δείγμα της χθεσινής βραδιάς είναι ότι μετά από 13 ματς είδαμε επιτέλους μια καλοδουλεμένη κομπίνα σε στημένο. Ο Πέλκας βρήκε πανέξυπνα τον Μακ, ο οποίος βγήκε πλάγια χωρίς να καταφέρει να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον αντίπαλο. Είναι όμως ένα θετικό στοιχείο, γιατί από εκτελέσεις που ψάχνουν μόνιμα έναν Μάτος, χορτάσαμε. Ο ΠΑΟΚ είχε τον αποκλειστικό έλεγχο του αγώνα στα πρώτα λεπτά και στη δεύτερη κίνηση προς την αντίπαλη εστία βρήκε δίχτυα με ένα πανέξυπνο-πανέμορφο γκολ του Πέλκα. Ο νεαρός χαφ είδε λίγο έξω τον αντίπαλο τερματοφύλακα, ο Κουτρουμπής μετά τους περσινούς εμετούς από τον Μπίσεσβαρ, πλέον δεν πέφτει για άμυνα και ο Πέλκας το ζωγράφισε. Απίστευτο γκολ ένδειξη ποιότητας και ποδοσφαιρικής ευφυΐας.

Η ομάδα μας συνέχισε μέχρι το 20ο λεπτό να προσπαθεί να πιέσει τον αντίπαλο αλλά τα πολλά λάθη στο χώρο του κέντρου, το κακό ανέβασμα της μπάλας ξεκινώντας κυρίως από την πίσω ζώνη, αναστάτωσαν λίγο το παιχνίδι μας, Ο αντίπαλος αρκέστηκε στο να γυρνάει κάποιες φορές την μπάλα, χωρίς να μπορεί να πατήσει περιοχή. Είναι και αυτό ένα καλό δείγμα, όσο και ανίσχυρος να είναι ο αντίπαλός. Ο ΠΑΟΚ έχει βρει μια καλή χημεία στο να μη δίνει δικαίωμα στην αντίπαλη ομάδα να του δημιουργήσει ευκαιρίες. Παρόλο το καλό ξεκίνημα η ομάδα σταδιακά οπισθοχωρούσε, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Σε αυτό βέβαια συνέβαλλε και η κακή βραδιά του Μάτος καθώς και η έλλειψη του Αντελίνο στα αριστερά, πράγμα το οποίο άφηνε το Μακ σχεδόν μόνο του δημιουργικά στην πλευρά.

Αυτοί που ουσιαστικά προσπαθούσαν, είτε με πίεση ψηλά είτε με γρήγορες αντεπιθέσεις, να κλείσουν τον αντίπαλο στην περιοχή του ήταν μόνο οι επιθετικοί χωρίς πάντα να έχουν σωστό συγχρονισμό. Ο Πέλκας έδωσε πολλές φορές έναυσμα για πίεση ψηλά αλλά δεν ακολουθούσαν πάντα όλοι. Αρκεστήκαμε στο γκολ και ότι μας έβγαινε από τις πλευρές, με τον Λημνιό να προσπαθεί πολλές φορές πάνω στη γραμμή να δημιουργήσει ρήγματα και σε ένα από αυτά έφερε το Μακ σε πλεονεκτική θέση, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να σκοράρει ο δεύτερος.

Από το πρώτο ημίχρονο κρατάμε το δυναμικό μπάσιμο στην αρχή, αλλά και την καθίζηση στη συνέχεια καθώς και την εξαφάνιση δημιουργικά του αντιπάλου. Φαινόταν ότι κάτι δεν τράβαγε από νωρίς και περιμέναμε έστω μια αλλαγή στο ημίχρονο στα χαφ. Νομίζω ότι εδώ ο Λουτσέσκου χάνει πόντο γιατί δεν είχε κάτι παραπάνω να του προσφέρει το δίδυμο Κάνιας-Μαουρίτσιο. Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα φάνηκε πως λίγο άλλαξαν και ο ΠΑΟΚ μπήκε ξανά με περίσσιο πάθος επιθετικά, αντιμετωπίζοντας όμως ζητήματα στο αμυντικό transition. Ο βραζιλιάνος μέσος πήρε μέτρα στο γήπεδο αλλά ο τραυματισμός του μάλλον τον έχει αφήσει λίγο πίσω στο θέμα φυσικής κατάστασης.

