«Tα πάντα αλλάζουν στον ΠΑΟΚ»

Το φιλικό με την Καμπούρ έχει ολοκληρωθεί. Παράλληλα και το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία. Εκεί που ο Αναστασιάδης δεν κατέληξε στον βασικό κορμό της ομάδας.
«Tα πάντα αλλάζουν στον ΠΑΟΚ»

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή το είχε πει, ότι στην Ολλανδία θέλει να δουλέψει με τα νέα παιδιά, έτσι ώστε επιστρέφοντας η αποστολή στην Θεσσαλονίκη να είναι έτοιμος να πάρει μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της προπονητικής του καριέρας. Έτσι αισθάνεται όταν σκέφτεται ότι είναι ο άνθρωπος που θα αποφασίσει για το ποδοσφαιρικό μέλλον των νεαρών που για δεκαοκτώ μέρες έδωσαν την μάχη τους για να πείσουν τον Μακεδόνα τεχνικό ότι αξίζουν μια θέση στο ρόστερ. Ο Αναστασιάδης μιλώντας στην "Μ" το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, αναφέρθηκε και στην συνέχεια της προετοιμασίας και με μια φράση τα είπε όλα "Τώρα τα πάντα αλλάζουν..."

- Δεκαεπτά μέρες σκληρής δουλειάς στην Ολλανδία. Αν κρατούσατε το μεγαλύτερο κέρδος που θα στεκόσασταν;

"Στην προσπάθεια που έκαναν αυτά τα παιδιά για να εμπεδώσουν νέα πράγματα. Έκαναν προσπάθεια για να μπουν σε μια νέα φιλοσοφία και να καταλάβουν ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια μεγάλη ομάδα. Από εκεί ξεκινούν όλα. Αυτό ήταν το πιο βασικό κομμάτι για μένα και είμαι ευχαριστημένος από την πρόοδο που έγινε. Είμαστε σε καλό δρόμο. Ξέρω ότι ο κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί αυτό ακόμη, αλλά το ότι είμαστε σε καλό δρόμο έχει τη σημασία του για μένα και το θεωρώ κέρδος".

- Έχετε κάνει δεκάδες προετοιμασίες στην καριέρα σας όλα αυτά τα χρόνια. Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως ήταν η πιο ενδιαφέρουσα και ίσως πρωτόγνωρη για εσάς...

"Συμφωνώ. Ήταν πρωτόγνωρο για μένα αυτό που έζησα στην Ολλανδία. Γιατί έπρεπε να δουλέψουμε με τους συνεργάτες μου σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Πρώτα απ' όλα είχαμε αυτά τα νεαρά παιδιά που έπρεπε να μάθουν πράγματα. Είχαμε τους παίκτες που αποκτήθηκαν και έπρεπε άμεσα να καταλάβουν το κλίμα της ομάδας και να μπουν στους ρυθμούς της. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι έπρεπε να δουλέψουμε και με τους μεγάλους, τα παιδιά που υπήρχαν στην ομάδα. Έπρεπε να τους εξηγήσω ότι μόνο με τις ριζικές αλλαγές θα μπορέσουμε να πάμε καλύτερα. Γι' αυτό και ήταν πρωτόγνωρη αυτή η προετοιμασία για μένα".

- Η συνέχεια πλέον στην Θεσσαλονίκη. Να φανταστούμε πως οι ρυθμοί αλλάζουν, όπως και η δουλειά στις προπονήσεις...

"Τα πάντα αλλάζουν από εδώ και πέρα στην Ελλάδα. Τα πάντα! Πλέον πρέπει να δουλέψουμε πιο γρήγορα. Υπάρχει φυσικά το ρεπό που είναι απαραίτητο για να ξεκουραστούν τα παιδιά επειδή τα έδωσαν όλα στις προπονήσεις. Πλέον μπαίνουμε στην επόμενη φάση. Θα προετοιμαστούμε και για το φιλικό με την Νάπολι. Το σημειώνω, τα πάντα αλλάζουν από εδώ και πέρα..."

- Είναι πολύ νωρίς να κάνετε ένα σχόλιο για τους νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές;

"Είναι και αυτοί ανέτοιμοι. Χρειάζονται και τα παιδιά αυτά πολύ δουλειά για να τους περάσουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή να καταλάβουν που βρίσκονται και σε ποια ομάδα αγωνίζονται..."

- Δέκα διαφορετικές ενδεκάδες στα πέντε φιλικά που δώσατε στην Ολλανδία. Πολλά συστήματα δοκιμάσατε...

"Εμείς θα πρέπει να παίζουμε ανάλογα και με τον αντίπαλο. Τα συστήματα είναι κοντά το ένα με το άλλο. Απλά θα πρέπει να αλλάξουμε τις συμπεριφορές στον τρόπο που αγωνιζόμαστε και να βάλουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει, έτσι ώστε να προσαρμοζόμαστε σε κάθε αντίπαλο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά σας λέω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν μπορώ να περιμένω από την πρώτη στιγμή όλα να γίνουν τέλεια. Όμως έχουμε δείξει καλά πράγματα. Για παράδειγμα η αμυντική μας συμπεριφορά ήταν καλή απέναντι σε καλές ομάδες. Ελάχιστες φάσεις μα δημιούργησαν και αυτό το κρατώ".

