Συνέντευξη τύπου Φ. Σάντος

Ο  Fernando Santos παραχώρησε συνέντευξη τύπου ενόψει του αγώνα Π.Α.Ο.Κ. - ΠΑΣ Γιάννινα για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Superleague
Συνέντευξη τύπου Φ. Σάντος
Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα έδωσε ο Φερνάντο Σάντος σε συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της εντός έδρας αναμέτρησης με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Μόνο που, βάσει ερωτήσεων, ο Πορτογάλος προπονητής μίλησε περισσότερο για τις διοικητικές εξελίξεις που προκάλεσε η παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη, ενώ παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος είχε θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της διοίκησης, τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το έκανε για λόγους ευθιξίας.

Στον πρόλογό του, ο Σάντος αναφέρθηκε στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στην πραγματικότητα όμως ήξερε ότι θα του γινόντουσαν ερωτήσεις για την παραίτηση Ζαγοράκη. "Είναι πάντα προτιμότερο να έχεις όλους τους παίκτες στην διάθεσή σου, διότι διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσεις έτσι όπως θέλεις στις προπονήσεις. Ωστόσο αυτό δεν είναι εμπόδιο για εμάς, για να κατακτήσουμε τη νίκη σε αυτό το παιχνίδι. Με έναν αντίπαλο καλά οργανωμένο, που έχει ποιότητα και ξέρει τι ζητάει στο παιχνίδι. Ξέρουμε ότι το παιχνίδι θα είναι δύσκολο, αλλά έχουμε την πίστη, ότι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε εύκολα ή δύσκολα. Πρέπει να δείξουμε τη διάθεση και την αγωνιστικότητα που παρουσιάσαμε μέχρι τώρα, με εξαίρεση το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον Ατρόμητο", είπε αρχικά.

Η συνέχεια περιλάμβανε όμως τις αντιδράσεις των παικτών μετά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη. "Η πρώτη εντύπωση που έμεινε ήταν κάτι ξαφνικό και δεν τον περίμεναν και οι παίκτες. Αλλα αυτό ξεπεράστηκε πολύ εύκολα και ανώδυνα, από το γεγονός ότι η αλληλουχία που ακολουθήθηκε ήταν φυσιολογικά. Ο νέος πρόεδρος ήταν από την αρχή κοντά στην ομάδα, από τότε που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Είναι συνεχώς παρών στις προπονήσεις και οι παίκτες έχουν πολύ καλή σχέση μαζί του. Εννοείται ότι οι παίκτες είχαν μεγάλο σεβασμό στον Ζαγοράκη. Ωστόσο, είναι επαγγελματίες και ήρθαν εδώ για να βοηθήσουν τον Π.Α.Ο.Κ. να πετύχει τους στόχους του. Οπότε δεν τίθεται κανένα ζήτημα", είπε.

Ρωτήθηκε επίσης για την δική του αντίδραση, όπου παραδέχθηκε ότι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του νέου προέδρου, Ζήση Βρύζα. "Είχαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαγοράκη. Έμεινα έκπληκτος από αυτή την απόφαση. Ξέρετε ποια είναι η δική μου θέση. Με τον πρόεδρο είχα μία πολύ στενή σχέση, όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο. Από τη στιγμή που αυτό έγινε, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του νέου προέδρου. Δεν σημαίνει ότι δεν έχω σεβασμό στο σύλλογο. Θεώρησα ότι αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσω τον σύλλογο. Έχω πολύ καλή σχέση και με το νέο πρόεδρο, αφού πρώτα σφυρηλατήθηκε η σχέση αρχικά ως προπονητής-παίκτης και μετά προπονητής-τεχνικός διευθυντής. Ο νέος πρόεδρος μου εξέφρασε ότι θέλει να συνεχίσω στον Π.Α.Ο.Κ. και φυσικά το αποδέχθηκα. Με την ίδια αποφασιστικότητα και διάθεση όπως και την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ".

Η επόμενη ερώτηση σχετίστηκε με τον επόμενο τεχνικό διευθυντή. "Πρέπει να μιλήσουμε με τον νέο πρόεδρο για να βρούμε το καλύτερο για όλες τις πλευρές. Αυτός που καθοδηγεί το καράβι και καθορίζει τα πράγματα είναι ο πρόεδρος. Αυτός θα καθορίσει ποια θα είναι η τακτική και η στρατηγική. Θα πάρουμε αποφάσεις με γνώμονα το καλό της ομάδας. Δεν είναι η ώρα για να μιλήσω για αυτό. Ο πρόεδρος μου έχει ζητήσει τη γνώμη μου και την είπα. Δε νομίζω ότι είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί από τον προπονητή.

