Η ανάλυση της Βασιλείας!

Όταν μάθαμε ότι υποψήφιοι αντίπαλοι για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League είναι ο Άγιαξ και η Βασιλεία όλοι μας είχαμε ως δεδομένο ότι για ακόμα μία χρονία αντίπαλος μας θα ήταν ο Αίαντας. Έλα όμως που η κληρωτίδα είπε Βασιλεία!
Sn0ufel Sn0ufel
Η ανάλυση της Βασιλείας!

Βασιλεία λοιπόν! Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας και πρωτεύουσα του καντονιού Μπάζελ-Στατ βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελβετία και διατρέχεται από τον ποταμό Ρήνο. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 165.529 κάτοικοι ενώ έχει τα γερμανικά σαν επίσημη γλώσσα. Κύρια αξιοθέατα είναι ο καθεδρικός ναός Munster με την ομώνυμη πλατεία την Munsterplatz η οποία περιβάλλεται από μεσαιωνικά κτήρια.

Η ομάδα


Κύρια ομάδα της πόλης είναι η FC Basel ιδρυθείσα το 1893. Στην 125η ιστορία της έχει κατακτήσει 14 φορές το πρωτάθλημα Ελβετίας 10 φορές το κύπελλο ενώ έχει κατακτήσει και ένα Λίγκ καπ το 1972. Κύριοι αντίπαλοι της είναι οι 2 ομάδες της Ζυρίχης η Γκρασχόπερς και η Ζυρίχη. Η Βασιλεία αγωνίζεται στο Sankt Jakob-Park γήπεδο που κατασκευάστηκε το 2001 και είναι χωρητικότητας 38.512 θέσεων ενώ υπήρξε και ένα από τα γήπεδα που φιλοξένησε αγώνες του Euro 2008.

Η περσινή πορεία

Όταν έχεις πάρει σερί τα τελευταία πρωταθλήματα τότε είναι λογικό πρώτος σου στόχος είναι η διατήρηση των σκήπτρων σου. Αυτό δεν έγινε. Η Young Boys έσπασαν το σερί και πήραν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από 32 χρόνια ενώ η Βασιλεία δε τα κατάφερε ούτε στο Κύπελλο αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά.

Όσο άσχημα τα πήγε εντός συνόρων τόσο καλά τα πήγε εκτός. Όταν ο εκπρόσωπος της ομάδας είδε τη Βασιλεία στη κλήρωση της Νιόν να τυχαίνει όμιλο με Μάντσεστερ Γιουναιτεντ, Μπενφίκα και Τσσκα Μόσχας ελπίζεις στην καλύτερη στη 2η θέση. Και αυτήν κατέλαβε πίσω μόνο από την Μάντσεστερ Γιουναίτεντ κόντρα στην οποία είχε μία νίκη και μία ήττα ενώ κέρδισε 2 φορές την Μπενφίκα. Η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την καλύτερη ομάδα εκείνης της περιόδου την ομάδα που πήρε περπατώντας το πρωτάθλημα Αγγλίας την Μάντσεστερ Σίτυ. Αν και έχασε με 0-4 εντός έδρας έκανε το διπλό στο Μάντσεστερ αφού κέρδισε 1-2.

Ομάδα και τακτική

Το σύστημα που χρησιμοποίει ο Βικί είναι το 4-2-3-1. Η Βασιλεία είναι μία ταχύτατη ομάδα στην επίθεση που στηρίζει πολλά στα ακραία μπάκ της και στους εξτρέμ της. Λανγκ και Πετρέτα συνέθεταν πέρσι ένα δίδυμο μπακ πολύ επιθετικών με που με συνεχή overlap προκαλούν υπεραριθμία στην αντίπαλη περιοχή. Στο κέντρο Τσάκα και Ζούφι είναι τα χαφ δίδυμο που συνδυάζει δύναμη και επιθετικά προσόντα. Η γραμμή κρούσης της Βασιλείας όμως ήταν πέρσι τα εξτρέμ της. Ο Ελγιονουσι (13 γκολ 17 ασίστ περσι σε 44 συμμετοχές) ήταν το αστέρι και ο πιο επικίνδυνος παίκτης. Στο άλλο άκρο ο Όμπερλιν ήταν ο βασικός και σε 38 συμμετοχές πέρσι είχε 10 γκολ και 2 ασίστ. Στο 10 ο Κάμπο ήταν βασικός πετυχαίνοντας 6 γκολ και δίνοντας 15 ασίστ σε 35 αγώνες. Στην επίθεση έπαιζε ως βασικός κυριώς ο Ajeti ένα φορ από τα σπλάχνα του συλλόγου και έκανε αρκετά καλή χρονιά αφού σημείωσε 17 τέρματα ενώ μοίρασε και 5 ασίστ. Άλλοι σημαντικοί παίκτες ήταν ο Φρέι, ο Van Wolfswinkel και ο Stocker. Αφήσαμε τελευταία την άμυνα. Τερματοφύλακας έπαιζε ο Vaclik ένας πολύ καλός τερματοφύλακας ο οποίος εξαργύρωσε την πολύ καλή σεζόν του με μεταγραφή στη Σεβίλλη. Κεντρικό δίδυμο είναι οι Suchy και Balanta δύο παίκτες που έμειναν και φέτος στην ομάδα.

 

Η Βασιλεία όμως είναι selling club και ομάδα που εκμεταλλεύεται της ακαδημίες της (άλλωστε από αυτήν προήλθαν οι Σαλαχ, Ελνένι, Εμπολό , Τσάκα, Σακίρι και πολλοί άλλοι). Έτσι δε θα μπορούσε να μην εκμεταλευτεί την πολύ καλή περσινή της πορεία. Έτσι πωλήθηκαν οι Vaclik στη Σεβίλλη, Λανγκ στη Γκλάντμπαχ, Ελγιονούσι στη Σαουθάμπτον φέρνοντας μεγάλα ποσά στα ταμεία του συλλόγου.
Αντικαταστάτες αυτών είναι- στο τέρμα αποκτήθηκε ο Martin Hansen από την Ινγκολσταντ αλλά βασικός θα παίξει μέχρι πέρυσι δεύτερος τερματοφύλακας Jonas Omlin. Στα δεξιά αντικαταστάτης του Λανγκ είναι ο Silvan Widmer ένας επιθετικογενής μπάκ χαφ με γεμάτες χρονιές στα 25 του στο Ιταλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ουντινέζε. Τελευταίος αποκτηθείς ο Aldo Kalulu ένα 22 χρονο εξρέμ που ήρθε από τη Λυόν.

Η Βασιλεία θα έχει αρκετούς απόντες καθώς εκτός είναι οι Campo, Widmer, Kuzmanovic, Xhaka και Balanta. Έτσι πιθανόν να δούμε ενδεκάδα που θα αποτελείτε από:
Omlin
Petreta-Suchy-Frei-Riveros
Zuffi-Die
Stocker-Kalulu- Oberlin
Ajeti

Η Βασιλεία είναι έμπειρη ομάδα αλλά οι πολλές πωλήσεις βασικών γραναζιών της ομάδας την έχουν αποσυντονίσει και ψάχνει ακόμα τα πατήματά της. Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟΚ και με τη δεμένη και έτοιμη ομάδα που έχει από πέρυσι να καταφέρει να περάσει!

Διαβάστε ακόμη...