Σάντος εφ ' όλης της ύλης

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για όλους και για όλα στο "Εθνοσπόρ" της Δευτέρας, αναλύοντας τους στόχους του
Σάντος εφ ' όλης της ύλης
Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για όλους και για όλα στο "Εθνοσπόρ" της Δευτέρας, αναλύοντας τους στόχους και τα πεπραγμένα του στην Ελλάδα και θέτοντας τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει στην Τούμπα. Παράλληλα, μίλησε για τον Σαλπιγγίδη, για τα πλέι οφ και για την αγωνιστική ταυτότητα που έχει προσδώσει στον Π.Α.Ο.Κ.

Aναλυτικά η συνέντευξη του Πορτογάλου προπονητή του Π.Α.Ο.Κ:

Από το 2007 που βρίσκεστε στην Τούμπα περάσατε από πολύ μεγάλα κύματα. Σας πήρε σχεδόν δυόμισι χρόνια να κερδίσετε τον γενικό σεβασμό. Αισθανθήκατε κάποια στιγμή θυμό σε αυτό το διάστημα;
"Θυμό όχι, αλλά δεν ένιωθα και άνετα με όλα αυτά. Μερικές φορές μπορεί να έφταιγα κι εγώ, που δεν κατάφερα να εκφράσω αυτά που ήθελα και δεν τα κατανόησαν οι οπαδοί. Στην αρχή, αυτή η κατάσταση μου δημιούργησε κάποια σύγχυση, γιατί ο Ζαγοράκης μου είπε πει στο Μόναχο ότι αυτό που θα κάνουμε εδώ θα βασίζεται στον ρεαλισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις οι οπαδοί μπερδεύουν το ότι ο Π.Α.Ο.Κ. έχει μεγάλη δυναμική και ιστορία με το τι ήταν αγωνιστικά ο Π.Α.Ο.Κ. εκείνη την εποχή. Να είστε σίγουροι ότι ξέρω καλά το μεγαλείο του Π.Α.Ο.Κ. άλλωστε είχα δουλέψει στην Ελλάδα παλαιότερα. Βρήκα, όμως, μια ομάδα που έπρεπε να δουλέψει πολύ ώστε η αγωνιστική εικόνα της να συμβαδίζει με τη δυναμική της. Από τη μια μέρα στην άλλη δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο".

Έχετε αναρωτηθεί γιατί ενδεχομένως δεν σας συμπάθησε από την αρχή ο κόσμος;
"Το χαρακτηριστικό μου είναι ότι είμαι ευθύς, ειλικρινής. Μου αρέσει να λέω πάντα την αλήθεια, αυτό που βλέπω και ίσως οι οπαδοί δεν είχαν συνηθίσει να γίνεται αυτό. Σε τελική ανάλυση, πάντως, εμένα δεν με επηρέασε η αμφισβήτηση. Ήρθα εδώ για να πουλήσω τη δουλεία μου κι όχι να πουλήσω ψευδαισθήσεις και όνειρα. Ο,τι κι αν άκουγα δεν επηρέαζε την κρίση μου και την άποψή μου γι' αυτό που έπρεπε να γίνει στην ομάδα. Ακόμη και τώρα, μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού, πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι οι στόχοι έχουν αλλάξει. Εγώ ξέρω, όμως, ότι έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο και πάνω σε αυτόν συνεχίζουμε. Εγώ δεν ζω μέσα στα συναισθήματα των οπαδών και στις μεταπτώσεις που έχουν αυτά τα συναισθήματα».

Αυτή η ιστορία με το ότι οι ομάδες του Σάντος δεν παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο δεν σας έχει εκνευρίσει;
"Με εκνευρίζει, γιατί δεν είναι η αλήθεια, είναι ψέμα. Μπορείτε να δείτε το ποδόσφαιρο που έπαιξε η ΑΕΚ την πρώτη σεζόν που δούλεψα σε αυτήν. Νομίζω είχαμε την καλύτερη επίθεση (σ.σ.: 65 γκολ σε 26 παιχνίδια). Μπορείτε να δείτε και τι ποδόσφαιρο έπαιξαν οι ομάδες που δούλεψα στην Πορτογαλία. Στην πρώτη θητεία μου στην ΑΕΚ είχα Ζαγορακη, Ζήκο, Γκαμάρα, Τσάρτα, Κασάπη, Νικολαίδη. Στη δεύτερη θητεία μου, με Τόσκα, Σοάρες και Ζούλιο Σέζαρ, δεν μπορούσαμε να παίξουμε το ίδιο ποδόσφαιρο. Παντού συμβαίνει αυτό". Αν από την Μπαρτσελόνα βγάλετε Ινιέστα, Τσάβι, Ιμπραΐμοβιτς, Μέσι και Ανρί νομίζετε ότι θα δείτε το ίδιο ποδόσφαιρο; Ο κάθε προπονητής ψάχνει το αποτέλεσμα σε σχέση με το υλικό που έχει στη διάθεση του. Ο Π.Α.Ο.Κ. πέρυσι βγήκε δεύτερος και είδατε με τι υλικό τα κατάφερε. Το να πάρεις πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, με το υλικό που έχουν, δεν νομίζω ότι είναι και τόσο δύσκολο.

