«Ανανεώνω σύντομα, πιστεύω πως μπορώ περισσότερα»

Ο Δημήτρης Πέλκας, μιλώντας αποκλειστικά στο SDNA, αναφέρεται στη χρονιά που πέρασε, στα απωθημένα του, αποθεώνει τον Ρόμπερτ Μακ και τον Παναγιώτη Γλύκο και αποκαλύπτει πως είναι έτοιμος να ανανεώσει τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ.
«Ανανεώνω σύντομα, πιστεύω πως μπορώ περισσότερα»

Ο Δημήτρης Πέλκας ωριμάζει ποδοσφαιρικά στον ΠΑΟΚ και αναζητά μία χρονιά που θα κάνει το ξεπέταγμα. Με πολύ καλά νούμερα τα τελευταία δύο χρόνια, με 17 γκολ και 12 ασίστ, με αρκετή βελτίωση στο τακτικό κομμάτι και τη δύναμη, έφτασε στο σημείο να μπορεί να ανταποκριθεί σε αρκετές θέσεις με επιτυχία μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλεξάντερ Στανόγιεβιτς, τον έχει χρησιμοποιήσει στη προετοιμασία ως κεντρικό μέσο, αριστερό χαφ, αριστερό εξτρέμ και δεύτερο φορ, αφού έχει τα ποιοτικά και τα αθλητικά προσόντα για να το κάνε με σχετική ευκολία.

Για να δούμε πως βλέπεις την χρονιά που έρχεται, πρέπει να δούμε τις προηγούμενες και τι σου αφήνουν. Με Τούντορ είχες δέκα γκολ δέκα ασίστ, όμως πέρυσι ξεκινά η χρονιά και δεν σε βλέπουμε στα πλάνα του προπονητή. Πως ήταν εκείνη η περίοδος για σένα;

«Ήταν δύσκολα για μένα, όμως ο Ίβιτς μου έλεγε πως θα μπω. Μετά το πρώτο παιχνίδι με τον Άγιαξ που ήμουν εκτός μου είπε πως θα με βάλει, άσχετα αν ήμουν πάλι εκτός. Προσπαθούσε να με κρατήσει ζεστό και εγώ το μόνο που είχα να κάνω ήταν να δουλέψω, να μη μιλάω, να μην αντιδρώ και να περιμένω τις ευκαιρίες μου».

Τελικά βρήκες τον ρόλο σου και πάλι;

«Μπήκα στο ημίχρονο με τη Ξάνθη και μετά σιγά – σιγά βρήκα κάποιες συμμετοχές, έπαιξα τον ρόλο μου αλλά πιστεύω πως μπορούσα να δώσω περισσότερα. Όσο περνούσε η χρονιά πάντως είχα πιο ξεκάθαρο ρόλο. Εγώ ήμουν την άποψης πως έπρεπε να δοθεί μία συνέχεια στη καλή χρονιά που είχε επί Τούντορ έτσι ώστε να φανεί αν κάνω ή δεν κάνω, αν μπορούν να με πουλήσουν αν θέλουν να με αναβαθμίσουν. Νομίζω πως τίποτα από αυτά δεν έγινε και περιμένω φέτος να βρω έναν ρόλο από την αρχή για να δείξω τι μπορώ και αν μπορώ να ανεβάσω το επίπεδό μου».

Ποιο είναι το γενικό πόρισμα της σεζόν που πέρασε για την εικόνα σου;

«Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως έβαλα κάποια στοιχεία στο παιχνίδι μου. Πατούσα καλύτερα στο γήπεδο, βρήκα τον τρόπο να πατάω καλά στην αντίπαλη περιοχή, κατάλαβα πως μπορώ να αποδώσω και ως αριστερός εξτρέμ που δεν το είχα κάνει μέχρι πρότινος, έβαλα και δύο γκολ με κεφαλιά. Αυτό που το πας. Ότι συμβαίνει κρατάω τα θετικά και προχωράω».

Σε προβληματίζει το γεγονός πως δεν έχεις ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα. Πως άλλοτε παίζεις δεκάρι, άλλοτε εξτρέμ, άλλοτε 8άρι...

«Να σου πω την αλήθεια από τότε που ανέβηκα επί Δώνη στη πρώτη ομάδα, δεν έχω πάρει πέντε σερί παιχνίδια ως δεκάρι στο 4-2-3-1. Δεν έχω πάρει ροή σε αυτό το σύστημα, όπως έγινε με τον Φορτούνη στον Ολυμπιακό, τον Μάνταλο στην ΑΕΚ. Οπότε θα ήθελα και εγώ ο ίδιος να δω πως μπορώ να αποδώσω παίρνοντας έναν ξεκάθαρο ρόλο σε μία σειρά αγώνων. Στις άλλες ομάδες που πήγα, σε χαμηλότερο επίπεδο βέβαια, το έκανα και πήγαινα καλά. Δεν έχω πάρει ακόμη την ευκαιρία να παίξω σε σειρά αγώνων και αυτό μου μένει ως απωθημένο. Αν όμως το δω από την άλλη οπτική, σημασία έχει να παίζεις ανεξάρτητα το που».

Ο ΠΑΟΚ πήρε το κύπελλο, χρειαζόταν έναν τίτλο, όμως τώρα φεύγει το βάρος της έλλειψης ενός τίτλου. Ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε το πρωτάθλημα. Είστε έτοιμοι για αυτό;

«Δεν θέλω κάθε χρόνο να κάνουμε τους πρωταθλητές κάθε Ιούλιο. Θέλω να το πάμε σιγά – σιγά. Να κάνουμε μία ομάδα που θα έχει το μέταλλο. Αν το αποκτήσουμε αυτό, αν ψυχολογικά είμαστε καλά, αν πιστεύουμε πως είτε παίζουμε με τον πρώτο, είτε με τον τελευταίο θα τα δίνουμε όλα, τότε έχουμε ελπίδες. Χρειαζόμαστε τη θετική αύρα».

Πως εξηγείς την κακή εικόνα της ομάδας στην Αθήνα;

«Αν δεν αλλάξει αυτό δεν κάνεις το βήμα παραπάνω. Δεν έχεις σημασία το καλό πρόσωπο, αλλά να κερδίζει. Πρέπει ως ΠΑΟΚ να τα προσεγγίζουμε διαφορετικά αυτά τα παιχνίδια. Υπάρχει δεδομένα μία κακή παράδοση. Αν σταθούμε σε αυτή και λειτουργήσουμε με φοβία, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό. Είναι και θέμα προπονητή. Πολλές φορές σου μεταφέρουν έναν φόβο, μία πίεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η άγνοια κινδύνου. Με τον Ολυμπιακό πχ ήμασταν καλοί, άσχετα αν χάσαμε. Πήραμε διπλά στη Φιορεντίνα, στη Ντόρντμουντ. Αν δεν φοβόμαστε, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Το θέμα είναι να προσεγγίζουμε σωστά τα παιχνίδια και με τη δουλειά που έχουμε κάνει να πιστεύουμε στο παιχνίδι μας».

Λείπουν από την ομάδα ηγετικές φυσιογνωμίες; Πιστεύεις πως μπορούν να αναδειχτούν αυτές αν διατηρηθεί ένας κορμός;

«Αυτό πιστεύω ακριβώς. Λίγες προσθήκες, να μένουν παίκτες για χρόνια, να γίνονται κομμάτι του συλλόγου. Έχουμε ποιοτικούς παίκτες, τους πιο ποιοτικούς στην Ελλάδα και είναι κρίμα να μην αφεθούν να δείξουν όσα περισσότερα μπορούν».

Είναι τόσο σημαντική προσθήκη αυτή του Μακ;

«Είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, είτε παίζει ως πλάγιος, είτε ως επιθετικός έχει τα στοιχεία. Πιστεύω πως ήρθε καλύτερος από εκεί τώρα. Την θεωρώ πολύ δυνατή προσθήκη».

Ακούστηκαν πολλά μετά τον τελικό. Για τον ΠΑΟΚ τον χαλίφη, τον ευνοημένο κτλ. Εσύ ως παιδί του ΠΑΟΚ πως τα ακούς όλα αυτά;

«Δεν άρεσε σε κανέναν το ότι πήραμε το κύπελλο μετά από τόσα χρόνια. Εγώ αυτό κατάλαβα. Οκ ήταν οφσάιντ το γκολ όμως είναι μία μεμονωμένη φάση και δεν υπήρξε κάτι το μεμπτό κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στον ημιτελικό περάσαμε τον Παναθηναϊκό με σκορ 4-0. Εμείς αν δεχτούμε τέτοιο σκορ όχι δεν μιλάμε, αλλά δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας. Το αξίζαμε και το πήραμε».

Τελειώνει το συμβόλαιό σου. Σε τι σημείο είσαι τώρα;

«Κάνουμε συζητήσεις, ο ΠΑΟΚ με θέλει, εννοείται πως και εγώ θέλω να ανανεώσω, δεν νομίζω πως θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προτεραιότητες των μεταγραφών, αλλά πιστεύω με την επιστροφή μας στην Ελλάδα θα προχωρήσει το θέμα».

Σε ανησυχεί που άργησε η ομάδα να αποκτήσει τερματοφύλακα;

«Πρώτα απ όλα πρέπει να πω πως ατυχήσαμε πολλή με τον τραυματισμό του Παναγιώτη που ήταν από τους πιο σημαντικούς παίκτες μας. Για μένα είναι ο καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας και ο καλύτερος που παίζει στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των ξένων. Ο τραυματισμός του πόνεσε πραγματικά την ομάδα. Από εκεί και πέρα, αποκτήθηκε ένας τερματοφύλακας που έχει μία πολύ καλή παρουσία τα τελευταία δύο χρόνια, τον είδα σε βίντεο και διαπίστωσα πως έχει καλά στοιχεία και από την πλευρά μου, όπως και όλα τα άλλα παιδιά, θα προσπαθήσουμε να τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί άμεσα».

Αισθάνεσαι μία άρνηση απέναντι στους Έλληνες παίκτες;

«Αυτό που ξέρω καλά, είναι πως σε έναν τεράστιο σύλλογο που υπάρχουν τόσοι πολλοί οπαδοί, δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους. Υπάρχουν πάρα πολλοί που μας αγαπάνε, υπάρχουν και κάποιοι που δεν μας αγαπάνε, συμβαίνει αυτό είτε με Έλληνες, είτε με ξένους ποδοσφαιριστές. Δεν το βλέπω αρνητικά γιατί είναι κάτι που όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε με αυτό».

Διαβάστε ακόμη...