«Ξέρω τι πρέπει να κάνω για να μείνω στον ΠΑΟΚ»

Ο μεγάλος κερδισμένος της φετινής προετοιμασίας, ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς και εξηγεί στο gazzetta.gr το πως το πέτυχε...
«Ξέρω τι πρέπει να κάνω για να μείνω στον ΠΑΟΚ»

Στα 16 του χρόνια αναγκάστηκε να βγει από τη... γυάλα και να «κολυμπήσει στα βαθιά», που τον είχε ρίξει ο Γιώργος Δώνης. Ήταν μια περίοδος, που στο δέος των ισχυρών προσωπικοτήτων στα αποδυτήρια της Τούμπας, έτρεψε σαν το ψάρι! Ένα χρόνο αργότερα, η συνεργασία με τον Χουμπ Στέφενς ήταν ένα πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον, ωστόσο έπρεπε να επιστρέψει στις Ακαδημίες, να βρεθεί στο δρόμο του ο Βλάνταν Ίβιτς για να ξαναβρεθεί στο προσκήνιο.

Από τους λίγους Έλληνες και πιτσιρικάδες του ΠΑΟΚ, ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης, κατάφερε από την πρώτη στιγμή να κερδίσει την εμπιστοσύνη του νέου προπονητή της ομάδας, Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, πείθοντας τον Σέρβο τεχνικό, ότι αξίζει να παραμείνει στο ρόστερ.

Ο 21χρονος αμυντικός, όπως δηλώνει πλέον κι ο ίδιος, μίλησε στο gazzetta.gr κατά τη διάρκεια της φετινής προετοιμασίας του «Δικεφάλου» στην Ολλανδία, για τα όνειρα και τις σκέψεις που έχει φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα.

-Θεωρείς ότι η φετινή ομάδα, παρά την αλλαγή προπονητή, είναι η μια συνέχεια της περσινής χρονιάς;

«Μπορεί να έχουν αποχωρήσει πέντε-έξι ποδοσφαιριστές, να έγιναν λίγες μεταγραφές μέχρι τώρα, αλλά ναι, ο βασικός κορμός είναι ο ίδιος με πέρσι κι αυτό πιστεύω ότι είναι καλό για την ομάδα».

-Μιας και ανέφερες τη λέξη «μεταγραφή», πως είδες την επιστροφή του Ρόμπερτ Μακ;

«Ο Ρόμπερτ δεν είναι άγνωστος παίκτης για την ομάδα, ξέρει που ήρθε, ξέρει τι είναι ΠΑΟΚ, γνωρίζει τους περισσότερους από εμάς, την Τούμπα και σίγουρα μπορεί να μας βοηθήσει τη νέα χρονιά».

-Τι να περιμένουμε τη νέα χρονιά από τον Παναγιώτη Δεληγιαννίδη;

«Αυτή την στιγμή το μόνο που σκέφτομαι είναι να διεκδικήσω τη θέση μου στο ρόστερ της ομάδας».

-Πριν από την έναρξη της προετοιμασίας είχαν φτάσει στα αφτιά σου, οι φήμες περί δανεισμού σε κάποια άλλη ομάδα;

«Ναι, είχαν ακουστεί και γραφτεί διάφορα και σίγουρα είχε περάσει από το μυαλό μου το ενδεχόμενο να πάω δανεικός, αυτό συμβαίνει με πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές κάθε χρόνο, δεν ήταν κάτι που με προκάλεσε έκπληξη. Αν δω ότι η ομάδα με στηρίζει, δείξω από τη μεριά μου ότι είμαι ικανός και αξίζω να μείνω τότε δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω από τον ΠΑΟΚ».

-Με ποιες σκέψεις, λοιπόν, πήγε ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης στην Ολλανδία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας;

«Να κερδίσω την εμπιστοσύνη του προπονητή μου, να πάρω χρόνο συμμετοχής και να αποδείξω ότι μπορώ να έχω θέση στο ρόστερ της ομάδας. Τίποτα άλλο δε με ενδιέφερε».

