«Θύμωσα και είπα τώρα θα δείξω ποιος είμαι»

Ο Φερνάντο Βαρέλα σε μια σπάνια εξομολόγηση, μιλάει στο SDNA για την φετινή μεταμόρφωσή του, τον ανταγωνισμό με... Ζαμπράνο, την κούρσα του πρωταθλήματος, τον Λουτσέσκου και τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη.
«Θύμωσα και είπα τώρα θα δείξω ποιος είμαι»

Είναι από τους ποδοσφαιριστές που δεν μιλούν συχνά. Προτιμάει να δίνει απαντήσεις στο γήπεδο, όπως έκανε και φέτος, απέναντι σε εκείνους που τον... προεξόφλησαν λόγω της έλευσης του Κάρλος Ζαμπράνο.

Θεωρεί πως η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να του συμβεί, αποκαλώντας τον Ρουμάνο ως... πατέρα του ενώ δεν παρέλειψε να σταθεί και σε αυτό που του λείπει περισσότερο στο παιχνίδι του, ένα γκολ. Μάλιστα, ο υψηλόσωμος αμυντικός γνωρίζει ήδη που θα το αφιερώσει...

 

-Φέτος, βλέπουμε ένα διαφορετικό Βαρέλα. Με αυτοπεποίθηση, κυρίαρχο στην αμυντική γραμμή της ομάδας. Το αισθάνεσαι αυτό;

Ναι, το αισθάνομαι κι εγώ. Όταν άρχισε η σεζόν, δεν ήμουν καλά προετοιμασμένος. Προερχόμουν από τραυματισμό πριν τη λήξη της περασμένης σεζόν. Ήρθε ο Λούμπος Μίχελ στις αρχές και μου είπε ότι δεν κάνω πολύ καλή δουλειά, ότι δεν είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Δεν το άντεξα. Μίλησα με την γυναίκα μου και μου είπε: “ναι, έχουν δίκιο, δεν εισαι συγκεντρωμένος και έχεις πάρει κάποια κιλά”. Τότε άρχισα να δουλεύω μόνος στα προβλήματά μου, έχασα περίπου 6-7 κιλά και συγκεντρώθηκα στον φετινό στόχο που είναι το πρωτάθλημα. Νιώθω καλά τώρα. Είμαι πιο συγκεντρωμένος, είμαι καλά, παίζω καλά. Αυτός είναι ο Βαρέλα που έπαιζε στις προηγούμενες ομάδες πριν τον ΠΑΟΚ.

Επίσης, νιώθω διαφορά σε σχέση με την πρώτη μου σεζόν στον ΠΑΟΚ. Είχα έρθει πέρσι αλλά χωρίς στόχους. Ήθελα μόνο να απολαύσω τη θητεία μου στην ομάδα. Φέτος είμαι πραγματικά αφοσιωμένος στον στόχο μου να κατακτήσουμε τον τίτλο του πρωταθλήματος. Πέρσι κατακτήσαμε το Κύπελλο αλλά το πρωτάθλημα είναι το σημαντικό και προετοιμάζω τον εαυτό μου για αυτό. Έχασα τα παραπανίσια κιλά μου, προπονούμαι σκληρά, εστιάζω στους εκάστοτε αντίπαλους παίκτες μου, κατανοώ τι θέλει από μένα ο προπονητής στο κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 

-Τι άλλαξε στην φιλοσοφία σου φέτος;

Να μην είμαι χαλαρός. Να είμαι συνέχεια συγκεντρωμένος, να δουλεύω, να δουλεύω, και να δουλεύω σκληρά, να μην χαλαρώνω ούτε μία στιγμή. Ξέρω καλύτερα τον ΠΑΟΚ φέτος, ξέρω καλύτερα τον κόσμο και τις απαιτήσεις που έχει από εμάς. Επίσης, με ξέρουν καλύτερα και οι συμπαίκτες μου, ειδικά αυτοί που είναι από πέρσι στην ομάδα και ξέρουν τι να περιμένουν από εμένα. Αυτό μου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση.

