«Ομάδα με βάσεις και υψηλούς στόχους»

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιάκωβος Αγγελίδης, στη σημερινή συνέντευξη του, μίλησε για όλους και για όλα...
«Ομάδα με βάσεις και υψηλούς στόχους»

Αναλυτικά τα όσα απάντησε στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν:

Αρχικά ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους ήρθε στον ΠΑΟΚ: "Αρχικά όταν είχα πάει Ισραήλ είχα αποφασίσει να μείνω 2-3 χρόνια για να κάνει κάποιες αλλαγές. Τελικά έμεινα λίγο παραπάνω εκεί, για προσωπικούς λόγους είχα αποφασίσει πριν από ένα χρόνο ότι θα έφευγα από το Ισραήλ. Η περίπτωση του ΠΑΟΚ ήρθε τυχαία, έκανα μία έρευνα για την ομάδα και τον ιδιοκτήτη και θεώρησα ότι με την εμπειρία που έχω από την Μακάμπι θα βοηθήσω και τον ΠΑΟΚ να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές"

Για την διάρκεια του συμβολαίου του και το μπάτζετ της ομάδας: "Οι όροι της συμφωνίας μου με τον ΠΑΟΚ είναι εσωτερικό θέμα. Οσον αφορά το μπάτζετ έχω καταλάβει τα όρια. Υπάρχουν και οι κανονισμοί της ΟΥΕΦΑ το financial fair play και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε απ' αυτά τα πλαίσια".

Για το πλάνο της ομάδας αλλά και τη δική του φιλοσοφία του, είπε: "Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη ποδοσφαιρική οργάνωση που θα ακολουθεί τα ψηλότερα επαγγελματικά στάνταρ. Είναι σημαντικό να μην ξεφεύγει από το financial fair play. Ο ρόλος μου είναι να αξιολογήσω τον τρόπο λειτουργίας σε όλα τα τμήματα, στο ποδοσφαιρικό τμήμα και τους υπαλλήλους. Αυτό δεν γίνεται σε 1-2 μήνες. Είναι κάτι που θέλει χρόνο. Δεν θα περιμένουμε φυσικά για να κάνουμε αλλαγές, ότι βλέπουμε ότι πρέπει να διορθωθεί θα διορθώνεται. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μία ομάδα με βάση από τις Ακαδημίες και έμπειρους παίκτες που να διεκδικεί το πρωτάθλημα σε ετήσια βάση και να έχει επιτυχημένη ευρωπαϊκή παρουσία".

Σε ερώτηση αν έχει διαπιστώσει ήδη κάποιες διαφορές ανάμεσα σε Μάκάμπι και ΠΑΟΚ αλλά και για την συνεργασία του με τους Βρύζα-Αναστασιάδη, απάντησε: "Θα αρχίσω με την δεύτερη ερώτηση. Θεωρώ ότι έχω εξαιρετικές σχέσεις και με τον προπονητή και με τον τεχνικό διευθυντή, τον Ζήση Βρύζα. Εγώ μιλάω με τον κ. Βρύζα και αυτός με τον προπονητή. Είμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης, θα γίνουν αλλαγές, θα φανεί στην πορεία. Κάθε ποδοσφαιρική ομάδα έχει τις δικές της περιέργειες. Οταν πρωτοπήγα στην Μακάμπι δεν υπήρχε η οργάνωση που έχει ο ΠΑΟΚ σήμερα. Διάφορα τμήματα εκεί δεν λειτουργούσαν όπως εδώ, εκεί ήταν στο μηδέν. Εδώ δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εχει παιδιά, υπαλλήλους που θέλουν να δουλέψουν. Ο στόχος μου είναι να έχουν ρόλους και να έχουν κίνητρο όλοι οι υπάλληλοι και να φτάσουμε τους προσωπικούς τους στόχους, αλλά και της ομάδας".

Ο κ. Αγγελίδης ρωτήθηκε αν η Μακάμπι τρέχει τελευταία μέρα των μεταγραφών, όπως ο ΠΑΟΚ; "Κάναμε μεταγραφές το καλοκαίρι, Κάθε ομάδα θέλει να ενισχυθεί. Το φαινόμενο των μεταγραφών της τελευταίας ημέρας γίνεται παντού."

