Part III: Τούρκοι και Ιταλοί...

Το τελευταίο κομμάτι της... τριλογίας αυτής με την (πρώιμη) ανάλυση των φετινών μεταγραφών περιλαμβάνει τους δυο μεσοεπιθετικούς που αποκτήθηκαν φέτος από την αγορά της Τουρκίας. 
Part III: Τούρκοι και Ιταλοί...

Επίσης καταγράφεται η -μικρή- παρουσία των δύο παιχτών που μας ήρθαν απο Ιταλικές ομάδες, ένας τερματοφύλακας (Brkic) και ένας επιθετικός (Thiam).

Με την ανάλυση των παιδιών του...Shablii (Matos, Shakhov), των δυο Ισπανών (Canas, Crespo) και του... Πορτογαλοπρασινοακρωτηριανού (!) Varela καλύψαμε ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων που έκανε η ομάδα μας το καλοκαίρι με στόχο να καλύψει τα κενά σε κέντρο και άμυνα.

Μεσοεπιθετικά, οι Lubos Michel και ο Vladan Ivic, επένδυσαν σημαντικό κομμάτι του διαθέσιμου budget σε δυο παίχτες που ξεχώρισαν πέρυσι μεν αλλά σε μικρομεσαίες ομάδες της γείτονος χώρας δε. Και οι δύο με πέρασμα από... καλές Ευρωπαϊκές ακαδημίες (ειδικά ο Biseswar) αλλά με κύρια παρουσία τους στο Τούρκικο πρωτάθλημα από το 2012 και έπειτα, έδειχναν μεν ποιότητα αλλά και η παιχτική αξία τους ήταν άγνωστη για το ευρύ κοινό, που όμως παράλληλα περίμενε πολλά και από τους δύο, λαμβάνοντας υπόψιν το ύψος των συμβολαίων τους αλλά και την αναγκαιότητα τους αφού κλήθηκαν να καλύψουν θέσεις που ο ΠΑΟΚ πραγματικά πονούσε τα τελευταία χρόνια...

Επειδή όμως έχουμε πολλά να πούμε, ειδικά για τους δύο... εξ Ανατολών, ας πάμε γρήγορα γρήγορα στην ανάλυση κάθε ενός ξεχωριστά:

Djalma Campos. 

Ημ. Γέννησης : 30.05.1987 Ανακοινώθηκε στις 14.06.2016

Συμμετοχές/λεπτά (19/1545), Γκολ/ασίστ (4/3)

O ...αντι-Mak όπως πολλοί βιάστηκαν να πουν έδειξε ότι μόνο...Mak δεν είναι. Όχι τόσο σε αξία, όσο σε ποδοσφαιρική λογική. Παίχτης με αρκετά καλή τεχνική κατάρτιση, μέτρια (προς κακή..) τελική ενέργεια αλλά με περίσσιο πάθος, θράσος και ομαδικότητα. Συχνά θα τον δούμε να έχει κατέβει μέχρι την περιοχή μας για να δώσει τις βοήθειες στην άμυνα, να καλύπτει τον Matos όποτε αυτός ανεβαίνει αλλά και να πιέζει ψηλά τον αντίπαλο όταν χρειάζεται με αρκετά κλεψίματα στο ενεργητικό του (17 έναντι 16 του Βραζιλιάνου μπακ σε μικρότερο μάλιστα χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, τα περισσότερα από τους βασικούς μεσοεπιθετικούς πλην Shakhov). Μηχανάκι, καθαρός winger στα δεξιά.

