Αφιέρωμα Super League «Σουρωτή» 2017-18

Η Super League είναι και πάλι εδώ. Πρεμιέρα στο πρωτάθλημα με την ελπίδα όλων να είναι πως θα παρακολουθήσουμε ανταγωνισμό, θέαμα και δυνατές μάχες, μακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Το paokfc.gr κάνει μία πρώτη ανάγνωση των 15 αντιπάλων που θα συναντήσει ο Δικέφαλος την φετινή σεζόν, στην κούρσα για τον τίτλο του πρωταθλητή.
Αφιέρωμα Super League «Σουρωτή» 2017-18

ΑΕΚ - Για το βήμα παραπάνω

Την περσινή σεζόν τα όποια όνειρα για πρωτάθλημα έσβησαν νωρίς, με την ομάδα να μην ξεκινάει καλά. Στο δεύτερο εξάμηνο ήρθε η ανάκαμψη και η ΑΕΚ κατάφερε να σώσει την παρτίδα με συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα Play Offs. Το βασικό ζητούμενο, όμως, που ήταν η βελτίωση σε σχέση με την πρώτη σεζόν μετά την επιστροφή στην Super League δεν υλοποιήθηκε. Το καλοκαίρι οι υπεύθυνοι του αγωνιστικού τμήματος κινήθηκαν γρήγορα και απέκτησαν παίκτες για να καλύψουν τα κενά του ρόστερ, ενώ η είδηση της έναρξης των εργασιών για το νέο γήπεδο σκόρπισε ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις της ομάδας. Πλέον άπαντες έχουν ως μοναδικό στόχο την κορυφή της Super League.

Προπονητής

Μανόλο Χιμένεθ

Στα μέσα της περσινής σεζόν ο Μανόλο Χιμένεθ έγινε ο τρίτος τεχνικός που κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ μετά τα αποτυχημένα περάσματα των Κετσπάγια και Μοράις. Ο Ισπανός στην δεύτερη θητεία του στον πάγκο της Ένωσης κατάφερε να αναμορφώσει την ομάδα και κέρδισε νέο συμβόλαιο, μετά την κατάληψη της πρώτης θέσης στα Play Offs και της παρουσίας στον τελικό του Κυπέλλου. Το καλοκαίρι είχε την δυνατότητα να προετοιμάσει την ομάδα όπως αυτός ήθελε και φέτος θέλει να κερδίσει έναν ακόμα τίτλο με την ΑΕΚ μετά το Κύπελλο Ελλάδας του 2011.

Αστέρι
Πέτρος Μάνταλος

Η αλήθεια είναι ότι είναι μία ομάδα που στηρίζεται στην απόδοση του συνόλου. Πολλοί θα μπορούσαν να πάρουν τον τίτλο του σημαντικότερου παίκτη, αλλά εκείνος που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτόν είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Ο αρχηγός της Ένωσης, που κλείνει τα 25 σε λίγες μέρες, έχει πλέον την κατάλληλη εμπειρία, όντας και βασικό στέλεχος της Εθνικής Ομάδας, ώστε να αποτελέσει τον ηγέτη της ΑΕΚ εντός γηπέδου, με προσφορά τόσο στην δημιουργία όσο και στην εκτέλεση, όπως απέδειξε την περσινή σεζόν, την οποία ολοκλήρωσε με επτά γκολ και 10 ασίστ σε 41 συμμετοχές. 

Μεταγραφή
Άρνορ Τρίστανσον

Βασικό στέλεχος της Εθνικής Ισλανδίας που εντυπωσίασε στο Euro 2016, o Τρίστανσον ήρθε στην ΑΕΚ με την μορφή δανεισμού από την Ραπίντ Βιέννης για να προσδώσει ποιότητα στην μεσοεπιθετική γραμμή της Ένωσης. Με εμπειρία από το σουηδικό πρωτάθλημα, όπου πέρασε μία διετία με την φανέλα της Νόρκεπινγκ και ένα χρόνο στην Αυστρία, ο Ισλανδός αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα και στο στρατόπεδο της Ένωσης πιστεύουν ότι έβαλαν στο δυναμικό τους έναν εξαιρετικό παίκτη που μπορεί να προσφέρει πολλά στο γήπεδο.

ΑΕΛ - Ολικό λίφτινγκ με υψηλές βλέψεις

Πέρυσι τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο και η Λάρισα έπρεπε να περιμένει ως το φινάλε του πρωταθλήματος για να πανηγυρίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Το καλοκαίρι το λίφτινγκ ήταν ολοκληρωτικό. 17 ποδοσφαιριστές αποχώρησαν, 13 ήρθαν και άπαντες στοχεύουν στο πάνω μισό της βαθμολογίας. Άγνωστο παραμένει κατά πόσο έχουν ομαλοποιηθεί οι σχέσεις διοίκησης και ερασιτέχνη, αλλά και διοίκησης και κόσμου, που αναμένεται να επηρεάσουν αρκετά την πορεία της ομάδας.