Βλέποντας τον σημερινό Π.Α.Ο.Κ. τι σας αρέσει πιο πολύ;
"Το ότι είναι μια πραγματική ομάδα. Έχει συγκεκριμένη ταυτότητα, μοντέλο και φιλοσοφία παιχνιδιού, μπορεί να κοντράρει οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη. Ο Π.Α.Ο.Κ. ξέρει τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο, πώς θα κινηθεί, ξέρει να προσαρμόζεται στα δυνατά σημεία του αντιπάλου. Για να Φτάσουμε στο σημείο να κερδίζουμε και πολύ ισχυρούς αντιπάλους, λείπει κάτι παραπάνω. Όταν έχεις φτάσει σ' ένα επίπεδο η διαφορά φαίνεται στ'... αβγά που έχει ο ζαχαροπλάστης για να φτιάξει, την τούρτα. Έχουμε πολύ καλή ομάδα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά η ποιότητα δύο - τριών πραγματικά τεράστιων παιχτών είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε αυτό το επίπεδο.

Τι δεν σας αρέσει στον φετινό Π.Α.Ο.Κ; Τι θα θέλατε να ήταν καλύτερο;
"Αυτό που θα ήθελα να ήταν καλύτερο είναι η ικανότητα να πιέσουμε ψηλά τον αντίπαλο και οι αντιδράσεις μας όταν χάνουμε την μπάλα. Να την ξανακερδίζουμε γρήγορα, να έχουμε συνέχεια τον έλεγχο και την κυριαρχία στο παιχνίδι. Επίσης στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου, προς την περιοχή του αντιπάλου, πρέπει να έχεις μια επιπλέον ποιότητα, να έχεις ποδοσφαιριστές που θα έχουν δυνατότητα να «σμπαραλιάσουν» την αντίπαλη άμυνα, θα κάνουν την ενέργεια την απρόβλεπτη, θα ξεκλειδώσουν μια άμυνα. Αυτό δεν είναι θέμα τακτικής, είναι θέμα ποιότητας. Για παράδειγμα, όταν η Μπαρτσελόνα παίξει με μια ισάξια ομάδα, τη διαφορά θα την κάνουν κάποιοι συγκεκριμένοι παίχτες με ορισμένες ατομικές ενέργειες".

Η αλήθεια είναι πως ο Π.Α.Ο.Κ. όσο περνά ο καιρός μεγαλώνει. Πρόπερσι τέτοια εποχή είπατε ότι ήσασταν στο 30%, σε σχέση με εκεί που θέλατε να φτάσετε, πέρυσι είπατε ότι ήσασταν στο 70%. Φέτος πού είστε;
"Ας πούμε ότι είμαστε κάπου στο 80%, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά οι αριθμοί δεν έχουν σημασία. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Π.Α.Ο.Κ. έχει δημιουργήσει πλέον τη βάση για να μπορέσει να εκτοξευτεί και να κερδίσει τίτλους. Πίστευα ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο λίγο νωρίτερα, αλλά, όπως θα θυμάστε, στην αρχή της σεζόν είχαμε διάφορα θέματα, αντιμετωπίσαμε τριγμούς που δεν περιμέναμε, μια σειρά από ατυχίες. Θυμηθείτε οτι ο Βιτόλο κι ο Βιεϊρίνια ενσωματώθηκαν αργά στην ομάδα, είχαμε τους τραυματισμούς των Κοντρερας, Μουσλίμοβιτς, Σορλάν, παίζαμε χωρίς δεξί μπακ γιατί είχαν τραυματιστεί οι Αραμπατζής και Σνάουτσνερ. Αν η ομάδα είχε όλους τους παίχτες διαθέσιμους, χωρίς σημαντικά προβλήματα, θα είχαμε φτάσει νωρίτερα στο επίπεδο που είμαστε σήμερα".

