Το τέλος της επανάστασης και η αρχή της επιστροφής...

Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει εκεί που ανήκει. Εγώ μπορώ να περιμένω...
New Yorker
Το τέλος της επανάστασης και η αρχή της επιστροφής...

Κάθε επανάσταση στον κόσμο έχει κοινά στοιχεία: ένας καταπιεσμένος λαός ξεσηκώνεται και διεκδικεί αυτά που του ανήκουν. Τα υλικά που χρειάζονται είναι ένας ηγέτης, λαός με πίστη αδικημένου και πάθος για αλλαγή.

Χρονικά οι επαναστάσεις ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία με παραλλαγές αλλά σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα. Μετά την ανατροπή ή πτώση του καθεστώτος (άμεσα ή σε βάθος χρόνου) επακολουθεί η διατάραξη του (πεσμένου) συστήματος. Ακολουθεί μια περίοδος χάους, πειραματισμών, άστοχων χειρισμών, πολέμου εξουσίας και ενίοτε επαναπροσδιορισμού της αιτίας της επανάστασης.

Συνήθως ο ηγέτης της επανάστασης κατηγορείται ως προδότης και αναγνωρίζεται πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του οπότε και του αποδίδεται ο τίτλος του ήρωα που είχε όταν ξεκίνησε η επανάσταση.

Το πιο δύσκολο έργο μετά την επανάσταση είναι ή δημιουργία του νέου καθεστώτος, το χτίσιμο μιας νέας τάξης πραγμάτων όπου ο επαναστατημένος λαός απολαμβάνει αυτά για τα οποία πάλεψε. Συνήθως ο καταπιεσμένος λαός περιμένει άμεσα αποτελέσματα, γιατί έδωσε το αίμα του για αυτά, τα οποία όμως αν δεν έρθουν δημιουργούν ρίξεις στο εσωτερικό με αποτελέσματα αυτός να χάσει το πάθος και την πίστη για αλλαγή που τον διακατείχε.

Κάπως έτσι έγινε και η επανάσταση στην ομάδα μας και χρονικά είμαστε σε αυτό το σημείο.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πάρει πρωτάθλημα ακόμα για να πανηγυρίσουμε την απόλυτη επιτυχία της επανάστασης. Η γκρίνια, η μουρμούρα, η μικροψυχία, όλα είναι προϊόντα της ...στέρησης. Προϊόντα του ανικανοποίητου. Είμαστε σαν τους ναρκομανείς που έχουν χρόνια να πάρουν την δόση τους.

Για να μην κάνω τον παλικαρά και εγώ παρασύρομαι καμιά φορά, αλλά στο τέλος επικρατεί η αισιόδοξη πλευρά μου. Και φέτος αυτή έχει το πάνω χέρι.

Τι είναι λοιπόν ο ΠΑΟΚ;

- Ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα.

- Ο ΠΑΟΚ είναι ποδοσφαιρική ομάδα.

- Ο ΠΑΟΚ είναι ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία

Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε σήμερα που δικαιολογεί την αισιοδοξία μου:

- Ο ΠΑΟΚ ως ιδέα δεν αλλάζει ότι και να γίνει.

Όσο καλά ή χάλια και να είναι ο ΠΑΟΚ ως ποδοσφαιρική ομάδα ή ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, η ιδέα ΠΑΟΚ δεν ταράσσεται. Είναι χαραγμένη στην ψυχή μας. Είναι η κληρονομιά μας. Και το χειρότερο παιχνίδι της ομάδας να παρακολουθώ, ο κυματισμός μιας σημαίας με τον Δικέφαλο θα μου δώσει κουράγιο. Τα γκολ δεν με έκαναν ΠΑΟΚ. Είμαι ΠΑΟΚ γιατί δεν μπορώ να είμαι κάτι άλλο.

- Ο ΠΑΟΚ ως ποδοσφαιρική ομάδα.

Αυτό είναι το πρακτικό μέρος της ιδέας. Οι παίκτες με τις φανέλες τους, τα τάκλιν, οι πάσες τα γκολ. Εδώ δημιουργούνται ινδάλματα, εδώ εξαργυρώνουμε την ιδιότητα μας ως φίλαθλοι και οπαδοί. Μερικές φορές ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι άθλημα και ως αυτό έχει την επιστήμη του και θέλει τον χρόνο του να λειτουργήσει σωστά.

Τόσα χρόνια ζητούσαμε να δούμε Έλληνες παίκτες στον ΠΑΟΚ. Ε λοιπόν, γέμισε η ομάδα ακαδημία. Ο ΠΑΟΚ βασίζεται στα δικά του παιδιά που αν το Ελληνικό πρω(κ)τάθλημα ήταν διαφορετικό δεν θα του έφευγαν ποτέ. Εγώ πωρώνομαι με το πάθος των μικρών και το απολαμβάνω αφάνταστα. Ίσως μου θυμίζουν μια άλλη εποχή, αγνή και ρομαντική. Επίσης, έχω πίστη στον προπονητή μας και του δίνω πίστωση και χρόνο να δουλέψει γιατί έτσι είναι τεχνικά το άθλημα.

Τέλος η ένεση ζωής του Σαββίδη δίνει την δυνατότητα στην διοίκηση να αναζητήσει παίκτες με αξία χωρίς την οικονομική και χρονική πίεση.

- Ο ΠΑΟΚ ως ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία

Εδώ για μένα γίνεται η μεγαλύτερη πρόοδος. Δεν θα αναλωθώ σε διθυράμβους για τον Σαββίδη, το έργο του φαίνεται. Θα μας νοικοκυρέψει ο Ιβάν γιατί έχει επιχειρηματικές και άλλες ικανότητες. Επιτέλους ο ΠΑΟΚ αρχίζει να συμπεριφέρεται ως επιχείρηση και όχι ως μαγαζί.

Εγώ βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία και μπορώ να περιμένω να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν. Ο ΠΑΟΚ της επανάστασης, γίνεται ο ΠΑΟΚ της επιστροφής. Επιστροφή εκεί που η δύναμη της ιδέας του τον οδηγεί. Εκεί που δεν χρειάζεται μεγάλο πορτοφόλι, αλλά παντελόνια να το βάλεις μέσα.

Εγώ μπορώ να περιμένω. Και όταν ο δρόμος φαίνεται μακρύς, θυμάμαι την Κωνσταντινούπολη, την Μόσχα, το Λονδίνο. Ξαναβλέπω τις μεγάλες στιγμές και ονειρεύομαι νέες πιο μεγάλες.

Εγώ μπορώ να περιμένω.

Και αν ο ΠΑΟΚ ως ομάδα ή ανώνυμη εταιρία δεν με καλύπτει ακόμα, η ιδέα του θα με παίρνει από το χέρι και θα με πηγαίνει στο γήπεδο κάθε Κυριακή.

Φιλικά
NewYorker

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...