Προπονητής
Αντρέ Πάους

Ο Ολλανδός τεχνικός ήρθε στην ομάδα στα τέλη Μαρτίου του 2017, κάθισε στον πάγκο της ομάδας για τέσσερα παιχνίδια και ανέλαβε να την οδηγήσει στη νέα σεζόν όπου οι απαιτήσεις της διοίκησης είναι αυξημένες. Ο Πάους έχει το δύσκολο έργο ν' αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σε μια όχι και ιδιαίτερα ασφαλή καρέκλα...

Αστέρι
Λεοζίνιο

Άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, ο Λεοζίνιο ήταν ένα από τα πολλά μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας το καλοκαίρι και αναμένεται να αποτελέσει τον ηγέτη της ομάδας την φετινή σεζόν. Η ΑΕΛ γίνεται ο έκτος ελληνικός σταθμός της καριέρας του μετά το πέρασμά του από ΟΦΗ, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Πανσερραϊκό, ΑΕΛ Καλλονής και ΑΕΠ Ηρακλής, όπου πέρυσι έκανε μία εξαιρετική σεζόν.

Μεταγραφή
Μλάνταν Μπόζοβιτς

Στον κάμπο το καλοκαίρι κινήθηκαν δυναμικά για την απόκτηση τερματοφύλακα και στο πρόσωπο του Μπόζοβιτς βρήκαν αυτό που ήθελαν. Ο 32χρόνος, ύψους 1.98 μ. κίπερ με θητεία μεταξύ άλλων σε Βιντεότον και Παρτιζάν, θα αποτελέσει την βασική επιλογή του Πάους κάτω από τα δοκάρια. Είναι διεθνής με την φανέλα της Εθνικής Μαυροβουνίου, όντας βασικός στα τελευταία παιχνίδια της χώρας του στον δρόμο για το επόμενο Mundial.

Απόλλων Σμύρνης - Παραμονή και καθιέρωση Αποστολή εξετελέσθη.

Ο Απόλλων Σμύρνης βρίσκεται και πάλι στα μεγάλα σαλόνια μετά από μία εντυπωσιακή πορεία στην Football League που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η ομάδα της Ριζούπολης πλέον αναζητά την καθιέρωση στην πρώτη κατηγορία και προκειμένου να τα καταφέρει έζησε ένα γεμάτο καλοκαίρι. 14 μεταγραφές, 11 αποχωρήσεις, καλή παρουσία στα φιλικά και άπαντες στον σύλλογο ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πετύχουν τον βασικό τους στόχο που δεν είναι άλλος από την παραμονή στην Super League.

Προπονητής
Άκης Μάντζιος

Μετά τις θητείες του σε Πανιώνιο, ΑΟΚ Κέρκυρα, Πανθρακικό και Λεβαδειακό, ο έμπειρος πλέον Μάντζιος, αναλαμβάνει να οδηγήσει την ομάδα και στην Super League μετά την περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κάθισε στον πάγκο του Απόλλωνα τον περασμένο Ιανουάριο και σε 25 παιχνίδια στην Football League γνώρισε μόλις μία ήττα. Πλέον ο πήχης και ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνουν και η διοίκηση ελπίζει ότι ο 48χρονος τεχνικός θα ανταπεξέλθει.

Αστέρι
Αντόνιο Ανιέτε

Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην χώρα μας μετά την διετία 2012-14, όταν και φόρεσε τις φανέλες του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης Βόλου. Έμπειρός, με γεμάτες χρονιές στην καριέρα του, έρχεται στον Απόλλωνα για να προσφέρει με την ποιότητα του στο επιθετικό κομμάτι, είτε δημιουργικά είτε εκτελεστικά. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε με την φανέλα της Λέφσκι Σόφιας, όντας ένας εκ των πρωταγωνιστών της βουλγαρικής ομάδας.

Μεταγραφή
Λινέλ Κιταμπάλα

Αποτέλεσε την μεταγραφική βόμβα των νεοφώτιστων το φετινό καλοκαίρι. Με θητεία σε ομάδες όπως η Οσέρ, η Σεντ Ετιέν, η Λοριάν και η Ντιζόν, ο 28χρονος φορ θα αποτελέσει την σταθερά στην γραμμή κρούσης του Άκη Μάντζιου, ο οποίος ελπίζει πως ο Γάλλος επιθετικός, ο οποίος έχει θητεία και στις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας θα τον δικαιώσει και φορτώσει τα αντίπαλα δίχτυα.

