Σνάουτσερ για Πρωτάθλημα, Γκαρσία και Σπάθα

Ο Μίροσλαβ Σνάουτσερ πανηγύρισε δίπλα στον Πάμπλο Γκαρσία την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Κ20.
Σνάουτσερ για Πρωτάθλημα, Γκαρσία και Σπάθα

Ο Πολωνός στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στη «M», δεν θα μπορούσε να παραβλέψει όλα όσα έγιναν στο Πρωτάθλημα της Super League που είχαν ως αποτέλεσμα να στερήσουν από την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου τον τίτλο του Πρωταθλήματος. Και μοιραία, όπως αποκάλυψε, μαζί με τον Πάμπλο Γκαρσία θυμήθηκαν την «κλοπή» που βίωσαν ως ποδοσφαιριστές, τη χρονιά που ο Δικέφαλος του Βορρά με τον Σάντος προπονητή άγγιξε το Πρωτάθλημα.

Συμφωνείς πως ο ΠΑΟΚ άξιζε φέτος να κατακτήσει το νταμπλ;

«Απόλυτα και το απέδειξε μέσα στον αγωνιστικό χώρο όπου έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Αλλά δυστυχώς είδαμε όλοι τι έγινε τόσο στο ματς με τον Ολυμπιακό όσο και σε αυτό με την ΑΕΚ. Αλλά στεναχωριέμαι να μιλώ για αυτό. Είμαι σίγουρος όμως ότι φέτος έκλεψαν από τον ΠΑΟΚ το Πρωτάθλημα που το άξιζε μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Το συζητήσαμε και με τον Πάμπλο Γκαρσία αυτό;

«Την επομένη του αγώνα με την ΑΕΚ στην Τούμπα είχαμε προπόνηση και το συζητήσαμε με τον Πάμπλο. Είναι σαν να ζήσαμε ένα dejavu. Θυμηθήκαμε εκείνη τη χρονιά που εμείς ως ποδοσφαιριστές της ομάδας είχαμε κάνει μια καλή πορεία. Αλλά βρήκαμε και εμείς πολλά τέτοια προβλήματα μπροστά μας με κορυφαία τη διαιτησία του Σπάθα στο παιχνίδι με τον Άρη και τις κόκκινες κάρτες που έβγαλε. Κάτι παρόμοιο έγινε και φέτος...»

Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει μπροστά.

«Ναι και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει. Την επόμενη χρονιά είναι σίγουρο ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορέσει να στερήσει από την ομάδα αυτό που δικαιούται και θα το πάρει το Πρωτάθλημα».

Πρώτος στόχος όμως είναι να καταφέρει να περάσει στους ομίλους του CHL. Ένα όνειρο για όλους που ποτέ δεν έχει πραγματοποιηθεί.

«Ο ΠΑΟΚ έδειξε φέτος την ποιότητα του και πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει. Εχει παίκτες έμπειρους και με ισχυρή προσωπικότητα. Και έκανε καλές κινήσεις. Για μένα κορυφαία είναι η επιστροφή του Βιεϊρίνια που είναι ένας σπουδαίος παίκτης και αρχηγός με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λουτσέσκου έκανε καλή δουλειά και πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί φέτος να μπει στους ομίλους».

«Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο»

Ο Πάμπλο Γκαρσία έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι οι τίτλοι στην Κ20 δεν είναι αυτοσκοπός και πως αυτό που ενδιαφέρει είναι η ομάδα να προωθεί παίκτες στην πρώτη ομάδα. «Συμφωνώ απόλυτα με τον Πάμπλο και αυτό πρέπει να κάνουμε. Θα σας πω ότι υπάρχουν παίκτες με πολύ ποιότητα στην ομάδα Νέων που μπορούν με δουλειά να σταθούν στην πρώτη ομάδα. Για παράδειγμα ο Λύρατζης και ο Μπαλογιάννης όπως έχουμε ενημερωθεί θα είναι φέτος στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που μπορούν να παίξουν στην Super League. Το λέω αυτό και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στον ΠΑΟΚ γιατί γνωρίζουμε ότι πλέον με τον Ιβάν Σαββίδη ως ηγέτη της ομάδας, ο ΠΑΟΚ μπορεί να φέρει όποιον παίκτη θέλει. Επομένως είναι δύσκολο για αυτά τα παιδιά που έχουμε εμείς, να παίξουν άμεσα στην πρώτη ομάδα. Αλλά μπορούν να σταθούν στο επίπεδο της Super League.

