«Είμαι τρελός για νίκες και τίτλους με τον ΠΑΟΚ»

Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Λέο Μάτος, μίλησε για την κατάκτηση του νταμπλ με τον Δικέφαλου, τονίζοντας πως είναι η κορυφαία στιγμή της καριέρας του, το μέλλον του, τη σχέση του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και το παρατσούκλι «el loco».
«Είμαι τρελός για νίκες και τίτλους με τον ΠΑΟΚ»

Σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ο Λέο Μάτος μίλησε για τη φετινή... μαγική χρονιά με τον ΠΑΟΚ.

Παράλληλα, αποκάλυψε την κίνηση του Ιβάν Σαββίδη που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, τη σχέση του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά και διάφορες άλλες στιγμές της φετινής σεζόν που θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό του.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Εχει πατήσει τα 33, αλλά δεν του φαίνεται. Οταν το μάτι του… γυαλίσει μπορεί να κάνει πράγματα απίθανα. Από τα απίστευτα γκολ με κεφαλιά που έχει σημειώσει μέχρι και βουτιές στο πλήθος μέσα από το λεωφορείο της ομάδας (το βράδυ των πανηγυρισμών του νταμπλ στο «Μακεδονία Παλάς»).

«Είχε πλάκα αυτή η βουτιά. Δεν είχα χώρο για να περάσω ανάμεσά τους και έτσι αποφάσισα να πηδήξω από πάνω τους. Εχω πολλές στιγμές από τους πανηγυρισμούς μέσα στο μυαλό μου. Θα έχω ιστορίες να διηγούμαι στα εγγόνια μου, πρώτα ο Θεός», λέει σχετικά.

-Ηταν αυτή που πέρασε η καλύτερη σεζόν στην καριέρα σου;

Χωρίς αμφιβολία, ναι. Αυτό που καταφέραμε να κατακτήσουμε ήταν κάτι ιστορικό για όλους όσοι αποτελούν κομμάτι του ΠΑΟΚ. Από την καθαρίστρια μέχρι τον πρόεδρο, όλοι είμαστε πρωταθλητές.

-Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

Δεν υπάρχει μυστικό για την επιτυχία. Η φόρμουλα για να πετύχεις συμπεριλαμβάνει πολλά πράγματα, πολλές λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δουλέψαμε πολύ και θυσιάσαμε πολλά για να το πετύχουμε όλο αυτό.

-Υπήρχε κάποια στιγμή που φοβήθηκες ότι θα χάνατε το πρωτάθλημα ή το Κύπελλο;

Οχι, καμία στιγμή δεν αμφέβαλα για το ότι μπορούσαμε να γίνουμε πρωταθλητές. Είμαι φύσει αισιόδοξος και όταν κάποιες στιγμές τα πράγματα δεν πάνε καλά, πάντα πιστεύω ότι θα βελτιωθούν. Αυτή η εμπιστοσύνη με ακολουθεί από την παιδική μου ηλικία και πιστεύω ότι με βοηθά πολύ.

-Πολύς κόσμος πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ είναι το φαβορί για να κατακτά το πρωτάθλημα και τα επόμενα χρόνια. Το πιστεύεις και εσύ;

Πιστεύω ότι μπορούμε να τα πάρουμε όλα ξανά και να πετύχουμε και ακόμη μεγαλύτερα πράγματα, όπως για παράδειγμα να παίξουμε στους ομίλους του Champions League.

-Αν σου ζητούσα να μου επιλέξεις τους τρεις MVP της σεζόν, ποιους θα διάλεγες;

Ολοι οι παίκτες πήγαν καλά. Αλλά οι τρεις που θα ξεχώριζα είναι ο Πασχαλάκης, ο Κρέσπο και ο Βιεϊρίνια.

-Εχεις δηλώσει ότι θα παίζεις τουλάχιστον ακόμη πέντε χρόνια. Να περιμένουμε ένα νέο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ;

Το ισχύον συμβόλαιο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2020. Δόξα τω Θεώ, είμαι πολύ καλά στην υγεία μου και παράλληλα προσέχω πολύ το σώμα μου για να παίξω πολλά χρόνια.

Το μόνο που ζητώ από τον Θεό είναι να με προστατεύει καθημερινά από τραυματισμούς. Το σώμα μου είναι το εργαλείο δουλειάς μου και πρέπει να το διατηρώ σε τέλεια κατάσταση για να παραμένω σε υψηλό επίπεδο.

Οι οπαδοί με βλέπουν μόνο στο γήπεδο τη μέρα του αγώνα, όμως κανείς δεν ξέρει πόσες εξτρά ασκήσεις κάνω πριν και μετά τις προπονήσεις της ομάδας, πόσες συνεδρίες με προσωπικό γυμναστή στο σπίτι μου, πόσα προγράμματα με κρύο νερό στα πόδια μου, πώς διαλέγω τα φαγητά που θα ενισχύσουν την απόδοσή μου.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μου δίνουν τη σιγουριά να δηλώνω ότι θα παίζω για πολλά χρόνια ακόμα. Σε ό,τι αφορά την ανανέωση του συμβολαίου μου, σύντομα θα έρθει η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτό.

