Μάτος: «Η ΟΥΕΦΑ προτίμησε τον Άγιαξ, εμείς το φαβορί για το πρωτάθλημα»

Συνέντευξη για όλους και για όλα έδωσε ο Λέο Μάτος του ΠΑΟΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα όσα έγιναν με την διαιτησία του αγώνα κόντρα στον Άγιαξ στην Ολλανδία.
Μάτος: «Η ΟΥΕΦΑ προτίμησε τον Άγιαξ, εμείς το φαβορί για το πρωτάθλημα»

Παράλληλα ο ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου τόνισε πως ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα, ενώ υπογράμμισε πως το είδωλο του είναι ο Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας FORZA:

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά για τον ΠΑΟΚ, έμεινε νωρίς εκτός Ευρώπης και χωρίς αμφιβολία, οι πρώτες εμφανίσεις δεν είναι τόσο πειστικές. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, μιλά η εμπειρία και η προσωπικότητα.

Γι΄ αυτό δώσαμε το λόγο στον Λέο Μάτος! Ο Βραζιλιάνος έχει άποψη και δεν διστάζει να την καταθέσει στη FORZA σε μια συνέντευξη – ποταμό.

Ο 33χρονος, που είναι από τους παλιότερους παίκτες του ΠΑΟΚ, δίνει τη δική του εξήγηση και θυμίζει ότι η καρδιά του πρωταθλητή είναι εδώ...

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά...

-Η σεζόν είναι στον δεύτερο μήνα της. Θα περίμενες κάτι καλύτερο έτσι;

«Θα ήθελα να μιλούσαμε για κάτι άλλο... Για το Τσάμπιονς Λιγκ ξεκινήσαμε, ή έστω για το Γιουρόπα Λιγκ, και δυστυχώς βρεθήκαμε εκτός Ευρώπης. Είμαι πολύ λυπημένος και θυμωμένος, αυτό που έγινε επηρεάζει όλο το σύλλογο... Είναι μεγάλο πλήγμα για τα οικονομικά του κλαμπ, για το πρεστίζ, το στάτους της ομάδας... Και για τους παίκτες είναι άσχημο, η Ευρώπη είναι πάντα η βιτρίνα, κυρίως για τους νέους, που έχουν φιλοδοξίες να κάνουν ένα βήμα παραπάνω... Δυστυχώς έγινε... Για 3-4 μέρες δε μιλιόμουν, έχω συνηθίσει να παίζω στην Ευρώπη, με τη Μαρσέιγ, με τη Ντνίπρο έφτασα σε τελικό Γιουρόπα Λιγκ. Είναι πολύ σκληρό, αλλά η ζωή συνεχίζεται...»

-Τι δεν πήγε καλά;

«Με τον Άγιαξ παίξαμε καλά στο πρώτο παιχνίδι, αξίζαμε τη νίκη, σε μια φάση αδράνειας και ατυχίας, ισοφαριστήκαμε. Αν πηγαίναμε με νίκη εκεί, όλα θα ήταν διαφορετικά. Στη ρεβάνς σταθήκαμε καλά, δυστυχώς ο διαιτητής επηρέασε το αποτέλεσμα. Όταν παίζεις ποδόσφαιρο, καταλαβαίνεις πράγματα, που δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα κάποιος απ΄ έξω. Καταλαβαίνεις πότε θέλει ο διαιτητής να ευνοήσει μια ομάδα. ΟΚ, η ΟΥΕΦΑ σίγουρα θα προτιμήσει τον Άγιαξ από τον ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα μπορούσαμε να περάσουμε, αν ο διαιτητής δεν επηρέαζε άμεσα το παιχνίδι».