-Πιστεύεις ό,τι φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία σου;

«Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, σίγουρα μέσα σου λες ότι υπάρχει η ευκαιρία και οι προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει να κοιτάμε την κάθε μέρα, να κάνουμε τα σωστά βήματα για να φτάσουμε στον τελικό στόχο. Σιγά σιγά με τη βοήθεια του προπονητή, αν δείξω ότι αξίζω να μείνω, τότε ναι μπορώ να πω ότι είναι η μεγάλη μου ευκαιρία».

-Δεξί μπακ, αριστερό μπακ, το ίδιο και ως χαφ, τελικά να πούμε ότι υπολογίζεσαι ως αμυντικός και όχι ως μέσος;

«Ξεκίνησα να παίζω ως χαφ, όμως ο Βλάνταν Ίβιτς ήταν αυτός που με καθιέρωσε ως μπακ στην Κ20 του ΠΑΟΚ, ήρθε και ο κ. Παχατουρίδης στην εθνική ομάδα να με χρησιμοποιήσει ως αμυντικό και έμεινα εκεί. Πέρσι έκανα τις περισσότερες συμμετοχές ως αριστερό μπακ, αλλά το καλό μου πόδι είναι το δεξί, οπότε από εκείνη την πλευρά μπορώ να παίξω καλύτερα».

-Εκεί, όμως, υπάρχει ο Λέο Μάτος...

«Κι από την άλλη πλευρά ο Λέοβατς κι ο Λεβέκ. Αυτό δε λέει τίποτα. Έχει επιστρέψει ο Κωνσταντινίδης, ο Κοροβέσης, όλοι μας διεκδικούμε μια θέση στην ομάδα. Να έχουμε υγεία πάνω απ' όλα κι ότι είναι να γίνει, θα γίνει...».

-Πέρσι ήρθε το Κύπελλο, φέτος αν και δεν το... φωνάζει κανείς, ο στόχος πρέπει να είναι το πρωτάθλημα. Νιώθεις να έχει αυξηθεί η πίεση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Καταφέραμε και κατακτήσαμε το Κύπελλο Ελλάδας, φέραμε χαρά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όμως είναι λογικό να ανέβηκε ο πήχης των προσδοκιών. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα. Έχουμε ένα καλό ρόστερ, γιατί όχι να μη διεκδικήσουμε και να μην κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Δε θέλω να πω μεγάλα λόγια, γιατί και στο παρελθόν έχουν ειπωθεί και όλοι είδαμε ότι στο τέλος, απλά έμεναν λόγια...».

-Πόσος σημαντικός ήταν ο Βλάνταν Ίβιτς για τον ΠΑΟΚ και τον Παναγιώτη Δεληγιαννίδη;

«Ο κ. Ίβιτς βοήθησε πολύ στο να έρθει ένας τίτλος, μετά από δεκατέσσερα χρόνια, έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του συλλόγου. Δουλέψαμε μαζί για τέσσερα χρόνια, ήταν ο προπονητής που με προώθησε και με ανέδειξε στην πρώτη ομάδα».

-Σέρβος προπονητής έφυγε, Σέρβος προπονητής ήρθε... Με πολλές, όμως, διαφορές ανάμεσα τους ή όχι;

«Κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο, διαφορετική νοοτροπία, ένα άλλο στυλ».

-Τι να περιμένουμε από τον ΠΑΟΚ του Στανόγεβιτς;

«Η αλήθεια είναι ότι δουλέψαμε πάρα πολύ πάνω στο επιθετικό κομμάτι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Ζητάει κάθετο ποδόσφαιρο, να πρεσάρουμε ψηλά, ακόμη και τώρα που η ομάδα επέστρεψε και παίζει μ' ένα σύστημα που ξέρει να παίζει καλά από την περσινή χρονιά».

-Έδειξε να είναι προπονητής που δε φοβάται να πάρει το ρίσκο...

«Όντως, κι αυτό θα μας βοηθήσει ειδικά σε πολλά παιχνίδια μέσα στην Τούμπα να ανταποκριθούμε καλύτερα απέναντι σε ομάδες, που έρχονται με μοναδικό στόχο να κλειστούν πίσω στην άμυνα τους».