Η ομάδα πίεσε πιο ψηλά και σε ανύποπτη φάση κέρδισε πλάγιο. Ο Μακ βρήκε τον Πέλκα, ο οποίος με εξαιρετικό άδειασμα του αντιπάλου και διαδοχικές προσποιήσεις αμυντικών κέρασε το δεύτερο τεμάχιο και έβαλε γερά θεμέλια για τη νίκη της ομάδας μας. Η ψυχολογία ανέβηκε, ο ΠΑΟΚ πάτησε ακόμα καλύτερα στο γήπεδο και με την είσοδο του Τσίμιροτ κέρδισε και μέτρα, απελευθερώνοντας παράλληλα τον Μαουρίτσιο που ήταν σαφώς βελτιωμένος στον δεύτερο ημίχρονο. Η άμυνα δε θυμάμαι φάση που να κινδύνευσε, χάρις στις πολύ καλές αντιδράσεις του Βαρέλα και στο καλό κλείσιμο του αντιπάλου από τα πλάγια.

Ο ΠΑΟΚ πήρε την απόλυτη κυριαρχία του αγώνα με τον Πέλκα σε αρχηγική εμφάνιση να ανεβοκατεβάζει μπάλα και τους Μακ-Λημνιό να είναι αρκετά πιο δραστήριοι στο δεύτερο ημίχρονο. Τελικά το τρίτο γκολ οφείλεται στο ανέβασμα και τα καλά πόδια του Μαουρίτσιο, ο οποίος εφόσον δεν κόβεται με τα πόδια είπαν να τον κόψουν με τα χέρια, κερδίζοντας το πέναλτυ και την αποβολή του Ινσούα. Ο Κουλούρης ευστόχησε από την άσπρη βούλα και το παιχνίδι πήρε διαδικαστικό χαρακτήρα με τον Λουτσέσκου να δίνει χρόνο και στον Πρίγιοβιτς, ο οποίος όταν έρχεται από τον πάγκο δε θέλει πάνω από 5 λεπτά.

Ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε ο Σέρβος! Γκολ με τη σφραγίδα μεγάλου φορ, ο οποίος δε θέλει πολλές μπαλιές. Μία πήρε και την κάρφωσε. Υποδοχή, περιστροφή γύρω από το σώμα του και γκολ. Ιστορική ευκαιρία χάθηκε χθες για να πέσει πεντάρα, έχε χάρη που ο Μακ απάντησε στις βλαχομαγκιές του Βιγιαφάνιες. Ο Σλοβάκος φαινόταν πολύ ορεξάτος μετά το 4-0 και προσπαθούσε να βάλει γκολ, κάνοντας και το κάτι παραπάνω σε κανα δυο φάσεις. Σε μια αψιμαχία ο Βιγιαφάνες τον προκάλεσε και ο Μακ κακώς ανταπέδωσε, παίρνοντας ορθά κόκκινη κάρτα.

Στα αρνητικά του δευτέρου ημιχρόνου θα έβαζα τα εκτός τόπου και χρόνου ανεβάσματα του Βαρέλα, τα οποία ούτε που εξηγήθηκαν με σαφήνεια από τον προπονητή. Δεν κάνει ο καθένας ότι γουστάρει στο γήπεδο, όσο και να είναι το σκορ.

Πολλούς τους βρήκε ανικανοποίητους η χθεσινή βραδιά, παρόλο το εκπληκτικό 4-0. Δεν είναι κακό μιας και ο ΠΑΟΚ έπαιζε με αναγκαστικό αριστερό μπακ, άρα δημιουργία από τα αριστερά πολύ μικρή και με τον Μάτος σε κακό φεγγάρι. Τα χαφ ανέβηκαν στο δεύτερο ημίχρονο και εκεί φάνηκε μια διαφορά. Η ομάδα μας κερδίζει πολύ περισσότερα από ατομική ποιότητα παρά από ομαδική δουλειά, χωρίς ωστόσο να έχει μείνει στάσιμη. Έχουν βελτιωθεί κάποια σημεία, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος και πολλές δυνατότητες βελτίωσης. Πρέπει συνεχώς να δουλεύεται η ομάδα ώστε να αποκτήσει και πιο ομαδικότητα και πιο καλούς αυτοματισμούς. Έχουμε πολύ δρόμο και πρέπει να τον διαβούμε ως μια δύναμη.

