Ανόρθωση, ένας ακόμα πρόσφυγας!

  Με αφορμή το φιλικό παιχνίδι που θα δώσει στην Κύπρο ο "Δικέφαλος" στις 11 Αυγούστου, δημοσιεύουμε σήμερα ένα κείμενο που μας έστειλε το μέλος της σελίδας μας, Dinos_Liverpool .
Ντίνος Liverpool
Ανόρθωση, ένας ακόμα πρόσφυγας!

Με αφορμή το φιλικό παιχνίδι που θα δώσει στην Κύπρο ο "Δικέφαλος" στις 11 Αυγούστου, δημοσιεύουμε σήμερα ένα κείμενο που μας έστειλε το μέλος της σελίδας μας Dinos_Liverpool.

Στις 11/8/2011 ο ΠΑΟΚ μεταβαίνει στη μαρτυρική Κύπρο για ένα φιλικό παιχνίδι με μία ομάδα που συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, γεμάτα ιστορία. Ιστορία ποτισμένη με δόξα και τίτλους αλλά συνάμα και με αίμα, απέραντο πόνο, θλίψη και μαρασμό.

Στις 30 Ιανουαρίου 1911 ιδρύεται η «μεγάλη κυρία» του Κυπριακού ποδοσφαίρου στην Αμμόχωστο (εν Βαρωσίοις). Για όνομα επελέγη το μοναδικό στα ποδοσφαιρικά χρονικά «Ανόρθωση». Μία ονομασία που υπόσχονταν, στα μέλη της ομάδας, ανόρθωση του αθλητικού πνεύματος, της μόρφωσης, της ψυχαγωγίας και της ηθικής ανάπλασης.

Για έμβλημα του σωματείου επελέγη ο Φοίνικας. Το ιερό, μυθικό πουλί της αρχαιότητας που αναγεννάται από την τέφρα του. Επιλογή και αρκετών Ελ, ληνικών ομάδων (Ελλαδίτικων που λένε και οι αδελφοί Κύπριοι). Σοφή επιλογή ! Σοφή, γιατί η Ανόρθωση χρειάστηκε στη συνέχεια να αναγεννηθεί πολλές φορές από την τέφρα της.

Το 1922, η «Ανόρθωση» δημιουργεί ταμιευτήριο για την ανακούφιση των προσφύγων της Μικράς Ασίας και πρωτοστατεί στο Πανελλήνιο αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση, στην προσπάθεια επούλωσης των πληγών του έθνους από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Το 1932, με εντολή του Άγγλου διοικητή της Αμμοχώστου η «Ανόρθωση», διακόπτει τη λειτουργία της και κλείνει τις πόρτες της. Αιτία, η συμμετοχή πολλών μελών της στην πρώτη προσπάθεια που έγινε που έγινε για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού. Άνεμος ελευθερίας έπνεε σ' ολόκληρο το νησί και η ομάδα δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Κάτω όμως από τις πιέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και τις διαμαρτυρίες των μελών του σωματείου, επιτυγχάνεται η επαναλειτουργία του.

Το 1941 ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Λεόντιος, αναγνώριζει τον πρωταγωνιστικο ρόλου της Ανόρθωσης στην επιτυχία του Εθνικού Εράνου, αλλά και στην ευρύτερη εθνική προσφορά της ομάδας στο έθνος.

Το 1952 συλλαμβάνονται από τους Άγγλους στελέχη της Ανόρθωσης που είχαν κάνει το «έγκλημα» να αναρτήσουν στο οίκημα του σωματείου συνθήματα για την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα.

Στο μεταξύ, τα αθλητικά τμήματα της Ανόρθωσης συνεχίζουν τη δράση τους και οι επιτυχίες δεν αργούν να έρθουν τους. Το 1949 η ποδοσφαιρική ομάδα κατακτά τον πρώτο της τίτλο, το Κύπελλο Κύπρου, νικώντας στον τελικό το ΑΠΟΕΛ ΜΕ 3-0. Τον επόμενο χρόνο, το 1950 κατακτά για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή. Έκτοτε 13 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα και 6 «Ασπίδες της Κ.Ο.Π.» κοσμούν τα γραφεία του πολύπαθου συλλόγου.

Το 1955, η έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ βρίσκει πολλά μέλη και αθλητές του συλλόγου μυημένα στον αγώνα: Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Αντώνης Παπαδόπουλος (από τον οποίο έχει πάρει και το όνομά του το σημερινό γήπεδο της ομάδας στη Λάρνακα), Παύλος Παυλάκης, Παναγιώτης Τουμάζος.

To 1956 διατάσσεται για δεύτερη φορά το κλείσιμο της Ανόρθωσης που διαρκεί αυτή τη φορά για εννέα μήνες.