Ο ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι έχασε 15 παίκτες και πήρε πέντε. Είναι πλήρης η ομάδα; "Δεν είναι αριθμητική η φόρμουλα. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές δικοί μας, ήρθε καινούριος προπονητής πρέπει να σεβόμαστε την άποψη του. Θεωρούμε ότι έχουμε ομάδα έτοιμη για την φετινή σεζόν. Αν χρειαστεί ενίσχυση θα το κάνουμε... κάναμε μεταγραφές το καλοκαίρι. Κάθε ομάδα θέλει να δυναμώσει, κάποιες συμφωνίες πετυχαίνουν κάποιες όχι. Μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη κλείνουν συμφωνίες το τελευταίο λεπτό. Μεγάλη ομάδα στο παρελθόν ανακοίνωσε την συμφωνία της με παίκτη και μετά χάλασε. Φαντάζομαι τι θα γινόταν εδώ..."

Έχετε τον απόλυτο έλεγχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εσείς παίρνετε τις αποφάσεις; "Ναι. Ο κ. Σαββίδης έχει άλλες δραστηριότητες και δεν μπορεί να διαχειρίζεται την καθημερινότητα του συλλόγου γι΄αυτό προσέλαβε άτομα που θεωρεί κατάλληλα να τρέχουν την ομάδα και βεβαίως ο ρόλο μου είναι να προσπαθήσω ότι θα λειτουργεί ο σύλλογος ομαλά. Πρέπει να είμαι εδώ και να παίρνω τις αποφάσεις με τα κατάλληλα άτομα. Εγώ δνε θα διαλέγω ποιος θα είναι ο αριστερός μπακ.Εγώ θα παίρνω τις αποψεις του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή με γνώμονα το οικονομικό και θα παίρνουμε τις αποφάσεις"

Ποια είναι η ιεραρχία στον ΠΑΟΚ, πώς γίνονται δηλαδή οι μεταγραφές στον ΠΑΟΚ; "Ο προπονητής θα συζητήσει με τον τεχνικό διευθυντή για παίκτες, ο τεχνικός διευθυντής θα προτείνει ονόματα και θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δυο. Μετά συζητάμε και οι τρεις και θα πάρουμε την απόφαση"

Για το αν του είπε ο Ιβάν Σαββίδης πως είναι διατεθειμένος να βάλει άλλα χρήματα στην ομάδα: "Δεν είπε ο μεγαλομέτοχος πως δεν θα βάλει άλλα χρήματα. Με τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ, ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε χρόνο, δέκα εκατομμύρια κάθε χρόνο, τριάντα σε βάθος τριετίας".

Για το πότε ο ΠΑΟΚ θα είναι έτοιμος να διεκδικήσει τίτλους, έχοντας ως βάση ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής του: "Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ομάδων που με παίκτες από τις ακαδημίες τους πέτυχαν πολλά αλλά και παραδείγματα ομάδων που δεν πέτυχαν. Δεν θέλουμε να ρίξουμε βάρος σε αυτά τα παιδιά, αν θέλουν αυτά τα παιδιά να παίξουν στην πρώτη ομάδα πρέπει να προσέξουμε πολύ για να μην τους δημιουργήσουμε πρόβλημα. Αν διαπιστώσουμε πως η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση με έμπειρους παίκτες θα το κάνουμε. Για να μιλάμε ρεαλιστική, πρέπει νομίζω να υπάρχει ένα πενταετές πλάνο. Έχουμε πολλή δουλειά. Πρέπει να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες και χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται υπομονή. Αυτή η λέξη δεν αρέσει σε κανέναν, αλλά χρειάζεται υπομονή".

Για τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας του με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ: "Είναι τέσσερα χρόνια".

Για την σημαντική πτώση στις πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σχολίασε: "Σίγουρα ένας τρόπος που δείχνει ο κόσμος τη γνώμη του για την ομάδα, είναι με τα εισιτήρια διαρκείας. Δεν μπορώ να σας πω ότι μελέτησα ακριβώς το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ίσως έχουν δισταγμούς για την ομάδα. Εμείς πρέπει να τους πείσουμε και πιστεύω πως στην πορεία ο κόσμος θα έρθει ξανά να αγοράσει εισιτήρια διαρκείας. Έχω μιλήσει με αρκετούς. Υπάρχουν άτομα που μου είπαν πως θέλουν μόνο το πρωτάθλημα. Άλλοι μου είπαν πως δεν θέλουμε πρωτάθλημα, αλλά μία ομάδα που θα έχει πάθος και δυναμισμό μέσα στο γήπεδο. Άλλοι μας είπαν πως εμείς δεν θέλουμε τίποτα, μόνο να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό. Εμείς θέλουμε μια ομάδα που θα διεκδικεί το πρωτάθλημα κάθε χρόνο. Βρισκόμαστε εδώ για τον κόσμο, όχι για κανέναν άλλο. Θα πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά για να τους πείσουμε να γυρίσουν πίσω".

