Βόμβες Λούκας για... βοηθό Άγγελου και διαιτησία!

 Έφυγε πριν 6 μήνες κι από τότε σιωπή. Ο Λούκας Πέρεθ τη σπάει σήμερα και τα... σπάει!
Βόμβες Λούκας για... βοηθό Άγγελου και διαιτησία!

Εξηγεί γιατί πίεζε να φύγει, μιλάει για Σαββίδη, άρρωστη διαιτησία, και ρίχνει βόμβα νετρονίου για συνεργάτη του Αναστασιάδη: «Δεν ήθελε να βοηθήσει τους μη Έλληνες»!

Τέσσερις μέρες, απουσίασε μόνο σε ένα ματς από το «Κολισίουμ». Από τον πρώτο ημιτελικό μεταξύ της Μπιλμπάο και της Γκραν Κανάρια. Κι αυτό γιατί την ίδια ώρα, στη Βαρκελώνη, η Κορούνια, αντιμετώπιζε την Εσπανιόλ Μόλις τελείωσε το ματς της ομάδας του, δεν καθυστέρησε λεπτό. Βρέθηκε στο κλειστό γήπεδο της πόλης του για να παρακολουθήσει μπάσκετ. Το Κόπα Ντελ Ρέι. Από την ίδια θέση κάθε μέρα, δεν άλλαξε ποτέ.

Όμως η συνάντησή μας δεν έγινε εκεί, ούτε στο «Ριαθόρ», μα στο Μαμπεγκόντο, στο προπονητικό κέντρο της Κορούνια, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, σε ένα ήρεμο χωριό της Γαλικίας, όπου αν είσαι ποδοσφαιριστής το απολαμβάνεις. Αν είσαι επισκέπτης, δεν τρελαίνεσαι. Τέλος πάντων, για να μην φλυαρώ, μετά από αγώνα δρόμου ο Λούκας Πέρεθ, έκατσε στο πόντιουμ των συνεντεύξεων Τύπου του «Κολίσιουμ», όπου διεξήχθη το Φάιναλ Ειτ κι αφού στο μεταξύ, με όποιον συνομιλούσα και τον ενημέρωνα για το ραντεβού με έναν εκ των κορυφαίων σκόρερ της Primera Division, απορούσε; «Αλήθεια, θα μιλήσεις με τον Λούκας;».

Η υπόθεση είχε απ' όλα. Από περιπέτεια, «κατασκοπεία», αναζήτηση, παραπληροφόρηση, αλλά να που εν τέλει ο χαμογελαστός Λούκας με την αγαπημένη έκφραση «my friend» είναι στο SDNA. Μπορεί στα ισπανικά media να αποφεύγει, αλλά μετά από τόση καταδίωξη άντε να πει όχι...

Καθώς ανεβαίναμε την στροφογυριστή σκάλα του «Κολίσιουμ» για να βρεθούμε από το ισόγειο του απαρχαιωμένου ομολογουμένως γηπέδου, στον πρώτο όροφο, χαβαλεδιάζαμε μιλώντας περί ανέμων και υδάτων.

Εκεί όμως είπε και μία μεγάλη αλήθεια: «Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε, έκανε τα πάντα για να με κρατήσει. Αλλά δε γινόταν. Ήθελα να γυρίσω στην πόλη μου, στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου. Δε μου λείπει η Θεσσαλονίκη, περνάω καταπληκτικά εδώ». Το ταξίδι στη Βαρκελώνη δεν το έκανε, διότι ήταν τραυματίας και δεν αγωνίστηκε εναντίον της Εσπανιόλ. Πάλι καλά! Στην πόλη του, όμως, πράγματι, είναι ένα λαϊκό είδωλο. Βλέμματα καρφωμένα πάνω του, φωτογραφίες, αγκαλιές σε κάθε βήμα. Είναι κι αυτά τα 14 γκολ που έχει πετύχει φέτος. Στην Πριμέρα! Οχι στη Σούπερ Λίγκα! Πώς να μην είναι αγαπητός;

- Ποια ήταν η πρώτη λέξη που έμαθες στην Ελλάδα;

«Μαλάκα».

- Όχι, ήταν κάποια άλλη...

«Μητσοτάκης», απαντά και ξεκαρδίζεται στα γέλια. «Πού το ξέρεις εσύ;» με ρωτάει, αλλά απάντηση δεν παίρνει φυσικά.

- Γιατί Μητσοτάκης;;;

«Ε, την άκουγα στα αποδυτήρια συνέχεια και την έμαθα. Έχω και βίντεο. Από το ΠΑΟΚ TV. Είδα μία φωτογραφία του Μητσοτάκη που είναι σαν δράκουλας και κόλλησα»!

