Συνέντευξη Σάντος

Φερνάντο Σάντος: Το ΟΥΕΦΑ είναι ο μίνιμουμ στόχος για φέτος…
Συνέντευξη Σάντος

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε στο "Εθνοσπορ" για την πορεία του Δικέφαλου του Βορρά την φετινή σεζόν, η οποία είναι η καλύτερη μετά το πρωτάθλημα του 1985, χαρακτηρίζοντάς την επιτυχημένη, ενώ δήλωσε πως κλείνει τα αυτιά στις κακόβουλες κριτικές που έχουν ως σκοπό να κάνουν κακό στην ομάδα.

Πέρυσι τέτοια εποχή προτείνατε να βάλουμε στοίχημα ότι φέτος ο ΠΑΟΚ θα κάνει πρωταθλητισμό. Πώς ήσασταν τόσο σίγουρος;

"Ημουν βέβαιος για τη δουλειά που θα κάναμε. Με τη διοίκηση ξέραμε τι θέλουμε να κάνουμε και πώς θα το κάνουμε. Είχαμε ένα ξεκάθαρο πλάνο. Και τώρα σας λέω ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη".

Φοβηθήκατε πέρσι, μετά τις αποδοκιμασίες και την αμφισβήτηση, ότι τα σχέδια που κάνατε με τον Ζαγοράκη θα έμεναν στη μέση;

"Ποτέ! Φόβο δεν έχω, έχω δύο σκυλιά - τέρατα στο σπίτι κι έμαθα να μη φοβάμαι (γέλια). Εχω 30 χρόνια καριέρας στους πάγκους, ποτέ δεν επηρεάζομαι από τα συναισθήματα των άλλων, πλην αυτών που αποφασίζουν. Πάντα λέω ότι ο πρόεδρος αποφασίζει για το πλάνο και τους στόχους κι αποφασίζει και ποιος θα φέρει το πλάνο εις πέρας. Και στο πρόσωπο του Ζαγοράκη δεν είδα ποτέ αμφιβολία".

Και δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό σας να φύγετε μόνος σας;

"Ποτέ. Πάντα ένιωθα ότι με τον Ζαγοράκη και τον Βρύζα αργότερα, είχαμε μία συνοχή και συνέπεια στις ιδέες μας. Γενικά, δεν είμαι άνθρωπος που τα παρατάει στα δύσκολα. Μία φορά το έκανα και το μετάνιωσα. Όταν έφυγα από τον Παναθηναϊκό. Ήταν μεγάλη βλακεία. Τα παράτησα πολύ γρήγορα, ενώ μπορούσα να καθίσω στο συμβόλαιό μου και να το παλέψω περισσότερο. Ήταν λάθος, αλλά πήρα το μάθημά μου".

Τηρουμένων των αναλογιών, ο ΠΑΟΚ κάνει σούπερ πρωτάθλημα. Σας ενοχλεί που ακόμη και σήμερα υπάρχει κόσμος που σας αμφισβητεί;

" Είναι θέμα των οπαδών, εγώ δεν μπορώ να μπω σε κανενός το μυαλό και να αλλάξω τον τρόπο σκέψης του. Συμφωνώ ότι ο ΠΑΟΚ κάνει καταπληκτική σεζόν και νομίζω ότι η πλειονότητα των φίλων του ΠΑΟΚ το καταλαβαίνει και το αναγνωρίζει. Υπάρχει και κόσμος που έχει άλλη άποψη, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δεν το καταλαβαίνει. Ίσως το κάνει λόγω νευρικότητας, γιατί θέλει να δει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Σε τελική ανάλυση, είναι κάτι που δεν επηρεάζει τη δουλειά μου. Όπως σας ξαναείπα, όταν ο κόσμος με αποδοκιμάζει δεν χάνω το ηθικό μου κι όταν με χειροκροτεί δεν πιστεύω ότι είμαι ο Θεός. Είμαι εδώ γιατί ανέλαβα μία αποστολή, στην οποία πιστεύω πολύ, κι όχι για να κάνω δημόσιες σχέσεις για τον εαυτό μου".

Πώς γίνεται μια ομάδα που πέρσι έχανε παντού, φέτος να είναι 2η ή 3η;

"Πέρυσι ήταν μια ομάδα χωρίς στόχο, απλά έπαιζε μπάλα. Φέτος ο ΠΑΟΚ έχει στόχο, κυνηγάει κάτι. Ο στόχος είναι «να κερδίζεις κάθε ματς ή όταν βρίσκεις δυσκολίες να μη χάνεις». Η εποχή - δεν πειράζει άμα χάσω - πέρασε".

Μιλήσατε πολλές φορές για το τριετές πλάνο. Αυτή την εποχή είστε ακριβώς στη μέση. Σε ποιο επίπεδο είναι ο ΠΑΟΚ;

"Είμαστε κάπου στο 70% και γνωρίζουμε ότι στο 100% δεν φτάνει ποτέ κανείς. Έχουμε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης κι έχω την πεποίθηση ότι του χρόνου θα διεκδικήσουμε δυνατά το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παλέψουμε φέτος στα πλέι οφ. Η Ευρώπη είναι ο μίνιμουμ στόχος, αλλά τρώγοντας έρχεται η όρεξη".