-Με τη Σλόβαν δεν είχατε τόσο καλή παρουσία. Γιατί;

«Με τον Άγιαξ, μείναμε με την αίσθηση ότι θα δώσαμε όλα, κάναμε ότι μπορούμε. Δυστυχώς, αυτό δε συνέβη με τη Σλόβαν. Δεν δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Κάτι μας έλειψε. Στο πρώτο παιχνίδι παίξαμε λίγο πιο παθητικά απ΄ όσο έπρεπε. Δεν αρκεί να είσαι καλύτερη ομάδα, πρέπει να το αποδεικνύεις στο γήπεδο. Είχαμε τον έλεγχο, αλλά δεν ήμασταν τόσο επιθετικοί, όσο έπρεπε, για να κάνουμε πιο καθαρές ευκαιρίες. Στο τέλος τιμωρηθήκαμε και χάσαμε και το ματς. Στη ρεβάνς, στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν όπως στη Σλοβακία. Μετά το 0-1 η ομάδα άλλαξε συμπεριφορά, έγινε πιο επιθετική και ουσιαστική, αλλά πάλι κάτι έλειψε και τιμωρηθήκαμε»

-Υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται πολύ μέσα στο γήπεδο σ΄ αυτή τη φάση. Εσύ τι άποψη έχεις;

«Είναι θέμα χρόνου και υπομονής. Η αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία μου άφησε μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες για τη νέα σεζόν, είδα ότι οι νέες ιδέες του νέου προπονητή φαίνονταν ότι είναι γρήγορα κατανοητές από τους παίκτες για να υλοποιηθούν. Μιλάμε για αρκετούς ποδοσφαιριστές και θέσεις, που έχουν πλέον διαφορετική λειτουργία μέσα στο γήπεδο, σε σχέση με πέρσι, χωρίς να λέω αν είναι καλύτερα ή χειρότερα. Με τα φιλικά και τις προπονήσεις φάνηκε ότι ίσως αυτό το ποδόσφαιρο θα μπορούσαμε να το παίξουμε και πιο γρήγορα απ΄ ότι φανταζόμασταν... Ωστόσο, άλλο τα φιλικά κι άλλο τα επίσημα παιχνίδια. Μας κόστισε λίγο κι ο αποκλεισμός από τον Άγιαξ...»

-Στο να αφομοιώσετε τις νέες ιδέες του προπονητή;

«Η ήττα πάντα είναι ήττα, σε πονάει, σε φέρνει πίσω. Η ήττα κάνει να φαίνονται πιο εξόφθαλμα κάποια πράγματα, που δεν πήγαν τόσο καλά, όσο θέλεις. Μετά, το ένα έφερε το άλλο. Συνεχόμενα παιχνίδια, λίγος χρόνος αποκατάστασης, παίκτες που παίζουν συνεχόμενα, ήρθε και το θέμα της φρεσκάδας... Και το σημαντικότερο, το γεγονός ότι ναι μεν οι ποδοσφαιριστές έχουν κατανοήσει τις ιδέες του προπονητή, που δουλεύει πάρα πολύ, αλλά μιλάμε για μια μεταβατική περίοδο. Η ομάδα αλλάζει από έναν τρόπο παιχνιδιού και πάει σε έναν διαφορετικό. Θέλει χρόνο, όπως όλες οι μεταβάσεις. Η πορεία δεν μπορεί να είναι μόνο ανοδική. Θα έχει διακυμάνσεις, φυσιολογικό είναι... Είμαστε σε καλό δρόμο. Στο κοντινό μέλλον, θα παίξουμε όπως θέλει ο προπονητής. Δεν γίνονται όλα αυτόματα».