-Γιατί ήθελες τόσο πολύ να φύγεις από την Καρπάτι;

«Είχα πολλές δυσκολίες εκεί, όπως έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι παίκτες που πηγαίνουν εκεί. Τα πράγματα εκεί είναι σαν τα διοικεί η Μαφία. Δε σε πληρώνουν, είναι αναξιόπιστοι. Πολλά, πάρα πολλά προβλήματα. Τη μία μέρα σου έλεγαν ναι, και την άλλη σου έλεγαν όχι για κάτι που είχες συμφωνήσει. Η οικογένειά μου δεν περνούσε καλά στην Ουκρανία. Δεν υπήρχε ζωή. Στις 4 το απόγευμα ήταν νύχτα και μετά την προπόνηση, πήγαινα για φαγητό κι έπειτα δεν είχα τίποτα να κάνω. Δύσκολα σου λέω».

Αγαπώ τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του

- Το ξέρεις ότι οι φίλοι του ΠΑΟΚ σε λατρεύουν, φαντάζομαι...


«Μα ναι! Ειδικά στα τελευταία δύο παιχνίδια οι οπαδοί ήταν εκπληκτικοί με τις αντιδράσεις τους. Το μόνο που έχω να πω στον ΠΑΟΚ είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ».

- Ήταν πολύ συναισθηματικό το αντίο σου από τη Θεσσαλονίκη;

«Πολύ συναίσθημα και πολλά συναισθήματα. Και είναι λογικό. Δεν ξέρεις πώς είναι να έρχεσαι από το εξωτερικό και ο κόσμος να σε φωνάζει με το μικρό σου όνομα και τη στιγμή που είναι να φύγεις να σου λένε "Μείνε εδώ" ή "Σε αγαπάμε", ή "Μη φεύγεις". Πολύ ωραίες σκηνές έζησα και πολύ συγκινητικές. Για τη καριέρα μου, ήταν προτιμότερο να γυρίσω και να παίξω στην πατρίδα μου. Εδώ είναι η πόλη μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου. Κι αυτό για έναν ποδοσφαιριστή είναι ό,τι καλύτερο. Να είναι στο σπίτι του, στην πόλη του με όλα τα αγαπημένα πρόσωπα γύρω του».

- Θα έφευγες από τον ΠΑΟΚ μόνο για την Ντεπορτίβο, ή ήθελες να φύγεις γενικώς από τη Θεσσαλονίκη;

«Αυτό είναι ένα ερώτημα που χρειάζεται σκέψη. Αν δεν ήταν η Κορούνια που μου έκανε την πρόταση και ήταν μία άλλη ομάδα, πιθανώς δε θα εγκατέλειπα τη Θεσσαλονίκη εκείνη τη στιγμή. Αλλά, κατάλαβέ με. Η Ντεπορτίβο είναι το σπίτι μου, η ομάδα μου, εκεί που μεγάλωσα από μικρό παιδί. Ταυτόχρονα με τη Ντέπορ είχα και άλλες προτάσεις από διαφορετικές χώρες, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία. Αλλά δεν το σκέφτηκα καν. Το μόνο που είχαν στο μυαλό μου ήταν η Ντέπορ. Και βέβαια η χώρα μου, στην οποία μιλάω τη γλώσσα μου, που είναι πολύ σημαντικό. Τρία χρόνια στην Ουκρανία ...τρελάθηκα».

- Τι γνώμη έχεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο τελικά, τώρα που είσαι μακριά;

«Είναι καλό και γίνεται καλύτερο από την εποχή που έπαιζα εγώ. Ήρθε η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος κάνει τρομερή πορεία, υπάρχουν ήδη ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Εχω καλή άποψη».

- Το παρακολουθείς ε;

«Φυσικά! Και θα συνεχίσω. Και ξέρεις γιατί; Γιατί αγαπώ τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του. Όταν ήμουν στην Ελλάδα η οικογένειά μου ήταν χαρούμενη διότι η Ελλάδα και Ισπανία έχουν ίδια κουλτούρα. Είναι σχεδόν ίδιοι σε πολλά πράγματα. Και οι χώρες. Το φαγητό, ο καιρός, τα πάντα, είναι σαν την Ισπανία. Αισθανόμουν όμως ότι για τη ζωή και την καριέρα μου θα ήταν καλύτερο να παίξω στην Ισπανία. Χρειαζόμουν αυτή την αλλαγή. Όταν είδα κάποια παιχνίδια της Πριμέρα κάποια στιγμή, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι έχω την ποιότητα να παίξω σε αυτό το πρωτάθλημα. Γιατί να μην είμαι εγώ εκεί; Κι έτσι έπρεπε να δοκιμάσω. Κι αν αποτύγχανα έχει καλώς. Αλλά ήξερα ότι δε θα αποτύχω. Εχω την ποιότητα να σταθώ σε αυτό το πρωτάθλημα».

