Ή θα ασκήσεις διοίκηση ή θα φαγωθείς...

Τα πράγματα για μένα στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ είναι απλά, αλλά όχι και τόσο εύκολα να πραγματοποιηθούν.
Sourmenetes
Ή θα ασκήσεις διοίκηση ή θα φαγωθείς...

Το ποτήρι ξεχείλισε για μια ακόμα φορά και βρισκόμαστε στο ίδιο πάλι σημείο. Στην εσωστρέφεια. Το πρόβλημα είναι πάλι μέσα στον ΠΑΟΚ και δεν μπορεί αυτός που τα «σκάει» να το λύσει. Άρα ποιος φταίει; Αυτός που τα «σκάει». Είναι παράλογο αλλά είναι η πραγματικότητα. Κάθε χρόνο το πρόβλημα κάνει τον κύκλο του και μας υπενθυμίζει πως με αυτό θα μάθουμε να ζούμε την καθημερινότητα μας, από τότε που ανέλαβε ο Ιβάν.

Ουσιαστικά μετράμε 4 αγωνιστικές περιόδους όπου κάθε χρόνο θα έχουμε ζητήματα είτε με τους ποδοσφαιριστές και την συμπεριφορά αυτών είτε με τους προπονητές γιατί δε φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αναρωτιέμαι εγώ. Εσύ δεν τα χώνεις ρε Ιβάν; Εσύ δεν τους έχεις κάθε μήνα πληρωμένους, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες , με τους παχυλούς μισθούς και με όλες τις ανέσεις;

Εσύ πρέπει αντίστοιχα να τους βάλεις όρια. Εσύ αντίστοιχα πρέπει να πάρεις το κεφάλι του καθενός, είτε λέγεται παίκτης, είτε λέγεται τεχνικός διευθυντής είτε λέγεται οτιδήποτε. Από πότε ο ΠΑΟΚ δέχεται ήττα, ειδικά μέσα στην Τούμπα, και δεν κουνιέται φύλλο; Από πότε κάποια κακομαθημένα διαλέγουν αγώνες και γιατί το κάνουν αυτό; Πρόστιμα δεν υπάρχουν στον ΠΑΟΚ; Δέχεται ο ΠΑΟΚ 4 γκολ από κάποιον Ατρόμητο και δε θα πέσουν κορμιά;

Εσύ θα δώσεις τις εντολές και δε θα διστάσεις να βάλεις το μαχαίρι στο κόκκαλο και ακόμα παραμέσα, όπου χρειαστεί. Δε γίνεται στον ΠΑΟΚ να δικαιολογούνται οι πάντες και τα πάντα και όλοι να είναι άμοιροι ευθυνών. Η διοίκηση βρίσκεται πάνω από όλους και πρέπει να οριοθετεί στόχους της ομάδας και όποιον δεν μπορεί να ακολουθήσει να τον απομακρύνει. Η διοίκηση πρέπει να βρίσκεται κοντά στην ομάδα για να βλέπει είτε την πρόοδο είτε την οπισθοδρόμηση, και αναλόγως να πράττει.

Εγώ βλέπω ελάχιστοι στον ΠΑΟΚ να στενοχωριούνται μετά από αποτυχία Πρόεδρε. Βλέπω τον έναν αρχηγό της ομάδας να ξενυχτάει μετά από ήττα και να μην του καίγεται καρφί. Βλέπω την ομάδα να μην παθιάζεται σε όλα τα ματς και να μην τραβιέται κανενός το αυτί. Ξέρουμε θα υπάρξουν και κακές και μέτριες εμφανίσεις αλλά το πάθος δεν έχει να κάνει με την κακή εμφάνιση, έχει να κάνει με την προσωπικότητα και τη θέληση του καθενός παίκτη.

Όπως σωστά βλέπω ότι τυπικά στηρίζεις τον προπονητή σήμερα πρέπει να καταστήσεις σαφές πως αυτός είναι η Σταθερά μέσα στην ομάδα και όχι οι παίκτες. Οι παίκτες που επί 4 χρόνια δε φταίνε και ευθύνες αναλογούν μόνο στον εκάστοτε προπονητή. Ή θα διοικήσεις ή θα σε «φάνε». Εσύ είσαι το αφεντικό και κανένας άλλος.

Με τον τρόπο που ασκείται διοίκηση στον ΠΑΟΚ θα μείνουν μόνα τους τα καρεκλάκια, όχι γιατί δε θα έχεις καλούς παίκτες, αλλά γιατί οι παίκτες σου αποφασίζουν το πότε και το πώς θα παίξουν. Επί Ζαγοράκη με αργοπορίες πληρωμών, με λιγότερες εναλλακτικές στον πάγκο, με τα διαρκείας σαν μπάτζετ είχαμε 15.000-20.000 κόσμο κάθε Κυριακή στο γήπεδο και τώρα με το ζόρι μαζεύονται 10.000. Και το ζήτημα είναι ότι ο κόσμος αναγνωρίζει όλα όσα έχεις προσφέρει και τα όσα σπουδαία κάνεις για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και για τον ΑΣ ΠΑΟΚ.

Απλά ξέρεις τι δεν αναγνωρίζει; Δεν αναγνωρίζει ο ΠΑΟΚ να μην είναι ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ θέλουμε να είναι μαχητής όπως μέσα στην Ιταλία την Πέμπτη, να σκυλιάζει να μάχεται και το ξέρουμε όλοι ότι ποτέ δε θα βγει χαμένος.

Όπως είπα και στην αρχή τα πράγματα είναι απλά, αλλά πρέπει να γίνουν και κατανοητά σε όλους όσους περιβάλλουν τον ΠΑΟΚ. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα φανείς λιγόψυχος αυτήν τη φορά και δε θα βρεις τον εύκολο δρόμο για την τάχα μου ανασύνταξη της ομάδας, όπως κάθε χρόνο, με την απομάκρυνση του προπονητή. Θέλω να πιστεύω ότι καταλαβαίνεις ότι από εδώ και πέρα θα την πέσουν όλοι στον ΠΑΟΚ και θα θέλουν το κεφάλι του προπονητή ή του τεχνικού διευθυντή. Θέλω να πιστεύω ότι τέταρτη χρονιά δεν μπορεί πάλι να φταίει ο γιαλός. Θέλω να πιστεύω ότι χθες έδωσες πράσινο φως στον προπονητή όχι για τα όσα δήλωσε δημόσια, αλλά γιατί αυτός βλέπει την καθημερινότητα της ομάδας.

Το προηγούμενο μου κείμενο για τέτοιου είδους περιστάσεις ήταν εντελώς συμπτωματικά, όπως μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Διαβάστε ακόμη...