-Ο ΠΑΟΚ πέρσι έπαιζε 4-2-3-1, φέτος προσπαθεί να παίξει 4-4-2. Είναι σημαντικά τα συστήματα;

«Δε νομίζω ότι έχει να κάνει τόσο με το σύστημα, ως σχηματισμό. Αν δούμε το αμυντικό κομμάτι, παίζουμε με τον ίδιο τρόπο με πέρσι. Λίγο πιο ψηλά, ίσως, αλλά το σημαντικότερο κομμάτι το ίδιο. Επιθετικά έχει ομοιότητες, αλλά και διαφορές. Στα περισσότερα παιχνίδια ξεκινάμε την ανάπτυξή μας με τριάδα πίσω, εγώ με τον Βαρέλα, τον Κρέσπο, το ένα μπακ να δίνει όλο το πλάτος από τη μία πλευρά, κι από δεξιά το εξτρέμ να δίνει το πλάτος. Είναι διαφορετικές οι ιδέες, ο προπονητής μας έχει δώσει πολλά θετικά πράγματα στο επιθετικό κομμάτι, νιώθουμε καλύτερα μ΄ αυτό τον τρόπο παιχνιδιού, ότι μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα συστήματος...».

-Αλλά;

«Θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση κι άλλα πράγματα, που είναι εξίσου σημαντικά. Έχουμε ένα νέο προπονητή κι ένα νέο επιτελείο. Την αποχώρηση κάποιων ποδοσφαιριστών, σημαντικών για την ομάδα και την έλευση άλλων ποδοσφαιριστών. Μιλάμε για έναν κύκλο, που ουσιαστικά άρχισε να κλείνει. Μιλάμε για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ομάδας. Βρισκόμαστε σε φάση μετάβασης. Αυτό είναι το σημαντικότερο, όχι το σύστημα».

-Κι ο δικός σου ρόλος φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικός...

«Για μένα το πιο σημαντικό είναι να είμαι στο γήπεδο και να βοηθάω την ομάδα. Στα επτά χρόνια, που ήμουν στην Ουκρανία, τα πέντε έπαιζα δεξιός χαφ, εκεί που παίζει ο Λημνιός σήμερα, για να καταλάβετε, και τα δύο έπαιζα κλασικός αριστερός μπακ και πήγα τελικό Γιουρόπα Λιγκ. Πάντα η ομάδα είναι πάνω από το "εγώ" μου. Παίζω όπου μου ζητηθεί. Αν με ρωτήσεις, που προτιμώ να παίζω, θα σου πω, πιο προωθημένος, πιστεύω ότι έχω στοιχεία επιθετικά, όπως η ντρίπλα, τα καλά τελειώματα, που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Ο κόσμος με έβλεπε πέρσι συχνά στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου ή μέσα στην περιοχή όταν η μπάλα έρχονταν από αριστερά. Φέτος δεν μπορώ να τα κάνω αυτά, αλλά δε με πειράζει. Ο προπονητής μου μίλησε, μου εξήγησε ποιος θέλει να είναι ο ρόλος μου, με ρώτησε πως αισθάνομαι γι΄ αυτό και του είπα ότι το σημαντικότερο είναι να είμαι μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αν θέλει να παίζουμε έτσι, εγώ είμαι ΟΚ».

-Γενικώς φαίνεται ότι η ομάδα έχασε κάποια καλά στοιχεία, που είχε. Δέχτηκε 10 γκολ σε 6 αγώνες...

«Στα αμυντικά, δεν θα συμφωνήσω απόλυτα. Τα μισά γκολ τα δεχτήκαμε από τον Αγιαξ. ΟΚ, είναι ο Αγιαξ».

*** Φαίνεται επίσης να λείπει και το μαχητικό πνεύμα, που διέκρινε πέρσι τον ΠΑΟΚ. Είναι ιδέα μας;

«Δεν είναι κάτι, που συμφωνώ. Όλοι δίνουμε το μάξιμουμ. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ έρχεται από έναν κύκλο 3 χρόνων, στα οποία κέρδισε 5 από τους 6 διαθέσιμους τίτλους. Εγώ μετράω και το πρωτάθλημα του 2018, που πήραμε στα γήπεδα και δόθηκε αλλού. Για μένα, εμείς το πήραμε. Είναι νορμάλ για κάποιους να έρχεται η αίσθηση ότι ΟΚ, πετύχαμε, η ομάδα είναι εντάξει. Για μένα δεν ισχύει αυτό. Οτιδήποτε πετύχαμε πέρσι και πρόπερσι, δεν έχει καμιά σημασία για το τι συμβαίνει τώρα. Η ομάδα πρέπει να λειτουργεί σα να μην έχει κερδίσει τίποτα. Δεν είναι εύκολο να πείσεις τον ποδοσφαιριστή να ξεχάσει ότι έγινε, αλλά πρέπει να πας σε μια λευκή σελίδα!»

