Απόδειξη ανωτερότητας ...

Ήρθε, εισέπραξε και απήλθε. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σχόλιο του προπονητή της κερκίδας για το χθεσινό παιχνίδι με το γαύρο.
Προπονητής της Κερκίδας
Απόδειξη ανωτερότητας ...

Είπαμε όμως να δείξουμε ανωτερότητα και να σεβαστούμε τα 2 μόνο τεμάχια που πήρε για το δρόμο ο υπέρ-πρωταθλητής αυτής της χώρας, ο οποίος όσο πιο ψηλά βρίσκεται τόσο πιο μικρός φαίνεται στα μάτια όλων.

Σε ένα ματς το οποίο πολλοί το φοβηθήκαμε λόγω της κάμψης που περνάει η ομάδα μας, σε ένα ματς που ο ΠΑΟΚ έπιασε μέτρια απόδοση μετά το 30ο λεπτό, φιλοδώρησε με 2 γκολ την ομάδα του γαύρου σβηστά. Και δεν είναι καθόλου υποτιμητικό προς τον αντίπαλο το σβηστά. Ίσα ίσα είναι υποτιμητικό για τον ΠΑΟΚ ότι δεν απέδωσε τόσο καλό ποδόσφαιρο όσο ξέρουμε ότι μπορεί, πράγμα το οποίο επισήμανε και ο προπονητής της ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο αρκετά μουδιασμένος και νευρικός, έχοντας στο κέντρο της άμυνας το δίδυμο Βαρέλα-Μαλεζά και τους Κρέσπο-Μάτος στις πλευρές. Θεωρώ πως ο Βλάνταν φοβήθηκε τα στημένα του αντιπάλου και θέλησε να προσθέσει περισσότερο ύψος και όγκο περνώντας τον Ισπανό ως αριστερό μπακ. Η αλήθεια είναι ότι ο Κρέσπο στα πρώτα λεπτά δέχθηκε πολύ πίεση από τον αντίπαλό του και βρέθηκε εκτεθειμένος σε μια δυο φάσεις, δίνοντας έτσι χώρο, ο οποίος σε συνδυασμό με το πολύ κακό ξεκίνημα των κεντρικών χαφ γινόταν όλο και πιο μεγάλος.

Οι Σάκχοφ - Τσίμιροτ είχαν σοβαρό πρόβλημα στο ανέβασμα της μπάλας, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό και τους αμυντικούς, οι οποίοι υπέπιπταν από το ένα λάθος στο άλλο. Η αποκορύφωση των λαθών ήταν η μπαλιά δώρο του Γλύκου στον αντίπαλο, η οποία όμως δε στοίχισε διότι ο ίδιος είχε καλά αντανακλαστικά στην εν λόγω φάση. Το σκηνικό παρέμενε ίδιο μιας και ούτε ο Μάτος φαινόταν σε καλή βραδιά ούτε ο Κρέσπο μπορούσε να συνεργαστεί καλά με τον Ενρίκε, ούτε ο Ουάρντα έβγαζε την τελική πάσα σωστά.

Σε γενικές γραμμές ο ΠΑΟΚ έκανε αυτό το μυστήριο παιχνίδι που συνηθίζει στα τελευταία ματς και προβλημάτισε ιδιαίτερα, μιας και ο αντίπαλος έβγαινε και πιο γρήγορα στην μπάλα και πιο αποφασισμένα. Η νευρικότητα ήταν χαρακτηριστική, ιδιαίτερα στο χώρο του κέντρου, όπου ο ΠΑΟΚ χάρισε πολλές μπαλιές στον αντίπαλο χωρίς ωστόσο να κινδυνέψει ουσιαστικά μετά το τετ-α-τετ των πρώτων λεπτών.

Η πρώτη οργανωμένη φάση πρέπει να βγήκε μετά το 20ο λεπτό, όπου ο Ουάρντα με μαγικό τρόπο άνοιξε την μπάλα στον Κάμπος αλλά η σέντρα του ήταν κάκιστη. Ο Πρίγιοβιτς, αν και προσπαθούσε να πιέσει ψηλά δεν είχε συμπαράσταση από τους υπολοίπους, μέχρι το σημείο που ο Κάμπος πίεσε τον αντίπαλό του και έδωσε ζωή στον πλανήτη ΠΑΟΚ. Αν και το γκολ δεν ήρθε σε αυτή τη φάση ο ΠΑΟΚ κατάλαβε που βρίσκεται, απέβαλε μέρος του άγχους του και αποφάσισε να σοβαρέψει την εικόνα του.