Για το ότι έγιναν μόνο 5 μεταγραφές: "Πρέπει να κοιτάξουμε το financial fair play για να είμαστε βιώσιμος οργανισμός. Πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο παίκτη που θα ταιριάζει στην ομάδα. Κάθε ομάδα είναι λογικό να θέλει ποδοσφαιριστές που θα δυναμώσει. Δεν θα δεχτώ να μην γίνει μεταγραφή σωστή, δεν θα πάω το αίτημα καν στον κ. Σαββίδη, εμείς πρέπει να κοιτάξουμε και το μέλλον".

Για το μεταγραφικό πλάνο που υπήρχε, αλλά και για τα όσα ακούστηκαν όλο το καλοκαίρι: "Και εγώ ακούω πολλά πράγματα. Αν δεν ακούσετε κάτι από μένα, δεν είναι σωστό. Η επιλογή και ο στόχος ήταν αν βρούμε τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές, να κάνουμε επιπλέον μεταγραφές. Αυτό ήταν το πλάνο".

Έχει σχέση το μπάτζετ με τα χρήματα που χρωστάει ο ΠΑΟΚ προς το ελληνικό κράτος;  "Δεν έχει σχέση. Δεν επηρέασε καθόλου τις κινήσεις για τις μεταγραφές του αγωνιστικού τμήματος. Το θέμα των χρεών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, δεν πρόλαβα να το μελετήσω με λεπτομέρειες. Τον τελικό λόγο θα τον έχει ο κ. Σαββίδης. Εγώ πιστεύω, με βάσει αυτά που έχω δει έως τώρα, αυτό το θέμα είναι στο πλάι και εμείς προχωράμε για να οργανώσουμε τον σύλλογο και την ομάδα, χωρίς να επηρεαζόμαστε από αυτό το θέμα".

Για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη στάση της ΠΑΕ; Θα εκπροσωπεί ο ίδιος τον σύλλογο στα κέντρα αποφάσεων; "Εγώ θα είμαι προς το παρόν, ναι. Είναι ένα δύσκολο θέμα, θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά από εμένα. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ο κόσμος θέλει ένα καθαρό ποδόσφαιρο. Έχουν κάπως βαρεθεί από το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και τις υποψίες χειραγώγησης. Είναι κρίμα, γιατί το ποδόσφαιρο μπορεί να έχει εξαιρετική επιρροή στην κοινωνία και δυστυχώς ισχύει το αντίθετο. Γι΄ αυτό λέω πως εγώ πρέπει να δουλέψω περισσότερο και για να χαράξουμε μια στρατηγική προκειμένου να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Αυτά μπορώ να πω τώρα, έχει προτεραιότητα πάντως για μένα αυτό το θέμα".

Μπορεί ο φετινός ΠΑΟΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα; "Εμείς πιστεύουμε πως αυτή η ομάδα θα κάνει το παν για να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα. Δεν θεωρούμε χαμένη τη χρονιά. Μπορεί να χρειαστεί το χειμώνα να φέρουμε και άλλους ποδοσφαιριστές. Η ομάδα έχει δείξει θετικά πράγματα, πιστεύω ότι μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, δε νομίζω ότι περιμένετε από εμένα να σας πω το αντίθετο;".

Γιατί η συμφωνία με τον Άγγελο Αναστασιάδη είναι για έναν μόνο χρόνο: "Δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω. Τι να σας πω. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Είναι προπονητές που δεν θέλουν μεγάλα συμβόλαια, άλλοι θέλουν να υπογράψουν συμβόλαιο 3 ή 4 χρόνων. Δεν ξέρω αν ήταν απόφαση του Άγγελου ή αν ήταν απόφαση του κ. Σαββίδη".

Για το ότι δεν γνωρίζει καλά το θέμα των χρεών, παρότι βαραίνουν πλέον τον ίδιο: "Το ερμηνεύετε λάθος. Ξέρω πως υπάρχουν τα χρέη, ξέρω πως εμπλέκομαι και εγώ σε αυτό το θέμα. Δεν γνωρίζω ακριβώς πως θα χειριστεί ακριβώς το θέμα ο κ. Σαββίδης".

Το μοντέλο ενός τεχνοκράτη προέδρου ταιριάζει με τη φιλοσοφία του ΠΑΟΚ και για τους στόχους του ; "Είναι το μοναδικό μοντέλο για το ποδόσφαιρο και ισχύει παντού. Η απάντηση είναι ναι, πιστεύω πως ταιριάζει και είναι το σωστό μοντέλο. Θα είμαι ευχαριστημένος όταν θα φύγω, αν υπάρχει ένα δυνατό brand name, αν ο κόσμος θα είναι ευχαριστημένος με την ομάδα του, αν παίκτες από την ακαδημία μας έχουν μέλλον στην πρώτη ομάδα. Να λειτουργεί ο σύλλογος όπως θέλω σε όλα τα τμήματα".