*** Μετά από ένα νταμπλ, με τι κίνητρα μπαίνεις σε μια νέα σεζόν;

«Αυτό, που έχω μάθει εγώ, είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα, είναι κάτι παραπάνω. Απ΄ αυτό ζούμε την οικογένειά μας. Πρέπει, λοιπόν, να θυσιάζουμε πολλά. Ποδοσφαιριστής είσαι και εκτός αγωνιστικού χώρου. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, την ξεκούραση, τις ώρες ύπνου, την αποθεραπεία. Θέλω να έχω καθαρή συνείδηση, ότι από την πλευρά μου, έκανα τα πάντα για να βγάζω το μάξιμουμ στο γήπεδο. Μακάρι να σκέφτονταν όλοι έτσι. Τον ελεύθερο χρόνο τον ξοδεύω για τα παιδιά μου, για να διαβάσω ένα βιβλίο... Όχι να νομίζω ότι ποδοσφαιριστής είναι μια ώρα προπόνηση και μετά γιορτή και παράδεισος. Με ενοχλεί όταν κάποιοι σκέφτονται έτσι. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να είσαι ικανοποιημένος με ότι έχεις πετύχεις. Πρέπει πάντα να είσαι ανικανοποίητος. Να σε ενοχλεί ακόμη και μια λάθος πάσα, για μια λάθος υποδοχή, όταν δεν είσαι 100% έτοιμος να πάρεις μια σωστή απόφαση στο γήπεδο.

*** Είσαι από τους πιο παλιούς στην ομάδα. Νιώθεις την ευθύνη του ηγέτη;

«ΟΚ, αισθάνομαι σημαντικός στην ομάδα, όχι μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου. Από μικρός, μου άρεσε να παρατηρώ τι έκαναν οι μεγάλοι παίκτες της εποχής μου, που είχα συμπαίκτες. Ο Ντρογκμπά, ο Ριμπερί, ο Λιζαραζού, ο Μπαρτέζ, ο Νασρί, ήθελα να βλέπω τι κάνουν... Κοιτώντας τι κάνουν οι μεγάλοι, μπορείς να βάλεις στοιχεία στο παιχνίδι σου και να φτάσεις κοντά εκεί που θέλεις. Αυτό προσπαθώ να κάνω με τους νέους παίκτες μας, να τους δίνω συμβουλές. Νιώθω ότι έχω αυτό το ρόλο. Για παράδειγμα, στον Ντάγκλας είμαι δίπλα από την πρώτη στιγμή, του βρήκα δασκάλα Βραζιλιάνα να του μάθει αγγλικά, γιατί η επικοινωνία είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να εγκλιματιστείς. Στην ομάδα υπάρχουν κι άλλοι παίκτες έμπειροι, όπως ο Βιεϊρινια, ο Κρέσπο, που είναι αρκετά χρόνια εδώ, γνωρίζουν το dna της ομάδας, ξέρουν να βοηθούν τους νέους»

-Περιμένετε την επιστροφή του Βιεϊρίνια, του Μαουρίσιο, αλλά και του Βέρνμπλουμ; Φτάνουν για να αλλάξει η εικόνα;