Είπατε ότι το καλοκαίρι, υπό την πίεση του χρόνου, ίσως πήρατε βιαστικές αποφάσεις. Μήπως και η συμμετοχή στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ έκανε τελικά κακό όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα;
"Το καλοκαίρι είχαμε περιορισμένο χρόνο στη διάθεση μας, σχεδίασα πολλά πράγματα που τελικά δεν έγιναν. Δεν είχαμε και καθόλου τύχη. Στα δύο παιχνίδια με τη Χέρενφεν ήμασταν ξεκάθαρα καλύτεροι κι αξίζαμε να περάσουμε. Δυσκολευτήκαμε με τον αποκλεισμό, χρειαζόμασταν χρόνο να ξεπεράσουμε αυτήν την απώλεια. Ο,τι συνέβη, βέβαια, είναι μια ευθύνη που κατά κύριο λόγο ανήκει σε μένα. Στην αρχή ήμασταν αρκετά νευρικοί και αγχωμένοι κι αυτό μας στοίχισε. Μια ομάδα που θα είχε τη βάση ολοκληρωμένη και έτοιμη, θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και συνηθισμένη να παίζει νωρίς στην Ευρώπη θα είχε περάσει από αυτήν ^ περιπέτεια, χωρίς απώλειες. Αλλά για να καταλάβουμε τη διαφορά ας δούμε ποιοι αγωνίστηκαν τότε και ποιοι παίζουν τώρα. Ο κόσμος θα καταλάβει.

Από την πρώτη μέρα που ήρθατε στη Θεσσαλονίκη είπατε ότι ο Π.Α.Ο.Κ. έχει τις προϋποθέσεις να γίνει η Πόρτο της Ελλάδας. Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είναι κάτι εφικτό;
"Το πιο βασικό είναι ότι ο Π.Α.Ο.Κ. βρίσκεται στον σωστό δρόμο που θα τον οδηγήσει εκεί. Έχει βάλει τις βάσεις. Λείπει, ίσως, κάποιος, ο οποίος θα δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα, σε ό,τι αφορά το οικονομικό. Δεν μιλάω για τον κόσμο που έδωσε μέχρι τώρα παραπάνω απ' ό,τι έχει. Χρειαζόμαστε κάποιον που θα δώσει έναν άλλον «αέρα» στα οικονομικά του Π.Α.Ο.Κ. να φτάσουμε στα ίδια επίπεδα με κάποιες άλλες ομάδες".

Με τι θα είστε ευχαριστημένος στο τέλος της σεζόν;
"Το είπαμε από την αρχή της χρονιάς ότι στόχος είναι να είμαστε ξεκάθαρα στη συνείδηση του κόσμου μία από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Αυτό είναι το σημαντικό, να σε θεωρούν ως ένα από τρία φαβορί για το πρωτάθλημα. Αυτό είναι το τελευταίο σκαλί για να φτάσεις στην κατάκτηση του τίτλου. Υπάρχουν ομάδες φέτος που μπορούν να κάνουν δύο, τρία, τέσσερα καλά ματς στη σειρά με νίκες, αλλά στο τέλος θα δούμε πού θα είναι. Τότε θα φανεί αν είχαν συνέχεια ή ήταν μια φωτοβολίδα. Το σημαντικό είναι να σταθεροποιηθεί ο Π.Α.Ο.Κ. σε αυτές τις θέσεις και να έχει τη βάση, που λέμε, ώστε με κάποιες πολύ καλές προσθήκες να βγει και να πει ότι πάει να πάρει το πρωτάθλημα, χωρίς αυτό να θεωρείται ουτοπικό. Για μένα ήταν εύκολο να πω από την πρώτη μέρα ότι στόχος είναι το πρωτάθλημα και να τάξω «λαγούς με πετραχήλια». Αλλά, όπως είπα, εγώ δεν πουλάω όνειρα, αλλά τη δουλειά μου. Ήρθα να δημιουργήσω μια ομάδα που θα είναι έτοιμη να πάρει το πρωτάθλημα.