Σε ατομικό επίπεδο:

Πασχαλάκης: Εύκολο το μεροκάματο για τον Έλληνα πορτιέρο, αν και όποτε χρειάστηκε έδειξε καλά στοιχεία. Παρά τα κακά γυρίσματα του Μαλεζά υποδέχτηκε πολύ ώριμα την μπάλα και την απομάκρυνε. Συνθέτουν ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Ρέι και πρέπει να διατηρηθούν και οι δυο. Βαθμός την επόμενη φορά.

Βαρέλα: Σε πολύ καλή κατάσταση ο μεγαλόσωμος αμυντικός, ο οποίος έχει καλή ψυχολογία, έχει αυτοπεποίθηση και κέρδισε όλες τις μονομαχίες χθες. Έβαλε ε όλες τις φάσεις πολύ έξυπνα το σώμα του προστατεύοντας την μπάλα. Δε μου άρεσαν τα αναίτια ανεβάσματά του, τα οποία έχει επαναλάβει. Βαθμός: 8/10

Μαλεζάς: Δε μας κάλυψε χθες ο Μαλεζάς μιας και φαίνεται ότι δεν είναι τόσο εντός κλίματος, χωρίς ωστόσο να υποκύψει σε κάποιο σοβαρό λάθος. Τα γυρίσματά του στον Πασχαλάκη ήτα άνευ σοβαρού λόγου και δεν πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το τέμπο μιας και θα είναι βασικός και σε επόμενα ματς. Έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τέτοια ματς. Βαθμός: 6/10

Κρέσπο: Αναγκαστικά χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη θέση ο Ισπανός αλλά στο αμυντικό κομμάτι πήγε αρκετά καλά, προσπαθώντας και κάποια ανεβάσματα. Το τέταρτο γκολ ξεκινάει από δικό του γύρισμα στην περιοχή. Δεν μπορεί να κριθεί επιθετικά. Για την περίσταση μια χαρά Βαθμός: 7/10

Μάτος: Σε κακή βραδιά ο Βραζιλιάνος μπακ χωρίς να πάρει προσπάθειες επιθετικά και χωρίς να βγάζει συνδυασμούς με τον Λημνιό στην πλευρά τους. Αμυντικά είχε ένα λάθος που του κόστισε την κάρτα και δεν έπρεπε να τραβήξει τον αμυντικό στη φάση μετά το 3-0. Στο δεύτερο ημίχρονο πάντως φάνηκε βελτιωμένος χωρίς όμως να ξεχωρίσει. Βαθμός: 5/10

Κάνιας: Σε κακή βραδιά και ο Ισπανός χαφ με πολλά αβίαστα λάθη και κακές συνεργασίες με τον Μαουρίτσιο. Δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες εμφανίσεις ο Κάνιας και πρέπει άμεσα να επανέλθει σε καλά στάνταρ. Δικαίως αντικαταστάθηκε. Βαθμός: 4/10

Μαουρίτσιο: Ο Βραζιλιάνος χαφ, σαφώς επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, έδειξε να μην πατάει καθόλου καλά στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς να βγάζει συνδυασμούς με τα άλλα χαφ και χωρίς να μπορεί να κάνει τα γνώριμά του ανεβάσματα. Κάποιες φορές που τα επιχείρησε άφησε εκτεθειμένη την αμυντική του γραμμή δημιουργώντας ανισορροπία. Με την είσοδο του Τσίμιροτ έγινε πιο ουσιαστικός και πιο επικίνδυνος βγάζοντας περισσότερες από τις αρετές του. Το πέναλτυ που κερδίζει είναι από πολύ καλό σουτ εκτός περιοχής, πράγμα το οποίο λείπει από τα χαφ μας και πρέπει να το δοκιμάζει αρκετά. Ελπίζουμε να ανέβει σταδιακά στα στάνταρ του. Βαθμός: 6/10