Από το σημείο αυτό και μετά ο ΠΑΟΚ ανέβασε στροφές, καθάρισε το μυαλό του και έπιασε από το λαιμό τον αντίπαλο. Δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο απλά, απέδειξε ποιος είναι πιο δουλεμένος σαν ομάδα και ποιος διαθέτει παραπάνω ποιότητα. Στην επόμενη φάση από αυτή του Κάμπος, ο Σάκχοφ ανεβάζει όλη την ομάδα, από ένα τυπικό πλάγιο βγάζοντας μόνο του τον Ουάρντα, ο οποίος αστοχεί. Στα επόμενα λεπτά του ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ πήγαινε με το γκάζι πατημένο, χωρίς ωστόσο να βρει το γκολ.

Το ημίχρονο λειτούργησε ευεργετικά για την ομάδα μας με τον προπονητή να δίνει την απαραίτητη ηρεμία στην ομάδα. Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα μπήκε όπως θα έπρεπε να είχε μπει από το πρώτο λεπτό. Η πίεση έγινε πλέον ουσιαστική, τα χαφ βρήκαν το ρόλο τους μέσα στο γήπεδο και η ομάδα ανέβαινε λεπτό με το λεπτό, δείχνοντας πως ψάχνει με αξιώσεις το γκολ. Οι γραμμές είχαν ανέβει εκεί που έπρεπε, ο Ουάρντα μετατοπίστηκε στα πλάγια με τον Κάμπος να έρχεται πίσω από τον Πρίγιοβιτς βγάζοντας καλύτερες επιθέσεις καθώς και καλύτερη πρώτη άμυνα ψηλά.

Άσχετα το γκολ αν ήρθε από στημένη φάση η ομάδα φαινόταν ότι ξέφυγε από τη ζάλη των πρώτων λεπτών, χωρίς ωστόσο να είναι αλάνθαστη. Το καλό στημένο του Φαραώ βρήκε το κεφάλι του Μαλεζά και μετά την απομάκρυνση του Λεάλι, ο Σάκχοφ την κάρφωσε στα δίχτυα βάζοντας φωτιά στην Τούμπα και δίνοντας το πολυπόθητο γκολ. Η πίεση μετά το γκολ αυξήθηκε και οι Τσίμιροτ - Σάκχοφ ανέβασαν κατακόρυφα απόδοση, κερδίζοντας κατά κράτος το χώρο του κέντρου. Απόρροια του pressing και της καλής απόδοσης των χαφ ήταν το δεύτερο γκολ, το οποίο αποδεικνύει αυτήν την ποιότητα που λέμε. Με δυο μπαλιές ξετίναξαν την άμυνα του αντιπάλου οι Τσίμιροτ - Ενρίκε - Πρίγιοβιτς με το τελευταίο να πλασάρει σαν σε προπόνηση.

Το ματς κλείδωσε σε εκείνο το σημείο και διπλοκλειδώθηκε με την είσοδο Κάτσε. Ο Σέρβος τόνωσε το κέντρο του με ένα γερό πνευμόνι που έτρεχε παντού, μαζεύοντας όλα τα σκουπίδια. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα λάθη μας δε σταμάτησαν ακόμα και μετά το 2-0. Αυτό πρέπει να τονισθεί. Η κούραση κάποιων μετατρέπεται σε λάθος μεταβιβάσεις, σε λάθος σκέψεις και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Η έλλειψη του Κάνιας δημιούργησε στα τελευταία ματς, μεγάλο θέμα μπροστά από τα σέντερ μπακ καθώς και στο ανέβασμα της μπάλας με ηρεμία.

Τα εναπομείναντα λεπτά, είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα χωρίς ωστόσο να δοθεί σκέψη για αντίδραση του γάβρου, εν αντιθέσει με την ομάδα μας η οποία θα έπρεπε να έχει μια δυο ακόμα καλές τελικές. Οι κακές εμπνεύσεις στην τελική πάσα δεν έδωσαν αυτό το δικαίωμα, καθώς και το δοκάρι, το οποίο στέρησε το γκολ από τον Φαραώ και τον ΠΑΟΚ.

Συνοπτικά, ο ΠΑΟΚ χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης κατάφερε μέσα σε ένα ημίχρονο να βάλει 2 γκολ, να έχει ένα δοκάρι, να δημιουργεί προϋποθέσεις και για άλλο γκολ, χωρίς να έχει δεχθεί καμία πίεση κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Κάποιοι δεν είναι ικανοποιημένοι, όπως και ο Σέρβος.
Αυτό αποδεικνύει την ανωτερότητα.