Πέρυσι είπατε ότι δεν πρόκειται να ξαναπαίξετε πλέι οφ. Φέτος έκτος δεν προλαβαίνετε να βγείτε...
"Η θέληση μου είναι να μην παίξω στα πλέι οφ και η άποψη μου γι' αυτά δεν έχει αλλάξει. Θα παίξω μόνο αν είμαι αναγκασμένος, από σεβασμό στον σύλλογο και στους οπαδούς. Είναι πολύ άσχημο για το ποδόσφαιρο, ακυρώνεις τους κόπους μίας σεζόν, με ένα τουρνουά έξι αγώνων. Αυτό είναι άδικο. Πέρυσι ο Π.Α.Ο.Κ. βγήκε 2ος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος κάνοντας μια εκπληκτική σεζόν και στο πρώτο ματς των πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό αποβλήθηκε ο Γκαρσία, παίξαμε 50' με 10 παίχτες και μ' ένα παιχνίδι καταστράφηκε ουσιαστικά όλη η σεζόν μας. Δεν ξέρω ποιος τα σκέφτηκε τα πλέι οφ και τι ήθελε να κάνει, αλλά είναι ένα μεγάλο λάθος. Την ίδια άποψη θα έχω για τα πλέι οφ ακόμη κι αν βγούμε τρίτοι στο πρωτάθλημα και στα πλέι οφ τερματίσουμε πρώτοι".

Στα πρώτα 5 παιχνίδια ο Π.Α.Ο.Κ. είχε μόλις 6 βαθμούς. Με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία, αλλά σκεφτήκατε ποτέ τι θα συνέβαινε αν από την αρχή ο Π.Α.Ο.Κ. έμπαινε πιο δυνατά στο πρωτάθλημα;
"Στα πρώτα 5 ματς περίμενα να έχουμε παραπάνω βαθμούς και δεν έγινε λόγω των τριγμών που αντιμετωπίσαμε. Από την άλλη, όμως, θυμάμαι τα παιχνίδια με Πανιώνιο και Ατρόμητο που δεν μέτρησαν δύο καθαρά γκολ ή το ματς στην Τρίπολη, θυμάμαι και τις αναμετρήσεις με Καβάλα και Ολυμπιακό εδώ. Αν είχαμε άλλους 6 βαθμούς, τώρα θα εξαρτιόμασταν μόνο από μας. Κι όταν εξαρτώνται όλα μόνο από τον εαυτό σου, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σήμερα ξέρουμε ότι η διαφορά από τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλη, δεν είναι εύκολο να τον φτάσουμε, αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε".

Αυτή η νίκη επί του Ολυμπιακού σήμαινε κάτι παραπάνω από 3 βαθμούς;
"Για μένα όχι. Όπου και να παίζω, εγώ πάω για να κερδίσω. Το πιο σημαντικό, κι αυτό το λέω δυόμισι χρόνια στους παίχτες μου, είναι ότι σε όλα τα ματς πρέπει να δείχνουμε τη δική μας ταυτότητα και φιλοσοφία. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό το είδα, κι αυτό μας οδήγησε στη νίκη. Περιμένω και στα επόμενα παιχνίδια να είμαστε το ίδιο, να είμαστε ο εαυτός μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Να μη σκεφτόμαστε ότι γίναμε παιχταράδες κι ότι θα μπει η φανέλα και θα κερδίσει μόνη της. Να μη σκεφτούμε, δηλαδή, ότι γίναμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε".

Μετά τη νίκη με τον Ολυμπιακό, ο κόσμος πήγε στο αεροδρόμιο. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν σας άρεσε!
"Δεν μου άρεσε καθόλου. Καταλαβαίνω την αντίδραση του κόσμου, ήταν ένα ξέσπασμα, ήθελε πολύ μια τέτοια νίκη. Μια ομάδα που είναι συνηθισμένη σε νίκες δεν θα είχε τέτοια αντίδραση. Εγώ θέλω να φτάσει ο Π.Α.Ο.Κ. σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να κερδίσει, για παράδειγμα, στην Αθήνα και να θεωρείται νορμάλ, να το βλέπουν οι οπαδοί μας σαν κάτι φυσιολογικό και να μη νιώθουν την ανάγκη να πάνε στο αεροδρόμιο να πανηγυρίσουν. Αυτό θα ήταν ξεκάθαρο σημάδι ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο με αυτούς".