-Σου έχει δοθεί το παρατσούκλι «el loco» (σ.σ. ο τρελός). Είναι το ιδανικό για να περιγράψει σωστά την προσωπικότητά σου;

Αυτό το παρατσούκλι ταιριάζει με αυτό που είμαι μέσα στο γήπεδο, εκεί όπου μεταμορφώνομαι σε άλλο πρόσωπο.

Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα που αγαπώ, παράλληλα όμως και το επάγγελμά μου, μέσα από το οποίο αγοράζω φαγητό για το σπίτι μου και γάλα για τα παιδιά μου.

Θα έπρεπε κανείς να είχε επισκεφτεί τη φαβέλα στην οποία γεννήθηκα στο Ρίο ντε Ζανέιρο για να καταλάβει πλήρως τη δική μου οπτική για τον κόσμο.

Ενα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα του ανθρώπου διαμορφώνεται από τις παραστάσεις που είχε στην παιδική ηλικία του.

Μπορώ όμως να πω ότι εκτός γηπέδου το παρατσούκλι «el loco» δεν μου ταιριάζει καθόλου. Είμαι πολύ ευγενικός με την οικογένειά μου και τους φίλους μου, πολύ ήρεμος. Μ’ αρέσει όμως το «el loco» γιατί είμαι τρελός για νίκες και τίτλους.

-Πέρυσι ο ΠΑΟΚ έφτασε πολύ κοντά στους ομίλους του Champions League. Τι χρειάζεται για να πετύχει φέτος αυτόν τον στόχο;

Φτάσαμε πολύ κοντά, ήταν μια σημαντική εμπειρία για μας. Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα όσα μάθαμε απέναντι στην Μπενφίκα για να μπούμε στους ομίλους.

-Η σχέση σου με τον Ραζβάν Λουτσέσκου ποια είναι;

Ο Ραζβάν είναι ο προπονητής που ήρθε πιο κοντά μου στη διάρκεια της καριέρας μου, έχουμε άριστη σχέση.

Μ’ αρέσει ο ειλικρινής και ευθύς τρόπος που με αντιμετωπίζει. Μια σχέση εμπιστοσύνης βασίζεται στην ειλικρίνεια.

Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο δύσκολο να δουλεύεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τέτοιοι που να σε κοιτάζουν στα μάτια και να σου λένε αυτό που αισθάνονται.

Ο Ραζβάν και μαζί και όλο το τιμ του, ο Κριστιάνο (Μπάτσι), ο Ματέο (Σπαταφόρα) και ο Ντιέγκο (Λόνγκο) είναι όλοι τους επαγγελματίες και με αρχές ως άνθρωποι.

-Πόσο σε βοηθά η βραζιλιάνικη παροικία (εσύ, ο Μαουρίσιο, ο Ενρίκε και ο Ζαμπά) που έχει ημιουργηθεί στον ΠΑΟΚ; Τι θα συμβούλευες τον Ζαμπά που είναι και ο πιο νεαρός της παρέας;

Βρίσκομαι πολλά χρόνια εκτός Βραζιλίας, 12 χρόνια συνολικά πέρασα από τη Μαρσέιγ, την Ουκρανία και τον ΠΑΟΚ. Δεν νιώθω διαφορετικά αν υπάρχουν Βραζιλιάνοι ή όχι στις ομάδες όπου αγωνίζομαι.

Εχω, βέβαια, έναν σπουδαίο φίλο, τον Πέδρο Ενρίκε, αλλά κάνω παρέα με όλα τα παιδιά, Βραζιλιάνους ή μη. Το μόνο που με νοιάζει είναι ο χαρακτήρας τους.

Ο Λέο Ζαμπά είναι επίσης ένας φίλος που αγαπώ πολύ. Εχει την προοπτική να πάει πολύ ψηλά. Συζητάμε πολύ μαζί και προσπαθώ να του περάσω τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει στην καριέρα μου.

«Ο Σαββίδης σκούπισε τη μύτη του γιου μου, εντυπωσιάστηκα...»

Ο Λέο Μάτος παρομοιάζει τη σχέση του με τον Σαββίδη με αυτήν που έχει με τον Λουτσέσκου.

«Η μόνη διαφορά είναι ότι με τον πρόεδρο συναντιέμαι μερικές φορές, ενώ με τον Ραζβάν κάνουμε προπόνηση κάθε μέρα», λέει και υπογραμμίζει τον πολύ δυνατό, αλλά παράλληλα πολύ ευγενικό χαρακτήρα του προέδρου του ΠΑΟΚ.

Παραθέτει και ένα περιστατικό που δεν πρόκειται να ξεχάσει:

«Στη φιέστα του τίτλου στην Τούμπα μετά τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, ήμουν πάνω στη σκηνή με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μου. Του ζήτησα να βγει μια φωτογραφία μαζί μας.

Οταν ήρθε κοντά μας, είδε ότι η μύτη του τριών χρόνων γιου μου ήταν λερωμένη γιατί είχε πολύ κρύο και την καθάρισε με τα δάχτυλά του. Οταν βλέπω ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο να κάνει κάτι τέτοιο, με εντυπωσιάζει. Το είδε και η γυναίκα μου, μας εξέπληξε».

Διαβάστε ακόμη...