-Θεωρείς πως η έλευση Ζαμπράνο σου έδωσε έξτρα κίνητρο να δουλέψεις παραπάνω και να γίνεις καλύτερος;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Πριν έρθει ο Ζαμπράνο, διάβαζα σε σάιτ ειδησεογραφικά ή και σάιτ οπαδών του ΠΑΟΚ, διάφορα σχόλια στο Instagram, “ο Βαρέλα εκτός 11άδας”. Αυτό με θύμωσε. Κράτησα στιγμιότυπα στο κινητό μου και είπα “Τώρα είναι η ώρα να αλλάξω, τώρα είναι η ώρα να δείξω σε όλους πώς δουλεύει ο Βαρέλα, ποιος είναι ο Βαρέλα”.

-Φέτος βλέπουμε και την μεγάλη σου επιθυμία να σκοράρεις. Είναι το στοιχείο που λείπει από το παιχνίδι σου;

Θέλω να σκοράρω γιατί είναι ωραίο! Θέλω να σκοράρω γιατί θα μου δώσει ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση! Σε όποια ομάδα κι αν έχω παίξει έχω σκοράρει. Εδώ δεν ξέρω τι συμβαίνει και δεν έχω σημειώσει ακόμη κάποιο γκολ για τον ΠΑΟΚ. Αυτό είναι το μοναδικό μου μειονέκτημα αλλά σύντομα θα αλλάξει και είμαι σίγουρος ότι θα βάλω γκολ!

 

-Ο Τσίμιροτ σε μια συνέντευξή του είπε πως πιστεύει ότι ο παίκτης που κάνει την διαφορά φέτος είναι ο Βαρέλα. Εσύ ποιος πιστεύεις ότι κάνει την διαφορά;

Όλοι μαζί κάνουμε την διαφορά. Ως ομάδα. Είναι δύσκολο να διαλέξεις έναν. Ο Πέλκας φέτος είναι καταπληκτικός και κάνει φοβερή δουλειά, ο Λημνιός άρχισε να δέιχνει πολύ καλά στοιχεία στο παιχνίδι του, ο Τσίμιροτ παίζει πάντα καλά. Δεν μπορώ να πω, είναι δύσκολο αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω, νομίζω θα έλεγα τον Πέλκα για την φοβερή διαφορά που έχει σε σχέση με πέρσι. Παίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και τη μεταδίδει σε όλη την ομάδα, μιλάει πολύ με όλους τους παίκτες, έχει ωριμάσει. Προβλέπω ότι θα κάνει μια πλήρη χρονιά και θα διακριθεί ως ο καλύτερος παίκτης στην Ελλάδα.

-Τι είπες στον Πέλκα στους πανηγυρισμούς στο πρώτο του γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό;

(γελάει)Του είπα ότι με έκανε να ανατριχιάσω! Και του έδειχνα το χέρι μου που πραγματικά είχα ανατριχιάσει με αυτό το γκολ! Μετά του είπα ευχαριστώ! Ήταν αριστουργήματα και τα δυο γκολ.

-Έχεις κάποια προτίμηση για τον παρτενέρ σου στο κέντρο της άμυνας;

Όχι, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν. Όλοι είναι καλοί παίκτες. Ο Μαλεζάς, ο Κρέσπο, ο Ζαμπράνο ήταν επίσης καλός και θα μας λείψει τώρα καθώς μας έδινε ποιότητα. Είναι δύσκολο να διαλέξω έναν μόνο.

 

-Πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ πήρε ό,τι του άξιζε στον πρώτο γύρο;

Στο πρώτο μισό της σεζόν παίξαμε καλό ποδόσφαιρο. Έχουμε καλή ομάδα, καλούς παίκτες και παίξαμε το πιο ωραίο ποδόσφαιρο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Χάσαμε κάποιους βαθμούς στα εκτός έδρας παιχνίδια, όπου πρέπει να είσαι πιο δυνατός μέχρι την λήξη του παιχνιδιού. Τώρα όμως το αλλάξαμε και αυτό και πιστεύω πως στον δεύτερο γύρο θα τα πάμε καλύτερα. 

-Τώρα που ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος, με ποια ομάδα πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ θα "παλέψει" για το πρωτάθλημα;

Πάντα υπάρχουν οι ίδιοι συνδιεκδικητές. Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, όχι τόσο ο Παναθηναϊκός που είναι εκτός της διεκδίκησης αλλά παραμένει ένας αντίπαλος που μπορεί να κάνει την διαφορά και να σου κάνει τη “ζημιά” όταν παίζεις μαζί του καθώς διαθέτει καλή ομάδα με καλούς παίκτες. Φυσικά, υπάρχει και ο Ατρόμητος και ο Πανιώνιος που “πλασάρονται” στις κορυφαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και προσπαθούν πάντα για το καλύτερο.

-Ήταν ο Ατρόμητος, η ευχάριστη έκπληξη του ελληνικού πρωταθλήματος;

Όχι, καμία έκπληξη. Το περίμενα από τη στιγμή που είδα τις προσθήκες που έκαναν στο ρόστερ τους, όπως και τους δανεικούς που έχουν από τον ΠΑΟΚ και άλλες ομάδες. Πρόκειται για πολύ καλούς παίκτες που συνθέτουν μια πολύ καλή ομάδα και παίζουν δυνατά όλα τους τα παιχνίδια. Είναι μια μικρή έκπληξη η θέση που έχουν στη βαθμολογία αλλά αν μου έλεγες ότι θα παίξουν τόσο ωραία, όχι δεν θα με εξέπλητε καθόλου.

-Ο ΠΑΟΚ στα εντός έδρας παιχνίδια έκανε το απόλυτο στις νίκες, με μηδενικές απώλειες. Πώς ήταν ωστόσο για εσάς ως ομάδα να παίζετε σχεδόν όλα τα παιχνίδια του πρώτου γύρου χωρίς τον κόσμο του ΠΑΟΚ, λόγω της τιμωρίας του γηπέδου;

Βάλαμε καλά στο μυαλό μας, πως αν θέλουμε να στεφθούμε πρωταθλητές αυτό θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι μόνο στη νίκη καθώς φέτος πρέπει να πάρουμε τον τίτλο του πρωταθλήματος. Φυσικά και είναι ωραίο να παίζεις μπροστά στον κόσμο του ΠΑΟΚ, αλλά η τιμωρία ήταν κάτι που γνωρίζαμε πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος και προετοιμαστήκαμε ψυχολογικά κατάλληλα γι' αυτήν την κατάσταση.

 

-Τι συζητούσατε μεταξύ σας οι παίκτες και τι σας έλεγε και ο προπονητής, πριν την εκτός έδρας νίκη με την Ξάνθη, όταν και τα αποτελέσματα εκτός έδρας δεν ήταν τα επιθυμητά;

Η ατμόσφαιρα δεν ήταν και η καλύτερη, δεν θα σας πω ψέματα γι' αυτό. Στον ΠΑΟΚ υπάρχει πάντα η πίεση της νίκης, όπως και σε κάθε μεγάλη ομάδα. Μετά τις ισοπαλίες με Λάρισα και Πανιώνιο δεν ήμασταν καθόλου καλά. Ο προπονητής μας μίλησε όλους μαζί και επισήμανε τις αδυναμίες μας τόσο ομαδικά όσο και ατομικά. Προσπαθήσαμε να βελτιωθούμε και δουλέψαμε πάνω στα "τρωτά" μας σημεία για αυτό και πήραμε περισσότερους βαθμούς με νίκες στα τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια. Ξέρετε, κάθε παιχνίδι έχει τις ιδιαιτερότητές του. Ακόμα κι αν σκοράρεις πρώτος, μετά από λίγο, αν ο αντίπαλος πάρει λίγη αυτοπεποίθηση γίνεται πιο επιθετικός, πιέζει περισσότερο, εσύ γυρνάς αναγκαστικά πιο πίσω και έτσι μπορεί να γίνει το λάθος τελευταία στιγμή.