Το τριετές πλάνο που εκπονήσατε τον Σεπτέμβριο του 2007 τελειώνει τον Μάιο, μαζί με το συμβόλαιο σας, και η αλήθεια είναι ότι αυτό που υποσχεθήκατε το κάνατε. Τι γίνεται τώρα;
"Θα δούμε. Θα το δείξει ο χρόνος. Είμαι 55 χρόνων, έχω δει πολλά όνειρα, αλλά είναι δύσκολο να κάνω όνειρα και να έχω υπομονή να τα κυνηγήσω μέχρι τέλους. Οταν ήρθα στην Ελλάδα το πρώτο που ήθελα ήταν να στεφτώ πρωταθλητής με ελληνική ομάδα. Έφτασα πολύ κοντά δύο φορές με την ΑΕΚ, αλλά για διάφορους λόγους δεν τα κατάφερα. Πιστεύω ότι θα έχω κι άλλη ευκαιρία".

Θέλετε να γίνετε λίγο πιο σαφής σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέλετε να υπάρξουν νια να συνεχίσετε στον Π.Α.Ο.Κ;
"Από την ώρα που μπήκαν οι βάσεις για να διεκδικήσει ο Π.AΟ.Κ. πρωτάθλημα, τα μονοπάτια είναι δύο. Το πρώτο είναι να υπάρξουν όλες οι συνισταμένες που θα φέρουν τον Π.Α.Ο.Κ. στον δρόμο του τίτλου και γι' αυτό δεν αρκεί η καλή θέληση του καλύτερου προπονητή του κόσμου, ούτε η καλή θέληση της καλύτερης διοίκησης του κόσμου, θέλει κι άλλα πράγματα. Να έχεις τη δυνατότητα να φτάσεις μέχρι το τέλος. Αν δεν μπορείς, υπάρχει και το δεύτερο μονοπάτι. Να συνεχίσεις να διατηρείς την ομάδα σε αυτό το επίπεδο που είναι, μια διαδικασία αργή, στην οποία εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την υποχρέωση και την ευθύνη να πω ότι είναι υποψήφια να πάρει το πρωτάθλημα. Εγώ δεν πουλάω όνειρα, λέω την αλήθεια. Με τα δεδομένα που υπάρχουν όταν ξεκινάει το πρωτάθλημα λέμε ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν από 40% πιθανότητες να το πάρουν, ο Π.Α.Ο.Κ. το 15%, η ΑΕΚ το υπόλοιπο. Εγώ θέλω όταν θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του Π.Α.Ο.Κ. να είναι από 33%. Είναι εύκολο να λέω άλλα, για να φανώ αρεστός στον κόσμο, να λένε «ωραία τα λες, ρε μάγκα», αλλά εγώ αυτά δεν μπορώ να τα κάνω".

Αν, λοιπόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει ο Π.Α.Ο.Κ. το πρωτάθλημα με ίσες πιθανότητες με τους άλλους να το πάρει, δεν θα μείνετε.
"Οχι".

Με τον Ζαγοράκη έχετε κάνει αυτή τη συζήτηση;
"Τα έχουμε πει πολλές φορές με τον Ζαγοράκη, με τον Βρύζα και τον Κονσεϊσάο. Και ξέρουν ότι το θέμα δεν είναι τα δικά μου χρήματα, γι' αυτό το θέμα δεν θα συζητήσουμε πολύ, είναι το τελευταίο. Στη φάση που είμαι τώρα, δεν με εξιτάρουν τα λεφτά. Αν με ενδιέφερε η τσέπη μου, τώρα θα ήμουν στο Κατάρ, εκεί μου δίνουν τέσσερις Φορές τα χρήματα που παίρνω στον Π.Α.Ο.Κ. Έχω κίνητρα, κι αυτό που Με εξιτάρει είναι να κερδίσω ένα πρωτάθλημα με τον Π.Α.Ο.Κ. Ξεκινήσαμε κάτι, φτάσαμε κάπου, θέλω να κερδίσω κάτι μαζί του. Πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο πλάνο, που θα είναι συνυφασμένο και με τους δικούς μου στόχους. Ανεξάρτητα από τη φιλία και τις στενές σχέσεις που έχω με τη διοίκηση, από την αγάπη που λαμβάνω και δίνω στον κόσμο. Πρέπει να καταλάβει, όμως, ο κόσμος ότι δεν μπορώ να βρίσκομαι σε κάτι χωρίς να είμαι 100% δοσμένος. Αν κάτι δεν μου κάθεται καλά, δεν το κάνω".

Από τις συζητήσεις που κάνατε με τη διοίκηση τι καταλάβατε;
"Η διάθεση μας και τα όνειρα μας συμβαδίζουν. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι που διοικούν τον Π.Α.Ο.Κ. έκαναν μεγάλη δουλειά, αλλά, δυστυχώς, κανείς μας δεν είναι τόσο πλούσιος ώστε να χρηματοδοτήσει την ομάδα. Με τα τωρινά δεδομένα μπορούμε να πάμε μέχρι ενός σημείου. Μετά κολλάς. Αν δεν μπορέσει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές".

