Μπερέτα: «Ξεχάστε τον Σάντος»

Ο Ιταλός τεχνικός  υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο προσπαθεί να στήσει τον ΠΑΟΚ της νέας σεζόν.
Μπερέτα: «Ξεχάστε τον Σάντος»
Χρονικά, η συνέντευξη του Μάριο Μπερέτα ήρθε ίσως στο καλύτερο δυνατό σημείο της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ. Μια ημέρα μετά το «στραπάτσο» από την Οφενμπαχ -που δεν ήταν το πρώτο, καθώς είχε προηγηθεί η ήττα από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας -οι απορίες για την εικόνα του «δικέφαλου» ήταν πολλές και εύλογες.

Ο 50χρονος Ιταλός τεχνικός έδωσε τις δικές του απαντήσεις και υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο προσπαθεί να στήσει τον ΠΑΟΚ της νέας σεζόν. Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ,  ο Μάριο Μπερέτα αναφέρθηκε στον Φερνάντο Σάντος και στο παρελθόν, στα επικείμενα παιχνίδια με τον Αγιαξ, στην αμυντική (δυσ)λειτουργία και στην αξιοποίηση των σημαντικών παικτών.

Μετά την ήττα από την Οφενμπαχ, έχει δημιουργηθεί στην ομάδα αλλά κυρίως στη Θεσσαλονίκη, στις τάξεις των φιλάθλων, ένα αρνητικό κλίμα. Η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά...

«Είναι λογικό το κλίμα να μην είναι το καλύτερο ύστερα από κάθε ήττα. Στενοχωριόμαστε γι' αυτό και λογικό είναι ο κόσμος να μη θέλει αυτήν την εικόνα».

Πέρα από τη στενοχώρια, τι πρέπει να αλλάξει;

«Αρχικά, πρέπει αγωνιστικά κάποιοι παίκτες να αποκτήσουν καλύτερη φυσική κατάσταση και πάνω σ' αυτό θα δουλέψουμε στο προσεχές διάστημα. Γενικά, η ομάδα αυτές τις δέκα μέρες θα προσπαθήσει να βγάλει από πάνω της την πίεση της δουλειάς που υπάρχει, να πάρει ανάσες για να μπορέσουν οι παίκτες να βγάλουν αυτά που έμαθαν στον αγωνιστικό χώρο».

Πέρυσι ο Φερνάντο Σάντος δοκίμαζε ζώνη στα στημένα και την εγκατέλειψε στο ημίχρονο του πρώτου επίσημου αγώνα. Με βάση την αναποτελεσματικότητα της ζώνης, σκέφτεστε να επιστρέψετε στο περσινό μοντέλο άμυνας;

Μπερέτα: «Ξεχάστε τον Σάντος»

«Δεν έχω αλλάξει κάτι στην άμυνα. Ζητάω από τους παίκτες να έχουν συγκεκριμένο ρόλο. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό, δεν παίζουμε ζώνη, απλά έχουμε πρόβλημα στα στημένα διότι οι παίκτες χάνουν τον αντίπαλό τους στα στημένα. Εκεί είμαστε ευάλωτοι».

Με την Οφενμπαχ ο ΠΑΟΚ έπαιξε κόντρα σε έναν επιθετικό με όγκο. Υπάρχει ο τρόπος να αντιμετωπιστεί τέτοιου είδους παίκτης;

«Θα πρέπει να βελτιώσουμε τη φυσική αγωνιστική μας κατάσταση. Για παράδειγμα ο Μαλεζάς έχει λίγες προπονήσεις μαζί μας και περιμένουμε πότε θα ανέβει σε φυσική κατάσταση για να αποδώσει καλύτερα αγωνιστικά. Μίλησα για τον συγκεκριμένο παίκτη διότι αναφερθήκατε και εσείς σε έναν συγκεκριμένο παίκτη».

Με την άμυνα να ανεβαίνει ψηλά, δεν υπάρχουν κενά πίσω;

«Θέλω οι γραμμές της ομάδας να είναι πιο κοντά. Θεωρώ ότι πέρυσι ο ΠΑΟΚ έμενε πιο πολύ στο δικό του μισό του γηπέδου και η φιλοσοφία ήταν να κλέψει την μπάλα και να ξεκινήσει από την αρχή.

Σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, που απέδωσε, θέλουμε να προσθέσουμε μια ιδιαιτερότητα πιο επιθετική, να ανέβει η ομάδα πιο ψηλά, χωρίς όμως να μας φεύγει ο αντίπαλος πίσω από την πλάτη, διότι, αν γίνει αυτό, υπάρχει κίνδυνος».

Τι μερίδιο ευθύνης έχετε για την εικόνα της ομάδας;

«Δεν είναι αυτό το θέμα. Ξέραμε ότι θα περάσουμε αυτό το στάδιο. Μέχρι τώρα δουλεύουμε 17 ημέρες. Δεν θα ήταν δυνατόν να είναι όλα καλά. Θα προσπαθήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται να έρθει η ομάδα σε καλύτερη κατάσταση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη».