Αν επιχειρήσουμε κάποια στατιστική σύγκριση στην επιθετική συνεισφορά, συνετό θα ήταν να γίνει με τον έτερο βασικό εξτρέμ, Garry Rodrigues. Με εξαίρεση την ολοκλήρωση των προσπαθειών (γκολ,ασίστ) οι δυο παίχτες παρουσιάζουν σχεδόν παρόμοια νούμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη: Κοντά στο 50% σε επιτυχημένες μεταβιβάσεις (Biseswar 80%!) περίπου ίδιο ποσοστό στα γεμίσματα (30% επιτυχημένα) με ελαφρώς καλύτερο μάλιστα τον Αγκολέζο. Στην τρίπλα επίσης σε ίδια επίπεδα, με τον Campos να έχει περίπου 2,5 επιτυχημένες προσπάθειες ανά αγώνα στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια. (Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα τέτοιου είδους δεδομένα, τουλάχιστον σε ανοιχτή θέα, αλλά η εικόνα που μας έχει δώσει είναι και εδώ παρόμοια με του παίχτη από το Capo Verde, έχοντας και οι δύο σαφώς πιο κλειστές άμυνες να αντιμετωπίσουν.) Δεν διστάζει να πάρει προσπάθειες, έχει πολύ καλή κίνηση στον κενό χώρο και μεγάλη ικανότητα στο να ξεμαρκάρεται. Μέτρια πάσα, μέτρια σέντρα (μόλις 3 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις-ο Garry έχει εφτά, 4 στην Ελλάδα- εκτελώντας βέβαια περισσότερες στημένες φάσεις) αλλά και ΕΝΑ μαγικό γκολ υψηλής τεχνικής στο Άμστερναμ. Η διαφορά είναι στο τελείωμα των φάσεων όπου ειδικά στη superleague ο Speedy Rodrigues έχει γράψει 1/8,3 ενώ ο Djalma στο 1/10 μετά και τα δύο του γκολ στην Κέρκυρα... Αλλά έχει χάσει και πολλές -θεωρητικά- “εύκολες” φάσεις...

Ναι. Μπορεί κανείς να πει ότι (με κορυφαίο αυτό στο βοθρολίμανο) έχει χάσει τόσα τετ α τετ όσα δεν έχασε τόσα χρόνια ο Σαλπιγγίδης! Με 18 χαμένες ευκαιρίες είναι δεύτερος στη σχετική λίστα με τον Biseswar να ακολουθεί με 15, τον Αθανασιάδη με 14 (μηδέν γκολ) και πρώτο τον Rodrigues με 25 (αλλά και 3 γκολ)

Ο παίχτης που έχει...φάει το πιο πολύ ξύλο από τους αντιπάλους μας μέχρι στιγμής, καθώς αναζητά την επαφή εκμεταλλευόμενος τη σταθερή του βάση ισορροπίας αλλά και τα δυνατά του πρώτα μέτρα. Με χαοτική διαφορά πρώτος σε κερδισμένα φάουλ για την ομάδα μας στο Ελλ. πρωτάθλημα με 34. Ακολουθεί 2ος ο Rodrigues με 16!

Όλα τα παραπάνω, μας προσφέρουν ελπίδα αλλά και προβληματισμό. Στα 29 προς 30 πια, το μόνο που μπορεί να βελτιωθεί είναι η προσαρμογή του στην ομάδα και να “ξεμπλοκάρει” μπροστά από το τέρμα κάτι που έδειξε να συμβαίνει με την Κέρκυρα πετυχαίνοντας 2 γκολ.

Αν κανείς διαβάσει τα παραπάνω μπορεί να θεωρήσει ότι ο Djalma Campos είναι μια αποτυχημένη ή έστω μέτρια καλοκαιρινή μεταγραφή. Αυτό όμως, θα είναι λάθος. Αν μιλούσαμε για ένα παίχτη που παίρνει για παράδειγμα τα λεφτά του Shakhov τότε θα είχαμε μια πάρα πολύ καλή μεταγραφική αξία. Όμως, από τη στιγμή που αμείβεται κοντά 750 χιλιάδες Ευρώ και με συμβόλαιο τριετούς -και αυτός- διάρκειας περιμένουμε σαφώς περισσότερα, ειδικά στο τελείωμα των φάσεων είτε με γκολ είτε με ασίστ. Επίσης η περυσινή του (αρκετά καλή) χρονιά στην Τουρκία προδιέθετε για καλύτερη απόδοση την οποία όμως δείχνει - ξανά- τον τελευταίο καιρό και ελπίζουμε σε συνέχεια της.