Στο επίπεδο που έχει φτάσει ο Π.Α.Ο.Κ. τι χρειάζεται για να μπορεί να διεκδικήσει του χρόνου μεγάλους στόχους;
"Ο Π.Α.Ο.Κ. χρειάζεται χρήματα για να πάρει τρεις παίχτες μεγάλης ποιότητας, προκειμένου να ανεβάσει το επίπεδο του. Έχω πει και στον πρόεδρο τι ακριβώς πιστεύω ότι χρειαζόμαστε. Όποιος παρακολουθεί τα λεγόμενα μου θα έχει καταλάβει".

Μετά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο, όταν στις κερκίδες συνέβαιναν διάφορα, είπατε ότι θα θέλατε τον Σαλπιγγίδη στον Π.Α.Ο.Κ. Το είπατε σοβαρά;
"Φυσικά! Τον ήθελα με μεταγραφή όταν ήμουν στην Μπενφίκα. Δεν βλέπω τον λόγο να μην τον θέλω στον Π.Α.Ο.Κ."

Τη συγκεκριμένη στιγμή άλλος στη θέση σας θα προτιμούσε να αποφύγει το σχόλιο γι' αυτά που ακούγονταν για αυτόν στην κερκίδα. Εσείς γιατί το είπατε;
"Γιατί αυτή είναι η αλήθεια έτσι όπως τη βλέπω εγώ, και η γνώμη μου. Με ρώτησαν, απάντησα. Ισως τελικά αυτό είναι και το πρόβλημά μου (γελάει)".

Κάποιοι οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ. δεν τον θέλουν, για εξωαγωνιστικούς λόγους. Αν αποφασίζατε εσείς και μπορούσατε να πάρετε μια τέτοια απόφαση, θα πηγαίνατε κόντρα στο ρεύμα;
"Θα σας το πω πιο ξεκάθαρα κι αυτό ισχύει γενικώς, όχι ειδικά για την περίπτωση του Σαλπιγγίδη. Οι διοικήσεις πρέπει να πιάνουν τον σφυγμό του κόσμου, πρέπει να αφουγκράζονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, γιατί αυτό δείχνει σεβασμό. Αλλά δεν πρέπει να επηρεάζονται, έτσι ώστε να μην πάρουν την απόφαση που υπάρχει στο μυαλό τους".

Πρόσφατα ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τον Π.Α.Ο.Κ. ο Χαλκιάς και ο Γκαρσία, ενώ γίνονται συζητήσεις με τον Ιβιτς και τον Λίνο. Θέλετε να μας εξηγήσετε το σκεπτικό;
"Όταν με ρώτησε η διοίκηση είπα ότι και οι τέσσερις είναι παίχτες με ωριμότητα, ιδιαίτερα σημαντικοί για τη διατήρηση αυτής της βάσης που αναλύσαμε, η οποία θα φέρει τον Π.Α.Ο.Κ. εκεί που θέλουμε. Η εισήγηση μου ήταν να μείνουν και οι τέσσερις, εφόσον αυτό είναι εφικτό".

Ειδικά για τον Γκαρσία, αν δεν κάνω λάθος, το καλοκαίρι δεν ήταν στις πρώτες επιλογές σας.
"Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν είχα πει στη διοίκηση πως δεν θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα μας, αυτή είναι η αλήθεια. Τώρα είπα στη διοίκηση ότι πρέπει να μείνει. Κι αυτό, αν θέλετε, δείχνει ότι δεν επηρεάζομαι από προσωπικά θέματα. Πριν από έξι μήνες ο προπονητής είχε τον Γκαρσία στο «μένεις - φεύγεις» και τώρα λέει οτι πρέπει να μείνει. Με τη συμπεριφορά του και την απόδοση του ο Παμπλο κέρδισε το νέο συμβόλαιο. Ο ίδιος έδειξε ότι ήθελε να μείνει στον Π.Α.Ο.Κ. κατάφερε να αποδείξει ότι είναι σημαντικός για την ομάδα, άλλαξε μόνος την κατάσταση και πραγματικά το νέο συμβόλαιο το κέρδισε ο ίδιος. Τέτοιες νοοτροπίες τις θέλω στον Π.Α.Ο.Κ."

Διαβάστε ακόμη...