Το ματς όμως πέρασε και ο ΠΑΟΚ οφείλει να το ξεχάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται μιας και ακολουθεί δεύτερο δύσκολο ματς μέσα στην αεκ. Ούτε πρέπει να σκεφθεί η ομάδα να έχει τα συμπτώματα των πρώτων χθεσινών λεπτών. Οφείλουν όλοι να ηρεμήσουν και να βρουν αυτό το σημείο το οποίο χάνουμε στα τελευταία ματς.

Σε ατομικό επίπεδο.

Γλύκος: Παναγιώτη μη μας τρελαίνεις αγόρι μου. Τι καλά που είχαμε ξεκινήσει στην αρχή. Μη μας κάνεις υπερτασικούς. Τη διώχνουμε την μπάλα εκεί. Δεν είμαστε Μπάρτσα ακόμα. Θα γίνουμε αλλά μη βιάζεσαι. Μετά το λάθος ταρακουνήθηκε, πήρε το χρόνο του και στο δεύτερο ήταν πιο αποφασισμένος, χωρίς πάλι να αποφύγει μικρολαθάκια. Να επανέλθουμε σύντομα. Βαθμός: 5/10

Μάτος: Μπήκε πολύ νευρικά στο ματς, χωρίς καθαρό μυαλό και δίχως να μπορεί να συνδυαστεί με τον Κάμπος καλά. Γενικώς δεν ήταν το ματς στο οποίο φάνηκε ο Μάτος, αν και δεν αντιμετώπισε πρόβλημα αμυντικά. Επιθετικά ανέβηκε στο δεύτερο ημίχρονο με την μετατόπιση του Ουάρντα δεξιά, ψάχνοντας τα γνώριμά του ανεβάσματα. Σε χαμηλά στάνταρ θα έλεγα. Βαθμός: 6/10

Βαρέλα: Μετά τα πρώτα λεπτά της τρικυμίας στον αμυντικό τομέα βρήκε πατήματα, κέρδισε μονομαχίες και δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Μου έκανε εντύπωση τις περισσότερες φορές ο τρόπος που έδιωχνε την μπάλα, χωρίς να έχει ηρεμία. Σε αυτό δεν μ' άρεσε. Στα στημένα συνεργάστηκε καλά με τους υπολοίπου αμυντικούς αλλά και με τον Πρίγιοβιτς, καθαρίζοντας όλες τις φάσεις. Συμμετείχε ενεργά και σε ένα κόρνερ όπου θα μπορούσε να χριστεί και σκόρερ. Βαθμός: 7/10

Μαλεζάς: Ο έτερος κεντρικός μπακ, ο οποίος ξέρει πολύ καλά αυτά τα ματς έδειξε λίγο ξαφνιασμένος στα πρώτα λεπτά με τον αντίπαλό του και έδειχνε να μην μπορεί να τον ακολουθήσει. Βρήκε το κουμπί του και τον έφερε στα τέμπα του, βγάζοντας περίσσιο πάθος στις περισσότερες διεκδικήσεις, ανεβάζοντας προσωπικό και ομαδικό ηθικό. Τεράστια και η συμβολή του στο πρώτο γκολ όπου παίρνει την κεφαλιά μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες σε τέτοια ματς και ο Στελάρας αξίζει που είναι μέσα σε αυτήν την ομάδα, κερδίζοντας ακόμη 1-2 χρόνια συμβόλαιο. Όλη η ΠΑΟΚτσήδικη ψυχή βγαίνει στην έκφρασή του στο πρώτο γκολ της ομάδας. Βαθμός: 8/10

Κρέσπο: Το ισπανικό εργαλείο είχε ρόλο αριστερού μπακ, θέλοντας ο Ίβιτς να προσθέσει έναν πιο κεντρικό σέντερ μπακ στην αμυντική του γραμμή. Αντιμετώπισε πρόβλημα στα πρώτα λεπτά καθώς δεν μπορούσε να βρει σωστά τον αντίπαλό του, μένοντας πίσω στις φάσεις αλλά περνώντας η ώρα πήγαινε όλο και καλύτερα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι συνεργάστηκε με τον Ενρίκε αλλά δε νομίζω ότι ήταν και το ζητούμενο αυτό από τον Βλάνταν. Με την έξοδο του Μαλεζά ήρθε στη φυσική του θέση και ήταν καθώς πρέπει. Κάποια στιγμή πάντως θα πρέπει να πάρει ανάσες γιατί έχει πολλά μαζεμένα παιχνίδια. Βαθμός: 7/10