Βαθμός μεταγραφής : 7/10 Eίναι ήδη καλός, μένει να αρχίσει να γράφει καλύτερα νούμερα.

Diego Biseswar. 

Ημ. Γέννησης : 08.03.1988 Ανακοινώθηκε στις 30.06.2016

Συμμετοχές/λεπτά (17/883), Γκολ/ασίστ (3/3)

Εδώ τα πράματα είναι ...ιδιαιτέρως πολύπλοκα και το περιθώριο λάθους στην κρίση εξαιρετικά μεγάλο. Ίσως ο πιο τεχνικά άρτιος ποδοσφαιριστής του ρόστερ μας, σίγουρα αυτός που φέρνει περισσότερο από κάθε άλλο σε ένα παλιό, καλό, κλασσικό 10αρι. Χοντροκόλης αφάνας με Ολλανδική παιδεία... ε! Ότι και να είναι, καλό ακούγεται! Όμως.... όσο εξαιρετικός είναι με τη μπάλα στα πόδια, τόσο κακός είναι χωρίς αυτή. Λίγες κινήσεις να ξεμαρκαριστεί (εκτός από τα ματς με γριά, Κέρκυρα και...το φιλικό με Παρτιζάν, που έδειξε διάθεση όντας βασικός και όχι αλλαγή στο 70'), τραγικό ματς με τη Qarabag στη Τούμπα και κυρίως μαρκαρίσματα αποκλειστικά με...τα μάτια. Ενδεικτικό ότι στα 100 λεπτά Ευρωπαϊκής συμμετοχής φέτος δεν έχει καμία προσπάθεια για κόψιμο αντιπάλου...

Από την άλλη, μαζί με τα δυο βασικά μας 6αρια, τους C&C, διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων (περίπου 80%) αλλά και τις περισσότερες επιτυχημένες τρίπλες ανά αγώνα (περίπου 1,5) εν συγκρίσει με τους Shakhov και Πέλκα που αγωνίστηκαν στην ίδια θέση. Τέλος, είχε κακό ποσοστό στα τελειώματα του (1/15) με το γκολ στην Κέρκυρα να “σώνει” λίγο την κατάσταση.

Εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση, θεωρώ αυτή που έχει προβληματίσει περισσότερο από όλους τον Vladan Ivic, καθώς μιλάμε για ένα παίχτη αδιαμφισβήτητου ταλέντου, υψηλής τεχνικής κατάρτισης αλλά και στυλ λες και χλαπακιάζει 2-3... space cakes την ημέρα! Γεγονός ότι στην Ευρώπη προτιμήθηκε μόνο απέναντι στη θεωρητικά πιο αδύναμη του ομίλου Qarabag και δεν προσέφερε τίποτα, ότι σε αγώνες όπως στη Φλωρεντία αλλά και στο τηγάνι, όταν μπήκε μετά το 70 χάσαμε μέτρα στο κέντρο. Επίσης όμως γεγονός ότι με αυτόν στη σύνθεση, στα θεωρητικά “εύκολα” ματς στην Ελλάδα, βοήθησε αρκετά μην πω τα πήρε μόνος του μερικά.. Αλλά εκεί είναι το θέμα. Ότι από τη στιγμή που αμείβεται με ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην ομάδα (περίπου 700 χιλιάδες Ευρώ για τρία έτη), πρέπει να αρχίσει να βοηθάει και στα “δύσκολα”.

