«Δεν φοβόμαστε τον Ολυμπιακό»

Ο Χοσέ Άνxελ Κρέσπο μπήκε φέτος στην 4η χρονιά του στον ΠΑΟΚ!
«Δεν φοβόμαστε τον Ολυμπιακό»

Μετά από περιπλάνηση σε οκτώ διαφορετικές ομάδες μέχρι τα 29 του, το 2016 βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στον Δικέφαλο. Πέρυσι υπέγραψε επέκταση συμβολαίου έως το 2021.

Ήδη μετράει 136 συμμετοχές του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ενώ ποτέ πριν δεν είχε πάνω από 43 ματς με την ίδια ομάδα (το προηγούμενο ρεκόρ του ήταν στην Πάντοβα...).

Ο Ισπανός αμυντικός μίλησε σε αθλητική εφημερίδα της Θεσσαλονίκης για τη φετινή σεζόν του Δικέφαλου, η οποία ξεκίνησε στραβά με τον ευρωπαϊκή αποκλεισμό...

– Γιατί κάνατε άμυνα τόσο ψηλά στα τελευταία λεπτά του αγώνα στην Μπρατισλάβα στη Σλοβακία με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να δεχθεί αυτό το γκολ;

«Ο στόχος ήταν να είμαστε συμπαγείς. Όταν είσαι πολύ πίσω παίρνεις μεγαλύτερο ρίσκο. Θέλαμε να είμαστε ψηλά για να πιέσουμε και να πάρουμε την μπάλα».

– Δηλαδή το λάθος ήταν ότι δεν παίξατε σωστά το τεχνητό οφσάιντ;

«Έγιναν πολλά πράγματα σε αυτή τη φάση. Η μπάλα πήγε στον τερματοφύλακα, προσπάθησε να την πιάσει, δέχθηκε πίεση από τους παίκτες της Σλόβαν που έβαλαν επικίνδυνα τα πόδια τους και στη συνέχεια δεχθήκαμε το γκολ. Θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Στα τελευταία τρία λεπτά δεν έπρεπε να δεχθούμε γκολ. Αν είχαμε το 0-0, θα μπορούσαμε να πάρουμε την πρόκριση στην Τούμπα. Μερικές φορές το πιο σημαντικό είναι να μην χάνεις, αν δεν μπορείς να κερδίσεις. Δυστυχώς χάσαμε και αυτό το γκολ ήταν καθοριστικό γιατί, τελικά, έκρινε την πρόκριση, παρότι κερδίσαμε με 3-2 στην Τούμπα. Δεν περάσαμε στους ομίλους για ένα γκολ, αυτή είναι η αλήθεια και για αυτό τον λόγο πονάμε περισσότερο».

– Πλέον μετά τον αποκλεισμό έχετε επικεντρώσει την προσοχή σας στους δύο εγχώριους τίτλους; Ποιες είναι οι σκέψεις σου;

«Ήταν μία μεγάλη απογοήτευση για όλους μας ο αποκλεισμός. Δεν θα παίξουμε στους ομίλους του Europa League που ήταν ένας μεγάλος στόχος. Δεν ξέρουμε αν ήμασταν προετοιμασμένοι για την παρουσία μας σε τρεις διοργανώσεις. Ξέρουμε ότι στο Europa League υπάρχουν ομάδες υψηλής ποιότητας. Θα είχαμε δύο ματς την εβδομάδα, θα παίζαμε κάθε Πέμπτη και Κυριακή, ωστόσο, θέλαμε να περάσουμε και γι' αυτό σας αναφέρω ότι η απογοήτευσή μας είναι πολύ μεγάλη. Ξέρουμε τώρα ότι ο δρόμος για να παίξουμε στους ομίλους μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι να κερδίσουμε και πάλι το Πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Πρέπει να υπερασπιστούμε τους περσινούς μας τίτλους, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και στο Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο και να προσπαθήσουμε να τους κατακτήσουμε ξανά και τα δύο».

«ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ»

– Ο Φερέιρα είπε πριν από μερικές είπε ότι μίλησε με τον Κομπανί, ο οποίος του τόνισε ότι «αν θέλετε να πάρετε ξανά το Πρωτάθλημα θα πρέπει να ξεχάσετε τις περσινές σας επιτυχίες». Μήπως υπάρχει σε εσάς μεγαλύτερη πίεση μετά την περσινή επιτυχία. Τι λες γι' αυτό;

«Η πίεση υπάρχει όταν δεν κερδίζουμε. Πέρσι πήραμε το Πρωτάθλημα αήττητοι μετά από 34 χρόνια. Οι παίκτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για κάθε είδους πίεση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε ο Κομπανί στον προπονητή μας, δηλαδή, να ξεχάσουμε τι κάναμε την περασμένη περίοδο, πράγματι πετύχαμε κάτι πολύ μεγάλο, για να το επαναλάβουμε. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, είναι πολύ σημαντικό για το κλαμπ και για εμάς. Ήταν μία ιστορική σεζόν η περσινή, μπορούμε να το επαναλάβουμε και φέτος. Αν το κάνουμε πάλι θα είναι, επίσης, ιστορικό».

– Μοιραία γίνονται συγκρίσεις από τους φιλάθλους μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ και την πρόκριση του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Αυξήθηκε ο εγωισμός σας με αυτή την εξέλιξη για να αποδείξετε ποιοι είστε;

«Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τρεις διαφορετικούς αντιπάλους, πιο εύκολους από τον δικό μας αντίπαλο. Κέρδισαν τα δύο παιχνίδια στο Πρωτάθλημα με το ίδιο σκορ 1-0, με δύο πέναλτι. Έχουν φέρει και άλλους παίκτες για να ενισχυθούν γιατί πρέπει να μας χτυπήσουν, επίσης όπως μαθαίνω... πήραν και την NOVA. Δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση για να μας αμφισβητήσουν, όμως, δεν φοβόμαστε τον Ολυμπιακό, φοβόμαστε μόνο τον κακό μας εαυτό. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Οι ομάδες είναι διαφορετικές. Νομίζω ότι εμείς είμαστε σε καλό δρόμο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι και να δίνουμε το 100% σε κάθε αγώνα».

– Γιατί η ομάδα δέχεται εύκολα γκολ στα επίσημα παιχνίδια;

«Είδα ξανά όλα τα παιχνίδια, τα ανέλυσα. Στα ματς με τον Άγιαξ δεχθήκαμε τις περισσότερες φάσεις από κάθε άλλο αγώνα, μας έβαλαν δύο γκολ με πέναλτι, δύο αυτογκόλ, αλλά αυτοί έκαναν περισσότερες ευκαιρίες. Κάποιες φορές, όμως, ο αντίπαλος με λίγες ευκαιρίες μας κάνει γκολ, όπως η Σλόβαν που με τρεις φάσεις, στο δεύτερο παιχνίδι, μας έβαλε δύο τέρματα. Ο Πανιώνιος έκανε μία ευκαιρία και σημείωσε ένα γκολ. Το θετικό μετά τον Άγιαξ είναι ότι δεν αφήνουμε τις ομάδες να δημιουργήσουν πολλές φάσεις. Το αρνητικό είναι ότι δεχθήκαμε γκολ με ελάχιστες ευκαιρίες από τους υπόλοιπους αντιπάλους μας. Πρέπει να το διορθώσουμε και να το βελτιώσουμε».

– Είναι θέμα ψυχολογικό ή φταίει και η αλλαγή του συστήματος που παίζει η ομάδα για τα γκολ που δέχεστε;

«Πιστεύω ότι δεν έχουμε αλλάξει εντελώς το στυλ παιχνιδιού μας. Όταν παίζουμε με δύο στράικερ, ναι παίζουμε 4-4-2. Όταν, όμως, παίζουμε με τον Μπίσεσβαρ ή τον Πέλκα πίσω από τον επιθετικό, τότε επιστρέφουμε στο 4-3-3 ή στο 4-2-3-1. Είναι αλήθεια ότι δεν επιτρέπουμε στους αντιπάλους μας να κάνουν πολλές ευκαιρίες. Οι φίλαθλοι μπορούν να κάνουν παράπονα για τα γκολ που δεχόμαστε. Δεν πρέπει, όμως, να κάνουμε συγκρίσεις με το τι συνέβη πέρσι γιατί οι αντίπαλοί μας τότε έχαναν απίστευτα γκολ. Από πέναλτι, από σουτ μέσα από την περιοχή. Φέτος κάνουν μία ευκαιρία και πετυχαίνουν ένα τέρμα. Η ομάδα δουλεύει καλά, θέλω να το γνωρίζει ο κόσμος. Στο ματς με τον Πανιώνιο νευρίασα για το γκολ που δεχθήκαμε, θα επαναλάβω ότι δεν δημιούργησαν κάτι άλλο. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ατυχία θα αλλάξει. Να έχουμε θετική άποψη».