Ατρόμητος - Για την επιστροφή στην Ευρώπη

Η προηγούμενη αγωνιστική περίοδος μπορεί να θεωρηθεί αποτυχημένη για την ομάδα του Περιστερίου. Η αγωνιστική σταθερότητα χάθηκε, η έδρα που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε την δύναμη της ομάδας μετατράπηκε σε αχίλλειο πτέρνα και οι συνεχείς αλλαγές στην τεχνική ηγεσία μπέρδεψαν αρκετά την ομάδα, η οποία βρέθηκε μέχρι και στην συζήτηση για υποβιβασμό. Το καλοκαίρι έγιναν πολλές και γρήγορες μεταγραφικές κινήσεις, το ρόστερ ενισχύθηκε με αρκετούς ποιοτικούς παίκτες, ανάμεσα τους και οι Χατζηισαΐας και Γιαννούλης από τον ΠΑΟΚ και όλοι ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, με στόχο την επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Προπονητής
Νταμίρ Κάναντι

Ο Σα Πίντο δέχτηκε την πρόταση της Σταντάρ Λιέγης κι αποχώρησε για δεύτερη φορά από το Περιστέρι κι ο Νταμίρ Κάναντι ήταν ο προπονητής που πήρε την εντολή να φτιάξει τον νέο Ατρόμητο. Έγινε γνωστός στην αυστριακή Αλτάχ, με την οποία εντυπωσίασε, αλλά απέτυχε στην πρόκληση της Ραπίντ Βιέννης. Στον Ατρόμητο βρήκε καλό υλικό και μένει να φανεί στο γήπεδο πόσο καλά μπορεί να το αξιοποιήσει.

Αστέρι
Χαβιέ Ουμπίδες

Τι κι αν έχει πατήσει πλέον τα 35; Ο Ουμπίδες είναι ο ποιοτικότερος παίκτης στο ρόστερ των Περιστεριωτών και μετά τις αποχωρήσεις των Λαζαρίδη, Φυτανίδη και Μπρίτο αναμένεται να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη. Ακούραστος και ιδιαίτερα επιδραστικός, αποτελεί το βαρόμετρο του Ατρομήτου.

Μεταγραφή
Θοδωρής Βασιλακάκης

Μετά από οκτώ γεμάτες σεζόν στην Ξάνθη, ο Βασιλακάκης αποφάσισε πως ήρθε η ώρα για μία αλλαγή στην καριέρα του. Την προηγούμενη σεζόν αποτέλεσε τον ηγέτη των Ακριτών και στο Περιστέρι άπαντες ελπίζουν ότι θα συνεχίσει τις θετικές εμφανίσεις, θα βρει άμεσα ρόλο στην νέα ομάδα και θα την βοηθήσει να πετύχει τους στόχους της, προσφέροντας λύσεις και ποιότητα στην μεσαία γραμμή.

ΑΟΚ Κέρκυρα - Να επαναλάβει την περσινή επιτυχία

Μία ομάδα με την δυναμική της ΑΟΚ Κέρκυρας ξεκινάει κάθε χρόνο την κούρσα του πρωταθλήματος με μοναδικό στόχο την παραμονή, όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στην σεζόν. Πέρυσι μετά από ένα εξαιρετικό ξεκίνημα, παρουσίασε κάμψη στην απόδοσή της και στο τέλος παραλίγο να κινδυνεύσει. Τα οικονομικά δεν επέτρεψαν να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ, με τις προσθήκες να είναι προσεγμένες και το ρόσκο όσο το δυνατόν μικρότερο.

Προπονητής
Δημήτρης Ελευθερόπουλος

Είναι μόλις 40 ετών, αλλά θα καθίσει στον πάγκο πέμπτης διαφορετικής ομάδες στην Super League. Δίχως ως τώρα να έχει κατορθώσει να βγάλει σεζόν σε κανέναν από τους προηγούμενους συλλόγους του. Φιλοδοξεί να σπάσει το σερί στην Κέρκυρα και θα το καταφέρει αν την οδηγήσει σε μια άνετη παραμονή στην κατηγορία.

Αστέρι
Ροτζέριο Τουράμ

Η αιχμή του δόρατος της ομάδας την περσινή σεζόν. Ξεκίνησε φουριόζος την καριέρα του στο πρωτάθλημα της Super League πετυχαίνοντας επτά πολύτιμα τέρματα. Οι διοίκηση κατάφερε να ανανεώσει τον δανεισμό του από την Μόντε Αζούλ και θα είναι και φέτος αυτός που θα σηκώσει το επιθετικό βάρος της ομάδας.

Μεταγραφή
Σωτήρης Μπαλάφας

Ο έμπειρος μέσος μετά από μία τριετία στην Βέροια μετακομίζει στο νησί των Φαιάκων με στόχο να προσφέρει με την εμπειρία του στο σύνολο του Ελευθερόπουλου και να αποτελέσει μία σταθερά στην μεσαία γραμμή των Φαιάκων.