-Γιατί όμως ο ΠΑΟΚ να δώσει αυτόν τον χώρο στον αντίπαλο; Γιατί να του δώσει αυτοπεποίθηση;

Στο ποδόσφαιρο δεν έχουν σημασία οι ευκαιρίες, αλλά το γκολ. Μπορεί να έρθει από ένα σουτ, ένα φάουλ, ένα απλό λάθος. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Όπως με την Λάρισα, ένα σουτ που έκανε ο παίκτης τους στην τύχη και όμως μπήκε!

 

-Στο δεύτερο μισό ο ΠΑΟΚ πλέον αντιμετωπίζει ΑΕΚ και Ολυμπιακό στην έδρα του και ο κόσμος επιστρέφει στο γήπεδο. Μπορούμε να πούμε ότι τα καλύτερα έρχονται;

Τα ντέρμπι δεν σου δίνουν το πρωτάθλημα. Σου δίνουν απλά τρεις βαθμούς άλλα παιχνίδια δίνουν τίτλους. Λάρισα, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης κλπ. Αυτά είναι για μένα πιο δύσκολα παιχνίδια και αυτά σου δίνουν το πρωτάθλημα. Στα ντέρμπι παίζεις πάντα με συγκέντρωση, πάθος και ο κόσμος θα γεμίσει το γήπεδο ούτως ή άλλως. Δεν φοβάμαι τα ντέρμπι. Τα υπόλοιπα παιχνίδια φοβάμαι.

-'Εχεις συνεργαστεί στον ΠΑΟΚ με Ίβιτς και Στανόγεβιτς. Ποιο είναι το σχόλιο σου για τους δυο πρώτους;

Για τον Στανόγεβιτς δεν μπορώ να πω πολλά καθώς έμεινε στην ομάδα πολύ λίγο πριν αντικατασταθεί, πριν του δοθεί η ευκαιρία να δείξει στην ομάδα τι θέλει.

Για τον Ίβιτς μπορώ να πω πολλά καθώς περάσαμε ολόκληρη σεζόν μαζί του. Η πρώτη λέξη είναι δουλειά, πάντα πρώτα η δουλειά και μετά η απόλαυση του ποδοσφαίρου. Κάναμε μια καλή σεζόν, με πολλούς καινούριους παίκτες που δεν ήξεραν τι είναι ο ΠΑΟΚ και τι ζητάει. Ο Βλάνταν Ίβιτς μας έβαλε στο κλίμα και μας εξήγησε πού ήρθαμε, πώς θέλει να παίζουμε και μετά από τρεις περίπου μήνες τα αποτελέσματα ήταν ορατά. Ξέραμε τι κάνουμε ως ομάδα, ως σύλλογος. Του εύχομαι να προπονεί μια καλή ομάδα στο μέλλον.

-Και ερχόμαστε στο παρόν, Ραζβάν Λουτσέσκου. Πώς είναι η συνεργασία μαζί του;

Είναι ο πατέρας μου...Μιλάμε την ίδια γλώσσα, ρουμάνικα, έπαιζα καιρό στην Ρουμανία. Όταν ήρθε στον ΠΑΟΚ και μου είπε ότι με ήξερε, πήρα μεγάλη αυτοπεποίθηση, το παιχνίδι μου είναι διαφορετικό τώρα, παίζω χωρίς έγνοια, χωρίς να με νοιάζει τίποτα. Για μένα ήταν ό,τι καλύτερο ο ερχομός του στον ΠΑΟΚ.

-Τι σου λέει; Κάτι ιδιαίτερο, κάποια συμβουλή;

Μου λέει να είμαι χαλαρός, να παίζω όπως πάντα, όπως έπαιζα στην Ρουμανία. Να κάνω αυτό που ξέρω καλά και ότι πάντα θα με στηρίζει.