Θα είχε πολύ πιο αυστηρή κριτική αν στον αγώνα με τους Φαίακες δεν έδειχνε ΚΑΙ αμυντική διάθεση καταγράφοντας 2 κλεψίματα (το ένα με τάκλιν!). Είναι η πλέον κομβική και...πονεμένη θέση αυτή του 10 στον Π.Α.Ο.Κ και θα είναι κρίμα ένας παίχτης με την ποδοσφαιρική ποιότητα του Biseswar να μην προσφέρει. Σίγουρα πονοκέφαλος για τη τεχνική ηγεσία το πως θα τον “πείσουν” να παίζει ΚΑΙ αμυντικά για το σύνολο -κυρίως- κρατώντας με μεγαλύτερη συνέπεια τη θέση του, αλλά όσο μεγαλύτερο βαθμό επιτυχίας λάβουν σε αυτό το κομμάτι, τόσο μεγαλύτερο βαθμό θα λάβει και η μεταγραφή αυτή. Η ομάδα δείχνει διάθεση να πρεσάρει και να πιέσει τον αντίπαλο και θα πρέπει ο άξονας της να μπορεί να αντεπεξέλθει. Είναι κρίμα να μην μπορέσει ο Ολλανδός να προσφέρει όσα έχει δείξει ότι μπορεί επιθετικά, λόγω μη προσαρμογής του στις αμυντικές ανάγκες τις ομάδας, έστω στον βασικό βαθμό. ΌΛΟΙ, ακόμα και οι κορυφαίοι παίχτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έκαναν άμυνα όταν χρειαζόταν.

Βαθμός μεταγραφής : 4/10 αλλά με μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο, περιθώριο ανόδου. Όσο μεγαλύτερη διάθεση θα δείχνει να προσφέρει σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού (ειδικά στα ¨μεγάλα¨ παιχνίδια|), τόσο πιο σημαντικός θα γίνεται για την ομάδα, αφού αναμφισβήτητα, το τόπι το..μιλάει!

Željko Brkić. 

Ημ. Γέννησης : 09.07.1986 Ανακοινώθηκε στις 07.01.2016

Συμμετοχές/λεπτά (5/436), Γκολ που δέχτηκε/clean sheet (7/2)

Ο... αθώος γίγαντας με τη πολύ συμπαθή φυσιογνωμία, ήρθε με καλές περγαμηνές, όπως η πλειονότητα των τερμάρηδων που έχουν... μάθει τη θέση στην Ιταλία. Βέβαια, έχει πέσει σε μια πολύ καλή χρονιά του Παναγιώτη Γλύκου. Όχι βέβαια ότι όποτε αγωνίστηκε έκανε κάτι το εξωπραγματικό αλλά είναι πάρα πολύ μικρό το δείγμα των αγώνων για να κριθεί και άρα επιλέγουμε να τον αφήσουμε στο περιθώριο αναμένοντας να δούμε τι θέλει προκύψει στο μέλλον... Η βαθμολογία της μεταγραφής καθορίζεται κυρίως από το γεγονός ότι αποκτήθηκε για βασικός (με τριετές συμβόλαιο και κοντά 300-350 χιλιάδες Ευρώ το χρόνο) αλλά μέχρι στιγμής, δεν...

Φυσικά, επειδή τέρμα είναι και ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει, μπορεί στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης να μιλάμε για το νέο Φύλακα Άγγελο της ασπρόμαυρης εστίας στα χρόνια που θα 'ρθουν. Μακάρι, αν και δύσκολο το κόβω...

Βαθμός μεταγραφής : 2/10. Μακάρι αλλά...

 

Mame Baba Thiam. 

Ημ. Γέννησης : 09.10.1982 Ανακοινώθηκε στις 31.08.2016

Συμμετοχές/λεπτά (8/272), Γκολ/ασίστ (0/0)

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Λογικά (ή καλύτερα: ελπίζουμε) θα μας αποχαιρετήσει στη μεταγραφική του χειμώνα. Δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να δείξει τίποτα απολύτως αγωνιζόμενος σε διάφορες μάλιστα θέσεις της επίθεσης.