Αστέρας Τρίπολης - Επιστροφή στον σωστό δρόμο

Ήταν μακράν η μεγαλύτερη απογοήτευση της περσινής σεζόν. Ομάδα χωρίς ταυτότητα και προσανατολισμό στο χορτάρι, ο Αστέρας δεν έδειξε την συνέπεια που είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια και έφτασε να μάχεται για την παραμονή του. Οι άνθρωποι της ομάδας αποφάσισαν να βάλουν φρένο στο πισωγύρισμα, έκαναν ουσιαστικές κινήσεις ενίσχυσης του ρόστερ και ελπίζουν ότι η ομάδα θα βρει τον δρόμο της και θα επιστρέψει στα υψηλά στρώματα του βαθμολογικού πίνακα, με στόχο το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Προπονητής
Στάικος Βεργέτης

Γέννημα θρέμμα του συλλόγου κατάφερε στην πρώτη θητεία του στην ομάδα από το 2013 μέχρι το 2016 να οδηγήσει την ομάδα στις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της. Δοκίμασε την τύχη του στην Κύπρο και την Νέα Σαλαμίνα, πριν επιστρέψει τον περασμένο Μάρτιο στην Τρίπολη.

Αστέρι
Πάμπλο Μάσα

Από τους λίγους ποδοσφαιριστές της ομάδας που διασώθηκε από το περσινό ναυάγιο του Αστέρα. Ο Αργεντινός μέτρησε 27 συμμετοχές και επτά γκολ στην τρίτη του σεζόν στην Αρκαδία και φέτος αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στο μεσοπειθετικό κομμάτι του Αστέρα, ο οποίος περιμένει πολλά από αυτόν.

Μεταγραφή
Εουγκένιο Ισνάλδο

Το όνομά του ήρθε στην ποδοσφαιρική, ελληνική επικαιρότητα τον Ιανουάριο, όταν η ΑΕΚ κινήθηκε για την απόκτησή του. Εν τέλει το καλοκαίρι ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης. Ποιοτικός παίκτης, ικανότατος στο ένας εναντίον ενός, με εμπειρίες από το αργεντίνικο πρωτάθλημα, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης του Αστέρα.

Λαμία - Παραμονή με όπλο την εμπειρία

Ιστορικές μέρες ζει η πόλη της Λαμίας. Η ποδοσφαιρική ομάδα κατάφερε να πάρει για πρώτη φορά στην ιστορία της το εισιτήριο για την μεγάλη κατηγορία και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα έντονο και με πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Οι διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο αποφάσισαν να προσθέσουν παίκτες με εμπειρία από Super League και η Λαμία αναμένεται να είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν, έχοντας παρόλα αυτά ως βασικό στόχο την παραμονή.

Προπονητής
Μπάμπης Τεννές

Βετεράνος των πάγκων με θητεία σε περισσότερες από 15 ομάδες, την περασμένη σεζόν έκανε αυτό που ξέρει καλά κι ανέβασε κατηγορία την ομάδα της Λαμίας. Αυτός ήταν ο έκτος προβιβασμός που κερδίζει στην καριέρα του και την φετινή σεζόν θέλει να οδηγήσει την ομάδα του σε νέες επιτυχίες.

Αστέρι
Πάτρικ Βουό

Ήταν από τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας το καλοκαίρι. Με μακρά θητεία σε ομάδες του εξωτερικού αλλά και διετή παρουσία στην χώρα μας με την φανέλα του ΟΦΗ, ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού θα είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση των νεοφώτιστων και η παραγωγικότητά του θα κρίνει πολλά για την πορεία της ομάδας.

Μεταγραφή
Νόε Ακόστα

Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Μπάμπη Τεννέ προσέθεσε η διοίκηση της ομάδας το φετινό καλοκαίρι. Ο λόγος για τον Νόε Ακόστα. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός με θητεία σε Ολυμπιακό Βόλου, Άρη, Λεβαδειακό και ΠΑΣ Γιάννινα, αναμένεται να προσδώσει εμπειρία και ποιότητα στην επιθετική γραμμή της ομάδας.

Λεβαδειακός - Με γαλλικό αέρα

Για άλλη μια φορά ο Λεβαδειακός υποβιβάστηκε στο γήπεδο και σώθηκε στις δικαστικές αίθουσες. To καλοκαίρι ήταν εντυπωσιακό για τον... Highlander της κατηγορίας με την πρόσληψη του Ζοζέ Ανιγκό και κάποιων πολύ ηχηρών μεταγραφών. Στόχος αυτή τη φορά, λοιπόν, είναι η παραμονή να κλειδώσει στο γήπεδο και μάλιστα το συντομότερο.