 

- Είσαι από τους παίκτες που έχουν κερδίσει τίτλους στην καριέρα τους. Ξέρεις καλά τι θα πει πρωταθλητισμός. Πιστεύεις πως ο ΠΑΟΚ έχει αυτό που χρειάζεται για το πρωτάθλημα;

Το μυστικό για πρωταθλητισμό είναι ο εσωτερικός συναγωνισμός. Όταν υπάρχουν 2-3 παίκτες για κάθε θέση τότε βελτιώνεσαι εύκολα. Έτσι πετυχαίνεις τους στόχους σου. Επίσης, η ενίσχυση που πρέπει να γίνει είναι βασική. 

-Μπορείς να φανταστείς τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που θα χαμογελάσει στο τέλος του πρωταθλήματος;

Νομίζω δεν μπορώ καν να το φανταστώ! Θα είναι σίγουρα υπέροχα. Ο κόσμος μας το αξίζει απόλυτα αυτό. Δουλεύουμε κάθε ώρα γι' αυτό, το έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας. Να είμαστε εμείς πρωταθλητές. Σίγουρα θα είναι αξέχαστη μέρα για όλους μας και εύχομαι να δώσουμε αυτή τη χαρά στους οπαδούς μας. 30 χρόνια είναι πολλά. Είναι αδύνατον να συμβαίνει αυτό. Και το συζητάμε με τους συμπαίκτες μου ότι εμείς πρέπει να το καταφέρουμε αυτό, να το αλλάξουμε.Ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος δεν αξίζουν τόσα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Αυτό θα αλλάξει.

-Πώς έζησες τους πανηγυρισμούς του Κυπέλλου πέρσι;

Έχω κερδίσει πολλούς τίτλους αλλά τέτοιους πανηγυρισμούς δεν έζησα πουθενά! Δεν το περίμενα!ΟΚ, περίμενα ότι ο κόσμος θα πανηγυρίσει, θα χαρεί αλλά όχι τόσο πολύ. Όταν ήρθα, είπα “εντάξει, παίζεις, πας σπίτι, τέλος”. Όχι, όλο αυτό! Είναι θεότρελοι! Είναι φανταστικοί!

 

-Ο Ιβάν Σαββίδης σας παρέχει οτιδήποτε χρειάζεστε. Το νιώθετε αυτό;

Νιώθουμε πάντα την πλήρη στήριξή του. Είναι πολύ καλός πρόεδρος και διοικεί σωστά. Σε στηρίζει, όμως όταν κάνεις λάθος σε “μαστιγώνει”. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι όπως ένας πατέρας. Προσπαθεί να σε βάλει στο σωστό δρόμο, να σε βοηθήσει. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται εδώ 5-6 χρόνια και έχει κερδίσει μόνο έναν τίτλο, ενώ έχει ξοδέψει τόσα χρήματα. Όταν επενδύεις είναι λογικό να έχεις και απαιτήσεις. Πάντως φέτος είναι πιο κοντά σε εμάς, μας καταλαβαίνει περισσότερο. Πέρυσι δεν το ξέραμε τόσο καλά. Φέτος γνωριζόμαστε πια πολύ καλά και πιστεύω θα είναι μια καλή χρονιά για εμάς.

-Γνωρίζεις την αδυναμία που σου έχει ο Γιώργος Σαββίδης;

Το ξέρω! Ξέρω ότι αυτός με έφερε στον ΠΑΟΚ, χάρις στη δική του επιμονή! Ήταν αυτός που έδωσε μάχη για να με φέρει εδώ, όταν όλοι έλεγαν ότι αποκλείεται. Για αυτόν θέλω να σκοράρω, σαν δείγμα ευγνωμοσύνης! Πέρυσι ήμουν απογοητευμένος με τον εαυτό μου. Ένιωθα ότι τον απογοήτευσα. Φέτος παίζω για μένα και την οικογένειά μου και φυσικά για εκείνον.

