«Πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση...» (vid)

Ο Στέφανος Αθανασιάδης, είπε πολλά κι ενδιαφέροντα, για τον εαυτό του, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, αντίστοιχα για την ομάδα του, για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε αλλά και γι' αυτές που έρχονται.
«Πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση...» (vid)

Η κουβέντα ξεκίνησε αναφορικά με το συμβόλαιό του κι αν μετά το τέλος της προσεχούς σεζόν θα παραμείνει στον «Δικέφαλο»:

«Δεν το γνωρίζω αυτό. Εχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις με τον κ. Βρύζα, αλλά ζήτησα μια συνάντηση και με τον κ. Σαββίδη για να βρεθεί μια λύση με το νέο μου συμβόλαιο. Κι αυτός θέλει να με δει. Εγώ είμαι θετικός για να μείνω αλλά όλα θα κριθούν μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαββίδη. Πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση».

- Τι προϋποθέσεις θέτεις για να μείνεις και τι στόχους έχεις για τη φετινή σεζόν;
«Κατ' αρχάς έχω ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο. Ολοι ξέρουν τί αισθάνομαι για τον ΠΑΟΚ. Αν βρεθεί κάποια λύση για την ανανέωση, πρέπει να πάρουμε κάποιον τίτλο με τον ΠΑΟΚ και να έχουμε μια πολύ καλή πορεία τη νέα σεζόν. Ως προοπτική . για μένα πάντα ο ΠΑΟΚ είναι προτεραιότητα. Θα περιμένω τον ΠΑΟΚ πριν κάνω οτιδήποτε άλλο».

- Μετά από περίπου εξήντα γκολ σε τρία χρόνια νιώθεις κάποια πικρία που δεν 'κλείνει' πιο εύκολα το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου σου;
«Πριν τελειώσει η χρονιά την περσινή σεζόν έγιναν κάποιες συζητήσεις, όπως και πριν ξεκινήσει η προετοιμασία. Δεν έχουμε συμφωνήσει παρότι υπάρχει κοινή διάθεση για να τα βρούμε, αλλά μ' ενοχλεί περισσότερο ότι βγήκε προς τα έξω ότι 'έκλεισα'. Εγώ από το διαδίκτυο το πληροφορήθηκα και μάλιστα κυκλοφόρησαν και ποσά. Δεν έχει γίνει αυτό για κανέναν άλλο παίκτη κι αυτό με πείραξε περισσότερο. Ως τώρα έχω βρεθεί δύο φορές με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Περαιτέρω συζητήσεις όμως είναι καλύτερα να γίνουν με τον μεγαλόμετοχο. Είναι καλύτερα να μιλήσουμε μαζί για να βρεθεί η λύση και να είμαι κι εγώ ευχαριστημένος και η ομάδα».

- Τι μπορείς να πεις με τον κ. Σαββίδη που θα δώσει τη λύση στην ανανέωση του συμβολαίου σου;
«Κάθε χρονιά στον ΠΑΟΚ είναι δύσκολη. Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις. Εχω φτάσει σε μια ηλικία είκοσι έξι ετών και πρέπει να δω το μέλλον μου. Πιστεύω με τη συζήτηση που θα γίνει με τον κ. Σαββίδη να βρεθεί λύση. Δεν αφορούν μόνο το οικονομικό αυτά που θα πούμε . αλλά θα μιλήσουμε για όλα».

- Ουσιαστικά μ' αυτά που λες, μετά από τις επαφές που έχουν γίνει με τον ΠΑΟΚ, φαίνεται σα να έχετε φτάσει σε αδιέξοδο κι η επαφή με τον κ. Σαββίδη μπορεί να δώσει τη λύση για το νέο συμβόλαιο .
«Ετσι είναι. Δε βρέθηκε λύση στις επαφές με τον κ. Βρύζα. Οπότε καλύτερο και για μένα και για την ομάδα είναι να μιλήσουμε με τον κ. Σαββίδη. Το ζητήσαμε και οι δύο αυτό άλλωστε».

