"Έτσι γουστάρω να παίζω"

  "Kλέψαμε" το μπλοκάκι του Νοβελίνο και σας παρουσιάζουμε την τακτική του.
"Έτσι γουστάρω να παίζω"

Ο Βάλτερ Νοβελίνο βασικός υποψήφιος για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, θεωρείται στην Ιταλία ως ο πιο ειδικός για το σύστημα 4-4-2 το οποίο προτιμάει να παίζει με τις ομάδες που προπονεί. Τι λέει ο ίδιος για τον τρόπου που του αρέσει να στήνει τις ομάδες του; Πριν κάποια χρόνια σε ένα προπονητικό εγχειρίδιο ανέφερε ενδιαφέροντα πράγματα!

"Πρέπει αρχικά να σας πω ότι προτιμώ το 4-4-1-1. Όμως στο 4-4-2 οι αμυντικοί μπορούν να καλύψουν όλο τον αγωνιστικό χώρο και με κάνουν να νοιώθω ασφαλής. Στην πραγματικότητα στο δικό μου 4-4-2 οι ακραίοι είναι οι πραγματικοί επιθετικοί.

Tα εξτρέμ

Οι ακραίοι μέσοι θέλω να παίζουν βαθιά στην περιοχή και ο ένας επιθετικός μεταξύ της μεσαίας γραμμής και της αντίπαλης αμυντικής γραμμής.

Δεν θέλω να επιτιθέμαστε πολύ ψηλά διότι δεν αν δεν υπάρχει πολύς χώρος τότε δεν μπορεί να ξεκινήσει νέα επίθεση. Είναι άχρηστο τότε να έχω γρήγορα εξτρέμ. Αν ο αντίπαλος καθυστερεί προσπαθώ να έχω την θέση ώστε οι αμυντικοί να κρατούν την μπάλα πίσω και να έχουν τον χρόνο να βγουν μπροστά.

Κεντρικοί αμυντικοί

Οι κεντρικοί αμυντικοί πρέπει να είναι πολύ καλοί στην ντρίπλα αλλά πρέπει να έχουν και σπουδαία προσωπικότητα. Δεν συμφωνώ με αυτούς που λένε ότι οι κεντρικοί αμυντικοί πρέπει να είναι γρήγοροι με κάθε κόστος.

Είχα παίκτες αργούς αλλά πολύ γρήγορους στην επικοινωνία και στην συνεννόηση σε όλες τις καταστάσεις του παιχνιδιού.



Ακραία μπακ

Τα ακραία μπακ πρέπει να είναι περισσότερο επιθετικοί από τους δύο άλλους. Κυρίως το αριστερό μπακ είναι αυτό που είναι πιο επιθετικό και πιέζει μπροστά.

Κεντρικά χαφ

Το ίδιο συμβαίνει και με τα δύο χαφ του κέντρου. Ο ένας εστιάζει περισσότερο στην ποσότητα και ο άλλος στην ποιότητα. Επίσης θα πρέπει πάντα να έχουν την δυνατότητα να παίζουν βαθιά και να δημιουργούν χώρους για υποδοχή της μπάλας με έναν επιθετικό και έναν παίκτη τοποθετημένο πίσω από τον τελευταίο επιθετικό που παίζει στην κορυφή.

Επίθεση

Ο επιθετικός θα πρέπει να  είναι γρήγορος και δυνατός στο ένας εναντίον ενός. Επίσης να μπορεί να δίνει σημαντικές μακρινές μπαλιές. Είναι αποτελεσματικό όταν κινείται ανάμεσα στην άμυνα και την αντίπαλη μεσαία γραμμή επειδή μπορεί εύκολα γίνει κάτοχος της μπάλας και να επιτεθεί. Από την άλλη είναι συχνά δύσκολο για τον αντίπαλο να βρει διαδρόμους αλλά και τρόπο να τον εξουδετερώσει παίζοντας με αυτό το στιλ

Προετοιμασία

Για την άμυνα πρέπει να γίνεται ανάλυση όλων των περιπτώσεων που θα αντιμετωπίσει η ομάδα. Αυτό γίνεται καλά με ένα παιχνίδι 11 εναντίον 11. Για την επίθεση μου αρέσει να αναλύω τα προβλήματα θέση με θέση".

ΕΔΩ συζήτηση στο forum για το θέμα προπονητή στον ΠΑΟΚ

Διαβάστε ακόμη...