«Ο ΠΑΟΚ έκανε σωστή επιλογή με τον Τιάμ»

Ο τεχνικός του Μάμε Μπάμπα Τιάμ στην Ζούλτε Βάρεγκεμ, Φράνκι Ντουρί μιλάει αποκλειστικά στο SDNA και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το αγωνιστικό προφίλ του Σενεγαλέζου επιθετικού που έκλεισε στον ΠΑΟΚ!
«Ο ΠΑΟΚ έκανε σωστή επιλογή με τον Τιάμ»

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να αξιολογήσει με ασφάλεια και σιγουριά τι μέρος του λόγους είναι αυτός ο Μάμε Μπάμπα Τιάμ που συμφώνησε να έρθει στον ΠΑΟΚ ως δανεικός από την Γιουβέντους, αυτός είναι ο προπονητής του στην Ζούλτε Βάρεγκεμ, στον οποίο οφείλει πολλά από την εκτόξευση της καριέρας του.

Ο Φράνκι Ντουρί είναι ωραίος τύπος. Πρώην αστυνομικός και νυν κόουτς, έφτασε πριν από μερικά χρόνια μία ανάσα από τον Ολυμπιακό Βόλου του Αχιλλέα Μπέου και εδώ και μερικά χρόνια έχει ριζώσει στην Ζούλτε Βάρεγκεμ, όπου πέρυσι είχε τον Σενεγαλέζο επιθετικό στην... δούλεψή του.

Ευχάριστος, επικοινωνιακός, πήρε αμέσως την μπάλα, μόλις έμαθε ότι ο Τιάμ περνάει ιατρικά στον ΠΑΟΚ! «Αλήθεια; Έρχεται στον ΠΑΟΚ; Τον αγαπώ! Αλήθεια τον αγαπώ πολύ. Ήταν πέρυσι μαζί μας και προσέφερε πολλά στην Ζούλτε. Έπαιξε αριστερά στην επίθεση, δεξιά, μέχρι και κεντρικός επιθετικός. Είναι γρήγορος, είναι ΟΚ τεχνικά, έχει καλό σουτ, σωστό σώμα για το σύγχρονο ποδόσφαιρο και σωστή νοοτροπία. Θα πάει ψηλά!»

Η ερώτηση όμως έρχεται αυτόματα στον νου. Για ποιό λόγο αφού ήταν τόσο καλός πέρυσι στην Ζούλτε, ο βελγικός σύλλογος δεν έκανε κάτι για να τον κρατήσει και φέτος;

«Αυτή είναι μία καλή ερώτηση. Έχεις δίκιο. Λοιπόν άκουσε. Ο Τιάμ έκανε μία πολύ καλή σεζόν μαζί μας πέρυσι, όμως στα πλέι-οφ έβγαλε ένα πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο γι' αυτό και τον αφήσαμε να επιστρέψει στην Γιουβέντους για να αποθεραπευτεί με την ηρεμία του. Εμείς φυσικά και θα τον θέλαμε πίσω, αλλά μάθαμε ότι δεν θα μπορούσε να είναι έτοιμος για την προετοιμασία και την αρχή της σεζόν που ξεκινά νωρίς στο Βέλγιο.

Γι' αυτό και πήραμε δανεικό από την Τσάρλτον τον Ιγκόρ Βετόκελε που έχει παρόμοια στοιχεία. Σαφώς και θα τον ήθελα πίσω, αλλά λόγω τραυματισμού δεν θα τον είχαμε από νωρίς. Ξέρεις εμείς στην Ζούλτε είμαστε σχετικά μικρός σύλλογος και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να ξεκινήσουμε την σεζόν χωρίς να έχουμε όλους τους παίκτες έτοιμους. Σαφώς και θα τον θέλαμε πίσω, αλλά από ότι κατάλαβα ο Τιάμ είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες από το να γυρίσει στην Ζούλτε».