- Πέρσι έμεινες εκτός τελικού λόγο τιμωρίας και μετά εκτός Εθνικής καθώς αποκλείστηκες από την αποστολή. Πολύ δύσκολες στιγμές, πώς τις αντιμετώπισες;
«Είμαι χαρούμενος που σε δύσκολες στιγμές έχω πάντα την οικογένεια μου δίπλα μου και με βοηθάει. Με πείραξε πολύ που έμεινα έξω από τον τελικό του Κυπέλλου. Με πείραξε πολύ που αποκλείστηκα κι από το Μουντιάλ. Εκεί όμως ο προπονητής αποφασίζει και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό. Απλώς αποδέχθηκα την απόφαση. Είμαι είκοσι έξι ετών, έχω χρόνια μπροστά μου, θα συνεχίσω να δουλεύω ακόμη περισσότερο κι ελπίζω κάποια στιγμή να παίξω κι εγώ σε κάποιο μεγάλο τουρνουά».

- Η φετινή προετοιμασία ξεκίνησε με πολλά νεαρά παιδιά από τις Ακαδημίες. Η εμπειρία σου δημιουργεί περισσότερες ευθύνες, με ενδόμυχες σκέψεις πως μπορεί να βγεις πάλι εσύ υπεύθυνος;
«Δεν είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε τόσους πολλούς μικρούς στην πρώτη ομάδα. Και με τον κ. Δώνη ήταν κάπως έτσι τα πράγματα. Κάθε αρχή και δύσκολη λέω εγώ. Η ομάδα χρειάζεται υπομονή και δουλειά, αλλά και στήριξη σε αυτά τα παιδιά από όλους. Από εμάς, από το τεχνικό τιμ, από τη διοίκηση, από τον κόσμο αλλά κι από εσάς του δημοσιογράφους. Ο προπονητής θα κρίνει ποιοι θα μείνουν. Οσο για το αν θα την .. 'πληρώσω' εγώ στο τέλος, δεν το βλέπω έτσι. Δε θα ήμουν εδώ αλλιώς. Την έχω 'πληρώσει' αρκετές φορές στο παρελθόν κι έχω συνηθίσει».

- Τελικά τι δεν πήγε καλά πέρυσι;
«Δεν είμαι εγώ αυτός που μπορεί να κρίνει συνολικά γιατί η ομάδα δεν πήγε καλά πέρσι. Το πιο άσχημο ήταν ότι μείναμε πίσω στο πρωτάθλημα από νωρίς. Μετά είχαμε στόχο το Κύπελλο και με τη βοήθεια και του κόσμου φτάσαμε μέχρι τον τελικό, αλλά σ' εκείνο το παιχνίδι δεν ήμασταν δυνατοί κι αντάξιοι των προσδοκιών. Φτάσαμε στον τελικό με πολύ κούραση, ιδρώτα και πίεση αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε τον τίτλο. Αυτό ήταν πολύ άσχημο. Οπως έκλεισε η χρονιά δεν τη θεωρώ πετυχημένη σε καμία περίπτωση. Κάθε χρονιά που μένει ο ΠΑΟΚ χωρίς τίτλο είναι αποτυχημένη».

- Τι στόχους μπορεί να έχει ο νέος ΠΑΟΚ που δημιουργείται και δημιουργείτε φέτος;
«Κάθε νέα αρχή είναι και δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί νεαροί παίκτες στην ομάδα, αλλά και καινούριος προπονητής. Είναι νωρίς να βάλουμε στόχους πριν ολοκληρωθεί το ρόστερ. Τα παιδιά από την Εθνική τώρα ήρθαν μαζί μας και σταδιακά θα φανεί καλύτερα η εικόνα της ομάδας. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καταφέρουμε να βάλουμε στην ομάδα και έξι, επτά παιδιά από τις Ακαδημίες. Κάποτε ήμουν κι εγώ στη δική τους θέση. Είναι δύσκολο να περάσεις από τις Ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Θυμάμαι όταν είχα ανέβει προπονητής ήταν ο κ. Σάντος κι η προπόνηση μου φάνηκε . 'βουνό'. Χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας και του προπονητή. Μακάρι όλοι να παίξουν στον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό γίνεται σπάνια. Μακάρι να μείνουν όλοι οι νέοι και να γίνουν στελέχη της ομάδας».