- Ξέρεις ότι το καλοκαίρι μπορεί και να κοστολογηθείς στα 20εκ.; Ίσως και περισσότερα. Είκοσι ολόκληρα εκατομμύρια..

«Το μόνο που με νοιάζει είναι να ζω τις στιγμές. Δεν αισθάνομαι πίεση. Εχω πίστη στον εαυτό μου. Φυσικά κι αν δε σκοράρω σε 6-7 ματς, ο κόσμος θα αρχίσει να λέει διάφορα. Αλλά αυτό είναι που μου αρέσει. Αυτή η πίεση, οι υψηλές απαιτήσεις, η κριτική, είναι για τους καλούς παίκτες. Κι εγώ νομίζω ότι είμαι καλός παίκτης».

- Αποδείχτηκε τελικά ότι ήσουν έτοιμος να παίξεις στο ισπανικό πρωτάθλημα...

«Η νοοτροπία μου είναι διαφορετική. Θέλω συνεχώς περισσότερα. Δεν αρκούμαι σε κάτι όμορφο, ή καλό. Θέλω να διεκδικώ πάντα το ανώτερο. Βρίσκομαι στην καλύτερη ηλικία. Είμαι 27 κι αισθάνομαι πολύ δυνατός. Στόχος μου είναι να ανέβω ακόμα πιο ψηλά».

- Επόμενο βήμα;

«Δεν ξέρω. Σκέφτομαι πολλά. Ελπίζω ότι θα έχω προτάσεις. Αλλά τώρα είμαι στη Λα Κορούνια. Υπάρχει όμως ένας όρος. Η πρόταση που θα έρθει να είναι καλή, τόσο για την Ντεπορτίβο, όσο και για εμένα. Κι αν θέλει η Ντέπορ να παραχωρήσει, τότε, ναι, θα φύγω. Όμως, να είσαι σίγουρος για κάτι: Εγώ δεν πρόκειται να πάω στην Κίνα. Δεν με ενδιαφέρει η Κίνα. Θέλω να παίξω στα καλύτερα πρωταθλήματα, όχι κάπου που θα εισπράττω απλά καλά χρήματα».

Τι με ρωτάς για τη διαιτησία; Είδα το ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Είδες τι έγινε με τον Μποτία...

- Πώς είναι οι διαιτητές στην Ελλάδα;

«Ελα τώρα, τι με ρωτάς. Αφού ξέρεις. Το ξέρεις, είμαι σίγουρος. Και τι να σου πω εγώ; Είδα το ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Είδες τι έγινε με τον Μποτία, που είναι Ισπανός παίκτης».

- Σε εξέπληξε η κίνησή του;

«Όχι, η κίνηση, το μαρκάρισμα συμβαίνει. Δεν είναι παράλογο στο ποδόσφαιρο. Είναι όμως, κόκκινη κάρτα. Μαρς. Έξω ο παίκτης, ο Ολυμπιακός με έναν παίκτη λιγότερο και τα δεδομένα του ματς αλλάζουν».

- Όσο ήσουν στον ΠΑΟΚ, έζησες παρόμοια διαιτητικά σκηνικά;

«Φυσικά. Δε θα ξεχάσω ποτέ την κόκκινη κάρτα στον Στοχ. Κίτρινη στον Βαλντέζ, κόκκινη στον Στοχ. Πως να το ξεχάσω;».

- Ο ΠΑΟΚ είναι μία μεγάλη ομάδα, που έχει αρκετά προβλήματα όμως. Τι συμβαίνει; Γιατί δεν μπορεί;

«Το πρόβλημα στον ΠΑΟΚ είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο έρχονται στην ομάδα 15 καινούριοι παίκτες. Όταν ήρθα εγώ, ήμουν ένας από τους 15. Και την επόμενη σεζόν, όλοι έφυγαν για να έρθουν άλλοι. Έρχονται παίκτες, ικανοί και καλοί για να είναι βασικοί, την επόμενη χρονιά φεύγουν αφού έχουν παίξει σε όλα τα ματς και μετά φεύγουν. Και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Οτι εκτός από την απώλεια του βασικού κορμού ο ΠΑΟΚ δεν παίρνει και χρήματα για αυτούς τους παίκτες. Φέτος, πούλησε εμένα, τον Νομπόα, ο Φακούντο έφυγε...».

