“Ζούμε για παιχνίδια όπως αυτά με τον Άγιαξ”

Ο Ίνγκι Ίνγκασον, αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ τον περασμένο Γενάρη έτσι ώστε οι Βαρέλα και Κρέσπο να μην αισθάνονται μόνοι.
“Ζούμε για παιχνίδια όπως αυτά με τον Άγιαξ”

Ο Ισλανδός διεθνής, σε μία πολύ καλή ηλικία για κεντρικό αμυντικό, κατάφερε ήδη να έχει στο παλμαρέ του ένα νταμπλ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, όμως είναι σαφές πως δεν του φτάνει.

Ο ίδιος, βλέπει τον εσωτερικό ανταγωνισμό ως μία μεγάλη ευκαιρία, βλέπει τα όσα πέτυχε η ομάδα του ένα επιπλέον κίνητρο για να φτάσει ακόμη ψηλότερα, βλέπει τους αγώνες με τον Άγιαξ ως μία πρόκληση καριέρας.

Ο Ισλανδός – χαζομπαμπάς πλέον – άνοιξε τα χαρτιά του στο PAOK24...

- Μετά από έξι μήνες στην ομάδα θεωρείς πως είσαι 100% εξοικειωμένος με το περιβάλλον της;

"Ναι εννοείται. Ήρθα τον περασμένο Γενάρη και έπρεπε να κατανοήσω άμεσα τον ρόλο μου γιατί η ομάδα είχε πολύ συγκεκριμένους και υψηλούς στόχους να πετύχει και όλοι έπρεπε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Φέτος, πρέπει να πιέσουμε ακόμη περισσότερο τους εαυτούς μας έτσι ώστε να παραμείνουμε ψηλά αλλά παράλληλα να είμαστε έτοιμοι με το καλημέρα για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Εννοείται πως οι έξι πρώτοι μήνες ήταν σημαντικοί για μένα έτσι ώστε να προσαρμοστώ όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και στην ελληνική κουλτούρα και τη νοοτροπία της κοινωνίας της. Τώρα είμαι πολύ πιο συγκεντρωμένος στη καθημερινότητα της ομάδας, έτσι ώστε να την βοηθήσω να πάει ακόμα ψηλότερα"

Η αλλαγή από Ροστόφ στη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει πάντως να σου κάθισε άσχημα

"Δεν είχα κάποια προβλήματα εκεί, ήμουν πολύ ευχαριστημένος εκεί. Οι άνθρωποι ήταν πολύ καλοί, με αγκάλιασαν, παρότι δεν ήξερα τι να περιμένω τελικά βρήκα ένα εξαιρετικό περιβάλλον και όταν έφυγα είχα την ίδια απορία για το τι θα συναντήσω στη Θεσσαλονίκη. Τελικά και στον ΠΑΟΚ είναι μία χαρά τα πράγματα, άρα όλα πήγαν καλά για μένα".

Ποια ήταν η πρώτη αντίδρασή σου όταν έμαθες ότι θα αντιμετωπίσετε τον Άγιαξ μετά από μία τόσο καλή σεζόν για αυτόν;

Όλοι σε τέτοιες περιπτώσεις κληρώσεων, θέλουμε να πετύχουμε την πιο βατή ομάδα. Αυτό θέλει η λογική για να περάσουμε και να φτάσουμε πιο κοντά στον στόχο. Όποιος πει το αντίθετο μάλλον δεν είναι ρεαλιστής. Όμως με τις κληρώσεις δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί και αντίπαλός μας είναι ο Άγιαξ. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να τον αντιμετωπίσουμε. Να προετοιμαστούμε όπως πρέπει για να πετύχουμε τον στόχο. Προέρχομαι από μία μικρή χώρα όπως η Ισλανδία που στο ποδόσφαιρο έχει πετύχει πράγματα που κανένας δεν περίμενε.

Δεν κερδίζει πάντα ο πιο ισχυρός αλλά αυτός που έχει πιο σκληρό γκρουπ και το θέλει παραπάνω. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε εμείς και στο τέλος θα δικαιωθούμε. Ο Άγιαξ είναι μία εξαιρετική ομάδα, έχει ένα πολύ αποτελεσματικό πλάνο, αλλά και εμείς έχουμε. Είμαστε αήττητοι πρωταθλητές και νταμπλούχοι. Ούτε ο Άγιαξ πιστεύω θα ήθελε εμάς για αντιπάλους.

