"Η διαφθορά του κατηγορητή δίνει αξία στη δική σου καθαρότητα"

Υπάρχει ένα όργανο του ανθρώπινου σώματος, το πολυπλοκότερο όλων, αναπαυμένο μέσα στο κρανίο και το οποίο ονομάζεται εγκέφαλος.
Αναγνώστες
"Η διαφθορά του κατηγορητή δίνει αξία στη δική σου καθαρότητα"

Πλήθος νευρικών κυττάρων, συνάψεις, έλικες, αύλακες. Ένα χάος πολυπλοκότητας. Με δυνατότητες τεράστιες, ανεξερεύνητες και απροσπέλαστες, αλλά και ένα μειονέκτημα. Όσο κόπο και προσπάθεια χρειάζεται για να αναπτυχθεί σε ένα μέσο απόλυτα λειτουργικό, τόσο εύκολα μπορεί η αχρηστία να το εκφυλίσει. Το να ζητάω λοιπόν από έναν αδρανοποιημένο, απλοϊκό και εξελικτικά στάσιμο εγκέφαλο να αντιληφθεί το δάσος πίσω από τα δέντρο, είναι σα να ζητούσα από το Νίτσε να έλεγε την προσευχή του κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο.

Μετά από τόσα χρόνια κοινωνικό ον και πάντα ενδιαφερόμενος για την πολιτική η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας, έχω φτάσει πλέον να μην είμαι υποστηρικτής κανενός πολιτικού φορέα a priori. Επομένως χωρίς ιδεολογικά δεσμά μπορώ να κριτικάρω αρνητικά και να υποστηρίζω συμπεριφορές και προσωπικότητες κατά το δοκούν. Τα παρακάτω γεγονότα που θα περιγράψω βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες και κάθε ομοιότητα με γνωστά σας πρόσωπα δεν είναι τυχαία, ούτε συμπτωματική.

Ιστορίες γεμάτες εκμαυλισμένα ανθρωπάρια τα οποία απρόσκοπτα εξυπηρετούν συμφέροντα, ανθρωπάρια τα οποία μέσω της εκδούλευσης τους και της διαφθοράς σαπίζουν τα θεμέλια του κοινωνικού μας ιστού. Η κατανόηση των ιστοριών απαιτεί νοητική ελευθερία και βαθύτατη ειλικρίνεια για αυτό το λόγο όποιος νιώθει άβολα με την αλήθεια μπορεί να σταματήσει το διάβασμα, να γυρίσει πλευρό και να αναπαυτεί βυθισμένος στον ειλικρινώς ψευδό του τηλεοπτικό και ενημερωτικό ύπνο.

Το δέντρο λοιπόν, η εικόνα, το επιφανειακό, το ευκολοχώνευτο είναι ένα περίστροφο ασφαλισμένο σε μια θήκη. Δε θα σταθώ καν στην καταγραφή της αδικαιολόγητης και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, γιατί μπαίνοντας σε μια τέτοια διαδικασία κοιτάω τα κλαδιά του δέντρου και χάνω το φόντο, το οποίο είναι στην πραγματικότητα το ουσιώδες θεμέλιο των όσων διαδραματίζονται. Και επειδή θέλω να είμαι συνεπής με τα γραφόμενά μου από την αρχή ξεκαθάρισα πως τούτο το κείμενο είναι για εγκεφάλους εν ενεργεία.

- Το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ που επιβάλλεται στην ΣΕΚΑΠ είναι πέρα για πέρα άδικο. Η κυρία Σπυράκη δεν γνωρίζει το θέμα. Ο Ιβάν Σαββίδης όταν αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ το 2013 δεν γνώριζε για το θέμα του προστίμου, όπως και οι άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό (Αλέκος Κοντός, Πρώην υπουργός του Καραμανλή, βουλευτής του Σαμαρά κατά την περίοδο μεταβίβασης της ΣΕΚΑΠ και γενικός διευθυντής της Συνεταιριστική Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος – μετόχου της ΣΕΚΑΠ). Όλοι ξέρουν γιατι ΝΔ του 2013 έπεσε στα γόνατα μπροστά στον Σαββίδη. Ο Αλ. Κοντός, ο Ευ. Στυλιανίδης, ο ...Σ. Κεδίκογλου . Προσωπικά ο τότε Πρωθυπουργός επιμελήθηκε της υπόθεσης - και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον επενδυτή. Κανείς δεν ανέφερε ποτε και σε κανέναν το παραμικρό για πρόστιμο, για μια υποθεση λαθρεμπορίου ...τέσσερα χρονια νωρίτερα (new247.gr). Είναι αλήθεια ότι ο τότε πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος ήθελαν διακαώς να γίνει η επένδυση και παρακάλεσαν τον επιχειρηματία να αγοράσει την εταιρεία, η οποία μάλιστα κινδύνευε να πέσει σε Τουρκικά χέρια (ependitislive.gr). Οι υποσχέσεις λοιπόν στο βρόντο. Συνηθισμένα θα μου πείτε τα μέζεα στα εκ του ανδρός προερχόμενα γενετικά κύτταρα. Ήταν η περίοδος στην οποία ο Ιβάν ήταν ακόμη Πόντιος.