Ο Αγιαξ είναι μια γρήγορη και επιθετική ομάδα. Θα ζητήσετε από τους παίκτες να παίξουν ψηλά;

«Το γήπεδο χωρίζεται σε τρεις ζώνες πρέσινγκ. Μία στην αντίπαλη περιοχή, μία στο κέντρο και μια στο δικό μας μισό. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο Αγιαξ παίζει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, δεν θα ρισκάρουμε να πιέσουμε ψηλά.

Το σημαντικό όμως δεν είναι το πού πρεσάρεις, αλλά το πώς πρεσάρεις. Αν ο επιθετικός πιέσει και ο αμυντικός μείνει πίσω, έχουμε κενά. Αν ο επιθετικός πιέζει και η άμυνα είναι ψηλά, αυτό θα έχει αποτέλεσμα».

«Δεν χρειαζόταν να ξεκινήσουμε νωρίτερα»
Ο Ιταλός τεχνικός εξήγησε το σκεπτικό της προετοιμασίας και του τρόπου δουλειάς στο Μπαντ Μπρούκεναου.

Σκεφτήκατε να ξεκινήσετε νωρίτερα την προετοιμασία;

«Οχι, διότι έχουμε μπροστά μας έναν ολόκληρο χρόνο. Ούτως ή άλλως θα θέλαμε χρόνο προσαρμογής. Να καταλάβουν οι παίκτες τη δουλειά μου. Οι παίκτες και εμείς (σ.σ.: το προπονητικό τιμ) έχουμε δουλέψει αρκετά καλά. Πιστεύω ότι η δουλειά που έχει γίνει και από τις δυο πλευρές θα φέρει αποτελέσματα».

Οι παίκτες είναι πιο κάτω από το επίπεδο που θα θέλατε να βρίσκονται τώρα;

«Οχι. Πιστεύω ότι οι παίκτες δουλεύουν δυνατά στις προπονήσεις. Είναι παίκτες υψηλού επιπέδου. Είμαστε σε φάση που προσπαθούμε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον, να καταλάβουν οι παίκτες τι ζητάω. Τρεις παίκτες είναι μόνο μία εβδομάδα μαζί μας. Χρειάζεται χρόνος για να τους μάθω, αλλά και για να καταλάβουν εκείνοι τι θέλω».

«Θέλω οι παίκτες να καταλαβαίνουν το καλό τους»
Μια από τις (πολλές) διαφορές του Μπερέτα με τον Σάντος είναι και ο τρόπος προσέγγισης των παικτών, με τον Ιταλό να το αποσαφηνίζει: «Ημουν για πολλά χρόνια καθηγητής σε σχολείο, έχω μάθει να είμαι παιδαγωγός. Θέλω να προσεγγίσω τους παίκτες, ώστε αυτό που ζητάω να το κάνουν επειδή θα καταλάβουν πως είναι αυτό που πρέπει να γίνει».

Στο ημίχρονο του αγώνα με την Οφενμπαχ πήγατε στα αποδυτήρια «σκασμένος»

«Αλήθεια είναι. Ημουν εκνευρισμένος. Είπα αυτό που πιστεύω, αυτό που αισθάνομαι για να βελτιώσω την ομάδα».

Νιώθετε πίεση;

«Δε με προβληματίζει η πίεση και το άγχος. Το βράδυ του Σαββάτου καθόμασταν μέχρι τις δύο και απομονώσαμε φάσεις από το παιχνίδι για να τις διορθώσουμε».

Είστε αισιόδοξος;

«Πιστεύουμε όλοι μας πολύ στην ομάδα και θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει άγχος, ανυπομονησία. Μας περιμένουν όλοι με αγωνία. Και για μας το ίδιο ισχύει. Δεν λέω ότι όλα είναι καλά, αλλά δεν ήρθαμε για τουρισμό εδώ και το βλέπετε».

«Μου ζήτησαν να δουλέψω με τον τρόπο μου»
Η αλλαγή φιλοσοφίας που επιχειρεί ο Μάριο Μπερέτα ήταν απόφαση της διοίκησης, όπως ο ίδιος εξηγεί.

Οταν αναλάβατε, η διοίκηση σας είπε «πάρε την ομάδα και κάνε αυτό που θέλεις» ή «πρόσεξε διότι αν αλλάξεις κάτι, θα υπάρχει πρόβλημα»;

«Οταν συμφώνησα με τη διοίκηση, με επέλεξε διότι με έκριναν ως τον καταλληλότερο για να ανέβει ο ΠΑΟΚ ακόμη πιο ψηλά και μου είπαν να δουλέψω με τον τρόπο μου».

Τι δεν έχουν καταλάβει οι παίκτες από εσάς;

«Με την έλευση του κάθε προπονητή χρειάζεται μια περίοδος για να αφομοιώσουν οι παίκτες αυτά που ζητάει. Θέλει χρόνο. Δεν είναι ότι δεν έχουν καταλάβει κάτι συγκεκριμένο».