- Ο ανταγωνισμός στην ομάδα παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Ο Βαρέλα και ο Κρέσπο ανανέωσαν και εσύ καλείσαι να βρεις χώρο για να αγωνιστείς

"Οι συμπαίκτες μου αποτελούν ένα εξαιρετικό δίδυμο κεντρικών αμυντικών που έκανε εκπληκτικοί σεζόν. Εγώ τους βρήκα εδώ ενώ πλησίασαν τα εκατό παιχνίδια μαζί. Για μένα η ουσία είναι πως όταν προπονούμαο μαζί τους κερδίζω πράγματα και από τη στιγμή που είμαι μικρότερος σε ηλικία θα βρω σε κάποια φάση τον χώρο μου. Συμβαίνουν πολλά σε μία σεζόν, εγώ πρέπει να είμαι έτοιμος και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να παίξει όλα τα παιχνίδια. Ο κάθε ρόλος μέσα στο γκρουπ είναι σημαντικός, είτε αυτός είναι μεγάλος, είτε μικρός".

Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ για να παραμείνει στο ίδιο και ακόμη καλύτερο επίπεδο;

Σε πρώτη φάση πρέπει να βγάλουμε μέσα στο γήπεδο αυτά που θέλει ο νέος προπονητής, κάτι που έχουμε καταφέρει σε εντυπωσιακό βαθμό στα φιλικά. Απομένει να δούμε και τα επίσημα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να είμαστε δεμένοι, να συνεχίσουμε με αυτή τη νοοτροπία νικητή που έχουμε αποκτήσει μέσα στο γήπεδο και να έχουμε μονίμως υψηλά κίνητρα"

Τι σου φάνηκε παράξενο στο πρώτο σου εξάμηνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

"Δεν μπορώ να πω πως συνέβη κάτι που με αιφνιδίασε. Αν κάτι με έκανε να αναρωτηθώ ποιος ο λόγος που παίζουμε ποδόσφαιρο, ήταν εκείνη η απόφαση να γίνει ο τελικός του κυπέλλου χωρίς κόσμο. Πραγματικά προσπαθούσα να καταλάβω τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν με αυτή την απόφαση και γιατί μία γιορτή να έχει ανθρώπους να τη γιορτάσουν. Εμείς κερδίσαμε και δεν ξέραμε με ποιον να το πανηγυρίσουμε. Ελπίζω του χρόνου να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο".

Έχεις ενημερωθεί για την αλλαγή διεξαγωγής του πρωταθλήματος στην Ελλάδα; Πως από φέτος θα υπάρχουν πλέι οφς; Αλλάζει κάτι στη συμπεριφορά μίας ομάδας;

"Είχα ζήσει κάτι αντίστοιχο στο Βέλγιο όπου με αυτόν τον τρόπο είχαν πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Είναι σίγουρα μία διαφορετική κατάσταση γιατί οι μεγάλες ομάδες θα παίξουν περισσότερες φορές μεταξύ τους. Αυτό θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνει πιο ανταγωνιστικό γιατί κακά τα ψέματα, υπάρχει μεγάλη διαφορά των μεγάλων από τις μικρές ομάδες.

Στο Βέλγιο μάλιστα, μέσα από αυτή την διαδικασία βλέπαμε τις ομάδες να ανταποκρίνονται καλύτερα όταν παίζουν στην Ευρώπη. Για εμάς θα είναι καλύτερα, να παίζουμε με καλές ομάδες, σε γεμάτα στάδια. Αυτό που δεν πρέπει να σκεφτόμαστε είναι πως στα παιχνίδια της κανονικής περιόδου έχουμε δικαίωμα στο λάθος. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και δεν πρέπει να χαλαρώνουμε ποτέ"

Είδαμε πέρυσι έναν ΠΑΟΚ που με σετ παιχνίδι πήρε ένα ντάμπλ και τώρα μία προσπάθεια του Αμπέλ Φερέιρα να παίξει η ομάδα ένα πιο γρήγορο και με μεγαλύτερη ένταση παιχνίδι. Ποιο μοντέλο προτιμάς;

"Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Ο Αμπέλ Φερέιρα είναι πιο ευθύς, κάτι που είδαμε πχ στο παιχνίδι με την Άντερλεχτ όπου και θέλαμε να επιτεθούμε γρήγορα και να αιφνιδιάσουμε τον αντίπαλο. Είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε απέναντι στον Άγιαξ και αυτό δουλεύουμε. Άλλο παιχνίδι θα κάνουμε στα παιχνίδια του πρωταθλήματος που εμείς έχουμε τη μπάλα και άλλο στην Ευρώπη όταν και θα αντιμετωπίσουμε ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου.

Πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Τώρα δουλεύουμε την Ευρώπη και ξέρουμε πως απέναντι στον Άγιαξ δεν θα έχουμε μοιρασμένοι κατοχοί. Για αυτό θέλουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητές μας όταν θα πάρουμε τη μπάλα στα πόδια μας με μία γρήγορη μετάβαση. Είναι ο τρόπος που μπορείς να περάσεις τέτοιες ομάδες"

Διαβάστε ακόμη...