Τσίμιροτ: Μέχρι του 25ο λεπτό ήταν χαμένος μαζί με τον Ουκρανό. Δεν μπορούσαν ούτε να κόψουν ούτε να ανεβάσουν την μπάλα και το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο. Μετά από αυτό το νεκρό διάστημα ανέβηκε ο Βόσνιος, κρατώντας και μοιράζοντας καλύτερα την μπάλα, ώσπου να φτάσουμε στο δεύτερο ημίχρονο στο οποίο βρήκε πλήρη πατήματα. Πήρε μέτρα, άσκησε πίεση ψηλά και με συμπαραστάτη τον Σάκχοφ κατάπιανε τους αντιπάλους τους. Η φάση του δεύτερου γκολ ανήκει κατά το μεγαλύτερο βαθμό σε αυτόν, όχι τόσο (θα έλεγα) για την ντρίπλα όσο για το σπάσιμο μέσης στην αρχή της φάσης. Είναι μοναδικό αυτό που κάνει γιατί το σώμα του έχει αντίθετη κατεύθυνση και το φέρνει εκεί που θέλει. Όλα τα υπόλοιπα ήταν εύκολα για αυτόν. Πρέπει πάντως να ξεκουραστεί κάποια στιγμή. Βαθμός: 7/10 (Του ρίχνει το Μ.Ο. το κακό ξεκίνημα)

Σάκχοφ: Ακριβώς τα ίδια με τον παραπάνω Κύριο, αν και ο Ουκρανός μπορεί να πάρει λίγο πιο καλό βαθμό για ψυχολογία. Είναι πολύ θετικό όμως ότι ο Σάκχοφ μπαίνει μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Ο Ουκρανός το ψάχνει, όσο και αν σε κάποιους μπορεί να μην άρεσε σε άλλα ματς, εμείς τονίζαμε ότι κάτι δίνει κάτι έχει στα περισσότερα παιχνίδια. Και ήρθε μάλλον η δικαίωση χθες για τον Σάκχοφ ο οποίος και πάτησε περιοχή και ασίστ έδωσε και ένα δύσκολο γκολ σημείωσε. Γενικώς μετά το αρχικό μούδιασμα ήταν καταπληκτικός. Μια ιδιαίτερη διαχείριση την χρειάζεται αλλά χθες νομίζω ήταν MVP. Βαθμός: 8/10

Ουάρντα: Ο Φαραώ της ομάδας ξεκίνησε ως επιτελικός προσπαθώντας να ανοίξει το παιχνίδι. Είχε διάθεση αλλά δεν του βγήκαν οι φάσεις. Ενδεικτικό της ποιότητάς του, είναι η εξαιρετική μπαλιά στο πρώτο ημίχρονο στον Κάμπος. Στο δεύτερο ημίχρονο μετατοπίσθηκε δεξιά όπου βρήκε περισσότερους χώρους και έβγαλε καλές συνεργασίες με τον Μάτος. Δεν είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ομάδα αλλά τα δίνει όλα σε κάθε ματς. Παρόλο που χτύπησε είχε αποθέματα μέχρι το τέλος και αν ο Λεάλι δεν την ακουμπούσε με τα ακροδάχτυλά του θα το χε καρφώσει στο παραθυράκι. Θέλει δουλειά πολύ ακόμα. Βαθμός: 7/10

Ενρίκε: Πολύ ορεξάτος, με ενέργεια και πάθος χωρίς τόσο ουσία όμως. Δύσκολο ματς για να πάρει επιθετικά όλη την πλευρά μιας και ο Κρέσπο δεν μπορούσε να τον αλληλοσυμπληρώσει. Από το σημείο που κατάλαβε ότι ο Κρέσπο έχει πρόβλημα αμυντικά του προσέφερε πολλές βοήθειες και είναι προς τιμήν του. Επιθετικά μετά το 25λεπτο έκανε αισθητή την παρουσία του, όπου ανέβασε στροφές και πήρε προσπάθειες. Είναι πολύ ταχύς και το χρησιμοποιεί αυτό. Κέρδισε και μονομαχίες και φάουλ στο πρώτο ημίχρονο. Θα μπορούσε να χριστεί σκόρερ αλλά η μπάλα σηκώθηκε την ώρα που όπλισε και το σουτ ήταν απελπιστικό. Στο δεύτερο συνέχισε όμοια και πρόσφερε την ασίστ για το δεύτερο γκολ της ομάδας. Τρώει ξύλο μέσα στο γήπεδο και δεν ξέρω κατά πόσο το δέχεται γιατί στα περισσότερα ματς βγαίνει πριν τη λήξη του αγώνα. Βαθμός: 7/10