Προπονητής
Ζοζέ Ανιγκό

Ο Γάλλος τεχνικός παρέλαβε τα ηνία της ομάδας από τον Κομπώτη και ανέλαβε να δημιουργήσει ένα σύνολο που σταδιακά θα ξεφύγει από την μάχη της παραμονής στην κατηγορία. Έχοντας καθίσει στον πάγκο της Μαρσέιγ, αλλά και με θητεία τεχνικού διευθυντή στους Μασσαλούς αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα στη Βοιωτία.

Αστέρι
Σουμπίνιο

Έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά την περσινή σεζόν οι πολλοί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να βοηθήσει ιδιαίτερα. Πλέον ελπίζει ότι η ατυχία δεν θα του χτυπήσει ξανά την πόρτα και θέλει να ηγηθεί του Λεβαδειακό σ' αυτό το νέο ξεκίνημα. Θα έχει τον ρόλο του βασικού επιτελικού μέσου, έχοντας ως κύρια ευθύνη την τροφοδοσία του Μπραντάο.

Μεταγραφή
Μπραντάο

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό όνομα που έχει φορέσει μέχρι τώρα την φανέλα της ομάδας της Λιβαδειάς. Ο Βραζιλιάνος που συνόδευσε πολλά καλοκαίρια της ζωής μας ως μεταγραφικός τίτλος σε αθλητικές εφημερίδες, τελικά ήρθε στην Ελλάδα. Έστω και στα ποδοσφαιρικά «γεράματα». Για τον Λεβαδειακό. Έχει αγωνιστεί με επιτυχία στις Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μαρσέιγ και Σεντ Ετιέν, αλλά τα τελευταία χρόνια η καριέρα του βρίσκεται σε συνεχή πτώση. Στον Λεβαδειακό ελπίζουν ότι θα βρει τον καλό του εαυτό και θα βοηθήσει την ομάδα.

Ξάνθη - Στην μετά Λουτσέσκου εποχή

Μετά από τρία χρόνια παρουσίας στον πάγκο των Ακριτών, ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποχώρησε από την Ξάνθη, η οποία μπήκε πλέον σε μία νέα εποχή. Ο Ρουμάνος τεχνικός άφησε πίσω του πλούσιο έργο και πολλές επιτυχίες, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας να θέλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Οι αλλαγές που έγιναν σε πρόσωπα ήταν πολλές. Στο ρόστερ ήρθαν αρκετοί παίκτες που μπορούν να προσφέρουν και ο στόχος θα είναι και φέτος η έξοδος στην Ευρώπη.

Προπονητής
Μίλαν Ράσταβατς

Ο 43χρονος Σέρβος, Μίλαν Ράσταβατς ήταν αυτός που επέλεξε ο Πανόπουλος ως αντικαταστάτη του Λοτσέσκου. Έχει μακρά θητεία σε πάγκους ως βοηθός προπονητή, ενώ ως πρώτος δούλεψε στην Ραντνίσκι και έφτιαξε το όνομά του στην Εθνική Σερβίας Κ23. Όπλο του η ικανότητα ανάδειξης νεαρών αθλητών που είναι και ένα από τα βασικά ζητούμενα του συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια.

Αστέρι
Ζίβκο Ζίβκοβιτς

Πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι βλέποντας το όνομά του να φιγουράρει στα ρεπορτάζ ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά εν τέλει παρέμεινε κάτοικος Ξάνθης. Μετά την περσινή εντυπωσιακή του σεζόν, θα υπερασπίζεται και πάλι την εστία των Ακριτών.

Μεταγραφή
Έρικ Γέντρισεκ

Μία ανάγνωση του βιογραφικού του μπορεί να δώσει σε κάποιον να καταλάβει ότι πρόκειται για μία σπουδαία προσθήκη. Έχει παίξει σε ομάδες όπως το Ανόβερο, η Καϊσερσλάουτερν και η Σάλκε με πολλές συμμετοχές στην Bundesliga, ενώ την τελευταία διετία αγωνίστηκε στην Πολωνία με την φανέλα της Κρακοβίας. Μετρά 37 φορές με την φανέλα της εθνικής Σλοβακίας. Ο Γέντρισεκ έρχεται να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση του Χάμζα Γιουνές.

Ολυμπιακός - Διατήρηση των σκήπτρων

Τον περασμένο Μάιο πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά ήταν σαφές πως η χρονιά δεν ήταν ακριβώς επιτυχημένη. Η αποτυχία της εισόδου στους ομίλους του Champions League, ο αποκλεισμός στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, η κακή εικόνα σε μεγάλη περίοδο της σεζόν και οι αλλαγές στον πάγκο σκόρπισαν προβληματισμό. Η διοίκηση αποφάσισε την ενίσχυση του ρόστερ, το οποίο εμπιστεύτηκε στον Μπέσνικ Χάσι. Ζητούμενο είναι διατήρηση των κεκτημένων και η επιστροφή στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Προπονητής
Μπέσνικ Χάσι

Ο Κοσοβάρος τεχνικός ήταν η επιλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη για τον πάγκο της ομάδας. Ο Χάσι ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Άντερλεχτ, αρχικά ως βοηθός και στην συνέχεια ως πρώτος προπονητής, πριν αποχωρήσει για την Λέγκια Βαρσοβίας, την οποία οδήγησε στους ομίλους του Champions League, αλλά αποχώρησε μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Αστέρι
Κώστας Φορτούνης

Από την προ διετίας αγωνιστική έκρηξη, στην περσινή προβληματική σεζόν. Ο Κώστας Φορτούνης είναι αναμφίβολα ο ηγέτης της ομάδας και φέτος φιλοδοξεί να επιστρέψει στις εμφανίσεις που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος.