- Όταν αγόρασε τον ΠΑΟΚ ήταν ακόμη Πόντιος. Φαινόταν ασήμαντος μπροστά στους εγχώριους κολοσσούς ή κωλοσσούς (αφήνω σε εσάς την επιλογή), και ως ασήμαντος ήταν ακίνδυνος. Άσε που με μια τέτοια κατάληξη αρκετοί ακόμη και πολιτικά θα μπορούσαν να επενδύσουν. Με σαρδόνιο γέλιο και τρίβοντας τα χέρια τους από ικανοποίηση τα λαμόγια, των λαμογιών, τα λαμόγια, ω λαμόγια.

- Έκανε και άλλες αγορές, ξενοδοχεία ετοιμόρροπα, σπίτια στοιχειωμένα, αλλά ακόμη δεν άγγιζε ευαίσθητες χορδές και έτσι μπορούσε να παραμένει Πόντιος. Άρχισε βέβαια να δείχνει ότι δεν είναι περαστικός, αλλά ήρθε για να μείνει και είχε και μα δόση τρέλας για να επενδύει σε μια πόλη που ελάχιστοι το κάνουν. Αυτή του η τρέλα δεν άρεζε και άρχισαν να κυκλοφορούν αμφιβολίες για τις πραγματικές οικονομικές του δυνατότητες, για τον τρόπο εύρεσης των χρημάτων του, αν είχε δεύτερο σακάκι, αν πλενόταν καθημερινά. Αντικρουόμενες μεταξύ τους αμφιβολίες, λάσπη που συσσωρεύεται αλλά έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν οι έχοντες, κατέχοντες, τα οικονομικά όρνια αυτού του τόπου. Φαινόταν να μοιάζει με αγαθό μυρμήγκι μέσα σε σφηκοφωλιά. Επιχειρηματίας στα στενά όρια της Βορείου Ελλάδος και Πόντιος ακόμη.

- Όταν πλήρωσε χρέη που δεν ήταν δικά του, αντί να κάνει επιλογές που προτίμησαν να κάνουν κάτι αιλουροειδή με καθαρό και Ελληνικό κυρίως πρόσωπο και αίμα στην κοινωνία, εμφανίστηκαν πάνω του οι πρώτες σκιές. Χαλούσε την πιάτσα, και η τρέλα του φαινόταν μεγαλύτερη από ότι αξιολόγησαν. Και ο σοφός λαός λέει πως οι αλήθειες από τρελούς και από μικρούς αναδεικνύονται. Και η αλήθεια είναι μια λέξη άγνωστη για το κατεστημένο κάθε εποχής, κάθε χώρας και κάθε ιδεολογίας.

- Όταν κινήθηκε να αγοράσει το MEGA άρχισε ο πραγματικός πόλεμος. Γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επιρροή, ασκούν πολιτική, ξυπνάνε ή υπνωτίζουν τον κόσμο, παρουσιάζουν ή κρύβουν την αλήθεια. Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης των γνωστών οικογενειών, συμφωνίες, εξαγορές, με στόχο να διατηρηθεί ένα μικρότερο ποσοστό στο Σαββίδη και με αυτό τον τρόπο να μην έχει ο ίδιος δικαίωμα απόλυτης χρήσης. Την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το κανάλι είχαν και έχουν οι παλιοί και νέοι μέτοχοι. Δεν «τα βρήκαν» μεταξύ τους, ο καθένας είχε και άλλα συμφέροντα, οι άγραφοι νόμοι του ποδοσφαίρου επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων, με αποτέλεσμα 400 τόσοι άνθρωποι να εργάζονται και να μην πληρώνονται για 15 μήνες (Μιχάλης Ιγνατίου Ιανουάριος 2018). Τo πού κατέληξε το κανάλι το βλέπουμε όλοι αυτές τις ημέρες.