«Είναι τρεις παίκτες πολύ σημαντικοί για την ομάδα. Θα κάνω ιδιαίτερη μνεία στον Βιεϊρινια. Είναι ένας τοπ ποδοσφαιριστής. Πολύ ποιοτικός παίκτης, ακόμη και τώρα θέλω να βλέπω τις κινήσεις του, εντός κι εκτός του γηπέδου. Ο Βιεϊρίνια είναι το είδωλό μου! Είμαι πολύ τυχερός που τον έχω συμπαίκτη και έχουμε μια στενή φιλία. Γνωρίζει πολύ καλά ομάδα, έχει τεράστια συμβολή με την απόδοσή του. Είδαμε και πέρσι, σε κάποια ματς, η ομάδα είχε δυσκολίες και την πήρε από το χέρι. Έχει μεγάλη επιρροή και έξω από τον αγωνιστικό χώρο, βοηθάει σε πολλούς τομείς. Όσο γρηγορότερα γυρίσει, τόσο καλύτερα για τον ΠΑΟΚ!

Ο Πόντους είναι πολύ δυναμικός, έχει πολύ καλά φυσικά χαρακτηριστικά και μπορεί να βοηθήσει πολύ την ομάδα, ο Μαουρίσιο είναι ένας πλέι μέικερ, μπορεί να κάνει την ομάδα να ρολάρει ουσιαστικά, να κάνει πολύ καλύτερους τους συμπαίκτες του. Όσο πιο γρήγορα γυρίσουν αυτοί οι τρεις, τόσο καλύτερα θα είναι! Όσο καλά και να πηγαίνουν τα παιδιά, που παίζουν τώρα, όταν επιστρέφουν τόσο ποιοτικοί παίκτες, βελτιώνουν την ομάδα, τον ανταγωνισμό και την προπόνηση»

-Tο ότι πλέον θα έχετε ένα παιχνίδι την εβδομάδα είναι καλό ή κακό;

«Κακό. Πολύ κακό. Γιατί δεν παίζουμε στην Ευρώπη. Είναι μεγάλο πλήγμα για τον σύλλογο. Αν πρέπει να βρούμε ένα θετικό, θα προετοιμαζόμαστε καλύτερα, θα υπάρχει καλύτερη συγκέντρωση και περισσότερη φρεσκάδα. Αλλά, το ταμείο είναι πολύ αρνητικό»

-Έρχεται μια σειρά τεσσάρων δύσκολων αγώνων, που ίσως κρίνουν πολλά. Νιώθετε μια πίεση; Ότι είναι παιχνίδια, που δεν πρέπει να χάσετε βαθμούς;

«Είναι τέσσερα δύσκολα ματς. Έχουμε δυνατή ομάδα, έχουμε την ποιότητα να τους κερδίσουμε όλους. Η ομάδα έχει δείξει ότι με τέτοιου τύπου αντιπάλους, βγάζει έναν καλό εαυτό. Είναι νωρίς να μιλάμε για τέσσερα ματς. Είναι ένα, αυτό με τον Ατρόμητο, που παραδοσιακά δυσκολεύει τις μεγάλες ομάδες. Τα άλλα έρχονται μετά.»

-Μετά την απώλεια της Ευρώπης, όλοι περιμένουν να ξαναπάρετε το πρωτάθλημα. Είστε έτοιμοι;

«Ξεκινήσαμε με δύο νίκες, αυτό για μένα είναι σημαντικό. Είναι σημαντικό να μην ξεκινάς αρνητικά. Δεν φοβάμαι να πω, ότι με βάση ότι πέτυχε αυτή η ομάδα τα προηγούμενα χρόνια, με βάση την ποιότητα που έχουμε, είμαστε το φαβορί να πάρουμε το πρωτάθλημα. Το θέλουμε ξανά, αλλά δεν αρκεί μόνο να το λέμε. Αυτό που υπόσχομαι, είναι ότι θα δουλέψουμε πολύ για να το ξαναπάρουμε. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι θέλουν να μας κερδίσουν, όλοι θέλουν να κερδίσουν τους πρωταθλητές. Πρέπει να λειτουργούμε κάθε μέρα υπό καθεστώς πίεσης, να μην είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι και χαίρομαι που έχουμε έναν προπονητή, που απαιτεί πράγματα κάθε μέρα από μας»

Διαβάστε ακόμη...