Μεταγραφή
Οτζίτζα Οφόε

Ο Χάσι τον γνώριζε καλά από την κοινή τους θητεία στη Λέγκια και δεν δίστασε να πείσει τον σύλλογο να δαπανήσει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια για την απόκτησή του. Box to box μέσος με καλή τεχνική κατάρτιση, πολλές δυνάμεις, συνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα, έρχεται για να καλύψει το κενό που άφησε ο Μιλιβόγιεβιτς τον περασμένο Γενάρη.

Παναθηναϊκός - Με «μνημονιακή» πολιτική

Ο Παναθηναϊκός διανύει ίσως τις πιο δύσκολες μέρες της ιστορίας του. Η διοίκηση του συλλόγου προσπάθησε να... καμουφλάρει τα οικονομικά προβλήματα, μα αυτό δεν κατέστη δυνατό. Την περσινή σεζόν το Τριφύλλι δεν κατάφερε να πετύχει κάποιον από τους στόχους του, ενώ το καλοκαίρι αναγκάστηκε να πουλήσει τον Μπεργκ. Όχι επειδή υπήρχε οργανωμένο σχέδιο... εξόντωσής του, αλλά διότι υπήρχε επιτακτική ανάγκη για χρήματα. Μεταγραφικά ο Παναθηναϊκός κινήθηκε κυρίως για ελεύθερους ποδοσφαιριστές κι ελπίζει πως έχει την ποιότητα για να διεκδικήσει τον τίτλο.

Προπονητής
Μαρίνος Ουζουνίδης

Το χαρτί στο οποίο ποντάρει ο Παναθηναϊκός. Έχασε το στήριγμα του Νίκου Λυμπερόπουλου, αλλά αποτελεί ίσως τη μοναδική σταθερά του ποδοσφαιρικού τμήματος. Τα οικονομικά προβλήματα και η έλλειψη βάθους στο ρόστερ δυσκολεύουν το έργο του, αλλά τον κάνουν να δουλεύει και χωρίς άγχος. Η σεζόν μπορεί να θεωρηθεί και win win situation για τον Ουζουνίδη που μόνο να κερδίσει μπορεί από πιθανή επιτυχία της ομάδας.

Αστέρι
Ζέκα

Ο φυσικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, ειδικά ελλείψει Μπεργκ. Ο Κάρολος Ζέκας, μετά το ντεμπούτο του στην Εθνική μας ομάδα, θεωρείται και τυπικά Έλληνας κι ως τέτοιος, με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο καλείται να οδηγήσει το Τριφύλλι με την καθοριστική του παρουσία στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Μεταγραφή
Αντρές Τσάβες

Η αποστολή που αναλαμβάνει είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο Αργεντινός είναι ο αντικαταστάτης του Μπεργκ στον φετινό Παναθηναϊκό και όλοι περιμένουν πολλά από αυτόν. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Μπανφιλντ και στην συνέχεια μεταπήδησε στην Μπόκα Τζούνιορς. Σε 2,5 χρόνια στο Λα Μπομπονέρα μέτρησε 37 συμμετοχές και οκτώ γκολ, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο έπαιξε με την μορφή δανεισμού στην Σάο Πάολο.

Παναιτωλικός - Κρυφοκοιτάζει την πεντάδα

Μετά την παταγώδη αποτυχία του Λιονέλ Πόντες, οι άνθρωποι του συλλόγου αποφάσισαν να ακολουθήσουν δοκιμασμένες επιλογές. Τον περασμένο Ιανουάριο έφεραν πίσω στην ομάδα τον Μάκη Χάβο και κατάφεραν να βρουν ισορροπία χωρίς όμως να ανέβουν βαθμολογικά. Φέτος ο πήχης είναι ανεβασμένος και στόχος όλων είναι η μάχη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι αποχωρήσεις σημαντικών παικτών, όπως οι Κούσας, Κουτρομάνος και Μάκος, καλύφθηκαν στο μεταγραφικό παζάρι και το ρόστερ δείχνει να είναι πλήρες.