- Όταν συμμετείχε σε αυτό το αστείο με τη δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (των απαραιτήτων για να λειτουργήσουν τα αντίστοιχα καταστήματα παραπληροφόρησης και ψεύδους) κατηγορήθηκε ως βαλτός από την κυβέρνηση, ως λαγός της διαδικασίας παρερμηνεύοντας δηλώσεις που ο ίδιος έκανε μετά το τέλος της διαδικασίας κατά το δοκούν. Όταν αποσύρθηκε ο κυβερνητικός φίλος Καλογρίτσας ο Σαββίδης κατέθεσε την πρώτη δόση και ανακηρύχτηκε οριστικός υπερθεματιστής. Για όσους δε γνωρίζουν ο λαγοί μιας κούρσας δεν τερματίζουν ποτέ. Πλέον ο Σαββίδης άρχισε ξεκάθαρα να είναι Ρώσος βγαλμένος από τις σελίδες του Μιχαήλ Στρογκώφ. Θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο Ρασκόλνικωφ ο οποίος δολοφονεί την ηλικιωμένη κυρία, θα μπορούσε να είναι διοικητής σε στρατόπεδο της Gulag. Φαντασία να έχεις και τα μέσα μαζικής προβατοποίησης μπορούν να σε πείσουν για τα πάντα.

- Όταν μπήκε στην κοινοπραξία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης άρχισε να μοιάζει με το Στάλιν, τον Τρότσκι και το Λένιν μαζί. Εντελώς Ρώσος δηλαδή. Έπειτα από δύο αναβολές, για να στριμώξουν τον Σαββιδη που ζητούσε μεγαλύτερο μερτικό από την πίτα, τελικά τον έβαλαν στη γωνία και έπεσαν οι υπογραφές για τη σύμβαση πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) σε επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η γερμανική Deutsche Invest (DIEP), η γαλλική CMA-CGM και ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη. Οι Γερμανοί πήραν το 47%, οι Γάλλοι το 33%, μέσω της θυγατρικής Terminal Link, και ο Σαββίδης το 20% με την δική του η Belterra Investments Ltd (odosdrachmis.gr). Ακόμη και αυτό το ποσοστό ενοχλούσε. Οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν τη διαφάνεια και τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους. Και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά. Έχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους (πρεσβευτής των ΗΠΑ Jeffrey Paiat).

Στο ενδιάμεσο φελλοί, πολιτικοί, οικονομικοί, δημοσιογραφικοί, φελλοί που επιπλέουν εξαιτίας αφελών να λοιδορούν, να κριτικάρουν, να υβρίζουν. Κατήγοροι σε μια δίκη πιο στημένη από του Γιόζεφ Κ. του Κάφκα. Οι κοπριές να συμμαχούν και να κατηγορούν για δυσοσμία και ο λαός να θεωρεί ότι όλα αυτά γίνονται για ένα offside. Αυτάρεσκα θα δεχόμουν κάτι τέτοιο. Να με κυνηγάνε οι πάντες για την οπαδική μου ιδεολογία. Αλλά τον εγκέφαλο δεν τον έχω για απόβαρο. Και αντιλαμβάνομαι ότι τα πράγματα είναι πολύπλοκα, σε τέτοιο βαθμό που όσοι δεν είμαστε γνώστες τους, παρατηρούμε μονάχα σκιές, σε μια αλληγορία της σπηλιάς του Πλάτωνα.

Προφανώς και δεν είναι πρόθεσή μου να υπερασπιστώ κανέναν επιχειρηματία. Υπάρχουν διαφωνίες για το αν υπήρξε έστω και ένας που ήρθε με παρθενογένεση και φυσικά οι επιχειρηματίες δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Αλλά όταν ένα ολόκληρο κατεστημένο, όταν μια σειρά ομόκεντρων συμφερόντων, όταν μια αλυσίδα διαπλεκομένων προσωπικοτήτων αντιδρούν με αυτόν τον απεχθή, συκοφαντικό, παραμορφωτικό, ανήθικο τρόπο δε μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί για τα πεπραγμένα στη χώρα μας. Αν ο ίδιος κάνει παρόμοια λάθη θα κριθεί για αυτά. Έχει σημασία όμως ποιος είναι αυτός που σε κατηγορεί, ποιος βρίσκεται απέναντί σου. Η διαφθορά του κατηγορητή δίνει αξία στη δική σου καθαρότητα.

Και αν δεχτώ εκ των προτέρων ότι όλοι οι επιχειρηματίες και πολιτικοί είναι ίδιοι, καθ' ομοίωσιν του "όλα τα ζώα είναι ίσα" από τη φάρμα των ζώων του George Orwell, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μετατροπή των αρχικών εντολών στο πιο βολικό για το σύστημα "κάποια ζώα όμως είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα".

Διαβάστε ακόμη...