Κάποια στιγμή ο κόσμος πίστεψε ότι ο ΠΑΟΚ μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ήταν λάθος;

"Φέτος αυτό δεν γινόταν. Υπάρχει μια ομάδα, ο Ολυμπιακός, που είναι καλύτερη απ όλες και πιο δυνατή κι αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει χρόνια. Ο ΠΑΟΚ κάνει ένα πρωτάθλημα στα όρια που μπορεί, πολύ κοντά στο μάξιμουμ. Γι αυτό είναι κοντά στον Παναθηναϊκό και πάνω από την ΑΕΚ. Αλλά ο Ολυμπιακός πήρε διαφορά απ όλους μας".

Τι δεν σας αρέσει στον φετινό ΠΑΟΚ;

" Ίσως δεν είμαστε όσο ρεαλιστές θα έπρεπε. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι έχεις κάνει, τι μπορείς να κάνεις. Νομίζω ότι μας λείπει λίγο αυτό. Οι μεγάλες ομάδες δεν έχουν μεταπτώσεις, δεν ενθουσιάζονται όταν κερδίζουν ένα ματς, δεν τα βάφουν μαύρα σε μία γκέλα. Θα ήθελα να μην επηρεαζόμαστε από ένα ματς, να είμαστε λίγο πιο σταθεροί, να πάμε στην έδρα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ με περισσότερη αυτοπεποίθηση κι όχι με ευφορία. Είναι ένα βήμα που πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει επειδή κερδίσαμε τον Ολυμπιακό με 1-0, να πάμε στον Παναθηναϊκό και να πιστεύουμε ότι θα τον κερδίσουμε με 4-0. Μερικές φορές επικρατεί πολύς ενθουσιασμός".

Στα έξι παιχνίδια με τους μεγάλους της Αθήνας ο ΠΑΟΚ έχει μία νίκη. Μήπως δεν μπορεί ακόμη να τους χτυπήσει στα ίσια;

"Στην έδρα μας δείξαμε ότι μπορούμε, είμαστε κοντά σ' αυτό, που θέλουμε. Δεν είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά στα ντέρμπι η ισοπαλία είναι πιο πιθανή, αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Ας πάρουμε κι εμείς ισοπαλία στις έδρες τους. Το θέμα είναι να μην πάρουν οι ανταγωνιστές μας παραπάνω βαθμούς από μας στα μεταξύ μας ματς. Πρέπει να παίζουμε σαν πρωταθλητές. Κι οι πρωταθλητές, όταν ένα ματς δεν μπορούν να το πάρουν, κοιτούν να μην το χάσουν, να πάρουν το αποτέλεσμα. Στο τέλος της μέρας αυτό μετράει".

Με τι θα είστε ευχαριστημένος στο τέλος της σεζόν;

"Το καλοκαίρι είχαμε δύο στόχους. Να βγούμε στην Ευρώπη και να μειώσουμε την απόσταση από τους τρεις της Αθήνας. Το ΟΥΕΦΑ είναι ο μίνιμουμ στόχος. Αν, όμως, έρθει και είμαστε 20 βαθμούς πίσω από τους άλλους, δεν θα είμαι ευχαριστημένος, γιατί δεν θα έχουμε εξελιχθεί ως ομάδα. Στα πλέι οφ θα παλέψουμε για την καλύτερη θέση, αυτή που βγάζει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το θέμα είναι να μην το θεωρήσουμε αποτυχία ή καταστροφή αν δεν έρθει. Άλλο να κυνηγάς το καλύτερο κι άλλο αν δεν έρθει, να πεις «αποτύχαμε». Είναι ο ρεαλισμός που λέγαμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πάμε στα πλέι οφ να σπάσουμε πλάκα".

Επιμένετε ότι του χρόνου ο ΠΑΟΚ θα κάνει πρωταθλητισμό;

" Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με κάποιες αλλαγές, ναι. Αυτό που μας λείπει είναι να έχουμε μεγαλύτερη εξέλιξη, να δυναμώσει η νοοτροπία μας και να ισορροπήσουμε το ρόστερ μας λίγο περισσότερο".

Φέτος, πάντως, ο ΠΑΟΚ έκανε τις πιο πετυχημένες μεταγραφές...

" Αυτό όντως συνέβη, αλλά δεν θα συμβαίνει πάντα, θα κάνεις και λάθη. Είχα πει πέρσι ότι ήταν σημαντικό το να μάθω τους παίκτες για να ξέρω τι χρειάζεται η ομάδα. Αυτόν τον χρόνο φέραμε συγκεκριμένους παίκτες. Δεν πήραμε τους πιο καλούς που βρήκαμε, πήραμε αυτούς που χρειαζόταν ο ΠΑΟΚ".

Βιεϊρίνια, Μάρκος Αντόνιο και Σορλέν είναι δανεικοί. Έχετε αποφασίσει αν τους χρειάζεστε του χρόνου;

" Έχω αποφασίσει, θα ενημερώσω γραπτώς τη διοίκηση και αρχές Μαρτίου θα δουλέψουμε γι αυτές τις υποθέσεις. Μη μένουμε σ' αυτούς, είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια όλων των παικτών".

 

Διαβάστε ακόμη...