Προλαβαίνει ο ΠΑΟΚ να «δέσει» σε αυτό το δεκαήμερο που μένει;

«Εχουμε ένα παιχνίδι για να δοκιμάσουμε κάποια πράγματα. Μέχρι τώρα οι διεθνείς έχουν μόνο δύο παιχνίδια. Να αξιολογήσουμε τους παίκτες σε διάφορες θέσεις».

«Ισως αργότερα πάμε για μεταγραφή»
Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ρόστερ ο Μάριο Μπερέτα άφησε ένα παράθυρο ανοικτό.

Ποιος ήταν ο ρόλος σας στις επιλογές των Ζουέλα και Μπουσάιντι;

«Δεν έχει σημασία αν ήταν δική μου απόφαση ή όχι. Τον Ζουέλα τον ήξερε η διοίκηση και τους εμπιστεύομαι. Τον Μπουσάιντι τον είδαμε και στις προπονήσεις και στο φιλικό και συμφωνήσαμε στην απόκτησή του. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα σε διοίκηση και σε εμένα».

Ζητήσατε κάποια μεταγραφή και αυτή να μην έγινε;

«Είναι καλύτερο να περιμένεις για να μάθει 100% το ρόστερ διότι τώρα ίσως έρθει ένας παίκτης που μπορεί να μην τον έχεις μεγάλη ανάγκη».

Δεν θα ήταν καλό να αποκτηθεί ένα αριστερό εξτρέμ;

«Ναι, όταν ήταν να έρθει ο Μέσι, σίγουρα... Πέρα από την πλάκα, περιμένω να δω πώς μπορεί να λειτουργήσει η ομάδα με τον Λίνο, κάτι που δεν το έχω δει».

«Θα δοκιμάσω τον Σαλπιγγίδη στην κορυφή της επίθεσης»
Στη συζήτηση έπεσαν τα ονόματα πολλών παικτών, αναφορικά με το ρόλο τους μέσα στην ομάδα, με τον Μάριο Μπερέτα να δίνει εξηγήσεις για τους Σαλπιγγίδη, Βιεϊρίνια, Γκαρσία, Βιτόλο, Σορλέν και Κοντρέρας, αλλά και για τη συνολική εικόνα του ΠΑΟΚ
.

Ο Σαλπιγγίδης αποκτήθηκε για να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ στο εύκολο γκολ. Μήπως είναι καλύτερο να παίξει στη φυσική του θέση; Διότι έτσι αλλάζει θέση και ο Βιεϊρίνια.

«Θα τον δοκιμάσουμε και εκεί. Ξέρω ότι ο Βιεϊρίνια μπορεί να παίξει και στις δυο πλευρές, ακόμα και πίσω από τον επιθετικό. Είναι λύσεις που θα τις δούμε».

Πέρυσι στα χαφ οι Γκαρσία και Βιτόλο ήταν ένα δίδυμο που δεν χαλούσε. Θα το διατηρήσετε ως έχει;

«Εχουμε κι άλλους καλούς παίκτες και θα μας βοηθήσουν όλοι όποτε τους ζητηθεί. Στο μυαλό μου έχω 22 βασικούς που αναζητούν θέση. Δεν μπορούμε να λέμε συνεχώς τι γινόταν πέρυσι.

Ξεκινάμε από το μηδέν για να δούμε τι θα πετύχουμε. Το παρελθόν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε και να το έχουμε ως βάση για νέες επιτυχίες, αλλά το παρελθόν είναι παρελθόν».

Οι Σαλπιγγίδης και Βιεϊρίνια έχουν τροφοδοτηθεί ελάχιστα. Παίζει ρόλο η απουσία του Ιβιτς;

«Ο Ιβιτς είναι κι αυτός ένας σημαντικός παίκτης. Ο Φιλομένο προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Οταν οι δυο τους ανεβάσουν το αγωνιστικό τους επίπεδο, θα πρέπει και να ζητάνε περισσότερες μπάλες. Αμφότεροι έχουν τέτοια ατομικά στοιχεία, που μπορούν ή να πάρουν την μπάλα στα πόδια ή και στο χώρο, ακόμα και να κάνουν ατομική ενέργεια».

Ο Σορλέν θα παίζει μόνο στον άξονα;

«Οταν θα έχω όλους τους παίκτες στη διάθεσή μου, τότε θα ξέρω. Ο Σορλέν έπαιζε εκεί όταν είχε πίσω του τον Λίνο».

Μπορείτε να υπολογίσετε τον Κοντρέρας για τα επερχόμενα παιχνίδια;

«Θα ξεκινήσει τώρα μαζί μας και θα πρέπει να δούμε την κατάστασή του. Εχουμε μόνο δέκα μέρες».

Τον υπολογίζετε και ως δεξί μπακ;

«Θα δούμε. Είναι καλό για έναν προπονητή να έχει παίκτες που παίζουν δύο θέσεις».

Διαβάστε ακόμη...