Για την ανανέωση του συμβολαίου του Στέφανου Αθανασιάδη: "Ο Κλάους δεν έχει υπογράψει ακόμα. Πιστεύω ότι θα υπογράψει, επειδή μου είπε ότι θα υπογράψει. Πιστεύω πως δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα".

Για τα όσα ακούστηκαν για συνεργασία του στον ΠΑΟΚ με τον Ζόρντι Κρόιφ; "Δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ, αυτό ακούστηκε στο Ισραήλ, δεν ξέρω κάτι περισσότερο".

Για το αν ο ΠΑΟΚ έχει εκμεταλλευτεί το όνομά του προκειμένου να έχει περισσότερα έσοδα; "Πρέπει να δούμε και τις συνθήκες στην Ελλάδα. Ελπίζω να είμαστε έτοιμοι, όταν βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, να αυξήσουμε τα εσοδά μας. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος και εκτός Ελλάδας. Έιναι μια ισχυρή αγορά και αυτή. Είναι ένα πρότζεκτ με το οποίο μπορούμε να ασχοληθούμε. Έχουμε κάνει μια αρχή, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω".

Είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον κόσμο; "Είναι προτεραιότητα, είναι κάτι σημαντικό. Μπορεί να γίνεται και μέσω συναντήσεων αλλά και μέσω της ΠΑΕ. Μέσω του διαδικτύου, του facebook κτλ".

Υπάρχει πιθανότητα μεταγραφής τις επόμενες μέρες; "Ναι, υπάρχει πιθανότητα'

Για το έχει εικόνα για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Πάμπλο Γκαρσία; "Δεν θέλω να μπούμε στο θέμα του Πάμπλο Γκαρσία, ήταν κάτι που υπήρχε πριν να έρθω εγώ, νομίζω πως πλέον έχει τελειώσει".

Σε ερώτηση αν ο Σαββίδης βρήκε αυτόν ή αυτός τον Σαββίδη, απάντησε: "Μάλλον τον βρήκα εγώ".

Για το αν η λειτουργία των γραφείων είναι η κατάλληλη: "Είμαι σε δρόμο που αξιολογώ. Σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα και θα κάνουμε κινήσεις που ελπίζω να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας".

Για την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των οργανωμένων συνδέσμων; "Πιστεύω ότι η δύναμη του ΠΑΟΚ έρχεται από τον κόσμο του. Είναι κάτι πολύ δυναμικό και πρέπει να κάνουμε τα βήματα για να είναι θετική αυτή η δύναμη. Είχα συνάντηση με οπαδούς, κατάλαβα κάποια θέματα και κάποιους προβληματισμούς τους. Θέλουν να δουν την ομάδα να λειτουργεί σωστά και αυτό είναι λογικό. Οταν δουν στην πραγματικότητα και όχι τα λόγια, αυτό θα βοηθήσει στην ενότητα του κόσμου." 

Για το θέμα καλύτερης λειτουργίας του γηπέδου είπε: "Όποιος κάνει μια βόλτα στο γήπεδο δεν θα είναι ευχαριστημένος από πάρα πολλές συνθήκες. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά σημεία που χρειάζονται δουλειά. Πιστεύω οι συνθήκες πάντα επηρεάζουν τη συμπεριφορά όλων. Έχουμε ήδη αρχίσει μια μελέτη, να δούμε που μπορούμε να κάνουμε δουλειά. Πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα και μελλοντικά. Ένας τρόπος είναι να βάζεις συνέχεια λεφτά. Ο άλλος τρόπος είναι να κλείσει το γήπεδο, να παίξει ο ΠΑΟΚ 1 ή 2 χρόνια σε άλλο γήπεδο και να έρθει να παίξει σε μια καινούρια Τούμπα. Άλλος τρόπος είναι να χτιστεί αλλού ένα καινούριο γήπεδο. Αυτές οι επιλογές υπάρχουν και το μελετάμε".

Πήρε συγκεκριμένες εντολές από τον Ιβάν Σαββίδη όταν ανέλαβε τον ΠΑΟΚ; "Να δημιουργήσουμε έναν βιώσιμο ποδοσφαιρικό οργανισμό, που θα λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο. Μου είπε να αξιολογήσω όλους τους τομείς και να πάρω αποφάσεις για το τι χρειάζεται να γίνει. Αυτό ισχύει για όλα τα τμήματα".

Διαβάστε ακόμη...