"Να μην αδικήσω τα παιδιά"

Η κουβέντα πήγε και στους πιτσιρικάδες. Εκεί ο Αναστασιάδης όταν του ζητήσαμε να μας πει αν πλησιάζει η στιγμή που θα ανακοινώσει ποια παιδιά μένουν στο ρόστερ, αναστέναξε. Οχι από στεναχώρια. Απλά και ο ίδιος καταλαβαίνει ότι ορίζει τις τύχες κάποιων παιδιών με αυτή την απόφαση. "Αυτή η απόφαση είναι και η πιο δύσκολη που πρέπει να πάρω" και συνέχισε: "Αυτό που ζητώ από την Παναγιά είναι να μην αδικήσω κανένα από αυτά τα παιδιά. Να πάρω την καλύτερη απόφαση και για την ομάδα, αλλά και για αυτά τα παιδιά. Θα πρέπει να αποφασίσω πολύ προσεκτικά".

Το σκεπτικό του για τους διεθνείς

Ο Γιώργος Τζαβέλλας με προσωπική του πρωτοβουλία πήρε μέρος στα οικογενειακά διπλά των τελευταίων ημερών στην Ολλανδία. Οι υπόλοιποι παίκτες έκαναν χαλάρωμα στο ξενοδοχείο ή στο γήπεδο χωρίς όμως να τους επιβλέπει κάποιος γυμναστής. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή ο Αναστασιάδης το είχε πει: "Τα παιδιά αυτά ήρθαν στην Ολλανδία για να ξεκουραστούν και όχι για να τους κουράσουμε". Γιατί τους ανέβασε όμως στην Ολλανδία; Πολύ απλά διότι ήθελε να μπουν και αυτοί στο κλίμα της ομάδας. Όταν τους συνάντησε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο στις 20 Ιουλίου, δυο πράγματα τους ζήτησε: "Παιδιά θέλω να έρχεστε και να τρώτε μαζί μας και να είστε μαζί μας όταν κάνουμε κάθε μεσημέρι ανάλυση του video. Μετά κάντε ότι θέλετε..." τους είπε δείχνοντας αφενός ότι μέλημα του ήταν να αρχίσουν να μπαίνουν στο κλίμα της ομάδας και αφετέρου να δείξουν πρώτοι το καλό παράδειγμα στους νεότερους.

Είχε και... εύκολη απόφαση

Το είπε ο Αναστασιάδης. "Δε θέλω να αδικήσω κανένα από αυτά τα παιδιά και να πάρω την καλύτερη απόφαση και για αυτά και για την ομάδα". Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές στην καριέρα του, κλήθηκε να αποφασίσει για νεαρούς ποδοσφαιριστές που του έφερναν κατά καιρούς. Θυμάται μια περίπτωση όπου αρκετά τηλέφωνα έπεσαν από επαρχιακή πόλη για έναν... ταλαντούχο παίκτη 23 ετών. Ο Αναστασιάδης αποφάσισε να τον δει σε μια προπόνηση. Ο παίκτης παρά τις συνεχείς συστάσεις του Αναστασιάδη για μια απλή, πολύ απλή άσκηση, δεν μπορούσε να την κάνει σωστά. Τότε ο προπονητής του ΠΑΟΚ του λέει μετά από μια νέα λανθασμένη άσκηση: "Θέλω να παίρνεις στροφές", εννοώντας να αρχίσει να σκέφτεται έξυπνα. Η αντίδραση του παίκτη; Άρχισε να τρέχει γύρω-γύρω το γήπεδο...

Η εξήγηση του "τώρα τα πάντα αλλάζουν"

Ο Αναστασιάδης στην σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στην "Μ" αναφερόμενος στην συνέχεια της προετοιμασίας, είπε πως "τώρα τα πάντα αλλάζουν". Τί εννοούσε; Πρώτα απ' όλα είναι πεπεισμένος ότι παρά τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ, με τη σωστή δουλειά η ομάδα μπορεί να μονταριστεί σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από ότι πιστεύουν κάποιοι. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να διαφοροποιήσει την ένταση των προπονήσεων για να λυθούν και τα πόδια των ποδοσφαιριστών και επίσης μέσα από τα φιλικά, θα υπάρξει σιγά-σιγά και η ομοιογένεια.

Ρόστερ με μεγαλύτερο αριθμό

Ποιο θα είναι το ρόστερ του ΠΑΟΚ; Με πόσους ποδοσφαιριστές θα δουλέψει ο Αναστασιάδης; Η απάντηση δεν εξαρτάται μόνο από το πόσοι ακόμη παίκτες θα αποκτηθούν. Ο Αναστασιάδης δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να κρατήσει ένα μεγάλο ρόστερ, έτσι ώστε να δουλέψει με όσο περισσότερους νεαρούς γίνεται. Θέλει να δημιουργήσει έναν κορμό για την ομάδα ώστε να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να αλλάζει τόσους παίκτες, όπως έγινε τα τελευταία δυο χρόνια. Σημειώνει πάντως πως πλέον ο ΠΑΟΚ οργανωτικά, αλλά και σε γενικότερο επίπεδο λειτουργίας της ΠΑΕ δεν θυμίζει σε τίποτε την ομάδα που ταλαιπωρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη...