«Ξέρω τι θα γίνει αν το πάρουμε!»

Ήταν μια από τις σπουδαίες μεταγραφές του Αυγούστου! Παίκτης μεγάλης ποιότητας, ήρθε στην Τούμπα για να κερδίσει αυτά, που δεν κέρδισε στην Ιταλία, και να δώσει αυτά, που δεν έδωσαν οι προηγούμενοι!
«Ξέρω τι θα γίνει αν το πάρουμε!»

Ομάρ Ελ Καντουρί, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ένας ωραίος τύπος, που στα 27 του ήρθε με μεγάλα κίνητρα στη Θεσσαλονίκη, που μιλά τη γλώσσα της αλήθειας.

H συνέντευξή του στην FORZA ήταν απολαυστική...

-Είσαι εδώ σχεδόν ενάμιση μήνα. Πως σου φαίνεται;

«Είναι όλα θετικά, η ομάδα, το τεχνικό τημ, η πόλη... Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιλογή μου. Γίνομαι καλύτερος, τόσο τακτικά, όσο και στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Είμαι καλά»

-Πες μας κάποιους λόγους, για τους οποίους ένας παίκτης από την Serie A, στα 27 του χρόνια, επιλέγει να έρθει να παίξει στην Ελλάδα...

«Οι τελευταίες δυο σεζόν δεν ήταν καλές στην Ιταλία. Για ενάμιση χρόνο ήμουν στη Νάπολι, που είναι μια μεγάλη ομάδα, αλλά δεν έπαιζα πολύ. Έκανα πολλές συμμετοχές, αλλά έπαιζα αλλαγή, δεν είχα γεμάτα παιχνίδια. Τους τελευταίους έξι μήνες πήγα στην Έμπολι, έπαιζα σε όλα τα παιχνίδια, τα πράγματα ήταν καλά, αλλά η ομάδα υποβιβάστηκε. Χρειάζομαι νέα κίνητρα, έναν διαφορετικό τύπο ποδοσφαίρου, μετά από 9 χρόνια Ιταλία. Ήθελα μια αλλαγή και ήρθα».

-Όταν άκουσες για τον ΠΑΟΚ, με ποιον προσπάθησες να μιλήσεις για να μάθεις κάτι παραπάνω;

«Μίλησα με τον Μάμε Τιάμ, που ήταν στην Έμπολι, και με τον Ταχτσίδη, που παίξαμε μαζί στην Τορίνο και είμαστε καλοί φίλοι. Μου είπαν τα καλύτερα, για την Θεσσαλονίκη και την ομάδα. Ο Μάμε μου είπε πολύ καλά λόγια για την πόλη και την οργάνωση της ομάδας. Ο ίδιος δεν έπαιζε πολύ, αλλά ήταν ειλικρινής. Μου είπε την αλήθεια».

-Ο Ταχτσίδης, που παίζει στον Ολυμπιακό, τι σου είπε;

«Ότι οι οπαδοί είναι τρελοί, θα είναι μεγάλη εμπειρία για μένα, ότι το στυλ ποδοσφαίρου είναι επιθετικό. Ξέρω ότι με τον Ολυμπιακό υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα, αλλά είναι καλός μου φίλος. Μόνο μέσα στο γήπεδο, δεν θα είμαστε φίλοι»

-Oι περισσότεροι ξένοι παίκτες, που έρχονται στον ΠΑΟΚ, λένε ότι μόλις έμαθαν για τον ΠΑΟΚ άρχισαν να βλέπουν βίντεο στο Υoutube με τον κόσμο. Το έκανες κι εσύ;

«Ναι! Όλοι μου έλεγαν γι΄ αυτό το γήπεδο και ήθελα να το δω. Η Τούμπα έχει απίστευτη ατμόσφαιρα, δεν μπορώ να περιμένω να το ζήσουμε»

-Πως σου φάνηκαν τα τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια με άδειο γήπεδο;

«Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο, γιατί συμμετέχει κι ο κόσμος. Φτιάχνει ατμόσφαιρα, όταν σκοράρεις το πανηγυρίζεις μαζί του. Όλοι περιμένουμε να έρθει η 10η Δεκεμβρίου για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Είναι το τέλειο ματς για να ξεκινήσουμε με κόσμο στην Τούμπα!»