– Σε αυτό το διάστημα της διακοπής πρέπει να εστιάσετε σε κάτι πιο συγκεκριμένο για να βελτιώσετε τις αδυναμίες σας;

«Αυτό που πρέπει να αλλάξει στην ομάδα είναι η νοοτροπία του κάθε ποδοσφαιριστή. Να είμαστε συγκεντρωμένοι, να ξεχάσουμε τι έγινε πέρσι και να είμαστε πεινασμένοι για τίτλους. Αν πιστέψουμε ότι είναι αρκετό αυτό που κάναμε πέρσι δεν πρόκειται να πετύχουμε».

«Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ»

– Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Βέρνμπλουμ. Τι σας λένε για την επιστροφή τους; Πότε θα τους δούμε στους αγώνες;

«Πιστεύω το συντομότερο δυνατό. Αρχίσαμε τα ματς χωρίς αυτούς τους τρεις πολύ σημαντικούς παίκτες και ελπίζουμε να γυρίσουν νωρίτερα για να ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας. Τώρα έχουμε ένα πιο μικρό ρόστερ, δεν είναι ίδιο με το περσινό. Με την επιστροφή των τριών θα αυξηθεί ο εσωτερικός ανταγωνισμός σε κάθε παιχνίδι».

– Τώρα που λείπουν αυτοί οι τρεις αισθάνεσαι περισσότερο την ανάγκη να σηκώσεις το βάρος του αρχηγού;

«Δεν αισθάνομαι καμία διαφορά από την πρώτη ημέρα που ήρθα, γιατί πάντα παίζω για την ομάδα. Φοράω το περιβραχιόνιο γιατί λείπει ο Βιεϊρίνια, όταν δεν αγωνίζεται ο Πέλκας. Το βασικό είναι να είμαστε ενωμένοι σαν ομάδα».

– Στο αριστερό άκρο της άμυνας παίζει ο Γιαννούλης, που δείχνει πολύ καλά στοιχεία. Πως τον βλέπεις, τον βοηθάς;

«Ήρθε τον περασμένο Ιανουάριο, ξέραμε ότι πήγε πολύ καλά στον Ατρόμητο. Στον ΠΑΟΚ βέβαια η πίεση είναι μεγαλύτερη. Τώρα εισπράττει την εμπιστοσύνη της ομάδας ως βασικός και την εμπιστοσύνη του προπονητή και αποδίδει πολύ καλά. Έχει πολύ καλό χαρακτήρα, έχει ποιότητα, τον βοηθάω κάθε φορά, πιστεύω ότι στη συνέχεια θα μας βοηθήσει περισσότερο απ' ότι τον βοηθάμε εμείς. Αν συνεχίσει να παίζει έτσι θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο».

«ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΗΡΘΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ»

– Πότε πιστεύεις ότι οι παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι θα βοηθήσουν ουσιαστικά την ομάδα;

«Δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό από την αρχή. Όλοι, όμως, έχουν ποιότητα. Ο Αουγκούστο χρειάζεται, ίσως, περισσότερο χρόνο γιατί ήρθε από την Βραζιλία, είναι διαφορετικοί παίκτες. Σίγουρα χρειάζονται χρόνο για να βοηθήσουν την ομάδα. Είναι πολύ σημαντικοί για εμάς».

«Ο ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ»

– Πολλοί φίλαθλοι του Δικεφάλου αγωνιούν για την εξέλιξη της ομάδας μετά τον αποκλεισμό. Αν τους είχες μπροστά σου τι θα τους έλεγες;

«Τώρα είναι η στιγμή να πιστέψουμε, να έχουμε αυτοπεποίθηση, να δουλέψουμε όπως πέρσι, να αλλάξουμε την ψυχολογία μετά τον αποκλεισμό. Ήταν μεγάλη η απογοήτευση για εμάς που αποκλειστήκαμε από την Ευρώπη, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να έχουμε αυτοπεποίθηση. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε με συγκέντρωση για να φέρουμε και άλλους τίτλους στο κλαμπ. Να πιστέψουμε στους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας».