Προπονητής
Μάκης Χάβος

Ο προπονητής που οδήγησε τον Παναιτωλικό στην έβδομη θέση την σεζόν 2014-15, την κορυφαία της ιστορίας του, επέστρεψε και φέτος το καλοκαίρι έχτισε όπως αυτός ήθελε την ομάδα με στόχο το βήμα παραπάνω. Ο Χάβος μετά τον Παναιτωλικό κάθισε για μικρό χρονικό διάστημα στον πάγκο της ΑΕΛ Λεμεσού και του Αστέρα Τρίπολης, πριν επιστέψει και πάλι στο Αγρίνιο.

Αστέρι
Ντιέγκο Λόπες

Προέρχεται από τις ακαδημίες της Μπενφίκα και έχει αγωνιστεί σε Ρίο Άβε και Καϊσέρισπορ. Στο Αγρίνιο έφτασε τον περασμένο Γενάρη και πρόλαβε να δείξει πτυχές του ταλέντου του. Την φετινή σεζόν θα είναι ο ηγέτης της ομάδας. Ποιοτικός μέσος που μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις, καθώς μπορεί να παίξει στο κέντρο, στην κορυφή της επίθεσης αλλά και ως αριστερός εξτρέμ.

Μεταγραφή
Βλαντ Μοράρ

24χρονος Ρουμάνος επιθετικός, με καλές χρονιές στο πρωτάθλημα της χώρας του, όπου αγωνίστηκε με τις Ουνιβερσιτέα Κλουζ, Πετρολούλ Πλοϊέστι, Ραπίντ Βουκουρεστίου, Τάργκου Μόρες και Βιτορούλ. Ο Παναιτωλικός πίστεψε στις δυνατότητες του και πλήρωσε στην Βιτορούλ για να τον αποκτήσει, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας Γκεόργκε Χάτζι να βάζει και ποσοστό μεταπώλησης στον παίκτη, δείγμα της πίστης στο ταλέντο του. Ο Χάβος θα στηρίξει πολλά στον Μοράρ στο επιθετικό κομμάτι.

Πανιώνιος - Συνέχεια στην εντυπωσιακή πορεία

Πρόπερσι ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν. Πέρυσι επίσης. Μπορεί ο Πανιώνιος να εντυπωσιάσει και φέτος; Σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα μπορεί. Στην Νέα Σμύρνη έχουν αποδείξει ότι είναι ειδικοί στο να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες κάθε καλοκαίρι. Το φετινό μάλιστα ήταν αρκετά δύσκολο καθώς υπήρξε αλλαγή προπονητή και αποχώρηση σημαντικών μονάδων από το ρόστερ. Ο σύλλογος αντέδρασε μεθοδικά, κάλυψε τα κενά και θέλει και φέτος να πρωταγωνιστεί στην Super League.

Προπονητής
Μιχάλης Γρηγορίου

Ο Γρηγορίου αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε ο Μαρίνος Ουζουνίδης και εξέλιξε ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Ο Αθηναίος τεχνικός έκανε τα πρώτα του βήματα στην Super League με τον ΑΟΚ Κέρκυρα, απέτυχε στην πρόκληση του Ατρομήτου και την περασμένη σεζόν επέστρεψε στο Νησί. Πλέον έχει τη δεύτερη και μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του.

Αστέρι
Σοτζέι Μασούντ

Ο ποιοτικότερος παίκτης στο ρόστερ των Κυανέρυθρων. Ο Ιρανός ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας στην περσινή εξαιρετική τους πορεία στην Super League και οι υπεύθυνοι της ομάδας έκαναν τα πάντα για να τον κρατήσουν. Μπορεί να αγωνιστεί ως επιτελικός μέσος, αλλά και ως δεύτερος επιθετικός και ξεχωρίζει για την τεχνική του όντας κομβικός στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Μεταγραφή
Ιρακλί Μαϊσουράντζε

Το κενό που άφησε ο Μανώλης Σιώπης που πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό θα αναλάβει να καλύψει ο Ιρακλί Μαϊσουράντζε. Ο Γεωργιανός μεσοαμυντικός έρχεται με αρκετές περγαμηνές από το πρωτάθλημα της Κύπρου, όπου αγωνίστηκε με τις φανέλες των Ανόρθωση και Ερμή Αραδίππου, έχοντας ξεχωρίσει ιδικά την περσινή σεζόν, όταν και μέτρησε 23 συμμετοχές.

ΠΑΣ Γιάννινα - Σφραγίδα Πετράκη

Ο ΠΑΣ την περσινή σεζόν προσγειώθηκε απότομα από το όνειρο της Ευρώπης στην ελληνική πραγματικότητα και μετά από μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα τερμάτισε στην ένατη θέση. Φέτος ο στόχος είναι απλός: ευρωπαϊκό εισιτήριο. Οι αλλαγές στο ρόστερ ήταν λίγες και συγκεκριμένες, η ομοιογένεια διατηρήθηκε και με την γνωστή συνταγή οι Ηπειρώτες ελπίζουν ότι θα επιστρέψουν στα υψηλά στρώματα του βαθμολογικού πίνακα.