Κάμπος: Ο γνωστός Κάμπος με τα καλά και τα στραβά του. Δε θα ασχοληθώ με τον τετ-α-τετ γιατί δεν είναι εύκολη φάση, αλλά με τη νοοτροπία που έβγαλε σε αυτήν τη φάση. Ξύπνησε τον ΠΑΟΚ αυτή η φάση κι αυτό ήταν το ζητούμενο εκείνη τη στιγμή. Πρέπει να ξεκουραστεί ο Κάμπος γιατί έχει βγάλει πολλά ματς και η κούραση φαίνεται. Στο δεύτερο ημίχρονο βοήθησε πάρα πολύ στην πίεση ψηλά όπως και ο Ουάρντα και ο Ενρίκε. Αυτό μας έλειπε σε όλο το πρώτο ημίχρονο και το κατάφερε η τετράδα μπροστά πολύ καλά στην επανάληψη. Βαθμός: 6/10

Πρίγιοβιτς: Θωρηκτό. Πλήρες φορ για τα δεδομένα μας. Πίεση στα αντίπαλα μπακ, συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας, σκοράρισμα με την πρώτη ευκαιρία και τρέλα στην κερκίδα. Είπατε κάτι; Πέραν του χιουμοριστικού του θέματος ο Πρίγιοβιτς είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης, ο οποίος ξέρει τι κάνει και πότε πρέπει να το κάνει. Αν είχε τροφοδοτηθεί πιο σωστά θα είχε και άλλο γκολ, αλλά οι συνεργασίες δε βγήκαν. Επίσης να σημειώσω ότι είναι καταλυτική η παρουσία του στα στημένα του αντιπάλου. Παίρνει την πρώτη κεφαλιά και τελειώνει τις μισές και πλέον φάσεις. Βαθμός: 8/10

Κάτσε: Αυτό που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ εκείνη την ώρα. Ένα σκυλί να μαζέψει τις μπάλες, να πιέσει στο σωστό χρόνο, να κλωτσήσει όταν πρέπει και να σπρώξει όποτε πρέπει την ομάδα μπροστά. Έχει θέση ο ουσιαστικός Κάτσε στον ΠΑΟΚ και επειδή είναι σκληρό καρύδι θεωρώ πως θα την βρει. Βαθμός: 7/10

Μυστακίδης: Εσύ χθες λες και ήθελες να μας τρολάρεις. Γιατί ρε Μύστα και σε πιστεύω τόσο; Γιατί το εύκολο δύσκολο χθες; Είχες πάθος, ήθελες να παίξεις, μαχητής ήσουνα αλλά στην τελική χάλαγες το γλυκό. Βγαίνουμε κόντρα και αντί να ανοίξεις στον Μάτος να τους σμπαραλιάσουμε, ψάχνεις τόσο δύσκολη κάθετη στον Πρίγιοβιτς. Απλό είναι το άθλημα. Μη τρελαίνεσαι. Το έχεις. Την Κυριακή μπορεί να είσαι βασικός. Με μυαλό θα τα βρεις όλα. Βαθμός: 5/10

Λέοβατς: Μπήκε για να καλύψει τη θέση του αριστερού μπακ στη θέση του τραυματία Μαλεζά. Δε θα σχολιάσω την είσοδό σου, μίλα με τον Μπαλάφα για αυτά. Είχε πάθος έβγαλε ψυχή και κράτησε όπως έπρεπε τη θέση. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Βαθμός: 6/10

Ίβιτς: Μετά από 2-3 ανεπιτυχή αποτελέσματα πήρες χθες νίκη Κόουτς. Ξέρεις πιο καλά από όλους τι πρέπει να γίνει και πως. Αυτή την νευρικότητά μας πρέπει να ελαχιστοποιήσεις γιατί πάει καιρός που μας ακολουθάει και δεν πρέπει να γίνει κουσούρι. Κατά τ' άλλα και τα ρίσκα που πήρες σου βγήκαν και οι αλλαγές ήταν σωστές. Να σημειώσω ότι οδήγησες πολύ σωστά την ομάδα στον τομέα της αντιμετώπισης των ύποπτων φάσεων, καθώς υπήρχε πλήρης έλεγχος σε όλα τα σφυρίγματα. Κανείς δεν προκάλεσε και δεν αντέδρασε στις βλαχομαγκιές κάποιων Ρομαό και Μποτία. Συνεχίζουμε Βλάνταν.

Διαβάστε ακόμη...