Άραγε ο Σενεγαλέζος μπορεί να κάνει την διαφορά στον ΠΑΟΚ, μία ομάδα με υποχρεώσεις και υψηλές απαιτήσεις τόσο στους ομίλους του Europa League, όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Βέλγος τεχνικός εξηγεί: «Δεν ξέρω ακριβώς το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος για να σου απαντήσω. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή όποιος παίκτης είναι σε θέση να σκοράρει 9 γκολ σε ένα πρωτάθλημα, όπως το βελγικό μπορεί να σταθεί στην Ελλάδα πολύ άνετα. Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το γεγονός πως είναι πολυχρηστικός. Προσωπικά τον έβαλα τόσο αριστερά στην επίθεση, όσο δεξιά με ανάποδο πόδι, αλλά και στην κορυφή, όταν χρειαζόμουν ένα πιο ελαφρύ στράικερ».

Ο Βέλγος τεχνικός εξηγεί και την τακτική χρησιμότητα του Τιάμ: «Μπορεί να σταθεί καλά σε δύο συστήματα κατά την γνώμη μου. Είτε ως περιφερειακός επιθετικός σε 4-4-2 είτε ως πλάγιος σε 4-3-3. Αυτά του ταιριάζουν καλύτερα. Αν με ρωτήσεις για στυλ παιχνιδιού, θα σου πω ότι επειδή είναι εκρηκτικός παίκτης προτιμά το ανοιχτό γήπεδο και τα ματς ρυθμού, όταν έχει χώρο μπροστά του. Δεν λέω ότι δεν είναι καλός σε μικρούς χώρους και συνεργασίες, αλλά αρκετά από τα γκολ του, έχουν μπει στο επιθετικό τρανζίσιον, κάτι που έκανε πολύ καλά και στην θητεία του στην Ιταλία και την Λανσιάνο».

Άραγε μπορεί να τον συγκρίνει με κάποιον πιο γνωστό Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή; Ο Φράνκι Ντουρί έχει κι εδώ απάντηση: «Κι αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Επειδή είμαι από το Βέλγιο θα σου απαντήσω με ένα παίκτη από εδώ. Φέρνει λίγο σε ενέργεια στον Γιανίκ Φερέιρα-Καράσκο της Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά είναι λιγότερο winger και περισσότερο επιθετικός από αυτόν. Ωστόσο έχουν την ίδια ενέργεια, την ίδια επιρροή στο ματς, θέλουν να συμμετέχουν πολύ ενεργά μέσα στο παιχνίδι, δεν κρύβονται».

Ο Μάμε Μπάμπα Τιάμ φαίνεται ότι περνάει και το τεστ χαρακτήρα από όσα διηγείται ο Βέλγος τεχνικός: «Επειδή εκτός από προπονητής είμαι και τεχνικός διευθυντής και περνάνε όλα από τα χέρια μου στην Ζούλτε, είμαι της άποψης ότι η οργάνωση φέρνει την επιτυχία. Κι ο Τιάμ είναι ένα πολύ συγκροτημένο παιδί. Δουλεύει σκληρά στην σκιά, δεν τον ενδιαφέρουν πολύ τα φώτα και είναι πολύ συγκροτημένο παιδί. Μιλάει τρεις γλώσσες ιταλικά, αγγλικά και γαλλικά και ήταν πολύ αποδεκτός εδώ από όλους. Ξέρεις κάτι; Θα είναι χαρά για τον επόμενο προπονητή του. Για μένα πάντως ήταν ευχαρίστηση μου η συνεργασία μαζί του. Τον αγαπώ! Ποτέ δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα μαζί του.

Δεν θα πω ότι ήταν ο καλύτερος παίκτης που έχω κοουτσάρει. Δεν θα του βάλω 10 ή 9 ή 8. Θα του βάλω όμως 7,5 που για μένα που είμαι αυστηρός και απαιτητικός είναι πολύ ψηλός βαθμός. Δεν υπάρχει κάτι που να του λείπει για να κάνει καριέρα. Στο ξαναείπα. Παίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, είναι πολυχρηστικός, είναι καλός επαγγελματίας και συγκροτημένο παιδί. Έχει καλό σώμα για μοντέρνο ποδόσφαιρο και την σωστή νοοτροπία. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ έκανε μία πολύ σωστή επιλογή με ένα παίκτη που θέλει να μεγαλώσει το όνομα του, όπως και ο σύλλογος στην Ευρώπη. Να ξέρει ότι θα τον παρακολουθώ και του εύχομαι κάθε επιτυχία στην νέα του ομάδα».

Διαβάστε ακόμη...