Το 1958 οι Άγγλοι, για αντίποινα του φόνου ενός αξιωματικού τους και του συνοδού του, ανατινάζουν το οίκημα όπου στεγάζεται η ομάδα.

Το 1960 χτίζεται νέο καλλιμάρμαρο οίκημα στη Λεωφόρο Ευαγόρου στην Αμμόχωστο.

Αν ήταν πικρό το καλοκαίρι του 1958 για την Ανόρθωση και τον τόπο, τι να πρωτοπούμε για το καλοκαίρι του 1974; Νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες... Αίμα, πόνος και δάκρυ... Η Ανόρθωση, όπως και η μισή σχεδόν Κύπρος παίρνει τη στράτα της προσφυγιάς. 200.000 Κύπριοι, υποχρεωμένοι από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες και βιώνουν μέχρι και σήμερα τα σημάδια της διχοτόμησης του τόπου τους.

Όμως, τα κλάματα δεν ωφελούν άλλο. Η Ανόρθωση σκουπίζει το δάκρυ της, σηκώνει το κεφάλι ψηλά και τραβά πάλι μπροστά. Έχει τώρα, ένα λόγο παραπάνω να υπάρχει, να αγωνίζεται και να διακρίνεται. Είναι η αγαπημένη της πόλη που καρτερεί...

Η ομάδα αγωνίζεται στη Λάρνακα, στο Δασάκι, στην Αραδίππου... Η προσπάθεια της Ανόρθωσης δύσκολη. Τα δύσκολα όμως, είναι για τους νικητές.

Το 1986 φτιάχνει τη δική της προσωρινή έδρα. Το στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Ένα στάδιο κόσμημα, που γίνεται σπίτι και καμάρι των Ανορθωσιατών. Από δω θ' αρχίσει και η μεγάλη πορεία που οδηγά στην κορυφή του Κυπριακού αθλητισμού. Η Ανόρθωση γίνεται και πάλι πρωταγωνιστής.

«Το πνεύμα της Ανόρθωσης δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται. Και η ωραία μας Ανόρθωση ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται»....

Τι να πρωτοπεί κανείς γι' αυτή την πανέμορφή πόλη και αυτούς τους υπέροχους κατοίκους που κρατούν άσβεστο μέσα του τον πόθο για το γυρισμό στη χαμένη τους πατρίδα ! Από το 1974 ψηφίζουν και εκλέγουν δήμαρχο για μια πόλη όμως που ... δεν έχουν !!!

Ριγώ και συγκινούμαι ! Συμπάσχω με τα αδέλφια μου. Ούτε και γω ξεχνώ παιδιά, ΚΟΥΡΑΓΙΟ !

Χαίρομαι που η μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας, ο ΠΑΟΚ μας, ήταν ανάμεσα στις 3 ομάδες (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ Α.Ε. Λεμεσού) που προσκλήθηκαν για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της Ανόρθωσης. Προσφυγιά, πόνος, χαμένες πατρίδες ... είναι τόσα πολλά που μας ενώνουν !

Και θα είμαστε εκεί, όσοι μπορέσουμε, για να τιμήσουμε αυτόν τον υπέροχο κόσμο που τόσο άδικα ένιωσε προ τριετίας το μένος και τη βαρβαρότητα κάποιων ανεγκέφαλων, απαράδεκτων φιλάθλων, κάποιας άλλης επονομαζόμενης «μεγάλης» ομάδας της Ελλάδας, επειδή τους είχε κερδίσει στα ίσα 3-0 στο πρώτο παιχνίδι, θαρρείς και ήταν υποχρεωμένη να κάτσει χάσει !!!

11/8/2011, ώρα 21:00, γήπεδο «Αντώνης Παπαδόπουλος», Λάρνακα:

Ανόρθωση Αμμοχώστου – ΠΑΟΚ

Γιορτή του ποδοσφαίρου !

ΥΓ1. Τα ιστορικά στοιχεία έχουν παρθεί και έχουν ανάλογα διασκευαστεί από την επίσημη της ιστοσελίδα της Ανόρθωσης Αμμοχώστου.

ΥΓ2. Τι σημασία έχει, αλήθεια, το αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο φιλικό ;

ΥΓ3. Μπορεί εγώ να μην είμαι Κύπριος, αλλά είναι κατά το ήμισυ τα παιδιά μου, τα οποία είναι από τα ελάχιστα παιδιά του κόσμου που ΔΕΝ μπορούν να γνωρίσουν την πόλη της μητέρας τους και των παππούδων τους. Γιατί Θεέ μου ;

 

ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚάρα μου,

Ζω ΜΟΝΟ για σένα ομαδάρα μου !

Διαβάστε ακόμη...