-Συνήθιζες να παίζεις σε υψηλότερα στάνταρ. Πως σου φαίνεται το ποδόσφαιρο εδώ;

«Στην Ιταλία το επίπεδο είναι καλύτερο, η διαφορά είναι πως εκεί υπάρχει πολλή τακτική. Δικαιούσαι να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα στο γήπεδο, δεν μπορείς να πάρεις πολλές πρωτοβουλίες. Μπαίνεις σε καλούπια. Εδώ υπάρχουν λιγότεροι χώροι, γιατί οι περισσότερες ομάδες κλείνονται στο μισό γήπεδο, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ιταλία. Εδώ παίζουν με 11 παίκτες στο μισό γήπεδο, στην Ιταλία το κάνουν 2-3 ομάδες. Στην Έμπολι δεν παίζαμε έτσι, παίζαμε ποδόσφαιρο».

-Τι σου αρέσει στον ΠΑΟΚ;

«Μου αρέσει η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα, είναι πραγματικά ωραία, οι παίκτες, όλο το τημ. Μου αρέσει ότι είναι μια ομάδα, που παίζει για να κερδίσει τίτλους. Προτιμώ να παλεύω για τίτλους στην Ελλάδα, από το να παλεύω για την παραμονή στην Ιταλία».

-Και τι δεν σου αρέσει;

«Τι δε μ αρέσει... Η νοοτροπία, που έχουμε και δεν σκοτώνουμε τον αντίπαλο. Η ποιότητα δεν φτάνει. Ακόμη κι όταν έχεις μεγάλη ποιότητα, μπορεί να χάσεις από τον τελευταίο. Πρέπει να μπαίνεις μέσα στο γήπεδο, να βγάζεις επιθετικότητα, να είσαι άγριος. Να καταλάβει ο άλλος ότι δεν έχει τύχη μαζί σου. Είμαστε μια ομάδα με πολλούς καινούριους. Η φιλοσοφία του κλαμπ είναι πρωταθλητισμός. Θα το βρούμε».

-Ο ΠΑΟΚ είναι 33 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Το έχεις καταλάβει; Νιώθεις την πίεση;

«Όλοι μιλούν γι αυτό. Και στη Νάπολι, που έπαιζα, το τελευταίο πρωτάθλημα το κέρδισαν με τον Μαραντόνα κι ο κόσμος το ζητάει κι εκεί. Μιλούν πολύ για αυτό, νιώθουμε τη λαχτάρα του κόσμου, αλλά εμείς πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι μας, όπως ξέρουμε. Το πρωτάθλημα είναι στόχος, αλλά πρέπει να προσέξουμε, δεν πρέπει να μας γίνει έμμονη ιδέα. Εμείς πρέπει να μπαίνουμε κάθε βδομάδα στο γήπεδο, με καθαρό μυαλό και να τους κερδίζουμε όλους. Είναι τρεις βαθμοί κάθε Κυριακή»

-Ο ΠΑΟΚ είναι ήδη έναν βαθμό πίσω από τον πρώτο, μετά τη διακοπή έρχονται οι αγώνες με Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Είναι τα πιο σημαντικά ματς;

«Όλα τα ματς είναι τρεις βαθμοί. Βέβαια, αν τους κερδίζεις αυτούς, παίρνεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτά τα ματς για μας είναι καλύτερα. Έχουμε περισσότερο χώρο να παίξουμε και να δείξουμε τις αρετές μας. Με τους μικρούς, οι χώροι είναι λίγοι».

-Πιστεύεις ότι είστε η καλύτερη ομάδα;

«Αν δεις τους παίκτες, έχουμε μια από τις καλύτερες ομάδες. Έχουμε καλούς παίκτες, αλλά η ατομικότητα δεν είναι σημαντική. Το πως παίζεις σαν ομάδα έχει σημασία, αυτό είναι το πιο σημαντικό»

-Πες μας έναν λόγο, για τον οποίο ο ΠΑΟΚ μπορεί φέτος να χάσει το πρωτάθλημα!