Θα συνεχίσετε και την επόμενη σεζόν με τον Πάμπλο στην Κ20;

«Δεν έχουμε κάνει ακόμη κάποια συζήτηση με τη διοίκηση αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η επιθυμία μας και αυτός ο προγραμματισμός μας. Να παραμείνει ως έχει το προπονητικό επιτελείο, γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς οι δυο και φέτος κάναμε όλοι μαζί ως ομάδα μια πολύ καλή χρονιά».

«Πανάξια το κερδίσαμε»

Ο ΠΑΟΚ στην τελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος και μάλιστα μέσα στην Τούμπα κερδίζοντας με 4-2 τον Λεβαδειακό, στέφθηκε Πρωταθλητής στην Κ20: «Νομίζω ότι το κερδίσαμε πανάξια αυτό το Πρωτάθλημα. Θα σας πω ότι όταν μάθαμε πως ο τελευταίος αγώνας θα γίνει στην Τούμπα, είχαμε τις επιφυλάξεις μας. Γιατί είχαμε συνηθίσει να παίζουμε στη Σουρωτή και θα ήταν παράξενο για πολλά από τα παιδιά αυτά να παίξουν στην Τούμπα και μάλιστα με τόσο πολύ κόσμο. Και στην πορεία του αγώνα φάνηκε πως υπήρχε άγχος αλλά τελικώς καταφέραμε να κερδίσουμε και να πάρουμε το Πρωτάθλημα».

Με ένα σερί 16 νικών και μιας ισοπαλίας μετά την εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό.

«Εκείνο το ματς ήταν κομβικό. Μπορεί να είχε προηγηθεί και η εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο, αλλά εκεί είχαμε παίξει καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Συμφωνώ πως μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό, ήρθε η σωστή αντίδραση. Κάναμε και κάποιες αλλαγές και αγγίξαμε να πετύχουμε αυτό που μας ζήτησε ο Κώστας Ιωσηφίδης. Μιλώντας στα παιδιά μετά από εκείνο το ματς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να κάνουμε δεκαεπτά νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Εμείς κάναμε 16 και πήραμε μια ισοπαλία. Κοντά πέσαμε (σ.σ. γελώντας). Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πήραμε δίκαια το Πρωτάθλημα. Και την επόμενη σεζόν θέλουμε να κάνουμε και μια καλή πορεία στο CHL».

«Θα κάνει καριέρα ο Γκαρσία»

Ο Μίροσλαβ Σνάουτσερ το καλοκαίρι είχε βρεθεί δίπλα στον Στανόγεβιτς στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα βρέθηκε δίπλα στον Πάμπλο Γκαρσία με τον οποίο υπήρξε συμπαίκτης στον ΠΑΟΚ.

Τον έζησες ως παίκτη. Είναι διαφορετικός ως προπονητής;

«Είναι γνωστό πως ο Πάμπλο ως παίκτης ήταν τόσο παθιασμένος που έπαιζε στο... κόκκινο. Υπάρχουν στιγμές και ως προπονητής στον πάγκο, βλέποντας κάποιες διαιτησίες, αντιδρά αλλά είμαι εκεί για να τον ηρεμώ...»

Ως προπονητής, πιστεύεις ότι μπορεί να καθίσει κάποια στιγμή στον πάγκο της πρώτης ομάδας;

«Είμαι βέβαιος για αυτό και για να μην παρεξηγηθώ, θα τονίσω ότι ο Λουτσέσκου κάνει μια καλή δουλειά με τον ΠΑΟΚ και φάνηκε. Αλλά είμαι απόλυτος πως ο Γκαρσία μπορεί να κάνει μια σπουδαία καριέρα ως προπονητής. Θέλει να εξελίσσεται, να μαθαίνει πράγματα και φυσικά έχει όλα τα χρόνια μπροστά του για να εκπληρώσει τα όνειρα του ως προπονητής. Στην παρούσα φάση είμαστε αφοσιωμένοι στην Κ20 και νιώθουμε χαρούμενοι γιατί ο Σαββίδης μας παρέχει τα πάντα σε ότι αφορά την υποδομή και την οργάνωση».

Διαβάστε ακόμη...