Προπονητής
Γιάννης Πετράκης

Ο ΠΑΣ Γιάννινα τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα καθαρά δικό του δημιούργημα και ο έμπειρος τεχνικός θέλει ν' ανεβάσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ομάδας. Εργατικός, υπομονετικός και πιστός στις αρχές του, ο Πετράκης θέλει να συνδυάσει για μία ακόμα σεζόν τις καλές εμφανίσεις, με αποτελέσματα αλλά και ανάδειξη νεαρών παικτών.

Αστέρι
Πέδρο Κόντε

Η αποκάλυψη του περσινού ΠΑΣ. Ο Ισπανός φορ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας και τρίτος συνολικά του πρωταθλήματος με 13 τέρματα στην πρώτη του σεζόν στην Ήπειρο. Οι άνθρωποι του συλλόγου ποντάρουν πολλά σε αυτόν, καθώς πλέον γνωρίζει το πρωτάθλημα και έχει προσαρμοστεί πλήρως στην χώρα μας. Παρά το ενδιαφέρον πολλών ομάδων το καλοκαίρι ο Κόντε έμεινε στα Γιάννινα και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος και την φετινή σεζόν.

Μεταγραφή

Μπρούνο Χαλκιαδάκης Ο 24χρονος μέσος ψάχνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του και στον ΠΑΣ του Πετράκη ελπίζει να βρει το ιδανικό περιβάλλον για να αναδείξει το ταλέντο του και να ανέβει επίπεδο. Ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών, εντυπωσίασε από πολύ μικρός με την φανέλα του Εργοτέλη, αλλά στον Πανιώνιο δεν κατάφερε να δείξει πολλά με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τον περασμένο Ιανουάριο. Ποιοτικός μέσος που μπορεί να προσφέρει στην οργάνωση του παιχνιδιού, αλλά και στο σκοράρισμα και την δημιουργία.

Πλατανιάς - Σε σταθερά ανοδική πορεία

Κάθε χρόνο και καλύτερα για τον Πλατανιά. Η ομάδα των Χανίων, μοναδική εκπρόσωπος του Κρητικού ποδοσφαίρου στην μεγάλη κατηγορία, κατάφερε την περσινή σεζόν να τερματίσει στην έβδομη θέση της βαθμολογίας, την υψηλότερη στην ιστορία της. Φέτος στέκεται στην αφετηρία του πρωταθλήματος με πολλές αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά όχι σε φιλοσοφία και ελπίζει να καταφέρει να επαναλάβει τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών στηριζόμενη στις αρχές της. Για ένα ακόμα καλοκαίρι οι άνθρωποι του συλλόγου κινήθηκαν μεθοδικά αποκτώντας ποδοσφαιριστές τόσο από την εγχώρια όσο και την διεθνή αγορά, η δουλειά στην προετοιμασία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, και η αισιοδοξία είναι διάχυτη στα Περιβόλια.

Προπονητής
Γιώργος Παράσχος

O πιο έμπειρος προπονητής του πρωταθλήματος με περισσότερα από 34 χρόνια στους πάγκους. Στα Χανιά ο Παράσχος έχει βρει την Ιθάκη του και θέλει να οδηγήσει και φέτος την ομάδα του στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας, παίζοντας θελκτικό ποδόσφαιρο και παρουσιάζοντας ένα σύνολο με ταυτότητα και χαρακτήρα.

Αστέρι
Βάντερσον Σκαρντοβέλι

Είναι από τους λίγους του περσινού ρόστερ που αποφάσισε να συνεχίσει στην ομάδα των Χανίων. Ο Βραζιλιάνος ακραίος αμυντικός είναι από τις σταθερές της ομάδας την τελευταία διετία και φέτος αναμένεται να αναλάβει ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες. Έμπειρος, ποιοτικός προσφέρει σε όλες τις γραμμές και παρά τα 33 μπορεί να τρέχει συνεχώς για 90 λεπτά.

Μεταγραφή
Νίκος Κοροβέσης

Έφταιξε το όνομα του στα Ιωάννινα, με τις μεγάλες ομάδες να στρέφουν τα βλέμματα πάνω του και τον ΠΑΟΚ να κερδίζει την κούρσα της απόκτησης του. Σε δύο χρόνια στην Τούμπα δεν κατάφερε να βρει χρόνο συμμετοχής και σταθερή θέση στο ροτέισον, επέστρεψε στον ΠΑΣ ως δανεικός το προηγούμενο εξάμηνο και το καλοκαίρι να μετακόμισε στα Χανιά. Εξαιρετικός χαρακτήρας, εργατικός και με ποιότητα, είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Παράσχου.

Διαβάστε ακόμη...