-Πώς είναι η ζωή στην Θεσσαλονίκη για τον Βαρέλα;

Υπέροχα! Έχω την οικογένειά μου μαζί μου εδώ. Στην Ρουμανία δεν ήταν μαζί μου, ήμουν μόνος μου 4 χρόνια. Τα παιδιά πηγαίνουν εδώ σχολείο, προπονούνται και οι 3 στις ακαδημίες ποδοσφαίρου και είναι πολύ χαρούμενοι. Κάποιες φορές τους κάνω πλάκα “στο τέλος της σεζόν θα φύγουμε” και μου απαντούν “όχι μπαμπά, εδώ είναι τέλεια η ζωή και η πόλη, η Ελλάδα. Δεν θέλουμε να φύγουμε”. Είναι πολύ όμορφη η ζωή στην Θεσσαλονίκη για όλους μας.

-Άρα προετοιμάζεται η νέα γενιά των Βαρέλα στο ποδόσφαιρο;

(γελάει) Ναι, προπονούνται καθημερινά, κάποιες φορές κι εγώ μαζί τους στο σπίτι, τους εξηγώ κάποια πράγματα για το παιχνίδι, για την ζωή ενός ποδοσφαιριστή. Δεν είναι εύκολη δουλειά, κάποιες φορές θα στεναχωρηθείτε, κάποιες άλλες θα θυμώσετε. Το ποδόσφαιρο δεν έχει μόνο ωραία πράγματα. Πρέπει να τους προετοιμάσω για όλα και κυρίως για τα άσχημα.

-Σου κάνουν και παρατηρήσεις μετά τους αγώνες σου;

Πάντα! Είναι οι πιο αυστηροί κριτές μου! “Μπαμπά δεν έκανες αυτό, έκανες εκείνο, γιατί δεν σκόραρες, γιατί δεν έκανες τάκλιν, πώς άφησες να σε ντριπλάρει ο τάδε παίκτης” κλπ. Έχω και την σύζυγό μου που κι εκείνη σχολιάζει την απόδοσή μου, οπότε δεν χρειάζεται να περιμένω την επόμενη μέρα τα σχόλια του προπονητή μου! (γέλια) Τα ξέρω ήδη από το σπίτι! Σοβαρά πάντως, μόνο καλό μου κάνει αυτό. Βελτιώνομαι.

-Σκέφτεσαι καθόλου το μέλλον;

Ειλικρινά καθόλου. Αυτό που σκέφτομαι είναι να κερδίζω. Αν κερδίζω, τότε η ανανέωση θα έρθει εύκολα. Πιστεύω ότι η ζωή πάει μόνο μπροστά και στο τέλος της σεζόν, αν οι άνθρωποι της ομάδας, θέλουν να μου μιλήσουν, εγώ είμαι ανοιχτός. Τώρα δεν με νοιάζει καθόλου αυτό. Μόνο το παρόν.

-Το 2017 φτάνει στο τέλος του. Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη προσωπική στιγμή για σένα;

Χειρότερη στιγμή για εμένα ήταν ο αποκλεισμός μας από το Europa League, ήταν μεγάλο σοκ. Ξέραμε ότι είμαστε καλύτεροι, αλλά κάναμε κάποια λάθη που κόστισαν την πορεία μας στην διοργάνωση. Επίσης, μετά το ματς με τον Πανιώνιο ένιωσα πολύ λυπημένος, καθώς πλησίασα τους οπαδούς μας να τους πω ευχαριστώ για την υποστήριξή τους και εκείνοι φώναζαν “φύγε” και “αν δεν θες να παίζεις πήγαινε σπίτι σου”. Είπα ότι είναι φυσιολογικό να θέλουμε πάντα νίκη, αλλά όταν δεν έρχεται, δεν έρχεται πάντα το τέλος του κόσμου.

Η καλύτερη στιγμή εννοείται ότι ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου πέρσι. Με διαφορά η πιο ωραία στιγμή στην Θεσσαλονίκη.

varela2

Διαβάστε ακόμη...