Ψηλός,δυνατός,γρήγορος, μέτρια τεχνική και μόνιμα εξαφανισμένος. Μόνο στο εντός έδρας με τη Fiorentina κάτι πήγε να δείξει αλλά μετά τίποτα. Μηδέν. Ευτυχώς, είναι δανεικός.

Βαθμός μεταγραφής : 0/10. χωρίς άλλο σχόλιο.

 

Ρεζουμέ.

Οι δύο (βασικοί) αρχιτέκτονες του φετινού roster, Lubos Michel & Vladan Ivic δείχνουν να έχουν κάνει μια ενθαρρυντική αρχή. Κατάφεραν χωρίς να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε transfer fees, ο ΠΑΟΚ να έχει ένα ΣΧΕΔΟΝ πλήρες roster, ποσοτικά και ποιοτικά ταυτόχρονα. Το κέντρο με την παρουσία των Canas, Shakhov και Biseswar απέκτησε μεγάλο πλουραλισμό χαρακτηριστικών ενώ η αμυντική μας γραμμή δείχνει συνεπής και σταθερή, ειδικά τον τελευταίο καιρό και όσο περισσότερο οι Varela και Crespo δένουν μεταξύ τους. Ο μεν Djalma τον τελευταίο καιρό δείχνει να ανεβάζει ξανά απόδοση και να ξεπερνάει την επιθετική δυστοκία του, προσφέροντας σημαντικότατες λύσεις. Ακόμα δε περισσότερο με την παρουσία του Leo Matos συνθέτουν μια πολύ δυνατή πλευρά στα δεξιά, προσωπικά θεωρώ την καλύτερη εν Ελλάδι.

Αν κάπου έμεινε ένα κενό αυτό σίγουρα εμφανίζεται στη θέση του σέντερ φορ, όπου ο δανεικός της τελευταίας στιγμής Thiam δεν κατάφερε να παρουσιάσει τίποτα το αξιόλογο μέχρι στιγμής όντας απογοητευτικός. Η μεταγραφική περίοδος του χειμώνα λογικά θα μας φέρει κάποιον άλλο παίχτη σε αυτή τη θέση.

Τέλος, πολλοί λένε για τον άξονα, όμως ξεχνάμε ότι εκεί, πέρα από του μέτριου επιθετικά Shakhov και του κακού αμυντικά Biseswar υπάρχουν οι Πέλκας και Χαρίσης όπως φυσικά και ο Cimirot κάνοντας ήδη ευαίσθητες τις ισορροπίες και δυσεύρετο το χρόνο συμμετοχής για παίχτες όπως ο Χαρίσης για παράδειγμα..

Ίσως κάποιος που να μπορεί να παίξει και σαν 8 ή 10 αλλά και στα άκρα, να είναι μια λύση καθώς η χρονιά έχει πολύ, πολύ δρόμο ακόμα και στα εξτρέμ πέρα του Μυστακίδη και του υβριδίου Pereyra δεν έχουμε κάποια άλλη λύση (αν και υπάρχει ένας... ξεχασμένος Βραζιλιάνος πάνω στα Ζαγοροχώρια!)

Ότι και να πούμε, άλλοι αποφασίζουν και εμείς ότι είναι να δούμε θα... το δούμε, άρα, όπως και να έχει: γεροί να είμαστε, γεροί να είναι, να τα ξαναβάλουμε κάτω το καλοκαίρι και να μιλάμε για πολλά περισσότερα...10αρια στη βαθμολογία των μεταγραφών!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομάδα δείχνει ότι μπορεί να -και θα- καταφέρει περισσότερα.

 

υγ: https://www.facebook.com/PAOKFOOTBALL/videos/10154824100444687/

Διαβάστε ακόμη...