«Δύσκολη ερώτηση! Ελπίζω να μην το χάσουμε! Πιστεύω στην ομάδα»

-Παίζεις σε πολλές θέσεις μπροστά. Που ακριβώς σου αρέσει να παίζεις;

«Εξαρτάται από το πως παίζουμε. Στην Ιταλία στην αρχή έπαιζα επιθετικό χαφ στον άξονα. Στο 4-3-3 έπαιζα οχτάρι. Στη Νάπολι έπαιξα και ακραίος. Η θέση μου είναι επιθετικός χαφ, στον άξονα, πίσω από τον φορ. Εκεί μ΄ αρέσει να παίζω. Θέλω να ακουμπάω τη μπάλα πολλές φορές, τη θέλω στα πόδια μου»

-Αυτό, που έχουμε δει μέχρι τώρα, είναι ο πραγματικός Ελ Καντουρί;

«Φυσικά και όχι. Όταν ήρθα ήμουν δύο εβδομάδες χωρίς προπόνηση. Νέο πρωτάθλημα, νέος κόουτς, νέα χώρα, όλα νέα. Ήθελα λίγο προσαρμογή, δεν είμαι ακόμη σε τοπ επίπεδο. Ακόμη δεν έχετε δει ποιος είμαι. Είμαι δημιουργικός παίκτης, μ΄ αρέσει να έχω τη μπάλα, να δίνω ασίστ, να βάζω γκολ»

-Έπαιζες σε μια ομάδα, που είναι στη σκιά μιας άλλης, στο Τορίνο, αυτό ίσως σημαίνει μικρότερες απαιτήσεις, και σε άλλη μία, στη Νάπολι, που στην πόλη της λατρεύεται. Που ήταν καλύτερα;

«Σας πληροφορώ ότι μέσα στο Τορίνο, η Τορίνο έχει περισσότερους οπαδούς από την Γιουβέντους! Ήταν η καλύτερη διετία μου εκεί. Στη Νάπολι υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις. Εμένα μου αρέσει αυτή η πίεση, να παίζεις για τίτλους. Ξέρω τι θα γίνει εδώ αν το πάρουμε. Δεν έχω πάρει τίτλους στην καριέρα μου. Ένα πρωτάθλημα στη Serie B με την Μπρέσια κι ένα Κύπελλο στη Νάπολι, που δεν έπαιζα πολύ»

-Τι δε θα ξεχάσεις ποτέ από εκεί;

«Η Νάπολι μοιάζει με τον ΠΑΟΚ. Το πως ζουν το παιχνίδι, το πόσο αγαπούν την ομάδα τους. Αν και δεν έπαιζα πολύ, όταν έβγαινα στο δρόμο, ο κόσμος με αναγνώριζε, έδειχνε την αγάπη του. Σου προσφέρουν πράγματα! Είμαι από το Μαρόκο, η νοοτροπία μας μοιάζει, ήταν μία από τις καλύτερες πόλεις, που έζησα».

-Σκέφτηκες ποτέ ότι περπατούσες στους ίδιους χώρους, που πέρασε κάποτε ο Μαραντόνα; Επηρεάζει ακόμη τη ζωή στην πόλη;

«Φυσικά, στη Νάπολι ο Μαραντόνα είναι ακόμη τοπ και θέμα συζήτησης. Ακόμη και μετά από 30 χρόνια, όλοι τον θυμούνται, είναι ο μεγαλύτερος, που πέρασε από εκεί. Ακόμη και τώρα στο γήπεδο τραγουδούν συνθήματα για τον Μαραντόνα. Όταν έφυγα, μετά από ένα μήνα πήγε στη Νάπολι και πήγε και στην προπόνηση. Δυστυχώς δεν ήμουν εκεί!»

-Η Νάπολι ήταν η χαμένη ευκαιρία σου;

«Για 2,5 χρόνια έμαθα πολλά εκεί, έπαιξα με μεγάλους παίκτες, ίσως τον πρώτο χρόνο δεν έπαιζα, ήταν νορμάλ, ήμουν 21 χρονών. Μετά από δύο χρόνια στην Τορίνο, γύρισα και περίμενα ότι θα έχω την ευκαιρία. Δεν την είχα, αλλά είδα ότι μπορώ να παίξω σ΄ αυτό το επίπεδο. Ίσως έχασα κάποια χρόνια, δεν με εμπιστεύτηκαν, αλλά έμαθα πράγματα. Κάποια στιγμή ελπίζω να τους συναντήσω με τον ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ!»

Διαβάστε ακόμη...