-Έγινε μεγάλη κουβέντα για τα συστήματα, τους αριθμούς και το στυλ παιχνιδιού καθ' όλη σχεδόν την προετοιμασία.

«Αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στο 4-4-2, να παίζουμε ένα άλλο στυλ παιχνιδιού, που αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε θα καταφέρουμε να το αφομοιώσουμε ως ομάδα και να παίξουμε κάθετο και συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Κάποια στιγμή θα δουλέψουμε και στο αμυντικό κομμάτι, γενικά είμαστε σε μια περίοδο προετοιμασίας και δοκιμών για όλους».

-Μια άλλη μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει αυτό το καλοκαίρι αφορά την αποχώρηση πολλών Ελλήνων από το ρόστερ. Ένας νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής τι έχει να πει γύρω από όλο αυτό το θέμα;

«Σε κάθε ελληνική ομάδα πρέπει να υπάρχει το ελληνικό στοιχείο, να στηρίζονται τα παιδιά από τις Ακαδημίες, αλλά από εκεί και πέρα είναι τι θέλει και τι προβλέπει ο σχεδιασμός κάθε ομάδας».

-Πάντως, είσαι ένα ακόμη παιδί των Ακαδημιών του ΠΑΟΚ, έστω κι αν αποκτήθηκες από τους Μπέμπηδες 2000, που έφτασε στην πρώτη ομάδα;

«Αν το καλοσκεφτείτε, τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, είναι αρκετοί οι ποδοσφαιριστές που ανέβηκαν από την Κ20 στην πρώτη ομάδα και καθιερώθηκαν. Στον ΠΑΟΚ γίνεται πολύ καλή δουλειά στις Ακαδημίες, η διοίκηση έχει ρίξει το βάρος της προς σ' αυτή την κατεύθυνση, μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα του συλλόγου»

​.

-Ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει επίπεδο;

«Ναι, έχει αλλάξει επίπεδο, έχει ανέβει ψηλά, ειδικά σε σχέση με την πρώτη χρονιά που είχα έρθει στην ομάδα. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στη Νέα Μεσημβρία, στην Τούμπα, στο οργανωτικό κομμάτι. Δεν μπορούμε να έχουμε κανένα παράπονο οι ποδοσφαιριστές».

-Εξαιτίας και της παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη...

«Πριν πέντε χρόνια η ομάδα ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ευτυχώς βρέθηκε στο δρόμο της ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ρόλος του ήταν καθοριστικός, είναι ένας άνθρωπος που έχει βοηθήσει τον ΠΑΟΚ και όχι μόνο...».

-Ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης του 2017, σε σχέση με το παιδί του 2012, είναι ένας διαφορετικός ποδοσφαιριστής...

«Μετά από τέσσερα-πέντε χρόνια στον ΠΑΟΚ, χωρίς πολλές εμπειρίες, βλέποντας κάποια πράγματα που μου έχουν συμβεί στο παρελθόν, πιστεύω ότι έχω φτάσει σ' ένα σημείο που ξέρω τι χρειάζομαι και τι πρέπει να βελτιώσω για να μείνω και να βοηθήσω την ομάδα».

-Ένα παιδί 16 ετών, όπως εσύ, όταν πρωτοπήγες στον ΠΑΟΚ, τι σκέψεις έκανε με το μυαλό του;

«Ένα χρόνο πριν έρθει η μεταγραφή μου, ήταν το 2011, καθόμουν στην τηλεόραση και έβλεπα την ομάδα με Γκαρσία, Βιεϊρίνια, Λίνο, και ονειρευόμουν τον εαυτό μου με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, δίπλα σ' αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Όταν ήρθε ο κ. Βρύζας και μου είπε ότι θα υπογράφω επαγγελματικό συμβόλαιο, όλα τα όνειρά μου έγιναν πραγματικότητα».

-Τι θυμάσαι από τις πρώτες σου στιγμές στην πρώτη ομάδα;

«Θυμάμαι ότι μπήκα στα αποδυτήρια, κάθισα σε μια γωνιά και δε μιλούσα! Παρατηρούσα τι έκανε ο κάθε παίκτης, ήμουν εντελώς ψαρωμένος...».

Διαβάστε ακόμη...