– Το καλοκαίρι στην πόλη όπου γεννήθηκες και μεγάλωσες έγινε μία γιορτή για σένα. Θα μπορούσε να γίνει και στη Θεσσαλονίκη γιατί είσαι ήδη στον ΠΑΟΚ τρία χρόνια;

«Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί εδώ. Εκεί είναι η πόλη μου, οι άνθρωποι που γνώρισα από μικρό παιδί. Δεν υπάρχει άλλος παίκτης στην πόλη μου που να έπαιξε στην πρώτη κατηγορία της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εδώ στη Θεσσαλονίκη δικαιολογημένα αγαπούν τον Βιεϊρίνια, όπως και άλλους παίκτες. Εισπράττω και εγώ μεγάλη αγάπη και θέλω να τους το ανταποδώσω με την κατάκτηση τίτλων».

– Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα σου που μένεις τόσα χρόνια στην ίδια ομάδα. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

«Στο ξεκίνημα της καριέρας μου άλλαζα ομάδα κάθε χρόνο, πριν έρθω στον ΠΑΟΚ. Όταν ήρθα εδώ σκέφτηκα θα παίξω για ένα χρόνο και ύστερα βλέπουμε. Μετά έμεινα και δεύτερο και τρίτο, ανανέωσα το συμβόλαιο μέχρι το 2021 και τώρα ο ΠΑΟΚ είναι σαν δεύτερη οικογένειά μου. Μόνο στη Σεβίλλη έπαιξα έξι χρόνια γιατί ήμουν στις ακαδημίες της ομάδας και εδώ μπορώ να φτάσω τα πέντε. Θα έχω τον ΠΑΟΚ για πάντα στην καρδιά μου όταν τελειώσω την καριέρα μου».

«ΠΑΜΕ ΠΑΟΚΑΡΑ»

– Είσαι ένας παίκτης με χαμηλό προφίλ. Αυτό δείχνει την προσωπικότητά σου;

«Ξέρω ότι πολλοί με γνωρίζουν γιατί παίζω ποδόσφαιρο. Προσπαθώ να είμαι πάντα ήρεμος μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να ελέγχω κάθε κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο ματς και να μην δημοσιοποιώ τις προσωπικές μου στιγμές. Οι φίλαθλοι λατρεύουν να επικοινωνούν με τους ποδοσφαιριστές στα social media, αλλά με ενδιαφέρει να έχω την προσοχή μου στο γήπεδο. Είμαι κανονικός άνθρωπος. Κάποιες φορές με ρωτάνε στο σούπερ μάρκετ τι κάνεις εδώ; Του λέω ψωνίζω όπως όλοι οι άνθρωποι».

– Συνεργάστηκες στον ΠΑΟΚ με αρκετούς παίκτες που τώρα δεν είναι στην ομάδα, όπως του Τζάλμα, Κάνιας, Σάκχοφ και Πρίγιοβιτς. Σου λείπει κάποιος απ' αυτούς;

«Προχθές βρέθηκα με τον Κάνιας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Μέναμε στο ίδιο δωμάτιο κάθε φορά που η ομάδα πήγαινε στο ξενοδοχείο. Για μένα ήταν ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, μου λείπει. Μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο. Είναι αλήθεια ότι και ο Κάνιας και ο Σάκχοφ μας βοηθούσαν πολύ, ίσως, οι φίλαθλοι να μην αναγνωρίζουν τόσο την ποιότητά τους, αλλά για εμείς που είμαστε μέσα στα αποδυτήρια ξέρουμε πως διαχειρίζονταν την πίεση που υπήρχε».

– Στείλε ένα μήνυμα στους φιλάθλους...

«Έχω την αίσθηση πως τίποτα δεν έχει τελειώσει επειδή αποκλειστήκαμε από την Σλόβαν. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ακόμη και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν μιλάω ελληνικά, αλλά μπορώ να πω... πάμε ΠΑΟΚάρα!».

Διαβάστε ακόμη...