Ο προπονητής πρέπει να ασχολείται με την ομάδα. Δηλαδή, ποιος παίζει, ποιος δεν παίζει και αυτό έχει να κάνει με την διοίκηση. Είναι αρμοδιότητα του προέδρου και όχι του προπονητή. Αλλά εννοείται ότι ο προπονητής στο πλαίσιο της πολύ καλής σχέσεις που έχουμε, θα υπάρξουν κάποιες συζητήσεις. Εχουμε μιλήσει. Εννοείται. Δε διέφεραν οι σκέψεις μας αλλά είναι απόφαση του προέδρου. Γνωρίζω διάφορα μοντέλα λειτουργίας, αλλά υπάρχουν διάφορα μοντέλα επιτυχίας. Άλλες ομάδες έχουν τεχνικό διευθυντή κι άλλες δεν έχουν. Του εξήγησα κάποια πράγματα για ομάδες που είχα δει να είχαν επιτυχία χωρίς τεχνικό διευθυντή και για άλλες που είχαν. Στα χρόνια που είμαι προπονητής έχω δουλέψει και με τεχνικό διευθυντή και χωρίς. Εχω γνωρίσει επιτυχίες και με το ένα μοντέλο και με το άλλο".

Ρωτήθηκε για τον έντονο πανηγυρισμό του στο γκολ που πέτυχε ο Βλάνταν Ίβιτς στο ντέρμπι με τον Ηρακλή και ήταν χαρακτηριστικός στην απάντησή του. "Δε νιώθω πίεση, το έχω πει πολλές φορές. Δηλαδή, να υπάρχει πίεση υπό τον φόβο του να φύγω; Αυτό είναι; Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Έχω συμπληρώσει τριάντα χρόνια προπονητής. Είμαι 55 χρονών και δε με απασχολούν πλέον αυτά.

Είναι αλήθεια ότι επειδή είμαι κάποιος πιο κρύος σαν χαρακτήρας, δεν πανηγυρίζω έντονα τα γκολ. Δεν ήταν η πρώτη που αντέδρασα έτσι και δε θα είναι και η τελευταία. Είναι φυσιολογική αντίδραση όταν βλέπεις τους παίκτες σου να έχουν την διάθεση και την θέληση, να τα δίνουν όλα, και δυστυχώς για κάποιους παράγοντες που δεν είναι φυσιολογικοί στο ποδόσφαιρο, να μην παίρνεις αυτό που θέλεις. Δεν έχουμε πάρει τα αποτελέσματα που θέλαμε. Με τον Ηρακλή, είχαμε πολλές ευκαιρίες και ήρθε ένα γκολ που δικαίωσε τις προσπάθειες μας. Τέτοιου τύπου αντιδράσεις είναι εντελώς φυσιολογικές σε σχέση με το τι άξιζε α πάρει η ομάδα από το παιχνίδι. Ήταν μία αντίδραση που είχε να κάνει καθαρά με την πίστη έχουμε σε αυτήν την ομάδα".

Επανήλθε μάλιστα στο θέμα της παραίτησης του Ζαγοράκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσπάθησε να τον μεταπείσει. "Εγω έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της διοίκησης. Οτιδήποτε έχει γίνει στο παρελθόν έχει τελειώσει. Υπάρχει η πραγματικότητα. Όλα τα μονοπάτια είναι ανοικτά και την κατάλληλη στιγμή θα μιλήσουμε για αυτό ζήτημα. Για μένα πάνω από όλα είναι το συμφέρον της ομάδας και η διοίκηση θα αποφασίσει για το καλό του συλλόγου και της ομάδας.

Όταν τα έμαθα, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ζαγοράκη για να μάθω τους λόγους, ώστε να πάρω κι εγώ τις αποφάσεις μου. Κατάλαβα ότι η απόφασή του ήταν αμετάκλητη. Και ο ίδιος εξέφρασε τη θέληση του να συνεχίσουμε ομαλά. Δηλαδή, να συνεχίσει ο  Βρύζας ως πρόεδρος κι εγώ ως προπονητής. Να συνεχιστεί δηλαδή το πλάνο, Αν καταλάβαινα  ότι κάτι άλλο έτρεχε, σίγουρα θα είχα πάρει άλλη απόφαση. Συνεχίζω να πιστεύω σε αυτό το πλάνο. Ουσιαστικά είναι μία παγίωση του πλάνου και για αυτό πήρα αυτή την απόφαση".

Αναφορικά με το αγωνιστικό κομμάτι, εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ο Κώστας Χαλκιάς από τον Οτο Ρεχάγκελ. "Θα μιλήσω με τους διεθνείς για να δω σε τι κατάσταση είναι. Η ομάδα έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό. Μου φάνηκε παράξενο που δεν έπαιξε ο Χαλκιάς με την Εθνική, από τη στιγμή που ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας της σεζόν. Όπως μου φαίνεται παράξενο να παίζουν στους συλλόγους και να μην παίζουν στις Εθνικές", είπε ενώ αναφέρθηκε και στους τραυματίες. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης του Μίροσλαβ Σνάουτσνερ σε 1-2 αγώνες με την δεύτερη ομάδα, ούτως ώστε να μπει σιγά-σιγά σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας καθώς απουσιάζει μεγάλο χρονικό διάστημα..

Διαβάστε ακόμη...