- Κάποια στιγμή ο Ιβάν Σαββίδης είχε πει ότι ο «Κλάους» είναι το νόημα του ΠΑΟΚ και πως δεν πρόκειται να σ' αφήσει να φύγεις.
«Γι' αυτήν και μόνο τη δήλωση θέλω περισσότερο να βρεθώ μαζί του. Είμαι στον ΠΑΟΚ από το 1996, από οκτώ ετών.
Αυτό το ξέρει καλά ο κ. Σαββίδης. Θα μιλήσουμε και πιστεύω ότι θα βρεθεί μια καλή λύση».

- Ξεκίνησες από τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ και πλέον θεωρείσαι ο ηγέτης της ομάδας. Συνιστά δικαίωση για σένα ή κάτι περισσότερο;
«Ναι, σίγουρα. Από τότε που ξεκίνησα το ποδόσφαιρο πρώτος στόχος ήταν να καταφέρω να γίνω βασικό στέλεχος του ΠΑΟΚ. Το κατάφερα με πολλή δουλειά. Οταν μια ομάδα είναι οικογένεια δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα όσες δυσκολίες κι αν προκύπτουν. Θέλω να συνεχίσω να είμαι έτσι».

- Υπάρχουν εκκρεμότητες με το ρόστερ, ακόμη είναι νωρίς χρονικά αλλά ελέω εμπειρίας, τί αίσθηση έχεις για τη σεζόν που έρχεται;
«Θα είναι μια δύσκολη σεζόν. Πολύ δύσκολη ... Ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί υπομονή και στήριξη».

- Πέρυσι δέχθηκες πολλές κίτρινες κάρτες. Μάλιστα έχασες και τον τελικό του Κυπέλλου εξαιτίας τιμωρίας. Φταις κι εσύ για τις τόσες κάρτες ή όχι;
«Σε αρκετές κάρτες φυσικά και φταίω. Οταν κάνεις σκληρό μαρκάρισμα θα δεχτείς κάρτα. Εχω κάνει κι εγώ. Αλλά έχω δεχτεί κάρτα για διαμαρτυρία χωρίς να πω τίποτα! Ηταν στο ματς με τον Παναιτωλικό. Κι όχι μόνον εγώ. 'Φάγαμε' κάρτες μαζί με τον Αλέξανδρο Τζιόλη χωρίς να μιλήσουμε! Επίσης, ακόμη δεν κατάλαβα γιατί δέχτηκα κάρτα στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό. Γύρισα και είδα την κάρτα στο 95' κι είπα στον διαιτητή ότι μου στερεί τον τελικό χωρίς να έχω κάνει κάτι μεμπτό. Μου είπε τα δικά του. Πολλές φορές δεν μπορείς να κάνεις κάτι».

- Αισθάνεσαι την ανάγκη όταν θα συναντηθείς με τον κ. Σαββίδη να μεταφέρεις και κάποιες ανησυχίες του κόσμου για τον ΠΑΟΚ, αυτά που αφουγκράζεσαι από το περιβάλλον σου;
«Θα μιλήσουμε για όλα κι όχι μόνο για το συμβόλαιό μου. Θα μιλήσουμε για τον ΠΑΟΚ, για το τι σκέφτομαι εγώ για την ομάδα, τι αυτός κτλ Ισως ο κ. Σαββίδης να μην έχει ολοκληρωμένη άποψη για την ομάδα. Ισως να βρεθεί η λύση μέσα από την επαφή μας».

- Αν βάζεις γκολ είσαι καλός. Αν τα χάνεις γίνεσαι κακός, αμφισβητείσαι . Σε κουράζει αυτή η εναλλαγή συναισθημάτων και κρίσεων από τον κόσμο;
«Φυσιολογικό είναι. Σ' όλες τις ομάδες και με όλους τους παίκτες γίνεται αυτό, ειδικά με τους επιθετικούς. Δεν βάζεις γκολ; Σε βλέπουν ντεφορμέ. Βάζεις γκολ; Είσαι Θεός! Αυτό γίνεται παντού».

- Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σου για τη νέα σεζόν όταν ξεκίνησε η προετοιμασία με τόσες πολλές αποχωρήσεις και τόσα νεαρά παιδιά στο ρόστερ;
«Οταν μπήκα στα αποδυτήρια την πρώτη μέρα της προετοιμασίας ένιωσα λες και έμπαινα στα αποδυτήρια της Κ20. Δεν είναι κακό. Είναι καλό να υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στην ομάδα. Αλλά έλειπαν κι οι διεθνείς, έλειπαν κι οι μεταγραφές . Ηταν περίεργη η αίσθηση. Οπως και να 'χει ελπίζω να δουλέψουμε καλά, να γίνουμε ένα καλό σύνολο, μια 'δεμένη' ομάδα και να έχουμε μια καλή πορεία».

- Σε βλέπουμε λίγο . «σκασμένο» φέτος;
«Οχι . Πέρσι ήμουν χειρότερα με όλα όσα είχαν γίνει στα πλέι οφ του 2013...».

- Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον κ. Αναστασιάδη;
«Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τον κ. Αναστασιάδη. Από την πρώτη μέρα μας είπε ότι πρέπει να γίνουμε πιο ομάδα. Να φτιάξουμε ένα καλό σύνολο και να είμαστε 'δεμένοι' μεταξύ μας. Ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ΠΑΟΚ και τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτά είναι σημαντικά».

- Ποιό είναι για σένα το πιο απαραίτητο συστατικό για να πάει καλά η σεζόν για τον ΠΑΟΚ;
«Το σημαντικότερο είναι τ' αποδυτήρια. Αν έχεις 'υγιή' αποδυτήρια δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Οταν υπάρχουν 'δεμένα' αποδυτήρια κι οι παίκτες είναι 'ένα' με τους προπονητές και το τιμ τότε αυτό φαίνεται πολύ και μέσα στο γήπεδο. Το καταλαβαίνει ο κόσμος».

- Πέρσι το είχατε αυτό;
«Πολλές φορές το είχαμε, κάποιες άλλες όχι .».

- Είσαι ο καλύτερος επιθετικός στα γκολ με μια επαφή. Είναι σωστή η εντύπωση πως τον τελευταίο καιρό προσπαθείς να βάλεις κι άλλα στοιχεία στο παιχνίδι σου;
«Κάνω όσα μπορώ κι όσα μου βγαίνουν μέσα στο γήπεδο για να κερδίζει η ομάδα. Ολοι αυτό προσπαθούμε. Κάνουμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε για να κερδίζει ο ΠΑΟΚ».

- Η περίπτωση του Κουλούρη σου θυμίζει καθόλου εσένα; Πως σου φαίνεται να παίζετε μαζί δίδυμο στην επίθεση;
«Οντως. Ο Ευθύμης μου θυμίζει τον εαυτό μου. Τότε που πήγα κι έβαλα τα γκολ στη Λάρισα. Είναι πολύ καλός παίκτης κι αν συνεχίσει να δουλεύει όπως τον βλέπω θα φτάσει πολύ ψηλά. Από τη στιγμή που είναι στη ομάδα είναι πολύ πιθανόν να παίζουμε κάποια παιχνίδια μαζί».

- Σου φαίνονται περίεργα όσα γίνονται στον ΠΑΟΚ; Πολύ πίεση, πολύ άγχος, πολύ γκρίνια.
«Πάντα δεν συνέβαινε αυτό; Κάθε νέα χρονιά υπάρχει κι άγχος και πίεση. Ολοι ανησυχούν τι θα κάνει η ομάδα, αλλά χρειάζεται υπομονή. Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν το καλύτερο για την ομάδα. Το θέμα είναι να υπάρχει υπομονή απ' όλους και να στηρίξουμε όλοι την ομάδα».