Πέλκας: Όποιος δει τις κριτικές μας εδώ και δυο χρόνια θα καταλάβει γιατί ο Πέλκας κάνει αυτό το ματς χθες. Το λέγαμε από πέρυσι ότι θέλει το τσακ για να αλλάξει το επίπεδο. Δεν αλλάζει βέβαια ούτε με ένα καλό ματς ούτε με δύο. Ο Πέλκας δουλεύει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται. Δε θα αναλύσω τα όσα έκανε χθες γιατί είναι πάρα πολλά. Το μόνο που θα του πω, γιατί ξέρω ότι θα το διαβάσει, είναι δουλειά και το κεφάλι κάτω. Κάποτε κορόιδευαν πολύ με το «μικρός Κούδας». Αν η δουλειά είναι όπως αυτή που κάνεις εδώ είμαστε. Τα μυαλά στο κεφάλι και όχι στα αρδ που θα σε γλείφουν Δημήτρη!! Βαθμός: 9/10

Μακ: Σαφώς πιο ορεξάτος και πιο κινητικός, έχοντας επιθετικά μόνος του την πλευρά, προσπάθησε ουκ ολίγες φορές να παίξει γρήγορα και με τη μια την μπάλα. Σιγά σιγά θα ανέβει κι άλλο ο Μακ, απλά πρέπει να δουλεύει και το μυαλό. Τι ψαρώνεις με τον ηλίθιο αντίπαλο; Ηρέμησε λίγο γιατί στη συνέχεια και δίχτυα πρέπει να βρεις και να δώσει πιο πολλά γκάζια.. Βαθμός: 6/10

Λημνιός: Πολύ ορεξάτος ο νεαρός εξτρέμ, ταλαιπώρησε τα αντίπαλα μπακ παίζοντας με τσαμπουκά και πάθος, χωρίς να έχει και τη βοήθεια του Μάτος. Η φάση του ήταν στο 37ο λεπτό που με περίσσιο θράσος κέρδισε την μπάλα αλλά άργησε να την σπάσει στο Μακ, ώστε να του προσφέρει έτοιμο γκολ. Φάνηκε να κουράζεται όταν έγινε αλλαγή και πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τις δυνάμεις του. Δουλειά και θα διαπρέψεις. Βαθμός: 7/10

Κουλούρης: Αρκετά καλός ο νεαρός φορ που δείχνει βελτιωμένος σε αρκετούς τομείς, όπως η δύναμη, η συμμετοχή στο παιχνίδι, στο ανέβασμα της μπάλας αλλά πρέπει να βρίσκεσαι και μέσα στην περιοχή. Θέλει πολύ δουλειά ακόμα αλλά δείχνει να το παλεύει και αυτό μόνο καλό είναι. Πολύ καλή εκτέλεση πέναλτυ. Βαθμός: 6/10

Τσίμιροτ: Μπήκε και ανέβασε την ομάδα στο γήπεδο. Είναι σε πολύ καλό φεγγάρι και πρέπει να παραμείνει εκεί για να συνθέσουν καλό δίδυμο με τον Μαουρίτσιο. Έτρεξε έκοψε μοίρασε και απελευθέρωσε τον βραζιλιάνο παρτενέρ του. Βαθμός: 8/10

Πρίγιοβιτς : Ο ορισμός του πιστολέρο. Μπήκε στο ματς πήρε την μπάλα όπως έπρεπε και άντε γεια. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον υψηλόσωμο φορ αλλά η απόφαση είναι δύσκολη. Από τα μια ίσως υπάρχει καλή πρόταση από την άλλη θα πρέπει να κάνεις διάνα. Μάλλον πρέπει να μείνει και να παίρνει πιο σωστά χρόνο στο ματς. Το γκολ το χει και ξέρει να το γλυκαίνει. Βαθμός: 8/10

Κάμπος: Μπήκε σε σημείο που όλα είχαν κριθεί.

Λουτσέσκου: Του πιστώνουμε το πιο στιβαρό μοτίβο της ομάδας, την καλή αμυντική λειτουργία, όπως και τα δυναμικά μπασίματα. Έφτιαξε την ψυχολογία των παικτών και ξεκόλλησε(θέλοντας και μη) από παίκτες που δεν τράβαγαν βλ. Καντουρί-Κάμπος. Πρέπει να βρει και άλλες λύσεις στον επιθετικό τομέα και ανάπτυξη και να αξιοποιήσει όλο το υλικό. Φαίνεται ότι η ομάδα πήρε ψυχολογικά τα πάνω της και πρέπει να το πιστώσουμε και σε αυτόν.

Διαβάστε ακόμη...