Ο Σαββίδης είναι καλός άνθρωπος, αγαπάει τον ΠΑΟΚ και θέλει να τον δει να ανεβαίνει ψηλά. Αλλού είναι το πρόβλημα κι εντοπίζεται στους ανθρώπους που έχουν λόγο

- Ο Σαββίδης ποια εντύπωση σου άφησε;

«Για εμένα ο Σαββίδης είναι καλός άνθρωπος. Δεν ξέρω τι μπορεί να πιστεύει ο κόσμος για αυτόν, αλλά για εμένα είναι καλός άνθρωπος. Αγαπάει τον ΠΑΟΚ και θέλει να τον δει να ανεβαίνει ψηλά. Αλλού είναι το πρόβλημα κι εντοπίζεται στους ανθρώπους που έχουν λόγο. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν και λένε "Πάρε αυτόν, πάρε κι αυτόν, πάρε και τον άλλον". Ακόμα και παίκτες που δεν είχε καμία ανάγκη η ομάδα. Σημασία δεν έχει να κάνεις μεταγραφές, που μπορεί να είναι καλό για την ομάδα, αλλά και να υπογράφεις αυτούς που χρειάζεσαι».

- Έχεις άποψη για τον Τούντορ;

«Ο Τούντορ προσωπικά μου αρέσει. Μου αρέσει η φιλοσοφία του. Είναι Ευρωπαίος κόουτς. Δεν έχει όμως αποτελέσματα».

- Αναστασιάδης;

«Δεν έχω πολλά να πω. Συνυπήρξαμε για δύο εβδομάδες μόνο. Εντάξει, αυτός δε μιλούσε αγγλικά, ή ισπανικά, εγώ δε μιλάω ελληνικά. Ήταν λίγο δύσκολο. Αυτός που δε μου αρέσει καθόλου ήταν ο δεύτερος βοηθός του Αναστασιάδη. Ο Λεωνίδας. Δε μου άρεσε καθόλου αυτός. Έβλεπα στο πρόσωπό του ανθρώπου ότι δεν έχει καμία διάθεση να βοηθήσει τους ξένους. Τους μη Έλληνες. Όταν μιλούσε ο κόουτς και δεν είχαμε μεταφραστή, αυτός δεν ήθελε να κάνει τη μετάφραση, να μας εξηγήσει τι λέει ο κόουτς. Αν και μιλάει αγγλικά. Δεν μου αρέσει να έχω τέτοιους ανθρώπους γύρω μου. Αν έρθεις να μείνεις στη Λα Κορούνια, μπορεί τα αγγλικά μου να μην είναι καλά, αλλά θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω, να συνεννοηθείς. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με τον τύπο αυτόν. Αλλά ξέρω ότι δε μου άρεσε καθόλου».

Ο ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα θα πάρει πρωτάθλημα

- Κάτι άλλο που να σε ενόχλησε;

«Ο ΠΑΟΚ είναι μία πολύ ωραία κατάσταση. Ο Τεό, ο σοφέρ είναι μέσα στην καρδιά μου. ο Φώτης, ο Μπαλάρης, μου αρέσουν όλοι αυτοί που δεν το παίζουν αφεντικά. Που είναι άνθρωποι. Αυτοί είναι καλοί άνθρωποι και όχι μόνο τους σέβομαι, αλλά τους αγαπώ κιόλας».

- Πόσο κοντά είναι ένα πρωτάθλημα για τον ΠΑΟΚ;

«Μπα, δύσκολο. Δεν το βλέπω. Ο ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα θα πάρει πρωτάθλημα».

- Δεν αναφέρομαι στο φετινό πρωτάθλημα

«Το ξέρω. Κι εγώ για το μέλλον μιλάω. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Εύχομαι να διαψευστώ, ειλικρινά. Βλέπω κάθε εβδομάδα τα βίντεο των αγώνων, είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ κι έχω πολλούς φίλους που μου στέλνουν μηνύματα από τη Θεσσαλονίκη. Θέλω να επιστρέψω στην πόλη για να κάνω διακοπές και να δω τους καλούς φίλους μου. Είμαι σίγουρος ότι θα περάσω θαυμάσια. Δε θέλω να να ξαναπάω στην Ουκρανία. Απλά δε θέλω! Στη Θεσσαλονίκη όμως νιώθω χαρούμενος».

 

Διαβάστε ακόμη...