- Ως τώρα έχουν φύγει λιγότερα διαρκείας από πέρσι. Η χρονιά ξεκίνησε με πιο χαμηλούς τόνους και χωρίς κόσμο στην πρώτη, κάτι που το επέλεξε η ομάδα.
«Δεν μπορώ να κρίνω για την επιλογή της 'κλειστής' πρώτης. Ισως έγινε έτσι επειδή έλειπαν πολλοί παίκτες, ίσως γίνει αργότερα κάτι για τον κόσμο. Για τα διαρκείας θα πω ότι γενικότερα ο κόσμος είναι . 'σφιγμένος' και διστακτικός. Οχι μόνο στον ΠΑΟΚ, σε όλη την κοινωνία. Θα είναι δύσκολος χειμώνας για όλους».

- Ποιοι παίκτες από αυτούς που έφυγαν θα σου λείψουν περισσότερο από τον φετινό ΠΑΟΚ;
«Θα λείψουν αρκετά παιδιά. Ισως περισσότερο ο Λίνο επειδή ήταν αρκετά χρόνια στην ομάδα κι είχε δεθεί περισσότερο με τον ΠΑΟΚ. Αλλά δε θέλω να μπω σ' αυτήν τη διαδικασία μιλώντας με ονόματα. Κάθε παίκτης είχε τη δική του προσφορά και το δικό του χαρακτήρα. Μ' άλλους ζήσαμε περισσότερα, με άλλους λιγότερα».

- Μιλάς για νέα υπομονή. Πόσο υπομονή να κάνει ο κόσμος όταν βλέπει ότι ο ΠΑΟΚ αλλάζει κάθε χρόνο 14-15 ποδοσφαιριστές;
«Εγώ είμαι ποδοσφαιριστής. Αλλοι πρέπει να μιλήσουν γι' αυτά. Εγώ απλά λέω ότι η ομάδα χρειάζεται υπομονή. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο».

- Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήσασταν συμπαίκτες. Τώρα τον βλέπεις στο πλευρό του προπονητή. Σκέψεις, πειράγματα, με δυο λέξεις . Πάμπλο Γκαρσία.
«Είμαι χαρούμενος που είναι μαζί μας. Στ' αποδυτήρια καθόμουν δίπλα του κι έμαθα πολλά απ' αυτόν. Εχουμε άλλη σχέση έχοντας παίξει και συμπαίκτες, αλλά είναι σημαντικό ότι βρίσκεται στον ΠΑΟΚ κι είναι κοντά σε όλα τα παιδιά. Θα βοηθήσει πολύ στα αποδυτήρια και ειδικά τους μικρούς».

- Στον ΠΑΟΚ έχεις συνεργαστεί με πολλούς προπονητές. Ποιοι είναι αυτοί που σε βοήθησαν περισσότερο και τους θεωρείς ως τους πιο σημαντικούς;
«Εχουν περάσει πολλοί προπονητές από τότε που κάνω προπονήσεις στην πρώτη ομάδα. Από τον Ντουμιτρέσκου, τον Βούκοτιτς και τον Παράσχο την πρώτη χρονιά που άρχισα να παίζω μέχρι τώρα είναι πολλοί αυτοί που έχω συνεργαστεί. Κάτι ξεχωριστό ήταν η aσυνεργασία μου με τον κ. Σάντος, που ήταν και όταν πρωτοξεκίνησα. Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας ήταν ξεχωριστός και οι προπονήσεις πολύ δυνατές. Μιλάμε για προπονήσεις. 'βουνό'! Και με τον κ. Δώνη είχα καλές σχέσεις και με βοήθησε, αλλά μ' αυτόν η χρονιά είχε ξεκινήσει λίγο άσχημα με τον αποκλεισμό στην Ευρώπη. Από τον κάθε προπονητή που έχω συνεργαστεί έχω πάρει θετικά στοιχεία. Τα αρνητικά δεν τα κρατάω. Μόνο τα θετικά. Οσο για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει τόσους προπονητές τα τελευταία χρόνια αυτό συμβαίνει όταν μια ομάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους της. Είναι δύσκολο να αλλάξει μια ομάδα είκοσι ποδοσφαιριστές με συνέπεια να την . 'πληρώνουν' οι προπονητές», αποφάνθηκε ο εκ των αρχηγών του «Δικεφάλου».

Διαβάστε ακόμη...