Τιμωρία και όχι εξόντωση

Βεβαίως και η βλακεία είναι απύθμενη, από μέρους του ποδοσφαιριστή μας, Ergus Kace, τη στιγμή που φοράει ένα μπλουζάκι που σπονσονάρει και επικροτεί μία εγκληματική φασιστική οργάνωση και ποζάρει χαμογελαστός, σαν να μη συμβαίνει τίποτα!
Ντίνος Liverpool
Τιμωρία και όχι εξόντωση

Οι ιδέες και απόψεις του UCK περί τσαμουριάς και μεγάλης Αλβανίας είναι προφανώς εχθρικές και ενάντια όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και ενάντια στις ηθικές πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Όπως είναι και κάθε φασιστικοειδούς οργάνωσης!

Οι ιδέες που πρεσβεύει ο φασισμός, όπου ο άλλος ή η άλλη άποψη, ο διαφορετικός από εμάς, αντιμετωπίζεται σαν μίασμα που πρέπει με κάθε τρόπο να εξολοθρευτεί, όπου η βία υπερβαίνει κάθε όριο, όπου η δημοκρατία καταστρατηγείται και βασιλεύει ο νόμος της βίας και της ζούγλας, δεν είναι δυνατόν να μην κατακρίνονται σθεναρά από όποιον σκέφτεται με σύνεση και λογική. Αυτό είναι αδύνατον!

Δικαιολογημένη, ως ένα βαθμό, οι ευαισθησία που δείχνει ο κόσμος του ΠΑΟΚ, όπως έδειξε και ο κόσμος της ΑΕΚ σε αντίστοιχη περίπτωση στο φασιστικό χαιρετισμό του Κατίδη. Όμως, και στις δύο περιπτώσεις υπεισέρχεται μία σημαντική παράμετρος. Τα παιδιά αυτά, τα σχεδόν αμούστακα παιδαρέλια, ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτό που απεικονίζεται στο μπλουζάκι ή τι κρύβει από πίσω του ο ναζιστικός χαιρετισμός; Μιλάμε για εικοσάχρονους, ενήλικες τυπικά, αλλά πολύ φοβάμαι όχι ουσιαστικά.

Σκέφτομαι τον ευατό μου στην ηλικία αυτή και προσπαθώ να θυμηθώ το επίπεδο που είχε τότε το φτωχό μου το μυαλό. Όλα τα ήξερα, όλα με ενοχλούσαν και με τίποτα δεν ήμουν ικανοποιημένος. Μαύρα μεσάνυχτα και μπόλικη τύφλα, δηλαδή! Δεν είναι όλα τα παιδιά ώριμα σε αυτήν την ηλικία και, πολλές φορές, οι ενέργειές τους δεν είναι πρώτα καλά βουτηγμένες στο μυαλό τους.

«Έλα δω, ρε Kace. Ξέρεις τι ακριβώς είναι αυτό που φοράς; Το ξέρεις; Εάν πραγματικά το ξέρεις και το φοράς τότε είσαι αδικαιολόγητος. Εάν δεν το ξέρεις, τότε μάθε το για να καταλάβεις το μέγεθος της βλακείας σου!»

Επειδή εγώ είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μιλάμε για τη δεύτερη περίπτωση στηρίζω τον μικρό. Θεωρώ υπερβολική τη θέση αυτών που θέλουν να πάρουν πάραυτα το «κεφάλι» του παιδιού, προτού καλά-καλά ακούσουν τι έχει να απολογηθεί. Δίνονται διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχει το θέμα ως προς την πράξη του. Γιατί το πραγματικό θέμα δεν είναι: «είμαι οπαδός του UCK και το δείχνω με το μπλουζάκι που φορώ», αλλά είναι: «φοράω ένα μπλουζάκι του UCK που, για να πω την αλήθεια, ξέρω ότι είναι εθνικιστική οργάνωση της πατρίδας μου, αλλά δεν ξέρω τι ουσιαστικά πρεσβεύει ή έστω ξέρω πολύ λίγα και επιδερμικά».

Ότι και να συμβαίνει, το θέμα της τιμωρίας του ποδοσφαιριστή είναι ενδοοικογενειακό και θα λυθεί άμεσα, διότι, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ αλλά σε όλες τις ομάδες, τέτοιες φασιστικές αντιλήψεις είναι ξένες και απαράδεκτες όταν εκφράζονται ή προβάλλονται από τα μέλη του. Δεν περιμένω την «εξόντωση», περιμένω την τιμωρία. Και η άγνοια και η ημιμάθεια της ηλικίας, μπορεί να μην αποτελούν σοβαρές δικαιολογίες, είναι όμως από τη φύση τους ελαφρυντικά! Ίσως του επιπόλαιου, του ελαφρόμυαλου και του μωρού... πάντως είναι ελαφρυντικά... βλακείας!

Ντίνος Λαζαρίδης

ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου,
ζω ΜΟΝΟ για σένα ομαδάρα μου!

Διαβάστε ακόμη...